Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 6

2020. április 29. - GABOR2

Sziasztok, miújság veletek kedves olvasóim? Na, hála a digitalizáltság csodájának van egy csomó új szabadidőtök, ugye? Mi nagyon digitalizáltak lettünk és... nekem sincs. Nem, inkább sokkal több a dolgom. Azt nem lehet mondani, hogy száz százalékban Home Office-ban vagyok és részben ez lehet a baj. Az érzés amikor végzel a munkahelyen és a felettesed megdícsér, hogy szép munka volt, köszöntök, mennél... és akkor még odanyomja, hogy most ugye úgyis otthon ezt és ezt majd ma el fogod tudni intézni még... Imádom. Imádom... nem, ki@@@-túl nem akartam ma már vele foglalkozni, de a főnök urat ki kell elégíteni ugye. Azért nem probléma, a felettesem összeségében jó fej, de azért tudja, hogy nem egy szeretetotthont működtet a beosztottainak.

Jó azért legyünk igazságosak a digitalizáltsággal is... pár dolog nagyon jól sikerült ebben a digitalizálásban és szuperegyszerűen és szupergyorsan és nagyon felhasználóbarát módon lett megoldva... nálunk. Persze valószínű biztonság szempontjából volnának problémák... de látszólag jól működik és sokaknak ez elég is. Most klassz lenne hoznom is példákat, hogy kik szívták meg, hogy így álltak hozzá, de nem, hisz ugye mint a címből is látszik, most másról lesz szó.

Főleg Orbán mentőcsomagjáról, amivel kapcsolatban az a baj, hogy igazából nincs.

Ugye nemrég volt viszonylag, hogy bejelentették, jee micsoda nagy "csodafegyvert" vetnek be, de igazából az direkt úgy van kialakítva, hogy véletlenül se legyen kedved igénybevenni, ha pedig megteszed vesződj vele sokat és ne nyerj igazából semmit.

Sajnálom kedves Fidesz rajongók, ez az igazság. Ettől persze még véletlenül se gondolom, hogy jöjjön a progresszió, csak rosszabb lenne nekünk attól, de igazából a Fidesz meg nem segít, nagyon kevés kivételt leszámítva.

És beütütt a baj... az emberek tömegesen reménykedtek abba, hogy érkezni fog valami valódi segítség, de látták, hogy igazából nem és mivel sokakat érdekelt, hamar nyilvánvaló lett, hogy ez az egész csak egy kamu segítség. Kb. csak azért van, hogy reklámozhassa magát a Fidesz, hogy milyen jó fej, de igazából nem ad semmit. Gondoskodott róla, hogy ne tud elvenni amit elvileg kínál, sőt ne is legyen kedved hozzá.

"Koronavírus: még el sem indult, máris megbukni látszik a kormány gazdasági csodafegyvere"

Azthiszem a cím is elég nyilvánvaló. De miért tesz ilyet a kormány? Gonosz? Szerintem nagy esély van rá, hogy mivel értelmes emberek, ők is látták előre, mint én, hogy igazából az emberek vissza lesznek küldve dolgozni majd, mégha 10.000-szer nagyobb is lesz a vírus elterjedsége és... azzal számolnak, hogy úgyis újra indul minden, és szemlátomást sokfelé ez is történik, de ez a számítás... lehet, hogy hibás és ha hibás, az katasztrofális lesz ennek az országnak. De majd szép sorjába.

"A bezárásra kényszerült cégek teljeskörű támogatása, megmentése, ágazattól függetlenül. A munkahelyvédelmi bértámogatás rendszerének kiegészítése, nagyságrendjének növelése. A koronavírus-járvány miatt teljes leállásra ítélt vállalkozások valódi támogatása. A jelenlegi támogatási rendszer bonyolult, nem nyújt érdemi előnyt a hazai cégeknek - így lehet összefoglalni a magyar vállalkozói közösség véleményét a sajátos magyar Kurzarbeitról. Mindezek alapján kijelenthető: a járvány miatt hozott legfontosabb gazdaságpolitikai intézkedés még a hatályba lépés előtt kudarcot vallott jelenlegi formájában."

"A VÁLLALKOZÓK A HÚSVÉTI ÜNNEPEK ALATT ELVÉGEZTÉK A SZÁMÍTÁSAIKAT, HOGY A KORMÁNY MUNKAHELYMEGTARTÁSI BÉRTÁMOGATÁSA MEKKORA SEGÍTSÉGET JELENT VALÓJÁBAN ÉS LEVONTÁK A KÖVETKEZTETÉST. NAGYON KEVESET, HA EGYÁLTALÁN IGÉNYBE TUDJÁK VENNI A SZIGORÚ FELTÉTELEK ÉS A BONYOLULT PROCEDÚRA MIATT."

"HA A GAZDASÁGPOLITIKAI LÉPÉSEI NEM VÁLTOZNAK (A KORMÁNY NEM REAGÁL A VÁLLALKOZÓI KÉRÉSEKRE), AKKOR A JÁRVÁNY MIATT KIALAKULT GAZDASÁGI KRÍZIS TOVÁBB SÚLYOSBODIK."

Szóval a cégek üzentek a kormánynak... egy sz@rt tett le eléjük. Erre jött az első válasz... ne várjanak nagyon mást:

"Az eseményen kiderült: a magyar Kurzarbeittal kapcsolatban vannak olyan alapelvek, amelyeken nem tudnak változtatni és nem a pénz elégetése a cél, hanem hogy a vállalkozások működjenek tovább. Többször hangsúlyozták, hogy a kormány nem ingyenpénzzel oldja meg a jelenlegi válságot, és hogy képes saját erőből, saját forrásokból kezelni azt. A bértámogatás alapvető módosításában, bővítésében reménykedő vállalkozások és érdekképviseletek csalódottak maradhatnak a mostani esemény után is."

Aztán azt mondták a cégek, hogy b@szod... jó, akkor ha nincs segítség meglépjük amit kell... sőt vannak helyek amik segítség helyett inkább kaptak egy új adót a nyakukba:

"A kiskereskedelmi különadó hatására elbocsájtja a forgalomnövekedés miatt felvett dolgozóit a Spar"

"Koronavírus: kirúgásokba kezdett a Spar a különadó miatt"

És ez egyáltalán nem csak egy céget érintett... igazából talán azt lehet mondani, hogy a válság legkritikusabb, első kezelését teljesen elrontotta a kormány.

"Nem működik a kormány mentőcsomagja, hatalmas leépítési hullám kezdődött Magyarországon"

Erről nem beszélnek a Fideszes médiák, meg nem említik meg a hírdetésekben amikben magát dícséri a kormány? Hát bizony nem, és undorral hallgatom ezeket a hírdetéseket. A legjobb szándékkal azt tudom mondani, hogy a kormány arra fogad, hogy úgyis minden újraindul majd, de... majd meglátjátok, hogy miért is gondolom, hogy ez nem olyan bíztos egyáltalán.

"Szijjártó Péter külgazdasági miniszter korábban levelet küldött a magyarországi multinacionális vállalatoknak, amelyben biztosította őket, hogy a magyar koronavírus-mentőcsomaggal a kormány segítségével meg tudják védeni a munkahelyeket, nem kell leépíteniük. A vállalatok azonban úgy tűnik, hogy nem igazán tudnak élni a bejelentett magyar mentőcsomag kínálta lehetőségekkel, ezért közülük számos cégnek költségcsökkentéseket kell végrehajtania, így leépítésekbe kezdtek – értesült a Portfolio több, egymástól független forrásból. Úgy tudjuk, a kormány most átdolgozza a már korábban bejlentett mentőcsomagot, hogy megakadályozza a további leépítéseket."

 

Szóval ezután úgy tűnt, hogy a kormány felfogta... baj van, mert tömeges leépítések bejelentésére azt igérte változtat:

"A PORTFOLIO ÉRTESÜLÉSE SZERINT MINDEZEK MIATT A KORMÁNY HÉTFŐN FELÜLVIZSGÁLJA A BEJELENTETT VÁLSÁGKEZELŐ PROGRAMOT."

Szóval... talán másfél nap után annyira nyilvánvaló volt, hogy igazából a kormány nem akar segíteni senkin, a naaaaagy mentőcsomagjával, hogy megigérték változtatnak, hogy egyszerűbb legyen igénybevenni...

"Itt a bejelentés: változik a kormány koronavírus-mentőcsomagja!"

"Bejelentették: máris nagy könnyítés jön a magyar bértámogatási rendszerben"

"Máris itt van a frissített Kurzarbeit-szabályozás lényeges újításokkal!"

Azonban ez a mentőcsomag kis apró része és igazából nincs mentőcsomag és nem is akar ilyet a kormány, csak nem számított tán arra, hogy erre ilyen könnyen rájönnek az emberek. Az egyszerűsítés után is még elég rémes a dolog.

Aztán jött az új írány, meg a nagy bejelentések...

"MNB-alelnök: Az egyetlen megoldás a hitelezés a jelenlegi helyzetben"

Szóval az új, nagy megoldás a hitel lenne. Hisz mi más is segítene egy olyan vállalkozáson aminek nulla lett a bevétele? Fizesse a katáját hitellel, minden hónapban 50.000-ret.

Na de nyugi... amikor először ezt felvették azt mondták, hogy ingyen hitel lesz. (és az EU ad rá fedezetet)

Viszont aztán lett belőle 0,1-0,5% max. hitel... Aztán telt az idő és már azt hallottam, hogy max. 1,5% lenne a kamat. És a legfrissebb, ami meg is valósul... 2.5% kamat... nulla bevétel mellett... micsoda nagy segítség. Ezt úgy, hogy több más helyen milliókat adnak a vállakozóknak, a kicsiknek is... mindenféle adminisztráció és vesződség nélkül... ingyen. Vagy csak egy példa a briteknél mi van:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200427/nagy-bajban-vannak-a-kiscegek-a-briteknel-ujabb-allami-mentoovet-dobnak-nekik-428646

"A briteknél is elindul 100%-os állami garanciás hitelprogram a kisvállalatok megsegítésére, miután a korábbi hitelcsomaggal több banknál is meggyűlt a bajuk – írja a Reuters."

"A hitelt folyósító bankoknak nem kell a vállalatok hitelképességét és a hitelek hosszú távú kockázatát felmérniük, és további jó hír a kisvállalatoknak, hogy a következő 12 hónapban sem kamatot, sem tőkét nem kell fizetniük ezekre a hitelekre."

És még valami... először még benne volt a hírekben, hogy az EU ad pénzt, hogy csinálhassuk mi is ezt az ingyen hitel dolgot, amiről először még szó is volt, de aztán...:

"A Költségvetési Tanács: ne külső forrásból oldjuk meg a járványhelyzetet"

Nekünk nem kell az ingyen hitel... Vagy hát kell, csak a kormány úgy döntött, hogy mi magyarok abból ne kapjunk.

A kormány nem segített, nem akar segíteni és érdekében áll például a gyenge forint is, ez kiderül elég világosan:

"A pénzügyminisztériumi levélből kiolvasható, hogy a kormány hogyan képzeli el a válság kezelését a büdzsé oldaláról: nem szabad elengedni a hiányt ennél nagyobb mértékben érvelésük szerint, mert az még nagyobb adósságemelkedéssel járna. Ezért plusz fedezetlen kiadásokat nem tennének a védekezés során, viszont kapóra jön a programok finanszírozásához a gyengülő forint, amivel 1000 milliárd forintnyi plusz forrást "találnak" az uniós eurómilliárdoknál. Érdekes lesz látni, hogy ha esetleg tovább romlik a recessziós helyzet idén, akkor a kormány ehhez hogyan alkalmazkodik, dönt-e plusz fiskális stimulusról, és ha igen, akkor azt miből finanszírozza (elengedi-e a hiányt, vagy plusz fedezetet keres, ahogyan az első körben tette azt a banki különadóval és a kiskereskedelmi különadóval). Érdemes azt is megjegyezni, hogy eddig nem igazán engedte el a költségvetési gyeplőt a kormány (100 milliárd forint az a hatás, ami a gazdaságpolitikai intézkedések miatt egyenlegrontó, a többit a rosszabb gazdasági helyzet magyarázza)."

"Hanyatló forint, felértékelődő EU-pénzek: valójában ebből élénkít a kormány a vírusválság idején"

"Érdemi költségvetési költekezés nélkül, forrásátcsoportosítással igyekszik támogatni a gazdaságot a kormány a vírusválság közepette, hogy a deficit ne szálljon el, miközben a forint esése miatt bő 1000 milliárd forinttal több EU-pályázatot hirdethet meg és valójában ez adja most a gazdaságélénkítés gerincét – rajzolódik ki egy Költségvetési Tanácsnak küldött pénzügyminisztériumi levélből és egy friss kormányhatározatból."

Matolcsy is szépen beszólt:

"Mind a költségvetésben, mind a monetáris politikában jelentős mozgástérrel és tűzerővel rendelkezünk – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hangsúlyozva: a gazdaságtörténetben egyedülálló módon az éves GDP 18-20 százalékát kitevő forrást mozgatnak meg a vírus okozta károk enyhítése és a gazdaság újraindítása érdekében. Ha szükséges, a kormány mellett a jegybank is további intézkedéseket hoz majd. „Persze hallom én is a szirénhangokat, miszerint a megoldás egyszerű: elég ingyenpénzt adni mindenkinek. Erről egy régi kártyás mondás jut eszembe: kibicnek semmi sem drága" – fejtette ki az MNB első számú vezetője." ( Én: mondja ezt az aki az MNB nyereségét saját alapítványainak utalta annó )

Szóval megint dicsekednek azzal, hogy volna pénz dögivel... de nem adják oda. Meg rengeteg kamu szöveg arról, hogy mekkora segítséget adnak, pl. ez a 18-20 GDP-s szöveg. Igazából ennek nagy része hitel... ami először mint mondtam, az volt ígérve, hogy 0% lesz, aztán:

"Minden vállalatméretre és minden szektorra lesz kedvezményes kamatozású hiteltermék. A mikro, kis és közepes vállalkozások számára 0,1% és 0,5% közötti kamatozású hiteltermékek várhatóak, munkahelymegtartásra, forgóeszköz finanszírozásra és beruházásra."

Aztán már 1,5%-ról beszéltek, végül egy "nagyon kedvező" 2,5% lett és talán ma már annál is több csak nem figyeltem eléggé:

"A K&H Banknál is elérhető az új növekedési hitelprogram"

"Az 1500 milliárd forintos keretösszegből, fix kamatozású, legfeljebb 2,5 százalékos kamattal rendelkező beruházási és forgóeszközhitelt igényelhetnek, akár a már meglévő hiteleik refinanszírozására is."

Szóval... látod már, hogy mennyire át van a lakosság b@szva?

Milyen kedves... nincs ügyfél és a kormány... segít, megment egy 2,5%-os hitellel, hogy fizethesd az adót. Az ilyen segítség ilyesmi eredménnyel járhat:

"Elküldenek 830 dolgozót a Boschtól"

 Aztán van itt egy ilyen cikk is:

"A kormány adócsökkentéssel védekezik a válság ellen, nem megszorításokkal, ahogy a baloldal tette korábban"

Szóval kijelentik, hogy:

"Az adócsökkentés a legjobb válságkezelési technika, nem az adóemelés és a megszorítás, amit 2008-ban az akkori baloldali kormány alkalmazott."

 És amúgy a hosszú, de szinte teljesen hatástalan mentőcsomag listában találni is egy olyat, hogy adókönnyítésre és halasztásra van lehetőség... csak kérvényezni kell.

Amúgy a hosszú listából ez tűnik a leginkább hasznosnak, de...

Ugyan mit, "de"... mondjuk egy fiatal vagy aki most végzet, nem kapsz munkát, hát egyéni vállalkozó lettél, nem gáz, megmutatom a kormánynak, hogy csoró vagyok és akkor megértő lesz és legalább a nehéz kezdetnél segít azzal, hogy nem kell a mindig a kötelező 50.000 fizetni... nem olyan mintha mondjuk a németeknél lennék, ahol hozzád vághatnak még több millió forintot is, de ez is valami.

Viszont... Nem, nem, nem úgy van az.

Erre kíváncsi voltam és utánnanéztem.

Ha be akarod adni a kérvényt, hogy halasztást kérsz, vagy adókönnyítést, akkor ezt kell kitöltened.

Biztos egyszerű, hisz vészhelyzet van és a kormány megértő és az adócsökkentés a legjobb módszer (bár nulla bevétel mellett a koronavírus miatt, aligha)... Nos, nem, nagyon nem.

Sőt, ha te mondjuk egy csoró nemrég végzet egyetemista vagy, annyira, hogy a szüleiddel élsz, akik nem csorók... kb. esélyed sincs kérni ilyen könnyítést, ugyanis képzeld, kb. tök mindegy, hogy te csoró vagy, azt is vizsgálják az elbírálásnál, hogy akikkel közös háztartásban vagy, azok mennyire csórók. Be kell számolnod az ő teljes vagyonukról is... akik ráadásul nem is feltétlenül a szüleid, csak együttéltek... Minden kis apró részlet kell... ami elvezet oda hogy... na hova... végül be se fogod adni a kérelmet.

Bizony, bár te a valóságban csoró vagy, de nem kaphatsz támogatást, mert a szüleid nem azok, bár simán lehet a lakhatáson kívül semmivel se támogatnak.

És válságban munkaerőpiacra lépni egy életreszóló  hátránybakerülést jelent felmérések szerint... persze vannak kivételek, de úgy általában egy egész generáció szív ilyenkor.

"Egy életre megnyomorítja a fiatalokat a válság?"

"A Munkaerőpiaci Tükörben megjelent elemzés szerint minden vizsgált kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a magas munkanélküliséggel sújtott, recessziós gazdasági környezetben munkaerőpiacra lépő fiataloknak tartós negatív következményekkel kell szembenéznie. Az alacsonyabb jövedelem, a kevesebb ledolgozott óra, a gyengébb minőségű állás és a munkanélküliség magasabb kockázata még a pályakezdés után 7–15 év múlva is kimutatható esetükben, a szerencsésebb időpontban munkába álló társaikhoz képest"

Szóval rossz hírem van, a kormány nem segít és otthagy az útszélén, bár mást mond, de te azt figyeld amit csinál.

Vagyis a kormánynak csak igazi kiútja lesz ebből... ha valóban beindul majd minden és gyorsan felszív a piac sokakat, mert amúgy semmivel se segít és az embereknek nincs pénzük, hogy munka nélkül megmaradjanak ebben az országban.

"Megjelent a fény az alagút végén? Szépen lassan újranyit a világ"

Ez meg lehet, hogy nem fog összejönni, mert mi egy nyitott gazdaság vagyunk és ha az itt dolgoztató cégek itt még jól el is lennének, de máshol nagy bajba kerülnek... hát simán lehet, hogy itt se kérnek majd annyi emberből.

Szóval nálunk lehet azt mondani, hogy pl. hol vannak azok a nagy kirúgott tömegek, de látni kell, hogy hamarosan lesznek valószínű. Amerikában már 26 millió ember lett munkanélküli, de egyes források megemlítik, hogy ennél több, csak a rendszerbe ennyi tudott bejelentkezni és van aki nem is fog:

"A vártnál is jobban megütötte az amerikai gazdaságot a koronavírus"

"Mi is beszámoltunk róla, hogy az országban soha nem látott mértékben nőtt az új álláskeresők száma az elmúlt hetekben, csak a leállás első hetében 3,3 millióan veszítették el az állásukat, az összes állásvesztése a járvány megjelenése óta elérte a 26 milliót. "

Szóval ha mi külkereskedelmre hajtunk, de a piac több tízmillióval csökken, akkor itt se lesz annyi meló, a Boschnál már meg is történtek a kirúgások.

Ráadául simán lehet, hogy ha még lenne is piac, az teljesen más lenne mint korábban. Itt egy táblázat arról, hogy hogyan változtak pl. az USA-ban a vásárlási szokások. Több ágazatnál is ilyen kilencvenvalahány százalékkal csökkent a kereslet.

Szóval Orbánnak egy reménye van... valahogy mégis magától meg fognak oldódni a dolgok.

A progresszív oldalba se bízzál... ők is bemutatták hogyan kéne kezelni a válságot szerintük. Figyelem, szerintük a megoldás az, hogy... Vegyünk fel hiteleket, amiket örökké kell fizetni, sohase lesz olyan, hogy visszafizetted... Azt hiszem ennél még Orbán is jobb.

"Tényleg adósrabszolgaságot hozna Soros új csodafegyvere?"

"az örökjáradék-kötvényekért az EU pénzt kapna azonnal, a tőkét soha nem kellene visszafizetni, a kamatokat viszont előre meghatározott összegben örökké."

Sorosnak biztos van pár felhőscéges barátja, mert kb. a felhősök is erről álmodoznak.

Szóval a progresszív oldal szóra se érdemes, de Orbán se segített... és ezt most külön értékelte az egyik hitelminősítő:

"Bréking: rontotta Magyarország kilátását az S&P!"

Ez egy rendkívüli, csak nekünk szóló osztályzás volt, mivel talán ők is összerakták a képet... Magyaroszágon nincs segítség, csak reménykedés, hogy minden újra beindul.

"Önmagában a stabil kilátás nem katasztrófa, hiszen ezzel sem fenyeget leminősítés, csak azt üzente a hitelminősítő, hogy 2020-ban lemondhatunk a felminősítésről. A meglepetés az időzítés, hiszen a rendkívüli, nem tervezett döntés azt mutatja, hogy azonnali üzenetet akart küldeni a cég Magyarországnak, nem várták meg az augusztusi tervezett felülvizsgálatot."

"A VÁLSÁG KÖVETKEZTÉBEN A HITELMINŐSÍTŐ ARRA SZÁMÍT, HOGY A MAGASABB KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY MIATT A TAVALYI 64,5%-RÓL 70% KÖZELÉBE EMELKEDIK A MAGYAR ÁLLAMADÓSSÁG AZ ÉV VÉGÉRE A GDP ARÁNYÁBAN."

Ennyi értelme van szarakodni a hitelvisszafizetéssel... úgyis hipp-hopp visszacsinálódik. (főleg ha progresszív erő kerül csak kis időre is hatalomra.)

"Arra számítunk, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4% -kal csökken, a koronavírus-járvány káros következményei miatt – olvasható a hitelminősítő közleményében. Az erős makrogazdasági alapoknak és a folyamatos politikai ösztönzőknek lehetővé kell tenniük az ország számára, hogy felszámolja a sokkot, és azt várjuk, hogy a növekedés 2021-ben helyreálljon – teszik hozzá."

Igazából a hitelminősítő még jó fej is volt, hisz feltételezi Orbánékról, hogy majd él a lehetőségeivel, hogy segítsen, pedig nem, de a "politikai ösztönzők" is kevés lesz, ha nem lesz sokaknak semmi pénzük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr10015648490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.04.29. 22:16:22

Ha-ha még a 2,5%-nál is tovább mehetnek a költségek. Jaj, de kedvező, pont erre várnak azok akiknek nincs bevétele...

"https://www.portfolio.hu/bank/20200429/tisztazta-az-mnb-mi-fer-bele-az-nhp-25-os-kamataba-429074"

"Tisztázta az MNB: az átláthatóbb árazás érdekében a bankokat illető díjaknak bele kell férniük az NHP Hajrá keretében felvett hitelek ügyleti kamatába, a harmadik félnek fizetendő díjak, például a közjegyzői vagy kezességvállalási díj azonban a 2,5%-on maximált kamaton felül felszámíthatók továbbra is."

GABOR2 2020.05.04. 13:26:51

Majd hallgassátok meg ma este kb.23h-tól lesz ismétlése egy beszélgetős műsornak a Kossuth-on. A "mentőcsomagtról" van benne szó.
süti beállítások módosítása