Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 3

2020. március 26. - GABOR2

Nem akartam ilyen hamar újra írni, de egyrészről sok az új lényeges információ, másrészről tegnap rejtélyesen kivágott a blog.hu és nem engedett belépni, úgyhogy írok amíg lehet.

Rendkívül érdekes és sokatmondó információk kerültek napvilágra. Nem írom le az egészet újra, olvass vissza ha érdekel, de én már rég azt mondom, hogy ez egy mesterségesen felfújt válság, gazdasági szempontból és amint például a gazdagok bevásárolnak jól részvényekből, az embereket szépen elküldik dolgozni, hisz a munkaképeskorú lakosságot alig érinti ez a vírus.

És lám:

"Újra lehetővé válik az ingázás a magyar–román határon"

"Hozzátette: ugyanakkor két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással, sokan járnak munkába a határ túloldalára, és „nekünk az emberek egészségének megvédése mellett az is feladatunk, hogy a gazdaság működőképességét a lehető legjobban megvédjük".

"Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért azt a döntést hozták, hogy a magyar–osztrák és a magyar–szlovák együttműködéshez hasonlóan, Romániával is létrehozzák azt az eljárást, amellyel Magyarország és Románia határán az ingázók át tudnak járni egymás országába munkavégzés céljából. Úgy látja, ez érdeke a határ túloldalán élő magyaroknak, érdeke a magyar és a román vállalatoknak, illetve gazdaságnak is. A külügyminiszter elmondta: a két rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe ezt a megállapodást."

Ez csak egy apróság? Nos... íme egy elemzés, ami megmutatja, hogyan gondolkozhatnak erről az egészről Orbánék igazából:

"Egészen furcsa előrejelzéssel állt elő a Magyar Nemzeti Bank"

"Már az MNB kedden bejelentett 2-3%-os GDP-növekedési előrejelzése is meglepetést váltott ki, a prognózis ma megismert részletei pedig tovább növelik a homályt, miként is látja a jegybank a magyar gazdaság közeljövőjét."

És íme... az MNB azzal számol, hogy a koronavírus gazdaságra való hatása... talán már csak pár nap és megszűnik:

"annál is inkább, mert a koronavírus gazdasági hatásai néhány héten (napon) belül megszűnnek."

Szóval... számíthatsz rá, hogy pár nap és megszűnik a színház.

"Mivel a jegybank hozzávetőleg ennyivel csökkentette  a növekedési előrejelzését, akkor (még néhány mentő tényezőt belekalkulálva is) azt mondhatjuk, hogy a jegybank előrejelzése egy olyan forgatókönyvre vonatkozik, ami mögött a járvány március végi megszűnése az implicit feltételezés."

Talán azt gondolod, hogy mivel csak Orbán gondol erre, kit érdekel, hisz... függünk a külföldtől, ők pedig ilyesmiről nem is beszélnek. Nos, de:

"Trump már a jövő héten újranyitná Amerikát"

"Fontolgatja Donald Trump elnök, hogy a 15 napos leállás végeztével újranyitja Amerikát a jövő héten, hiába terjed a koronavírus egyre nagyobb ütemben az Egyesült Államokban – írja a Reuters."

Miért is hagynák a gazdagok... a munkaképes korú lakosságnak alig tud ártani ez a vírus, simán lehet őket küldeni dolgozni, amikor ők "végeztek" hirtelen mindenkit visszaparancsolnak majd dolgozni, akár van vírus, akár nem.

"Amerika hamarosan újra kinyit. Nem fogjuk hagyni, hogy ez egy hosszan elnyúló pénzügyi problémává váljon

– fogalmazott az elnök a Fehér Ház sajtótájékoztatóján."

Bónuszként meg itt van, hogy a tőzsdézők már azt találgatják, hogy a piac nem megy lentebb:

"Egyszer az életben van olyan vételi lehetőség a tőzsdéken, mint most"

"A piaci szereplők az elmúlt hetek részvénypiaci esése után megosztottak, van, aki szerint elképzelhető a további esés, míg mások úgy vélik, hogy az esés ritkán látott vételi lehetőséget jelent. Ezen a véleményen van Ariel Investments elnöke is, aki úgy véli, hogy egyszer az életben van olyan vételi lehetőség a tőzsdéken, mint a mostani."

Na és miket mondtak az elemzők, meg a kormány:

Miközben az előző részben mutattam, hogy igazából a teljes katázókhoz képest elég keveseket támogat a kormány, ő üti a mellét, hogy teli van pénzzel:

"Masszív tartalékok állnak a kormány rendelkezésére a veszélyhelyzet kezelésére"

"Masszív költségvetési tartalékok állnak a kormány rendelkezésére a veszélyhelyzet kezelésére, a csökkenő GDP-arányos államadósság és a devizában fennálló államadósság drasztikus mérséklése szintén jelentősen csökkenti az ország kiszolgáltatottságát - hívja fel a figyelmet az ÁSZ a honlapján."

Akkor miért csak cseppenként segítenek, miért hagynak ki egy csomó embert akit szintén segíteni kéne? Miért van az, hogy mi nem adunk semmit, míg a németek és talán majd az amerikaiak nem adóelengedést, vagy csak halasztást adnak, hanem egyenesen pénzt? Azért jobb a pénz adása, mert akkor legalább tudja fizetni valamennyire a munkásokat a vállalkozó és nem oszlik fel a cég. A Kossuth-on ment tán tegnap riport, hogy épp bejelenti egy katás, hogy akkor ő megszünteti a vállalkozását, mert zéró bevétele van és nem fogja fizetni a mindig 50.000 meg még most a kamaratagságit is. Ez csak tönkreteszi. Az előző részben írtam, hogy van talán olyan 300.000 ezer ember aki katás és nem segít rajta Orbán, nem is beszélve a nem katásokról, olvass vissza, ha érdekel.

Szóval tök jó, hogy van egy masszív tartalékunk... akkor talán használjuk, mert ha a cégek megszünnek... akkor baj lesz. Ha Orbán és a többi vezető be is jelenti, hogy vírus ide, vírus oda, irány dolgozni, az emberek, ezekkel a katázókkal, nem akarnak majd találkozni, hisz a média miatt továbbra is félnek majd és minimalizálják a találkozásokat.

Csak én mondom, hogy ez kevés, miközben folyton azt jelzik a vállalkozók, hogy sürgős segítség kell? Nos nem, ezt már az előző résznél is mutattam, de most itt van még több elemző, mert haladt azóta az idő:

"Elemzők a magyar koronavírus-csomagról: eddig ez nagyon kevés!"

"Méretében egyáltalán nem kielégítő, cserébe célzott, emiatt pedig kevés szektort érint - így foglalható össze a Portfolio által megkérdezett elemzők véleménye a kormány eddig bejelentett 5+6 gazdasági intézkedéséről, amely a koronavírus-járvány miatt született. Sokan egyetértettek abban, hogy a deficit idén könnyedén a GDP 3 százalékáig kúszhat, az egyenlegromláshoz ugyanis hozzájárulnak a recessziós kilátások. Villámfelmérésünkben azt is megkérdeztük a közgazdászoktól, hogy milyen intézkedéseket várnak még a kormánytól ezen a területen."

"KONSZENZUSOS AZ A VÉLEMÉNY, MISZERINT A BEJELENTETT LÉPÉSSOROZAT KEVÉS A MOSTANI HELYZET MEGFELELŐ KEZELÉSÉRE."

"Válaszukban többen megjegyezték, hogy az eddigieknél lényegesen többre van szükség. "

 Egyikük úgy vélekedett, hogy az eddig bejelentett lépéseknek az öt-tízszeresét is el kellene költeni átmenetileg,

"Más bajba jutott szektorokat/ágazatokat is támogatni kellene, de leginkább a munkahelyek megtartását - fogalmazott egyikük a célzottság kapcsán, aki javaslatokat is felsorolt. "

"Kurzarbeit-tal, jövedelem kiegészítéssel, pótlással, vagy garantálással, mindenképpen szükséges az elbocsátottak, fizetés nélküli szabadságra küldöttek, a gyerek mellett otthon maradottak jövedelmének pótlása a korábbi jövedelmének 75-80%-áig, ahogy már mintegy tucatnyi országban történik."

"HA A KORMÁNY NEM VET BE ENNÉL NAGYOBB ÉS HATÁSOSABB FEGYVEREKET, AKKOR HATALMAS GAZDASÁGI VISSZAESÉS VÁR EGÉSZ MAGYARORSZÁGRA."

Érdemes végigolvasni...

De itt egy másik elemzés:

"Elemzői reakciók az MNB bejelentésére: nem látnak esélyt a növekedésre"

Nekik is fura, hogy az MNB szerint minden oké lesz hamarosan:

"Mindazonáltal az MNB a vírus gazdasági hatásait illetően még mindig nagyon bizakodónak tűnik. "

"Mi arra számítunk, hogy a koronavírus a pénzügyi válságnál súlyosabb visszaesést eredményez majd a gazdasági aktivitásban Magyarországon és az eurózónában egyaránt."

További elemzések amik azt jelzik, hogy nem kéne tökölni:

"Felmérés készült a koronavírus magyar hatásairól: súlyosak a gazdasági hatások"

 

Szóval miközben mindenki ordít, hogy azonnal kéne ennél sokkal nagyobb segítség, Orbánék nem adják meg, de verik a mellüket, hogy teli vannak pénnzel és titokban azon jár az eszük, hogy munkába küldik hamarosan az embereket.

Annyit elmondtak, hogy nem kell kamatos kamatot fizetni, a később azért fizetendő tartozásokra, juhéj.

"Megérkeztek a törlesztési moratórium részletszabályai, nem számítható fel kamatos kamat"

Miközben elégtelen a segítségük már örülnek, hogy 2021-es gazdasági növekés nagy lesz:

"MNB-alelnök: 2021-ben a járvány előttinél is nagyobb magyar növekedés jöhet"

Ez nem lesz nehéz, mert a 2020-as adat lesz a bázis év, ami várhatóan nagyon rossz lesz. Talán meg kéne akadályozni a bezuhanást, ja de akkor nem lesz olyan szép a 2021-es adat, mert magasabb lesz a bázis.

Sajna kitörlődött az előzményekből- mert ezzel is próbálkoztam, hogy bejuthassak tegnap a blogra - egy mandineres Trump cikk arról, hogy be akarja indítani a gazdaságot, sokkal hosszabban elmagyarázza mint a portfolió cikke. Ettől némileg talán visszakozott mert gondolom szóltak, hogy rossszat tenne a népszerűségének, de ez ami van tényleg nem fenntartható:

"Máris beütött a koronavírus: több mint 3 millió munkanélküli Amerikában egyetlen hét alatt"

"Egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban – derül ki a csütörtökön megjelent adatból. Az elemzők előzetesen egymilliós számot vártak, vagyis a koronavírus munkaerőpiaci hatása máris jóval erősebb a vártnál."

"Trump meglátta az óriási munkanélküliségi és recessziós előrejelzéseket és rögtön enyhíteni akarja a szigorításokat"

"Több embert fogunk elveszíteni azzal, ha mély recesszióba vagy depresszióba süllyed az ország"

"Az országot vissza kell állítani a munkába, és az országunk ismét munkába akar állni"

De vannak helyek ahol az intézkedések egyenesen éhhalállal fenyegetnek talán több embert mint a vírus... ennek is mi értelme így?

"1,2 milliárd embert küldtek váratlanul karanténba, milliók kerülhetnek az éhhalál szélére"

"Teljes kijárási tilalmat és országos házikarantént hirdetett Narendra Modi miniszterelnök Indiában tegnap, de a belügyminisztérium később közölt irányelvei szerint az élelmiszerboltok, patikák, infrastrukturális intézmények mégis zavartalanul üzemelhetnek tovább. Ennek ellenére a rendőrség nagyon szigorúan lép fel az otthonelhagyók ellen, sőt, üzleteket is bezárnak. Bár úgy tűnik, még az indiai hatóságok sem tudták eldönteni, hogy most akkor teljes vagy részleges karantén lesz-e, bármelyik mellett szülessen meg a döntés, milliókat fenyeget a korlátozások miatt éhezés, netán éhhalál. Vannak elemzők, akik szerint szabályos társadalmi felkelést hozhat Indiában az országos karantén, de nincs más módja annak, hogy a rossz higiéniai körülményekkel rendelkező országban egy még nagyobb katasztrófát elkerüljenek."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5315560490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2020.03.26. 16:22:16

Én ebben annyit látok, hogy mindenki össze-vissza beszél, bár egyelőre senki nem tud semmi konkrétat. Az ellenzék ugyanúgy ekézi a fideszt ahogy mindig, az ő véleményükre adni abszolút hülyeség lenne. Amíg a fidesz nem lépett addig azért szidták, aztán mikor lépett akkor hirtelen az lett a baj, hogy miért léptek szigorúan. Aki dühöngeni akar annak nem lehet jót tenni, úgyis beleköt mindenbe.

Szerintem teljesen normális, hogy a kormány nem kezdett azonnali fékevesztett pénzszórásba, ilyesmit mindenhol csak az ellenzék követel, mert kibicként ugye könnyű demagógnak és populistának lenni. Először látnunk kell hogy milyen irányba mennek az események, javul vagy súlyosbodik a járvány, a pénzosztás csak ezek függvényében mehet, célzottan, hogy értelme is legyen. Azt meg el kell fogadni az embereknek, hogy van aki sajnos megszívja, ez egy világméretű krízis, egyszerűen nincs olyan opció hogy Orbán majd mindenkit kárpótol. Szar ügy, de ez a realitás. Ezt tekintve talán mégsem olyan nagy hülyeség, hogy próbálják a gazdaság érdekeit is nézni, ugyanis a gazdaságtól függ az emberek megélhetése, életszínvonala, úgyhogy kissé álságos dolog egyfelől azt követelni, hogy az életszínvonal ne essen, másfelől meg azt hogy a kormány ne foglalkozzon a gazdasággal, hanem a nyuggerek életét tegye mindennél fontosabbá. A tömegek követelőzni azt tudnak, de nehéz döntéseket hozni már nem. Orbán legyintsen a varázspálcával és tűnjön el minden gond, mert ha nem akkor O1G és le kell váltani...

GABOR2 2020.03.26. 16:33:23

@Deansdale: Az első két alkalommal megemlítettem, úgyhogy most is megteszem... Én egyáltalán nem mondom, hogy akkor váltsuk le Orbánt és jöjjön a progresszió. Én átéltem már válságot progressív erő alatt és ők egyrészről, már a nemzetközi válság nélkül csináltak egyet itthonit, aztán amikor beütött a nagy nemzetközi, még tettek is terheket az emberekre és rontották a helyzetet súlyosan, úgyhogy nem, én ilyet nem mondok.

Amit írok, az amit írok. Ez így kevés és igenis például a németeknél van általános gyors és jelentős lépés, amerikában is lenne rekord méretű csomag, ha a Demokraták nem blokkolnák.

A gazdaság érdeke az lenne, és ez mondja sok elemző is, hogy ne csak adóhalasztás adjon Orbán, meg egy kisebbségnek adőelengedést, hanem aktív támogatásra van szükség, hogy ne bocsátsák el a munkásokat. A németek ezt teszik.

Deansdale 2020.03.26. 17:21:58

@GABOR2: Nem sok értelmét látom hogy kolosszális állami pénzekkel életben tartsunk olyan állásokat amik nem termelnek semmilyen hasznot, pl. a vendéglátásban. Azokat az embereket most jobb lenne másra használni legalább egy fél évig, aztán - ha javult a vírushelyzet, ami közel sem garantált - visszatérhetnek a korábbi pályájukra. Addig inkább értelmes munkát kellene adni nekik. Persze tudom hogy ez nem minden esetben lehetséges, sőt, eléggé utópista elképzelés, de azért mégis szembeállítanám azzal az ötlettel, hogy az állam minden terhet vállaljon magára... Ha most elkezdünk milliárdokat osztogatni minden eddigi erőfeszítésünk az államadósság csökkentésére és a gazdaság rendbetételére azonnal füstbe megy, kezdhetjük az utóbbi 10 évet elölről. Csak ezután vélhetőleg nem lesz annyi EU-s pénz... Szopás. Nem vehetünk 1-az-1-ben példát a németekről, nekik egyrészt sokkal nagyobbak a tartalékaik, másrészt libsi kormányuk van ami vég nélkül vesz fel hitelt ha arra szottyan kedve, szóval ők persze hogy beígérik a pénzosztást, őket nem zavarják a hosszútávú következmények, sőt.

A magyar kormány helyében nagyon durva munkahelyteremtő intézkedéseket hoznék stratégiailag fontos szektorokban, pl. a mezőgazdaságban, inkább szívja fel az a sok munkanélkülit mint hogy az adóforintokból üljenek otthon és bámulják a falat.

GABOR2 2020.03.26. 17:58:09

@Deansdale: Értem amit mondasz, viszont amit felhoztál példának, vendéglátást, éppenséggel azt különösen segítik, már az első bejelentésnél is. Egyébként meg valószínű az lesz, hogy nem vállalnak be ekkora visszaesést és azt mondják, hogy menjenek az emberek dolgozni... az aktívakra úgyis alig veszélyes.

Deansdale 2020.03.26. 19:20:11

@GABOR2: Eh, nem akartam "túlvédeni" a fityiszt, nem vagyok feltétlen hívük, csak szerintem ezt a válságot a lehetőségekhez képest jól kezelik. Az olaszok, spanyolok, franciák letolt gatyával töketlenkednek, mások viszont túlreagálták a dolgot - szerintem Orbánék egy vállalható középutas megoldást választottak, ahonnan értelmesen és rugalmasan lehet akár szigorítani, akár enyhíteni. Nyilván nem tökéletes amit csinálnak, lehetne jobban is, úgyhogy a konstruktív kritikának van helye, főleg ha konkrét javaslatokat is tartalmaz. Én is valami ilyesmivel próbálkoztam mikor azt emlegettem hogy teremthetnének több új munkahelyet, talán jobb lenne arra költeni a milliárdokat mint a veszett fejesze nyelét segélyezni.

GABOR2 2020.03.26. 19:32:46

@Deansdale: Majd a végén meglátjuk mi volt a jó megoldás. Amit most látni, hogy rengeteg cég, meg egyéni vállalkozó könyörög gyors lépésekért, mert ha nem lesz könnyítés vagy segítség a munkások otthagyják a céget, vagy megszűnik a cég és onnantól az adófizetőből munkanélüli járadék igénylő lesz és beszakad a szép költségvetésük. De persze igazad van, hogy halottá vált ágazatokat nincs értelme megmenteni, csak nehéz megmondani, hogy például a vendéglátás mennyi idő alatt állna helyre, lehet érdemes megmenteni. Gyors lecsengés esetén érdemes lehet támogatni őket. A másik meg, hogy kb. 400.000 katásból kiválaszottak 100.000-ret, hogy segítik őket, adóelengedéssel, miközben van még egy csomó mindenki akinek szüksége lenne rá. A kata úgy működik, hogy mindentől függetlenül havi 50.000 + most a kamarai tagság díj. És ilyenek pl. a fodrászok. Őket most legutóbb pont kimentették, de most csomó egyéni vállalkozó lesz nulla bevétellel, mert az emberek nem akarnak találkozni velük és még fizessenek is? Inkább megszüntetik az egészet.

2020.03.27. 04:40:07

Ezen az éjjelen már vagy a 100. alkalommal kérdezem magamtól, miközben az élet dolgain merengek, hogy "Ez valami rossz vicc?".

@Deansdale: Ahogy írsz, el nem tudod képzelni milyen sóvárgó vágyat érzek, hogy kezet csókolhassak rajongásod tárgyának. A lelkesedésed magával ragadó viharos fergeteg, a természet erejével a légnyomáskülönbség alkotta száguldó széllel száll sóhajom, bárcsak hódolhatnék én is hódolatod tárgyának.

2020.03.27. 05:05:35

@Deansdale: Ja, felre ne ertsd nem a fonokod asszisztensnorjere gondoltam ;)
Jajj mit hablatyolok itt osszevissza aludnom kene mar.

Deansdale 2020.03.27. 08:25:33

@Masnikahh: Inkább föl kellene ébredned, akkor ha valamit nem értesz föltehetnél kérdéseket, ahelyett hogy szövegértésbőli bukás után gúnyolódás gyanánt hülyeségeket hablatyolsz.

Deansdale 2020.03.27. 10:34:40

@Masnikahh: ...hát nem is számítottam érdemi vitára.

GABOR2 2020.03.27. 11:08:59

@Masnikahh: Van véleményed a témáról, vagy mire jutottál hajnalban az életről?

tatárfejű kutya 2020.03.27. 18:09:54

@Deansdale:

"Nem sok értelmét látom hogy kolosszális állami pénzekkel életben tartsunk olyan állásokat amik nem termelnek semmilyen hasznot, pl. a vendéglátásban"

Ez így van szerintem is. Ha belegondolunk, a válság után szűkös lesz a nemzetközi kereslet...nemigen lesz pénzük még a nyugatiaknak sem, hogy utazzanak, és a hazai túrizmus nak a járvány után legalább 6 hónap kelleni fog, hogy élet jeleket mutasson.

Szerintem egy országos átképzési/oktatási programot kellene a kormánynak beindítania, miután vége lesz ennek az egésznek. 3-6 hónapos tanfoylamokkal-képzésekkel, mert kb ennyi idő után a gazdaság már elkezdheti felszívni a munkaerőt. Kb a minimálbér 70-80%-át adhatná a programban résztvevőknek a tanfolyamok idejére+utazási bérletet.

Tudom, hogy 3-6 hónap alatt nem fognak programozókat és kutató orvosokat képezni, de talán jobb lenne, a 22.800 ft-os segély helyett és legalább valamit fejlesztene is az embereken.

Deansdale 2020.03.27. 18:17:42

@tatárfejű kutya: Na igen, ha ezt az átképzési programot elég gyorsan beindítanák lehetne még gyorstalpaló kórházi kisegítő személyzetet is képezni. Értékelem mikor emberek értelmes módon konstruktív javaslatokkal állnak elő, de ez sajnos óriási kontrasztban áll a jellemző ellenzéki hozzáállással, amit itt is láthattunk eggyel fentebb :\

tatárfejű kutya 2020.03.27. 18:41:51

@Deansdale:

"még gyorstalpaló kórházi kisegítő személyzetet is képezni"

Simán meg lehetne oldani, ha szándék lenne rá...vagy akár a későbbiekre is lehhetne gondolni, hogy mondjuk egy tartalékos kórházi személyzetet képezni így, ha legközelebb lenne hasonló helyzet, a tartalékos katonaság mintájára.

GABOR2 2020.03.27. 19:33:06

Na megvan a Trump csomagat... pontosabban majdnem. Kíváncsi vagyok mennyi minden ment át abból amire vágytak a progresszívek.

www.portfolio.hu/gazdasag/20200327/megszavazta-a-kongresszus-a-sosem-latott-mentocsomagot-trump-alairasara-varunk-422530

GABOR2 2020.04.01. 15:14:37

Orbán tétlenkedésének máris megvan tán a hatása:

"A magyar gazdaság sokkal jobban szenved a koronavírus miatt, mint Európa többi országa"

www.portfolio.hu/gazdasag/20200401/a-magyar-gazdasag-sokkal-jobban-szenved-a-koronavirus-miatt-mint-europa-tobbi-orszaga-423502
süti beállítások módosítása