Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Csődött mondtak a hiper-szuper-menő, "bankgyilkos" fintech cégek

2020. március 11. - GABOR2

A pénz létezzen csak digitálisan! Ugye milyen jó ötlet? A kormányunk is ebbe az irányba vinne minket. A bankjaink is "hivatalosan", - ahogy kommunikálják felénk -, rajonganak érte, felmérések szerint meg igazából a dolgozóik utálják, csak a menedzsenek az átalakításra hivatkozva kérnek bónuszt.

Volt is sok "innováció" a magyar bankoknál mostanában, de úgy tűnik ennyi digitalizáció nem volt elég, még többet akarnak... vagy hát akik ott döntenek:

"Vadiúj készpénzgyilkos fegyvereken dolgoznak egyes magyar bankok"

Rettegnek állítólag a bankok, hogy lemaradnak a fintech cégektől ( pedig simán fel tudnának párat vásárolni ).

Nos... a mostani esetek is mutatni fogják... a digitális pénzügyekre is ugyanúgy él az ami mindenre ami digitális és neten van: sebezhető és teli van hibákkal.

Milyen menő már:

"Sokkoló hiba a Revolutnál: hirtelen eltűnt az ügyfelek pénze"

"Egyik pillanatról a másikra eltűnt a Revolut ügyfeleinek tőzsdei kereskedésre szánt pénze tegnap délután a számlájukról – hívta fel a figyelmet az egyik olvasónk a jelenségre. Akadnak olyan ügyfelek, akik több millió forintos összegeket hiányoltak a számlájukról, amíg meg nem oldotta a hibát az éjjel a fintechcég."

"A Revolut-felhasználók magyarországi Facebook-csoportjában, illetve Redditen is elég sokan arra kezdtek panaszkodni tegnap, hogy a befektetési számlájukról hirtelen eltűntek nagyobb összegek: volt, aki 7,5 millió forintot hiányolt, de egy Redditor számlájáról 125 ezer dollár tűnt el. Egy-két ügyfél azt is megfigyelte, hogy pénz került a számlájára anélkül, hogy feltöltötte volna."

Van aki saját kárán tanul:

"Nekem visszaállt az egyenlegem amig aludtam!!! A teljes összeg. Mindegy, utalom ki magamnak az egészet. Végeztem velük"

Gondolhatnád, hogy oké, egyszer van ilyen... De nem, ez rendszeres:

"A Revolutnál többször is előfordult olyan, hogy a felhasználók számlája befagyott vagy éppen kódhiba miatt nagyobb összegeket vont le a fintechcég, mint az a díjszabásában szerepelt. Az ügyfélszolgálat ilyenkor általában eddig nem tudott érdemi segítséget nyújtani, a beérkező panaszok miatt az MNB figyelmeztette is a (potenciális) felhasználókat:"

Dehát végülis a pénzünkkel kapcsolatban a biztonság nem fontos ma már nem igaz; már mindenki biztos alig várja, hogy ne legyen készpénz és ilyenkor olyan izgi lesz, hogy vajon mindenünket végleg elveszítettük és juhéj kezdhetünk mindent elölről vagy esetleg pár nap múlva visszakapjuk és akkor csak egy darabig csinálunk egy survival valóságshow-t.

No persze, ha egy állam támadja meg egy másik állam ilyen rendszerét akkor nincs visszaút. Dehát kit érdekel a visszaút, ha simán hagyjuk, hogy egy ilyen cég kezelje a pénzügyeinket... amiről lehet tudni, hogy folyton csődöttmond és eltünik az ügyfelek pénze?

Aztán:

"Összeomlott a Robinhood, elégett az ügyfelek pénze"

Lehet, hogy úgy gondolta, hogy lop a gazdagoktól... hogy lehet ilyen névvel indulni, na mind1.

"Két napra összeomlott a Robinhood, az egyik legnépszerűbb részvénykereskedési fintech Amerikában. A díjmentes tőzsdézést kínáló startup pont akkor vált elérhetetlenné, amikor a hét elején visszapattantak az amerikai piacok, majd újra visszaestek. Az ügyfelek dühösek, a startup kártérítést ígér."

Egy nyilatkozat, hogy talán valaki tanult a hibából... de talán nem és csak mondjuk átmegy a Revoluthoz vagy valami hasonlóhoz:

„Amint visszapattannak a piacok, én azonnal kiveszem a pénzem és megyek egy másik szolgáltatóhoz” – mondta a New York Timesnak Robert Kaufman, egy dühös Robinhood-ügyfél. A 30 éves IT-szakember két hete tett be 900 dollárt a Robinhoodhoz, majd e rövid idő alatt felhizlalta befektetését 2700 dollárra. A hozam nagy része elégett, miközben hétfőn és kedden elérhetetlenné vált a brókercég szolgáltatása."

Ilyenkor mi másról akarsz hallani mint az ügyfélélményről:

"„Tudjuk, hogy cserben hagytuk az ügyfeleinket. Elkötelezettek vagyunk az ügyfélélmény javításában” – nyilatkozta az esetre reagálva a platform."

Élmény... így fordítjuk magyarra, de az experience fordítható tapasztalatnak is, vagyis... elkötelezettek, hogy addig szívassák az embereket, amíg a sok tapasztalattól felfogják, hogy nem jó ötlet őket és hozzájuk hasonlókat választani.

Aztán persze van itt kártérítés is ugye... Kapsz valami pénzt? Á, dehogy te kis butuska, amit kapsz az az, hogy "ingyen" még jobban ideláncolunk a platformunkhoz, amiről épp most bizonyosodott be, hogy nem kéne használnia senkinek se:

"Kártérítést is ígértek az ügyfeleknek, akik tehetetlenül kellett, hogy végignézzék, ahogy elég a pénzük; első körben a Gold-ügyfelek háromhavi díjait engedik el, később pedig valószínűleg a díjmentes ügyfelek is kapnak valamit."

"Csak" két napig tartott az összeomlás.

De ennyi volt? Dehogy is, van még itt story:

"Elképesztő bénázás: már megint összeomlott a Robinhood"

"Úgy tűnik, a Robinhoodnak kivételes tehetsége van ahhoz, hogy pont akkor omoljon össze, amikor történelmi mozgásokat figyelhetünk meg az amerikai tőzsdéken. Alig egy hét telt el azóta, hogy rengeteg ügyfél elbukta a pénzét, amikor a népszerű amerikai fintech-bróker, a Robinhood két napra teljesen elérhetetlenné vált. Most az ügyfelek megint nem tudnak hozzáférni a díjmentes brókernél tárolt pénzükhöz és nem tudnak tőzsdei megbízásokat sem adni, miközben a Dow Jones 5-7%-os mínuszokat produkál."

Volt aki a múltkori után nem tanult a saját kárából, de talán ezután:

"A mai nap után le foglak törölni titeket. Megígérem"

irja a legtöbb pozitív reakciót kapott kommentben egy felhasználó a közösségi oldalon. Egy másik kereskedő 2000 dolláros veszteségről számol be, amiért a put-ügyleteit nem tudta eladni az alkalmazás leállása miatt. Többen perrel, büntetőeljárással fenyegetik a fintechcéget.

Másik kommentelő:

"Úgy néz ki, a mostani tőzsdéken a legkiszámíthatóbb dolog az, hogy a Robinhood összeomlik"

"Legutóbb hétfőn dőlt össze a Robinhood, akkor két napig nem lehetett vele kereskedni. A fintechcég ekkor kompenzációt ígért a prémium ügyfeleknek, akik a mai napig állítólag semmit nem láttak ebből."

Ezt miért nem látták előre?!

Áááá, de mindegy... Hölgyeim és Uraim íme a pénzügyek jövője!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7515515672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása