Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A iowai Demokrata előválasztás is mutatja, hogy a digitális szavazás veszélyes ( mobil szavazás, elektronikus szavazás )

2020. február 07. - GABOR2

Az elektronikus szavazás nemcsak országos méretekben okoz problémát, hanem mint láthatjuk, a pártok előválasztásánál is.

Most egy óriási blamázs van a Demokrata Pártban, de erről mit tudhatunk meg itthon, hogy miért?

Igazából, ha minden cikket elolvastál akkor eleget, de ha csak mondjuk 90%-át akkor van rá esély, hogy csak azt olvastad, hogy van valami probléma... de miért?

Iowai előválasztás: Buttigieg és Sanders fej-fej mellett

Itt még minden rendben, egy szó sincs róla, hogy baj van.

Nagyon nehéz nem azt mondani Iowára, hogy csalás

Itt már láthatod, hogy baj van, meg szó van róla, hogy csalás volt, de... hogyan? Volt valami "lehalás".

Végre először tán magyarul is megírják, de csak egy mondatban, mi volt a baj:

KO Iowában

"„A technikai KO – amelyért egy nem megfelelően tesztelt applikáció a ludas – csak a dolog egyik fele. A lényegesebb az: vajon ki lehet az az ember, aki legyőzheti novemberben Donald Trumpot?"

Úgy tűnik, a „Wall Street farkasai” idén sem akarják a vesztüket

Aztán itt volt ez a Schiffer bejegyzés, amiben szerepel a "meghackelés" megfogalmazás, de ez is olyan, hogy a magyar politikában sokszor mást értenek alatta.

Aztán tegnapra már el is felejtették, hogy megemlítsék hogy valami gond volt:

NYT: szinte elfogyott Buttigieg előnye

Aztán meg végre egy cikk, amiben szinte már jól tájékoztatnak, de cím csak amolyan, egy a millió közül, nem derül ki, hogy miről szól konkrétan, vagyis ha cím alapján keresnél, ezt észre sem veszed.

Ha így megy tovább, a demokraták simán megnyerik Trumpnak az elnökválasztást

"És akkor ehhez jön még a hétfői kaukusz katasztrofális alakulása. Röviden összefoglalva: megtartották ugyan a jelölőgyűlést, ám hiába várták aznap este az eredményeket, azok elmaradtak. Sőt, a végleges eredmények még szerdára sem születtek meg, a részeredmények első adagjára pedig egy teljes napot kellett várni.

A kudarc oka az volt, hogy az alkalmazás – amit az összes helyi kaukusz szervezőjének telepítenie kellett – nem jelentette le rendesen az adatokat a pártközpont felé. Legalábbis erre hivatkozik a demokraták pártközpontja. A B terv az volt, hogy a kaukuszok szervezői betelefonálnak a Demokrata Párt központjába és bediktálják az eredményeket. Ezt a tervet azonban nem arra dolgozták ki, hogy a teljes rendszert helyettesítse, hanem arra, hogy megoldják, ha egy-két helyen nem működne az alkalmazás.

Utólag elmondható, hogy a Demokrata Párt iowai részlege amatőr módon intézte az egészet. Az appot, amit használtak, csak néhány nappal korábban lehetett letölteni, a szervezők nagy részét ki sem képezték a használatára. Nem tartottak tesztet sem, ahol nem éles helyzetben próbálhatták volna ki a beküldést. Végül pedig nem voltak elegen a pártközpontban, ezért amikor a majdnem kétezer szervező elkezdett betelefonálni, sokuknak órákig kellett várniuk, mire fogadták a hívásukat. Ehhez képest a magyar Nemzeti Választási Iroda profi szervezetnek tűnik.”"

Aztán egy cikk ami már szoftosan, de a lényeggel foglalkozik a címében is:

Mi miért történt Iowában?

Ez is valószínűleg csak azért, mert amerikában óriási ügy lett belőle, tehát talán valamit csak kéne írni róla.

Na még egyet, nem mandinereset:

Demokrata káosz: még mindig nincs végeredmény az előválasztáson

Ebben is... káosz, baj van, de miért? Azt nem tudjuk meg.

A helyzet, az hogy "mindenki tudta, hogy lesz valami" ugyanis bár Bernie Sanders progresszív, de a progresszív elitek eléggé utálják.

Nemrég pl. Hillary Clinton mondta:

""Évek óta a kongresszusban dolgozik. Egyetlen szenátor támogatását sem sikerült elnyernie. Senki sem szereti őt, senki sem akar dolgozni vele, eddig semmit sem ért el. Karrierpolitikus. Csak halandzsázik, és annyira kínosnak tartom, hogy az emberek bevették ezt" - fogalmazott Clinton."

Hillary Clinton szerint senki sem szereti Bernie Sanderst

Mostanában egy darabig nem is törődtek annyira Sanderssel, de nemrég átvette a vezetést Bidentől mint a legjobban támogatot Demokrata elnökjelölt és sok "soha Trump" ember inkább támogatná Trumpot mint őt és sok Demokrata elites inkább látna Trumpot elnöknek mint őt.

És akkor itt jön a iowai előválaszás. Előválasztás... a mi ellenzékünk is úgy rajong érte. Most sikerült totál lejáratni a mobil szavazás segítségével.

Ugyanis az történt, hogy ott még aznap meg kellett volna jönnie az eredményeknek, de "mindenki nyert", mert csődött mondott állítólag az okostelefon alkalmazás.

Without Iowa Results, Everybody’s Onstage And A Winner On Caucus Night

A magyar - amúgy megint meglehetősen gyatra - tájékoztatás csak úgy állítja be az egészet, mitha valami profizmus hiánya lenne a megoldás, de amerikában kb. senki se hiszi ezt.

Az eredmény már meg van napok óta, de nem közlik, most tegnap mondták, hogy "újraszámolják"... ja, sok szerencsét a digitális jeleknél, biztos jobban megbíznak majd az eredményben "újraszámlálás" után.

Twitterre kirakták az eredményt, valaki hiteles ember is kiszivárogtatta, ( mert mindenki amúgy saját magát mondta nyertesnek ) ez pedig az volt, hogy Bernie Sanders nyert.

Viszont mi történt? Úgy csinálták, mintha számolnának még mindig és azt mondták, hogy egy bizonyos Pete Buttigieg vezet.

Napokig, amíg sokan figyeltek, az volt a hírekben, hogy ő nyer. Aztán ennél a számlálásnál is megint Bernie Sanders nyert. Ekkor mondták, hogy "újraszámolnak" megint.

Ami a magyar sajtóban sehol se történt meg, vagy inkább azt mondanám, én nem találkoztam vele, az az, hogy közöljék, azt az "apróságot", hogy az app-ot, ami a rossz eredmények láttán összeomlott... Pete Buttigieg pénzelte állítólag, meg még páran Bernie ellenségei közül, sőt a cégben Hillary Clinton kampány emberei vannak.

És, hogy még igazán képregényi színezetet adjunk az egésznek... a cég neve: "Shadow Inc.", vagyis "Árnyék/ Homály vállalat. Igazán találó név egy olyan cégnek ami digitális szavazó rendszert fejleszt... digitális szavazásnál tényleg homály fedi, ki az igazi nyertes, hisz nem marad fizikai megtestesülése a szavazatoknak... hinni kell.

Here Is a Link to the App that Blew Up the Iowa Caucus

IOWA: Biden and Pete Paid Hillary Campaign Veterans Who Made The Failed App

Upszi, talán a Demokraták nem "bénák" voltak, hanem ez egy belső harc. Az appot Berine Demokrata ellenfelei készítették... ami kimutatta, hogy győzött Bernie, így nem közölték az eredményt. Hanem "újraszámolják", és mivel nincs fizikai nyoma a szavazatoknak... vajon mire számítson az ember?

Az egyik angol cikkben meg is említik, hogy a legjobb ötlet még mindig az, hogy offline legyenek meg a szavazatok:

"But experts still agree that the most reliable, secure method of tallying votes is by using an offline solution that has a paper backup. "

Felmerülhet a kérdés... óké ez megtörtént és a buta ember a saját kárán tanul, tehát bár ezt láthatták előre, de nem tettek semmit, de majd ezután... Nos, nem... más a terv:

"Nevada felkészül?

Egyelőre tisztázatlan, mikor derülnek ki a végleges eredmények, de az iowai eset nyomán sokan fejezték ki aggodalmukat. Ugyanakkor a nevadai demokraták világossá tették, náluk nem fog megismétlődni a hétfői eset. „Mi más rendszert használunk” – mondta William McCurdy. Nevada azonban csak a harmadik lesz a sorban, mivel február 11-én rendezik meg a New-Hamphshire-i előválasztást, amely komoly hatással lehet a verseny további menetére."

Szóval, ahogy úgy általában minden digitális sz@rság csődjénél... nem akarják levonni a megfelelő következtetést, hogy sérülékeny, nem megbízható szarságra nem szabad fontos dolgokat bízni, ők egy másik... szintén sérülékeny rendszerre bízzák a szavazást.

Az eredmény pedig az, hogy a történtek után senki se bízik senkiben és mivel a szavazatok csak digitális jelek... igazi újraszámlálás nem lehetséges.

Egy korábbi cikkem az amerikai elektronikus szavazási rendszer katasztrofális állapotáról:

Brutális a valóság az online szavazási rendszerről

Ez pedig, hogy miért nem jó elméletileg se a dolog, mégha nem is lenne sebezhetőségi probléma:

A demokráciát fenyegető egyik legnagyobb veszély: az online szavazás

És még valami... vajon miért beszélnek ilyen "csöndesen" megint arról amiről az USA-ban "hangosan" beszélnek? Talán azért, mert... megint egy digitális állam  sarokpont, az elektronikus szavazás csődöttmondott... a mi kormányunk pedig nagyon rajong a digitális államért és csak a szép és jó oldalát akarja meglátni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1415463174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.02.07. 11:43:28

Ha valaki azt hinné, hogy Sanders akkor valami jó ember, mert Hillary utálja... nos azoknak ajánlom a Project Veritas-os videókat, ahol pl. több kampány embere is arról beszél, hogy a Trump szavazókat Gulag-okba kéne rakni... és még sok minden nem szép dolog:

www.projectveritasaction.com/
süti beállítások módosítása