Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A felhő akkor aratja a legnagyobb győzelmeit a marketing anyagokban, amikor éppen tömegesen táncolnak vissza belőle a cégek

2019. november 19. - GABOR2

A felhő-marketingesek nagyon kreatívak, hogy mindenben a felhő győzelmét lássák, még abban is, hogy a vállaltok tömegesen hagyják ott a nyilvános felhő "megoldásokat", amikbe belevitték őket a nagy marketing szövegeikkel a "szakértőik".

Most is megtudhatjuk, hogy mennyire nyomul megállíthatatlanul a felhő:

"...két éven belül pedig gyakorlatilag nem lesz már olyan cég a világon, amely nem használna valamilyen formában felhőszolgáltatást - írja a tanulmány."

 "Ebben látják most a vezetők az informatika jövőjét"

Igen-igen... valamilyen formában. Megintcsak az van amiről múltkor is már írtam... Ha valami nagy számot kell mondani, akkor a felhő fogalmába hírtelen beletartozik minden. Pl. az is, hogy valamilyen ingyenes email szolgáltatást használ a cég. Ha viszont feltőrnek egy ilyet hackerek, rögtön megváltozik a felhő fogalma és kijelentik, hogy az a cucc nem is felhő, hisz a felhő csak az ami redundáns is stb. stb..

Szóval igen, már 2000-ben is használtál felhőt, ha úgy tetszik, mert volt egy freemail-ed.

De mi az a felhő amiről álmodoznak a nagy techcégek igazából? Amikor elkezdett terjedni ez az örültség mire gondoltak akkor amikor azt mondták, hogy a felhőé a jövő és ez elkerülhetetlen?

Arra gondoltak, hogy pl. neked otthon csak egy billentyűzeted és egy monitorod lesz, meg pár kiegészítő, de a számítások és az adattárolás százszázalékban náluk, egy-két központban lesz és felhős cégből is csak egy pár lesz. És tejelsz nekik amíg csak élsz, vagy bye-bye minden ami számítástechnika. Meg hogy persze a vállalatok se rendelkeznek majd saját adatközpontokkal, hanem nekik is minden a felhőben lesz.

Ez az amit én eredetileg rühellek, ezek voltak a nagy eredeti álmok, ezért jött létre nagyrészt ez a blog, legalábbis azért jött létre előbb évekkel, mint amúgy létrejött volna. Illetve pontosabban... azért jött létre, mert ezt csak és kizárolag szuperjó dologként mutatták be, zéró hátránnyal, sőt még a legelején még azzal is hitegettek, hogy ez milyen környezetbarát.

Ennek a rémségnek többé nincs esélye, ez a rémkép sohase fog megvalósulni.

Ami eredeti rémség lett volna az felbomlik, már most csírájában és még azok is otthagyják akiket bekebelezett, akiket sikerült meggyőzni.

Ez a "apróság" derül ki, ha a sikerjelentés mélyére is nézel.

"az informatikai vezetők 73%-a dolgozik azon, hogy a nyilvános felhőből egyes szolgáltatásokat visszavigyenek egy privát felhőalapú megoldásba vagy hagyományos adattárolókba (de csak 22% mondta azt, hogy több mint ötféle szolgáltatást mozgatnak vissza),"

Vagyis nemhogy bővül a nyílvános felhőt használó vállalatok száma, hanem akiket egyszer már sikeren átvertek, azok  is "azon dolgoznak", hogy lelépjenek ebből a rémálomból.

Ami marad a felhőben már nem fog tudni annyi kárt okozni, ha kikerül. Legalábbis erre lehet következtetni, abból, hogy:

"...60%-uk szerint a biztonság az egyik legfontosabb szempont, ha a felhővel kapcsolatos stratégiát építik,"

A stratégia pedig az, hogy a felhőből visszavesznek "egyes szolgáltatásokat".

Nincs felhős cikk bullshit nélkül:

"a válaszadók alig 23,5%-a nem használja a felhőt, 2 éven belül ez a szám viszont 3% alá csökken majd."

Ha a korábbi jóslatok bejöttek volna, ma már senki se használna otthon PC-t csak a gyűjtők.

Szóval... nagyon örülök. A legnagyobb rémálom amitől tartottam nem fog megvalósulni soha.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9615314168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.11.19. 22:49:16

Ezt most találtam, talán megérne egy külön cikket... ismerd meg a munkatársainkat, akik nem nagyon értenek ahhoz amit csinálniuk kéne, de felhős cégnek ez pont jó. Lila hajú Andrea, aki folyamatosan azt sorolja, mennyire nem azt tanulta amit most csinál:
www.youtube.com/watch?v=vY5Q0O3U7KE

lomposfarkas 2019.11.24. 22:30:56

Csodás a videó. De ezt már meg is filmesítették: Gyakornokok (2013). Dióhéjban, két pali gyakornoknak jelentkezik a Guglihoz, semmihez nem értenek, de a végén ahogy a mesékben szokás, megütik a nyereményt a 6 éves koruk óta a számtechben meg matekban élő kis kocka gyökerek között.
port.hu/adatlap/film/tv/gyakornokok--the-internship/movie-133885

(eszembe jut még az a pár éves eset, mikor is egy rövid életű állami cégnél voltam, és mivel kirúgták azt, aki a nemzetközi projekt szakmai oroszlánrészét végezte, fel kellett valakit venni, aki majd nulláról nekilátva befejezi. Két jelölt maradt, egy több éves, profilba vágó gyakorlattal, nyelvtudással bíró férjezett asszony és egy nulla gyakorlattal rendelkező, de nagyon dekoratív ifjú hölgy. A történet folytatása remélem elképzelhető... Azt most nem feszegetem, hogy az ijfú hölgy milyen színvonalon zárta le a projektet, de remélem nem az alapján fognak majd valamikor dolgozni...)

GABOR2 2019.11.27. 19:29:37

@lomposfarkas: Láttam a filmet és az a vicces, hogy megadják rá benne a választ, hogy miért hülyeség ez az egész "a diverzitás az erősségünk" szöveg. A Google meg kb. egy évvel a film után kezdett csak igazán elromlani.

A felhő pedig alig termel profitot, az igazi szakértők számát minimumra kell csökkenteni.
süti beállítások módosítása