Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Juhéj! Elsők lehetünk egy rossz és veszélyes dolog kiépítésében ( digitális ország, légi irányítás )

2019. december 19. - GABOR2

Magyarország nagyon előresiet mostanában a "digitalizáljunk minden fontos dolgot" versenyben. És most is elsők lehetünk valamiben... Persze talán nem ártana eltűnödni azon, hogy... hogy lehet ez? Talán azért van ez mert... mások már rég gondoltak rá, elmerültek a részletekben és csak levonták a következtetést, hogy igazából ez csak egy jól hangzó de igazából borzalmas ötlet.

Akárhogy is... valamiért úgy gondolták, hogy jó ötlet a repülőtértől távol írányítani a repteret. Sőt, igazából egy helyről lehetne irányítani akár többet is.

"Komoly informatikai fejlesztés a Liszt Ferenc repülőtéren"

"A HungaroControl múlt heti bejelentése szerint a vállalat két éve készült el a helyszíntől független repülőtéri irányítást biztosító Remote Tower fejlesztésével, ezáltal a hasonló méretű légikikötők közül a budapesti a világelső, ahol ez az innovatív megoldás alkalmazható."

Hallod ezt? Mi lehetünk a béta teszterek, örüljél, juhéj... csak aztán baj ne legyen, mert akkor emberek fognak meghalni.

"A virtuális torony lényege, hogy a légiforgalmi irányítók egy, a repülőtér területétől távoli központból láthatják el feladataikat úgy, hogy a repülőtéri torony panorámaképe, valamint a két futópálya külön-külön, teljes hosszában láthatóvá válik a harminc telepített kamerának, a szupergyors adatkapcsolatnak és egy monitorokból kiépített óriási kijelzőfalnak köszönhetően."

Megtudhatjuk azt is, hogy ennek a megoldásnak számos előnye van... Szerinted mennyi hátrányáról lesz szó a cikkben? Kódolt spoiler: 1.000.000 x 0= a hátrányok száma a cikkben

"Ennek a megoldásnak számos előnye van a hagyományos toronnyal szemben: a kameraképek nagyíthatók, a gurulóutakon mozgó járatok fölött megjelenített címkéből leolvasható azok hívójele és sebessége, az infrakameráknak és egyéb érzékelő berendezéseknek köszönhetően pedig sötétben vagy rossz látási viszonyok között is tiszta kép jelenik meg az irányítók előtt."

"Emellett a Remote Tower számos további fejlesztési lehetőséget és előnyt is magában rejt: általa akár több repülőtér le- és felszálló forgalma irányítható egy időben, egyetlen központból."

Talán te is tudatlan kíséleti nyúl voltál az alfa teszthez:

"A szakmai tapasztalatokat összegezve Menráth Gábor, terminálirányítási osztályvezető elmondta: „Hazánk az elsők között fejlesztette ki a helyszíntől független repülőtéri irányítást biztosító Remote Towert, amelynek három napos éles üzeme mérföldkő a társaság életében. A most szerzett tapasztalatok elősegítik a további fejlesztéseinket”."

És vége a cikknek és semmit se tudtam meg a hátrányokról és veszélyekről.

Úgyhogy pár gondolat... A blogomon vagy, tehát nyilván első számú veszély: távoli hackertámadás. Talán-talán nem spórolósak, de lehet símán hogy igen, de tegyük fel, hogy nem és saját hálózaton át megy az egész. Akkor támadási módszer: man in the midde.

Esetleg felteszed a kérdést, hogy ugyan ki gondolt már arra, hogy repüléssel kapcsolatos rendszereket támadjon... hát itt egy példa:

"Kínai hackerek törhették fel az ENSZ légi közlekedésért felelős szervezetét, és tagállamok rendszereibe is betörhettek így"

De ez csak az egyik része a történetnek. Régebben néztem egy dokumentumfilmet amiben az volt, hogy ez a világ legstresszesebb melója... nyilván nem vidéki kis replőterekről van szó. Egyes helyeken másodpercen múlhat egy baleset bekövetkezte, vagy nem... Erre legyen minden távol, ráadásul egy helyen irányítsanak többet, hogy még több melót csináljon, még kevesebb ember?

Az egyik Itcafe-s kommentelő írt egyéb problémákról egy érdekes kommentet:

"Nagyon érdekes, hogy a hátrányokról nem beszélnek, pedig szerintem abból több van, mint előnyből.
Ugyan ha belső hálózatot is használnak a repülőtér és a távoli vezérlő állomás között és nem történhet mondjuk hacker támadás, abban a távközlési közegben akkor is valamilyen kár keletkezhet (elvágják a vezetéket, tönkremegy az egyik mikrohullámú eszköz, ha szolgáltatón keresztül megy, akkor bedöglik a modem, router stb.), melynek az eredménye a szolgáltatás kiesés és mivel nincsenek közvetlen közel, hogy az ablakon is ki tudjanak nézni, ha nincs kép a monitoron, ezért akár elég súlyos következményekkel járhat egy ilyen kimaradás.
Persze ahogy a távközlési hálózattal, úgy a szoftverrel is lehetnek problémák és mivel mindkét oldalon megnőnek az energiával és IT infrastruktúra segítségével üzemelő eszközök, megnőnek a további hibatényezők is, pl. mi van, ha elmegy az áram hosszabb időre, bedöglik egy belső hálózati elem, vagy éppen az egyik nincs megfelelően szünetmentesítve stb., szóval kíváncsi lennék, az ilyen esetekre fel vannak-e készülve és ha igen, akkor hogy.
Egyébként biztos jó, meg lehet örülni kellene ennek a "fejlesztésnek", de szerintem egy ilyen rendszer üzemeltetésére ez az ország egyáltalán nincs megfelelően felkészülve."

Szóval igen, nem kell hacker ahhoz, hogy ebből nagy baj legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8015359452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2019.12.20. 11:12:50

Die Hard 2. Képzeljük el a történetet remote tower technológiával.

GABOR2 2019.12.20. 11:16:18

@szekertabor: Ja, ott is valami ilyesmi van, de már nagyon rég láttam a filmet. Templom alatt ment a vezeték és csináltak egy man in the middle támadást tán.
süti beállítások módosítása