Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A "digitalizáció" a mennyekbe megy most a sajtóban, pedig továbbra is sssz... sérülékeny

2020. március 21. - GABOR2

Belefulladok az olyan cikkekbe amik mindenféle kritika nélkül dícsérnek mindent ami digitális, és természetesen mindenki azt jósolja, hogy ez az elkerülhetetlen jövő és jeee... Például ez a friss cikk:

"A koronavírusjárvány hatására népszerűbbek lehetnek a sofőr nélküli járművek"

Most teli van a világ olyan cikkekkel, hogy "ááá, ahogy eddig csináltuk úgy nem lehet, most ráeszméltünk a koronavírus miatt, hogy rossz volt, ezentúl másként lesz majd", de úgy tűnik, hogy készül a világ belemenni egy újabb olyan helyzetbe amikor majd születhetnek újra ilyen cikkek... majd amikor rájönnek, hogy mindent digitalizálni és netrekötni nem volt jó ötlet, mert sérülékenyek ezek a rendszerek és hackekek által támadhatóak.

De nem, most például ugye a koronavírus miatt majd felhőre kötött, távolról hackelhető autókat akarunk és nem zavar majd minket, hogy a hackerek meg is ölhetnek, ha éppen úgy akarják, mert... KORONAVÍRUS ÉS DIGITALIZÁCIÓ!!!

"A sofőr nélküli járművek népszerűsége egy ideje már emelkedik, a koronavírusjárvány hatására pedig még jobban megugorhat."

"A sofőr nélküli járműveket jelenleg veszélyesnek tartják a normál közlekedésben, a mostani leállások miatt azonban nincs akkora forgalom, így a fejlettebb önjáró eszközök is jobban alkalmazhatóak."

Persze az ilyesmi cikkekből végtelen van úgy tűnik mostanában, itt egy másik:

"Átalakul az életünk a járvány miatt, rengeteg szolgáltatás költözik a netre"

Na mindegy, azért én megmutatom neked, hogy még most is, amikor minden ami digitális, szinte a mennyekbe megy a sajtóban, ugyanúgy, akárcsak egy normális héten, a digitalizáció megmutatta azt is, hogy azért... továbbra is probléma, hogy sérülékeny és támadható.

Most nézzünk olyan dolgokat amik kapcsolatban vannak a koronavírussal hisz... ugye a koronavírusra a megoldás a digitalizáció:

Például mi is lenne szimbolikusabb annál, minthogy magát az egészségügyet éri kibertámadás:

"Kibertámadás érte az amerikai egészségügyet, az FBI vizsgálja az ügyet"

"Amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselők hétfőn este jelezték, hogy "kiberincidens" történt, amely az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának teljes számítógépes rendszerét érintette. "

Ez a támadás most nem okozott nagy problémát, de a megfelelő helyeken, például más országok titkosszolgálatainál be vannak tárazva olyan sérülékenységekkel amik működnének. Igazából... nem lenne nehéz dolguk:

"Átfogó cikket közöl a Windows 7 lejárt támogatása miatt veszélybe került intézményekről a Wired. A lap egész konkrétan arról ír, hogy az egészségügy lehet az elavult oprendszer legnagyobb vesztese, mivel sok kórházban működik olyan képalkotó eszköz (röntgen, CT és MRI is), amelyet Windows 7-es gépek szolgálnak ki."

"A technológiai lap szerint az amerikai kórházi berendezések 83 százaléka Windows 7-es környezetre támaszkodik, ám ennél súlyosabb probléma, hogy a háttér ugyanúgy sebezhető, mint egyes otthoni gépek. Ennek oka, hogy a kórházi rendszereket nagyrészt nyílt hálózatról üzemeltetik, komolyabb védelmi struktúra nélkül."

Vagyis... a minisztérium, merthogy az első cikk igazából az egészségügyi minisztériumról szól, talán jól van védve, de maguk a kórházak... simán kicsinálhatók.

Aztán persze az okostelefonok is remekelnek:

"Váltságdíjat követel az androidos felhasználóktól a koronavírust követő app"

A másik digitális "hős" pedig mostanában az a ételkiszállító appok. Tök jó... de azt is támadják... csak olyan 1:100 arányban jelenik meg a rosszról cikk a digitális témákban.

"Ételkiszállítókat támadnak a netes bűnözők"

"A koronavírusos intézkedések miatt hirtelen jelentősen megnőtt az ételek kiszállításával foglalkozó szolgáltatások forgalma, és ez nem kerülte el egyes internetes bűnözők figyelmét. A Bleeping Computer beszámolója alapján túlterheléses támadás indult Németországban a 15 ezer étteremmel együttműködő Lieferando.de, továbbá egyes partnerei ellen."

"Az akció mögött álló személyek működésképtelenné tették a szolgáltatást, és kettő BoitCoin, olyan 3,85 millió forint váltságdíjat követelnek a túlterheléses támadás leállítása érdekében."

Viszont rendelhetsz támadást a riválisok ellen:

"A bűnözők készségesen felajánlották a megtámadott szolgáltatásoknak, hogy a váltságdíj kifizetése után akár egyezséget is köthetnek a riválisok elleni túlterheléses támadásokról."

Szóval a lényeg...a koronavírus "mindent megváltoztat", de a netrekötött, digitális dolgok amik "megmentenek" tőle még mindig sérülékenyek, hiába írnak róla 1000 dícsérő cikket. Továbbra se okos dolog fontos dolgokat sérülékeny rendszerekre bízni... akkor se ha KORONAVÍRUS!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5415542092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása