Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 2

2020. március 24. - GABOR2

Megjött a második gazdaságot segítő csomag. Azt "birom" ezekben, hogy amikor bejelentik őket több mindenben nem lehet biztos az ember, hogy mit is jelent igazán, úgyhogy várni kell a szakértőkre, akik pár dologot meg bírnak világítani, de azontúl ők is csak tippelgetnek.

Például ugye, amit korábbiakban is említettem, hogy elég fura, hogy a kata elengedése csak a taxisoknak szól, most bejelentették, hogy további 81 ezer kisvállalkozó június 30-ig kata-mentes lesz, de... én nem láttam forrást, ami normálisan meg tudta volna mutatni, hogy kik is lennének ezek. Olyan van, hogy mondjuk felsorol egy média kettő, vagy három példát aztán stb..Vagyis nem találtam egy helyen se egy normális felsorolást, hogy akkor kiket érint ez és kiket nem. Azt tudom, hogy egy év eleji cikk szerint, 350-400 ezer katázó van és akkor mínusz taxisok, meg mínusz most valakik 81 ezer... Akkor márcsak mondjuk... 300-250 ezer embernek lesz problémája, hogy zéró bevétel mellett fizetnie kell az adót, meg most majd a kamaratagsági díjat, ami 5 ezer forint. Persze csak később...

Szóval megintcsak... ezerrel mondják, hogy sűrgősen kéne valami normális megoldás és csak így csepegtetik a nem elég intézkedéseket, miközben most lenne mozgástér.

Nézzük mit mond az elemző, hisz ezekhez a bejelentésekhez nem árt...

"Mire elég Orbán Viktor második koronavírus-mentőcsomagja?"

Próbál nagyon kedves, diplomatikus lenni... annyira, hogy már azt hiszed az elején, hogy veled van baj, hogy ezt nem tartod elég jónak:

"Nagyon pozitív, hogy a kormány ilyen gyors tempóban hozza meg az újabb és újabb támogató intézkedéseket a gazdaság bizonyos szereplői számára, de összefoglalóan továbbra is úgy gondolom, hogy míg az adóbefizetésektől sokakat sikerül a mostani bejelentésekkel mentesíteni egyes szektorokban, addig más vállalkozások ez idő alatt még súlyosabb helyzetbe kerülnek – fejtette ki érdeklődésünkre Fajcsák Gábor. "

De aztán odamondja:

"Az RSM adóüzletágának vezetője elmondta a véleményét az eddigi 11 pontról, valamint arról is beszélt, hogy ha a kormány nem nyúl más típusú kiegészítésekhez, akkor annak súlyos következményei lehetnek."

Az alcím elég beszédes:

"Nem elég"

Hát igen, még a szakértők se értik biztosan Orbán bejelentéseit:

"...segíthet a kormány, bár a döntés szövegezését érdemes megvárni."

Lehetnek potyázók, akiknek nem kell adótfizetni, miközben tudnának és vannak akik nem nagyon tudnak, de kell:

"Megjegyezte azt is, hogy ez a döntés egyúttal azt is jelenti, hogy függetlenül attól, hogy valamely vállalkozás képes vagy sem megfizetni az adót, mentesíti a kormány őket az adófizetés oldaláról."

"Mit jelent ez a gyakorlatban? – tettük fel a kérdést a szakembernek. Meglátása szerint a kormány ezzel konzerválja a jelenlegi helyzetet. Aki ugyanis a jelenlegi helyzetben nem tud fizetni nettó béreket, az ugyanott van, ahol a part szakad az adókönnyítések után is. Az eddigiek szerint a nem kiemelt szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak ugyanis a veszélyhelyzet elmúlása után is fizetniük kell visszamenőleg az adókat, a kiemelt szektorban viszont nem, még azoknak sem, akiknek egyébként lehet, hogy lenne rá pénze."

"Azt is kifejtette, hogy a meghatározott szektorokban bejelentett általános járulékmentesség nem jó irány, fel kellene mérni a vállalkozások valós helyzetét és kisebb csoportokat alkotni. Szerinte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban megvan erre a megfelelő kapacitás és az adóvégrehajtások felfüggesztését követően a fókuszt is erre lehetne irányítani."

Ez utóbbi azt jelentené, hogy belefullasztanák az embereket a kitöltendő papírokba, és vállalásokba amit valószínű nem tudnak teljesíteni, legalábbis Magyarországon normális körülmények között ezt szokhatta meg az ember, úgyhogy talán jobb is így.

"Az adószakértő továbbra is fenntartja korábban megfogalmazott véleményét, miszerint az intézkedések csak bizonyos kiemelt szektorokat céloznak, miközben a magyar gazdaság gerincét alkotó ágazatokkal a kormány még nem foglalkozott. Külön kiemelte ennek kapcsán a feldolgozóipari, és autóipari beszállítókat, valamint a beszállítók beszállítóit, vagyis a gyártótevékenységet végző cégeket, ezek vállalkozások tipikusan magyar tulajdonban vannak és kkv-k."

A cikk persze még folytatódik, de a lényeg:

"Most olyan időket élünk, amikor a kormány kell, hogy biztosítsa emberek tömegeinek a megélhetését jövedelemtámogatásokon, céges ösztönzőkön keresztül."

Szóval pénzt kéne adni, nemcsak... adóhalasztást.

Ó még valami... egyre biztosabb, hogy a bankok tényleg nem fognak ezzel veszíteni semmit:

"Törlesztési moratórium: mi lesz a hitelemmel, és mit érdemes most tennem?"

"Az elmúlt napokban több oldalon is megjelentek számítások azzal kapcsolatban, érdemes-e kérni a bankunktól, hogy a 2020 végéig automatikusan érvényes törlesztési moratóriumból kihagyjon minket. Az efféle számítások egyelőre megalapozatlanok, ugyanis piaci információink szerint legalább hatféle kamat-elszámolási metódus közül választhat a kormány a hamarosan megjelenő, a részleteket szabályozó kormányrendelethez. "

"A 2020 SORÁN ELMARADÓ KAMAT- ÉS DÍJTÖRLESZTÉST UGYANIS HOZZÁ FOGJÁK ÍRNI AZ IDŐKÖZBEN NEM CSÖKKENŐ TŐKETARTOZÁSHOZ. AZ EDDIGIHEZ KÉPEST EZ (HITELTŐL FÜGGŐEN) NÉHÁNY SZÁZALÉKKAL MAGASABB TÖRLESZTŐRÉSZLETET FOG JELENTENI ATTÓL FÜGGETLENÜL, HOGY VÁLTOZÓ VAGY FIX KAMATOZÁSÚ HITELRŐL BESZÉLÜNK."

Szóval, bár már talán nem igazán ájulsz el Orbán intézkedéseitől, azért nézzünk csak szét, hogy a világ egyéb helyein mit jelentettek be, vagy miről gondolkoznak akkor, amikor segítségről beszélnek. Orbán állítólag nagyon ambiciózus a terveivel...

"Az előzetesnél vártnál több készpénzt kaphatnak az amerikaiak a koronavírus miatt"

Amerikában a progresszív erők kérték, hogy legyen az, hogy minden amerikai kapjon 1000 dollárt csak úgy segítségül... Ez ugye az előző válság tanulsága is, hogy nem érdemes nagy vállalatoknak adni ingyen pénzt, mert azok nem munkahelyeket teremtenek belőle, hanem saját részvényeket vásárolnak és mondjuk innoválnak ami miatt még több embert rúgnak ki. Szóval erre Trump azt mondta,... oké, sőt adjunk 1200 dollárt, de csak  az évi 75 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelmű állampolgároknak. Trump beleegyezet, a lakosság támogatja az ötleteit, köztük ezt is, progesszívek nyújtották be... mi állíthatja meg akkor ezt, hogy megvalósuljon... a progresszívek, a Demokraták. Hirtelen lesokkolódtak, hogy Trump támogatja az ötletüket és kijelentették, hogy ők akkor nem támogatják, amúgy is felelőtlen lenne...

"Senate Democrats block mammoth coronavirus stimulus package"

Hát ettől se fogják szeretni a Demokratákat. Viszont, még nem teljesen bukott el az ötlet. Ambiciózusabb mint Orbán terve?

Aztán nézzük mi van a németeknél:

"Soha nem látott méretű mentőcsomag jön a németeknél a koronavírus miatt"

"A német kormány ma dönthet egy gigantikus méretű mentőcsomagról a koronavírus negatív gazdasági hatásainak kezelésére. A Handelsblatt információi szerint akár 1200 milliárd euróról is szó lehet."

Ami a tervek közül a kisvállalkozókat érinti:

"3. Azonnali támogatás a kkv-knak, egyéni vállalkozóknak"

"50 milliárd euróval támogatná a német kormány ezt a csoportot, ez az intézkedés azonnali támogatást jelent, nem hitelt, és minden gazdasági szegmenst érint. A legfeljebb 5 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások egyszeri 9 000 eurót kapnának 3 hónapra, a legfeljebb 10 főt foglalkoztatók pedig legfeljebb 15 000 eurót."

Szóval, nem adóhalasztás, nem adóelengedés... ők egyenesen kapnak majd nem kevés pénzt. Nos, azt hiszem... nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez ambiciózusabb mint Orbán terve.

Mással is segítenek:

"4. Hitel a kisvállalkozásoknak"

"Itt többek között a szabadúszókra gondoltak, akik tömegesen veszíthetik el az állásukat a következő időszakban, szakmai szervezetek akár több mint 1 millió munkanélkülivel számolnak csak ebben a szegmensben. A részletek kidolgozása még folyamatban van."

És még persze ott van a többi pont is amivel most nem foglalkozok. Miért jobb pénzt adni, mint adóhalasztást, vagy adóelengedést ( amit igazából csak kevesen kaptak relatíve )? Azért, mert így legalább az alkalmazottakat meg tudják egy ideig tartani, mert tudnak kapni fizetést, valamennyit legalább, míg a másik esetben ha nincs mani... simán lelépnek az alkalmazottak és vége a vállakozásnak, vagy a vállakozónak, ha egyedül van, felkopik az álla akár.

Azonkívül az amerikai jegybank is akcióba lépett egy történelmi bejelentéssel... és fura mód nem hatott aznap semmit. Ez is jelzi, hogy ez a válság más mint a többi.

"Történelmi lépés Amerikában: korlátlan vásárlásba kezd a Fed a koronavírus miatt"

"Korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni a Fed, hogy ezzel támogassa a pénzügyi piacokat – jelentette be az amerikai jegybank hétfőn."

Nem hatott, mert a Demokraták leszavazták a giga mentőcsomagot és a vírus is éppen durván felfut.

De már jön is az újabb jegybanki segítség:

"Az amerikai jegybank újabb lépése a járvány gazdasági hatásainak kivédésére"

"A Fed nyíltpiaci bizottsága úgy döntött, kiszélesíti eszközvásárlási programját, illetve nem szab felső határt a kincstárjegyek és az ügynökségi jelzáloglevelek (AMBS) vásárlásának, hogy támogassa a piacok gördülékeny működését és a monetáris politika hatékony átvitelét a szélesebb pénzügyi feltételekbe és a gazdaságba."

"A Fed elkezdi támogatni a háztartások, a vállalatok és munkaadók zavartalan hitelezését is olyan új programok révén, amelyek akár további 300 milliárd dollárt biztosíthatnak új hitelek kihelyezésére."

A hitel... a megoldás... mindig a hitel.

Nem szeretném újra leírni, hogy szerintem miért az, olvass vissza ha érdekel, de szerintem ez egy mesterségesen felfújt válság gazdasági szempontból, aminek hírtelen vége lesz, amikor a gazdagok elég hasznot húztak belőle. És itt van egyből erre egy elég konkrét jel:

"Trump már a jövő héten újranyitná Amerikát"

"Fontolgatja Donald Trump elnök, hogy a 15 napos leállás végeztével újranyitja Amerikát a jövő héten, hiába terjed a koronavírus egyre nagyobb ütemben az Egyesült Államokban – írja a Reuters."

Miért is hagynák a gazdagok... a munkaképes korú lakosságnak alig tud ártani ez a vírus, simán lehet őket küldeni dolgozni, amikor ők "végeztek" hirtelen mindenkit visszaparancsolnak majd dolgozni, akár van vírus, akár nem.

"Amerika hamarosan újra kinyit. Nem fogjuk hagyni, hogy ez egy hosszan elnyúló pénzügyi problémává váljon

– fogalmazott az elnök a Fehér Ház sajtótájékoztatóján."

Viszont most még egy ideig ez megy... hisz a nagy szereplők imádják, hatalmas hasznuk van belőle.

Még Orbán is imádja titkon. Most került volna bajba... nincs munkaerő, ezután hogy nőljön tovább a GDP? Most majd évekig nem lesz erre gondja, hisz egyes modeljeik szerint kirúghatnak 1 millió embert is és akkor... lehet kezdeni előlről. Ezt kb. ki is mondta:

"Orbán: Nehéz időszak előtt állunk, de talpra fogunk állni"

"Talpra fogunk állni – mondta. Nehéz lesz az előttünk álló időszak. Olyan feladat előtt állunk, amit egyedül senki sem tud megoldani, mindenkinek hozzá kell tennie a magáét." (Kivéve a bankok: Én)

"2010-ben már egyszer megcsináltuk, most is sikerülni fog, talpra fogunk állni"

Vagyis félig ott van... nehéz lesz nektek, de nekem... jeee... újra ismételem amit csináltam, tíz évig tudom mit kell csinálni... ismételünk. Tíz év fejlődést kidobunk az ablakon egy olyan vírus miatt, ami nem árt a munkaképeskorú lakosságnak szinte semennyire, de ezért nem engem fognak hibáztatni és tíz évig kényelmesen elleszek, lesz szép GDP növekedés, hisz a bázis adat a béka segge alá kerül, és ... meg fognak választani újra.

Szóval a nagyok örülnek ennek, de nyilván egy ponton túl már többet ártana mint használa ez nekik, úgyhogy menni kell majd dologzni, de most még megy a riogatás:

"GKI: akár 20 százalékot is eshet a GDP a második negyedévben"

"Így nézhet ki a világ a koronavírus után: 4 forgatókönyv, amelyből kettő nagyon fájdalmas"

"Már látszik, hogyan esik össze Európa gazdasága a koronavírus miatt"

Meg megy a maroktartás:

"Az amerikai politikusokon a világ szeme, ha nem lépnek, tovább zuhannak a tőzsdék"

"Baljós hangvételű jóslat érkezett a részvénypiacok jövőjével kapcsolatban, a BTIG vezető stratégája szerint további 20 százalékos mínuszra kell felkészülni, ha az amerikai kongresszuson nem megy át minél előbb a tervezett gigantikus mentőcsomag."

Szerintem pont most érdemes részvényt venni... hamarosan leállítják a színházat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5815552604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.03.24. 20:36:48

Orbán ennek fényében pedig lehetne ambiziózusabb:

"Masszív tartalékok állnak a kormány rendelkezésére a veszélyhelyzet kezelésére"

www.portfolio.hu/gazdasag/20200324/massziv-tartalekok-allnak-a-kormany-rendelkezesere-a-veszelyhelyzet-kezelesere-421746

"Masszív költségvetési tartalékok állnak a kormány rendelkezésére a veszélyhelyzet kezelésére, a csökkenő GDP-arányos államadósság és a devizában fennálló államadósság drasztikus mérséklése szintén jelentősen csökkenti az ország kiszolgáltatottságát - hívja fel a figyelmet az ÁSZ a honlapján."

Akkor használjátok!
süti beállítások módosítása