Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán...

2020. március 21. - GABOR2

Pár napja jelentette be Orbán az első gazdaságvédelmi tervét és az első, jó hosszú koronavírusos cikkemben meg is említettem, hogy ez kevésnek tűnik, meg például miért csak a taxisok mentesülnek a kata fizetése alól?

És már talán másnap a Kossuth Rádióban az egyik Fidesz által szívesen látott közgazdász kb. megismételte amiket írtam és kb. pont ugyanazokat emelve ki. Ő is mondta, hogy miért csak a taxisok ne fizessenek katát, ott vannak pl. a fodrászok is, azok se fognak hamarosan találkozni senkivel, azok miért nem kapnak kedvezményt? Meg persze mások is. A lényeg, hogy a saját táboruk is látja, hogy ez így édeskevés, de nemcsak azok, hanem független szakértők is, de még maradjunk egy ideig a Fidesz által kedvelt elemzőnél. Ő azt állította, hogy ezzel a tervvel bankok... nem fognak veszteni semmit se és ugye a tartozás ezek szerint, e moratórium alatt... halmozódik. Ez most akkor egy olyan nagy segítség? Sőt mi van azzal, aki inkább fizetne, mert tud és nem akarja, hogy megemelkedjen a tartozása?

Mielőtt mutatnék elemzői véleményeket, valamit tisztázzunk...

Akkor én azt mondom, hogy takarodjon Orbán és helyette legyen valami "progresszív erő"? Nos,... én megtapasztaltam milyen egy "progresszív erő" válság alatt és azt tudom mondani, hogy már a nemzetközi válság előtt válságot csinált itthon, aztán meg nemhogy enyítette volna az emberek terheit, hanem még rengeteg másikkal tetézte, úgyhogy nem, egyáltalán nem mondom, hogy akkor Orbán helyett jöjjön a "progesszíó", mert semmi jót, könnyítést nem várok tőlük, sőt inkább még rontanának a helyzeten. Persze ettől még Orbán megoldása nem lesz nagyszerű... legalább nem kifejezetten ártalmas.

De akkor nézzük is...

Egy román lap úgy tűnik elég felületesen vizsgálta meg, az elsőre sokkal jobban hangzó intézkedéseket, mint amilyenek valójában:

"Román gazdasági lap: Magyarország jelentette be Európa legbátrabb gazdasági intézkedéseit"

Viszont hiába ért ez keveset, a forint bezuhant tőle. Talán most felhozod azt, hogy dehát a forint amúgy is bedölt volna. Nos, akkor ajánlom ezt elolvasni:

"Amióta kitört a pánik a világban, a forint a legstabilabb régiós deviza"

Mielőtt jobban nekiállnánk Orbán csomagjának, megemlíteném, hogy Trump lehet megcsinálja azt, amiről korábban csak álmodoztak... Ingyen pénzt oszt, de ezuttál nem a gigacégeknek, mint ezelőtt mindig volt, hanem a lakosságnak:

"Az előzetesnél vártnál több készpénzt kaphatnak az amerikaiak a koronavírus miatt"

"Korábban ezer dolláros támogatásról lehetett hallani, most azonban az egyik republikánus szenátor 1200 dolláros támogatásról beszélt. Ezt az összeget minden amerikai állampolgár megkapná, akinek évi 75 ezer dollárnál kevesebb jövedelme van."

Ez "talán" bátrabb intézkedés, mint amit Orbán tervez. Ráadául mikor jött valamelyik nagyvállalat már tartani a markát, hogy Trump akkor adjon neki segítséget, vagyis ingyen adófizetői milliárdokat, Trump elhajtotta azzal, hogy vegyen fel inkább hitelt...

De térjünk vissza mostmár Viktor nagynak tűnő tervére, mit mondanak az elemzők?

"Ha fegyver van nálad, ne félj használni!"

Azt hiszem ehhez majd nem kell sok komment:

"A magyar gazdaságpolitika komoly védelmi fegyverrel rendelkezik, de az eddigi jelek alapján úgy tűnik, hogy a közeledő tankra csak puskával akarunk lőni - írja Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke és Zsiday Viktor, a Citadella Alap alapkezelője a Portfolio-nak küldött írásában. "

"Arra figyelmeztetnek: ha a kormány nem lép napokon belül, akkor a következő hetekben több százezer alkalmazottat is elküldhetnek a magyar cégek. "

Aztán a portfoliósok ki is számolták kb. mennyibe fáj ez az egész csomag a költségvetésnek, és... nevetségesen kevésbe:

"Mekkora csomagot jelentett be Orbán Viktor? Kiszámoltuk!"

" A Portfolio számításai szerint 40-50 milliárd forintos adóelengedésről döntött a kormány."

"Ha csak a költségvetési hatását nézzük a szerdán ismertetett első gazdaságújraindító csomagnak, akkor azt mondhatjuk, hogy nem méretes a csomag."

"...a számok is megerősítenek bennünket abban, hogy ennél többre lesz szükség. De az is biztosnak tűnik, hogy ezzel a kormány tisztában van, és hamarosan újabb bejelentések jöhetnek ezen a téren."

Azt, hogy mennyire nem tudni, hogy mit is jelentett be pontosan Orbán az látszik abból, hogy a szakértők se tudnak egy csomó mindent:

"10 dolog, amit már tudunk, és 10 dolog, amit még nem a hiteltörlesztési moratóriumról"

Na itt a negyedik pont megválaszolja az egyik kérdésemet. De megintcsak itt van... a bankok nem vesztenek majd semmi lóvét... mindenkinek az országban szenvednie kell... nekik nem. Nekik fizessük a lóvét, még ha el is veszítjük az állásunkat, csak később... kamatostúl.

"Bár a rendelet erről nem rendelkezik, a moratórium időszakának lejárta után az elhalasztott tőke- kamat- és díjfizetést is teljesíteni kell (természetesen nem egy összegben) az MNB és a Magyar Bankszövetség eddigi kommunikációja alapján."

"Nem tudni biztosan, hogy az elhalasztott kamat- és díjfizetést hozzáírják-e az adósok tőketartozásához, de nagy valószínűséggel igen. Ezt a (jelenlegihez képest néhány százalékkal) megnövekedett tőketartozást kell majd törleszteni a moratórium után. A kérdés az, hogy az elhalasztott kamat- és díjfizetést esedékességkor (pl. minden hónapban), vagy csak a moratórium időszakának végén írják hozzá a tőketartozáshoz. Előbbi a bankoknak, utóbbi az adósoknak lenne valamivel jobb forgatókönyv, hiszen az előbbi magasabb, az utóbbi alacsonyabb tőketartozást jelentene a moratórium után."

Én azt tudom mondani, hogy a Kossuth Rádióban, a Fidesznek kedves közgazdász kijelentette... a bankok semmit... de semmit se fognak elveszteni, nekik mindent meg kell adni a lakosságnak, csak később.

Rengetegszer lehetett hallani... a kormánynak azonnal lépnie kell, különben százezrek, de akár egy millió ember is utcára kerül. Nos, ez ellen 50 milliárd adóelengedéssel nem lehet igazán hatékonyan küzdeni, persze csak első lépés, de... nagyon sürgősen kellene második is.

"Özönlenek a vállalkozók segélykérései a koronavírus miatt"

"Egy autókereskedő a járvány miatt visszalépő vevő miatt, egy szakács pedig a tizedére csökkentett fizetése miatt fordult segítségért a kamarához. Olyan sok megkeresést kaptak, hogy szinte fel sem tudják dolgozni a panaszokat – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke."

És most akkor elmondom megint... Minek ezt így csinálni, hisz az aktív korú lakosság simán tudna dolgozni, nem kéne tönkretenni körülöttünk szinte mindent és egymillió embert kirúgni és gazdasági kilátástalánságba kergetni, meg persze másfelese kéne ezt tenni.

Viszont ez megéri a nagyoknak... Először is egy csomó mindent elfed és rá lehet fogni a koronavírusra például a kudarcokat. A gazdagok szépen megveszik olcsón a részvények nagy részét és még gazdagabbak lesznek, a nagy cégek visszavásárolják a részvényeiket és talán két hónap és mondjuk 40% nyereséggel újra eladják és erősebbek lesznek mint valaha és készen fognak állni folytani a kultúrháborút, a dolgozók nem pofáznak fizetésemelésért, a politikusok pedig a következő években könnyen mutatnak fel "szép" eredményeket, hisz a bázis adatok most mind bezuhannak. Orbán is kap még tán itt valami különleges jogokat is, úgyhogy el lehet intézni majd ezt-azt és senki se fogja lebuktatni őket...

Ja és cégek amik például sz@rban voltak amúgy is, most jöhetnek és a koronavírusra való hivatkozással tarthatják a markukat... az adófizetői millárdokat akarják:

"Pénzt kér a Boeing Trumptól, nem is keveset"

"Hatvanmilliárd dolláros támogatást kért az amerikai kormányzattól a Boeing a repülőgépgyártó iparág megsegítésére,..."

Ez nem kapitalizmus, mert ott az van, hogy a rosszul teljesítő cégeket hagyják bedőlni, na persze egy ponton túl nem bírnák az életerős cégek se, de igazából az amúgy is rosszulálló cégek is beállnak a sorba és örülnek szépen a válságnak... ők "túl nagyok, hogy csődbemenjenek", mégha elb@sznak is mindent.

De visszatérve az alapkérdéshez is... tényleg kell ez? A lakosság aktív korú része dolgozhatna és nem kéne csődbemennie és utcára kerülnie sokaknak és... még olyan megoldás is lenne, hogy az öregek is megmaradnak. Miért nem mondják azt például, hogy oké, akkor most szigorú karantén lesz, de... csak egy hónapig. És nem pánik keltés és "jaj minden csődbemegy" és már csak ezért is csődbemegy majd egy csomó minden, hozzáállást kell sugározni mindenhonnan, hanem egy tervet lerakni, ami egy hónap alatt megoldja a dolgot. Két hét karantén nem elég, de egy hónap igen, az idő alatt akinek van koronavírusa, de észre se veszi, ő is kifejleszti magában az antitesteket és a szervezet szépen kinyírja és eltűnik... egy hónap... ennyi leállás és minden mehet tovább? Hát nem lenne jobb?

Kínában bevált a karantén:

"Kínában már három napja nincs új hazai fertőzött"

Ajánlom nézd meg a különböző szimulációkat is, amik mutatják, különböző hozzáállások, hogyan hatnának a terjedésre... ott van a másik koronavírusos cikkem végén.

De nem, itt nem ez megy, hanem olyanok mint például:

"Két víruskezelési forgatókönyv adott - Hatalmas ára lesz a győzelemnek"

"Az Imperial College London kutatói készítettek egy szimulációt a vírus várható lefolyásáról az USA és Nagy-Britannia esetében. Ez alapján két alapvető stratégiát lehet megkülönböztetni a vírus kezelését illetően és egyik sem lesz fájdalommentes. A kérdés inkább csak az, hogy melyik kezünkbe harapjunk."

"Sokkoló jóslat: összeomolhat Európa és Amerika gazdasága"

"Az amerikai gazdaság 14 százalékkal, az európai pedig 22 százalékkal zuhanhat a második negyedévben, ez pedig magával ránthatja a világot – figyelmeztetnek a JP Morgan elemzői. A szakemberek szerint az eddiginél erősebb kormányzati válaszokat kell adni a válságra, hiszen csak a tengerentúlon munkahelyek milliói vannak veszélyben."

Én megmondom őszintén arra várok, hogy miután a gazdagok szépen bevásárolnak olcsó részvényekből, az egész színháznak vége lesz hírtelen; a nagyok, mint nálunk a bankok, nem lesznek vesztesek és a "mindenkinek ki kell vennie a maga terhét" se igaz rájuk... most se... sőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3815541816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatárfejű kutya 2020.03.22. 17:52:27

Ritka jó és összeszedett írás, gratula!

Madarász Henrik 2020.09.05. 14:23:21

Elolvastam visszafele a sorozatot. Elképesztő Orbánék dogmatizmusa hogy a magyar állampolgároknak és magyar cégeknek semmilyen körülmények közt nem hajlandóak támogatást adni, csak hitelt. Támogatást csak a multik és a fideszes oligarchák cégei kaphatnak és Orbán hobbijaira a legnagyobb válság idején is mindig jut néhány százmilliárd forint.

GABOR2 2020.09.05. 14:55:34

@Madarász Henrik: Kb. ez a helyzet, relatíve nagyon kevesen azért kaptak valamiféle érdemi segítséget. Ugye, azzal, hogy nem akartak segíteni azt remélték tán, hogy majd nem száll el a költségvetési hiány. Mint már előre megírtam, el fog, el is szállt csak éppen közben nem lett segítve a gazdaság. Mostmár az a szcenárió fog megvalósulni, hogy sokkal drágában fogunk ebből kijönni (már most is sok mindenkihez képest rosszabbul állunk) , ha az elején viszonylag keveset ráköltött volna még ma is létezne több tízezer(?) adófizető kisvállalkozás pl., de nem, most nincs adó, helyette talán az állam fizet segélyt. Vagy ha azt nem és ellátás nélkül van az illető... talán eszébe jutnak hírdetések, hogy senki sincs egyedül, mindenkinek segítenek, meg ingyen hitel stb. és látja majd... nincs segítség, Orbán nem segített... és Orbán ezzel veszített is egy szavazatot.
süti beállítások módosítása