Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ajánlás: Újabb három kísérleti nyúl áldozódott fel a Tesla fejlesztések és profivágy oltárán

2020. január 07. - GABOR2

A múltban azok az emberek akik nem követték a technológiai újításokat lemaradtak, majd vesztesek lettek; az akkori vesztesek egy gondolatot követtek kritika nélkül, ez pedig, hogy a múlthoz ragaszkodni kell mindenáron, az bevált; aztán ezek az emberek utódokat hagytak maguk után akik résztvettek kötelező iskolai oktatáson, ahol elmondták, nekik, hogy rossz ötlet volt ellenállni a változásoknak és ezt meg is tanulták és azóta kritika nélkül vallják, hogy a techcégek ötleteit meg kell valósítani mindenáron, hisz ez bevált; szóval sajnos igazi fejlődés nem történt, most is, mint régen is, találkozott egy gondolattal az illető és azt követi kritika nélkül, nem veszi észre, hogy nem egysíkúan kéne gondolkozni, hanem mérlegelni, hogy mi jó, mi nem; manapság pedig rengeteg "jövő technológiája" zsákutca, a techcégek pedig életveszélyes módon "fejlesztenek" és már akkor piacra dobnak dolgokat amikor még félkésznek se nevezhetőek.

És itt jönnek képbe a régi vesztesek leszármazottai... ők mostmár nagyon okosnak és modernek akarnak tünni, úgyhogy leősemberezve mindenkit, megveszik a legújabb veszélyes sz@rságokat, - amiket a techcégek kidobnak a piacra nagyon korán - letojva a rengeteg figyelmeztetést, hogy ez veszélyes; és... kiszelektálódnak; idén már három ilyen ember távozott az élők sorából; tudták, hogy nem kéne, ezer figyelmeztetés volt, de mégis megteszik újra és újra; de ők a nagyon okosak és modernek.

https://pcforum.hu/hirek/21988/ujabb-harom-autopilot-os-tesla-okozott-halalos-balesetet-par-napon-belul

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4115397864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.01.07. 22:07:40

A múltban is voltak veszélyei a pionírkodásnak.

Ott volna például a radioaktív fogkrém, meg még párszáz féle sugárzó termék: jó sokan megjárták vele.

A modern táplálkozás is hasonló bár ott még nem nyilvánvaló a széles tömegek számára, hogy mekkora ballépés a szójás szarok fogyasztása. Vagy hogy a vegán burgertől csöcse fog nőni a férfiaknak - már akinek még nincs ugye.

Vagy a TV és egyéb digitális kütyük a gyerekeknek: kábé az egész társadalom kütyüfüggő lett és beszűkült a koncentrációképessége pár másodpercre. De mivel mindenkivel egyszerre történt meg, ezért mindenki úgy csinál, mintha nem történt volna semmi, mintha nem lenne semmi baj.

KalmanBlog 2020.01.08. 12:05:23

Pont most láttam egy fejlesztést, aminek értelme is van: totalcar.hu/magazin/hirek/2020/01/08/mar_van_benzinmotoros_tesla_model_3/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

TLDR: Tesla Model3-ból kiszedtek egy rakás akksit, és helyette betettek egy kicsi "range extender" benzinmotort, ami az akksikat tölti menet közben. Mivel ideális üzemmódban lehet használni ezt a motort, és az egész egy relatíve kicsi - 54 lóerő - ezért nagyon hatékony at egész rendszer együtt, akár 23g/km széndioxiddal is tud haladni, ami kisebb, mint az elektromos autók becsült CO2 kibocsátása (az áram átlagos CO2 "árával" számolva). És még olcsóbb is mint egy teljes akksis Tesla volna.

GABOR2 2020.01.08. 13:56:57

@KalmanBlog: Akkor ez jobb mint a Tesla környezetvédelmi szempontból... Musk hogy engedhette ezt, biztos az egyik pénzügyi mélyvölgyben adta el a jogokat erre, mert eléggé saját maga elleni lépésnek tűnik ez.

GABOR2 2020.01.08. 14:04:48

@KalmanBlog: Azt hiszem van több különbség is a régebbi esetek meg a mostani Tesla hozzáállás között. Például az, hogy régen, gondolom még a rádióaktív fogkrém esetében se tudták, hogy eleve nem jó ötlet elkezdeni. A Tesla esetében, maguk az eredeti fejlesztők otthagyták a céget és teleordíották a világsajtót, hogy vigyázat emberek, Musk az életetekkel játszik és ezt tudja; tudja, hogy a termék annyira sincs kész, hogy tesztelni se kéne.

"Felelőtlen, akár emberéleteket is követelő döntést hozhatott a Elon Musk, a Tesla elnöke, amikor az AutoPilot szoftver kiadása mellett döntött - állítja a Wall Street Journal egy új cikke. Utóbbi szerint ugyanis a cég mérnökei határozottan figyelmeztették a vezetőt hogy az úgymond "önvezető" szoftver aktuális állapotában veszélyes lehet - Musk mégis a program bevezetése mellett döntött."

"A konfliktus végül odáig fajult, hogy számos, az AutoPilot projektben kulcsszerepet betöltő munkatárs felmondott a Tesla-nál - nyilván azért, mert nem tudták jó lelkiismerettel vállalni a bizonyos értelemben egyértelműen félkész szoftver bevezetéséből adódó kockázatokat és áldozatokat. Ezek között volt a fejlesztőcsapat vezetője, Sterling Anderson is, aki tavaly távozott Elon Musk vállalatától."

Egy másik, azóta szintén felmondott mérnök egy belső - de most kiszivárgott levélben - pedig egyenesen "gátlástalannak" nevezte az alapító-elnök döntését, ami szerinte "potenciálisan vásárlók életét tette kockára".

Persze voltak régen is olyanok, hogy gonosz dolgot tettek emberek. Példa rá Freud kokain ugye, de neki lehet olyan mentsége rá, hogy szerelmes volt, míg Musk csak pénzéhes...

"Vagy a TV és egyéb digitális kütyük a gyerekeknek: kábé az egész társadalom kütyüfüggő lett ..."

Igen erre nem készült fel a társadalom első körben, de a másodiknál sok szülő meg egyenesen bátorítja, hogy addig is legalább békénhagyják a gyerekek. Látok ilyet saját szememmel is... még csak négy éves, de egyértelműen függő.

KalmanBlog 2020.01.08. 18:45:19

@GABOR2: A vicc az, hogy kajánul vártam amikor a Tesla csődbe megy, erre pedig nem nyereséges lett állítólag az utolsó fél-negyedévtől? Márpedig ez azt jelenti, hogy van esélye nyereségesnek is maradni, és végül elkerülheti a csődöt.

Amúgy a cikkek szerint mint autó korrektül meg van csinálva a Tesla, egyedül ez az autopilot az, ami fullkamu, maximum valami asszisztensfunkcióként szabadna árulni.

Te mit gondolsz erről?

GABOR2 2020.01.08. 19:26:38

@KalmanBlog: Igazából Musk már nem tudom hányszor csődbement volna, de mindig jöttek az állami barátok. Ezért én amikor hallottam, hogy már megint a csőd szélén áll, gondoltam, hogy nem történik meg. Persze tán nem teljesen nyiltan csinálják, hisz az állami támogatás és az tán tiltot hivatalosan.

Ha utánnakeresgélsz a neten látod, hogy hatalmas összegeket kapott, de volt pofája azt is mondani, hogy igazáóbl a sok-sok pénz csak hátráltatta, csak megnehezítette a dolgát...

A Tesla egy olyan projekt amit nem hagynak sohase csődbemenni.

"How government policies and taxpayer money have helped Elon Musk and Tesla"

www.cnbc.com/2018/10/21/how-government-policies-and-taxpayer-money-have-helped-musk-and-tesla.html

Nehéz megmondani, hogy amúgy mennyire jó, hisz fejlődnek folyamtosan, meg hamosítják a statisztikájukat folyton. Például nemrég az egyik töréstesztet végző hivatal rájuk szólt, hogy ne hazudjon a nevükben a kocsijuk biztonságosságukról:

ujtechkor.blog.hu/2019/08/27/a_tesla_a_legbiztonsagosabb_autonak_kamuzta_magat_mikozben_megint_balesetezett_egy

ujtechkor.blog.hu/2019/05/29/ujabb_szervezet_allapitotta_meg_hogy_igazabol_az_ember_sokkal_jobban_vezet_mint_a_tesla

ujtechkor.blog.hu/2019/02/12/brutalis_mertekben_novelte_a_balesetek_szamat_a_tesla_autopilotaja_de_nekunk_epp_az_ellenkezojet_mon
süti beállítások módosítása