Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Most hogy már nincs visszaút, beszéljünk egy kicsit a veszélyekről is ( azonnali fizetési rendszer )

2020. február 26. - GABOR2

Ez már szinte aranyos... miután a sajtóban semmi más se jelent meg az azonnali fizetési rendszerrel kapcsolatban, mint, hogy jó lesz, most hogy szinte már elstartol és nincs visszaút, kapunk egy cikket arról, hogy ez tulajdonképpen nagyon veszélyes is lehet... de előbb örüljél, hogy az egész ország egy kísérleti telep lett... ilyet sehol máshol se mertek bevállalni:

"Napokon belül indul a magyar fizetési rendszer, amivel az egész világot megelőzzük"

"Magyarország az első olyan ország, ahol a teljes bankszektornak kötelezően csatlakoznia kellett az azonnali fizetési rendszerhez.

- mondta el Bartha Lajos, az MNB pénzforgalmi igazgatóságának ügyvezető igazgatója"

Je, most tuti így elképzeled a sok lelkes bankárt, aki csak erre vágyott.

Nos, nem ez a helyzet:

"Monzo-vezér: keresztbe tesznek a bankok a haladásnak!"

"Tom Blomfeld, az egyik legnagyobb brit digitális bank, a Monzo vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a hagyományos bankok akadályozzák a digitális átállást és sosem fognak átalakulni a tradicionális szereplők digitális pénzintézetté – írja a CNBC."

Bár úgy lenne, végülis nem akarom a pénzem sebezhető rendszerekre bízni, a hagyományos bankok legalább ilyenek is, olyanok is és vállalnak egyfajta garanciát.

"A bankok ösztönösen ellenállnak a változásnak. Egy csomó rendszer a bankokban – különösen a kockázatkezelési és jogi megfelelési funkciók – azért vannak, hogy megakadályozzák a változást. Olyanok, mint azok az antitestek, amelyek vadásznak a változásra és megpróbálják megölni”- mondta Blomfeld."

"„Masszív technológiai és kulturális problémáik vannak. Szerintem a bankok személyzete nem motivált arra, hogy a megfelelő módon gondolkodjon az ügyfelekről” – mondta Blomfeld."

Na mindegy, nálunk azért csak erővel bevezették, úgyhogy most a start előtt beszélgessünk kicsit a hátrányokról:

"Néhány hét, és csalók tömegei repülhetnek rá a magyar bankszámlákra"

"Már sokan várják, hogy március másodikán elinduljon az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, az újdonságokra azonban rendszerint azonnal rárepülnek a hackerek, a csalók, illetve különböző motivációjú, technikailag képzett érdeklődők, akik tesztelgetik majd, mennyire stabilak a bankok rendszerei. Az instant fizetésnél, ha valaki csalást követ el, akkor a csalás is azonnal megtörténik, így különösen fontos lesz, hogy a bankok és az ügyfelek is résen legyenek – véli Zala Mihály, az EY kiberbiztonsági szakértője."

"Megszaporodhatnak a csalások"

"Fontos különbség lesz a korábbiakhoz képest, hogy ha valaki az instant fizetésekkel követ el csalást, akkor a csalás is azonnal megtörténik. Legfeljebb öt másodperc alatt lezajlik a tranzakció, ami egy elképesztően rövid időt jelent. Ez egy nagyon vonzó dolog, hiszen azonnal el lehet téríteni a pénzt. Aki a pénzt jogosulatlanul megkapja, egyből továbbutalja, és pár perc alatt már a tizedik tulajdonosnál landol az elcsalt összeg. Ezzel szemben korábban a pénzintézeteknél órák álltak rendelkezésre a gyanús tranzakciók kiszűrésére."

"Zala Mihály szerint annak is megvan a kockázata, hogy a bankok ellen túlterheléses támadást indítanak. Mint elmondta, egy pénzintézetet el lehet árasztani egyszerre több számláról indított egyforintos tranzakciókkal, ennek alacsony a költsége, ráadásul már nem állunk messze attól, hogy interneten keresztül számlát lehessen nyitni.  Egy csaló is nyithat számlát, vagy ellophatja valakiét, és utána elkezdi egyforintos átutalásokkal terhelni a rendszert. Minden átutalási rendszernek megvan a maga korlátja, és ha valaki kipécéz egy bankot, és automatizált utalásokkal támadja meg, azzal olyan szinten túlterheli a rendszert, hogy annak előbb-utóbb lesz valamilyen kellemetlen következménye: például használhatatlanná válik a netbank, elérhetetlenek lesznek a számlák stb."

Ó és még folytatódik,olvassátok el az egészet; most hogy már lényegében kész és várható, hogy nagy bajok lesznek, hát lehet szó a szépen és jókon kívül erről is, mert... úgyis lesznek bajok, hát megmondják "előre". Ők "szóltak".

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2715492790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása