Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Saját story time: Kalandozás a levakarhatatlan Microsoft felhő rémséggel ( Microsoft Teams )

Avagy idegesítő módszer, hogy regisztrálj a Microsoft felhőjére, ha nem is akarod

2019. november 13. - GABOR2

Saját story time...

Van egy ismerősöm aki mérnök és szegénynek a cége mindig megveszi az aktuális legújabb techcsodákat és szoftvereket és neki azt KELL használnia, így szegénynek Windows 10-et is használnia kell.

Talán szeptemberben, amikor voltam nála és használtam a gépét a szokásos, méregdrága, tervezőszoftver hiba mellett feltünt valami új, valami sokkal rosszabb... A fél képernyőt elfoglaló Microsoft Teams bejelentkezési képernyője.

Később, már nem a gép mellett, megkérdeztem őt, hogy mi ez, biztos valami felhős szarság, hogy az emberek együtt tudjanak tervezni bárhol is vannak a világ különböző pontjain. (Aztán egy titkosszolga, vagy egy egyszerű hacker szépen ellopja tőlük.)

Ő azt mondta, nem tudja mi az, nem használja. Kérdeztem, akkor miért telepítette fel. Azt mondta, ő nem telepítette fel, egyszercsak ott volt. Majd megkérdezi valamelyik munkatársát mi az.

Később amikor találkoztunk annyit mondott, hogy az egy olyan valami, ami eddig is volt csak más néven. De nem használják.

Aztán nemrég megint találkoztunk és megint használnom kellett a gépét. Ugye a Windows 10 elméletileg milyen szuper, milyen gyorsan betöltődik, csakhogy nekem ott egy fél órát kellett várnom, hogy minden szar betöltődjön végre, a szokásos hiba üzenet, újabban a gyerekek szarságai, amik már nem is kellenek nekik és a legtovább... a Microsoft Teams, ami elképesztő idegesítően sokáig szarol és elfoglalja a fél képernyőt.

Mondom neki, hogy én most akkor megoldom neki a gépének összes nyomorát, mert ez borzalmas.

Mire ő elmagyarázta, hogy a méregdrága tervező program hibájával nincs mit tenni, a saját informatikusuk telepítette neki és ez a probléma megoldhatatlan, a Microsoft Teams-et ő is rühelli, de jaj olyat ne csináljak, hogy valamelyik fontos cuccát nem tudja használni majd.

Gyerekek szemete viszonylag simán megoldódott, a méreg drága tervező program hibajavítása tényleg kihívás volt, mert a neten se volt működő megoldás, csak egy megkerülő, ami nem is működött jól, mert egy még rosszabb helyzetett eredményezett, de végül megoldottam, nincs több hibaüzenet és a program is teljesen használható ezután...

Én nem is állítom, hogy a Windows Teams nagyobb kihávás lett volna, de... ó de idegesítő és azt viszont állítom, hogy arra találták ki direkt, hogy idegesítsen és meg akarjad szüntetni... az ő módszerükkel, ami azt jelenti, hogy regisztrálnod kell.

Igen, nekem ez is egy újabb sötét kis praktikának tűnik, hogy a Microsoft legalább papíron növelje a felhő használóinak számát.

Szóval mi volt; megnéztem mi is ez a Microsoft Team, mert a mérnök úr félt, hogy valami fontosat le ne töröljek vagy valami és biztonság kedvéért lecsekkoltam; megnézve a leírását láttam, hogy igazam volt, ez egy felhős szarság, valami felhős csevegő program. Amúgy végezzetek egy kis kísérletet el ti is. Amikor beírtam a keresőbe, hogy Microsoft Teams, akkor az első kiegészítésnek azt adja nekem, hogy... "Microsoft Teams delete", így hagyott bennem egy kellemetlen érzést, hogy vajon miért keresik ezt a beírást olyan sokan a nyilvánvaló idegesítő, fél képernyőt elfoglalaló szarság létézésén kívül.

Tehát megvolt minden szükséges infó, ez egy felhős szarság, ami erőszakkal került a gépre és nem is használja a mérnök úr, úgyhogy azonnal mehet az uninstall.

Meg is volt és úgy tünt, hogy minden simán ment. Aztán már csak egy "biztonság kedvéért" való újraindítás volt hátra, hogy vajon sikerült-e egy újabb szemetet eltüntetni, hogy ezután a betöltés már sima és gyors legyen.

És... nem; az a szemét újra ott fogadott és megint elfoglalta a fél képernyőt. Hát ezért van első helyen a keresésben a delete szó, mert a Microsoft megtiltja, hogy letöröld; letörlöd... visszajön.

Így hát én is elindultam messzi útra az interneten, hogy megtaláljam ennek a rémségnek az elpusztítási módját.

Találtam is egy módszert amit a kommentekben dícsértek, hogy működik, de lentebb görgetve a hozzászólásokat mások már azt írták később, hogy a módszer mostmár nem működik.

És nézve a dátumokat különbőző időpontokban tört ki ez a rémség. Már valakik márciusban panaszkodtak rá, gondolom lehet, hogy először csak egy földrészen tesztelték, mások viszont augusztus vége fele tán, hogy először találkoztak vele, az ismerősömnek is valószínű inkább akkor, augusztusban került a gépére.

Egyébként maga a felugró ablak bár elfoglalja a fél képernyőt nem engedi sehol magán beállítani az automatikus betöltés letiltását.

Viszont találkoztam újabb megoldásokkal. Valaki azt ajánlotta, hogy töltsünk le egy programot, amin be lehet állítani, hogy ne töltsön be automatikusan. Ezt nem választottam, bár állítólag működik, de ez se úgy mint ahogy először, hogy csak úgy csúszka és kikapcsolod. A Microsoft úgy tűnik nehezít folyamatosan a dolgon.

Aztán volt egy módszer amiről azt írta valaki, hogy működik, de mivel neki sok gépen kéne megcsinálnia kellene valami más, és én is inkább hagytam, de már nem tudom miért azt a szálat.

Aztán valaki említette, hogy ismer valami módszert, de csak egyszer működik, akkor amikor épp letöltődik és még nem indítottad el egyszer se, vagy valami ilyesmi. Tehát nekem nem jó.

Aztán találtam újabb megoldásokat... magától a rémség készítőjétől. A Microsoft is közöl valami megoldást, ami csak az első betöltés előtt alkalmazható, de... az is csak akkor elérhető ha már le-ok-oztál valami szerződést velük; ez már önmagában elég sötétnek tűnik, hogy ne akarjam, de amúgy is nekem már késő.

De semmi vész, mert a Microsoftnak így is van megoldása... nem a letörlésre, hanem az automatikus, rendkívül idegesítő ablak felugrásának végetvetésére.

És itt jönnek cselesen a fiúkák, így növekedhet statisztikán a felhőt használók száma... Kikapcsolhatod ezt rémséget, de csak úgy, hogy... előtte regisztrálsz és akkor a menüben kikapcsolhatod az automatikus betöltést. Mondanom se kell ez számomra elfogadhatatlan, nem hozok létre egy egységnyi statisztikai növekdést a hülye felhőjüknek.

Aztán már nem tudom mennyi keresgélés után találkoztam egy oldallal, ami azt állította, hogy állítsanak más oldalak bármit, csak egy módszer van ami eltünteti ezt a rémséget az automatikus indulásból (letörlésről sajna ő se beszélt) ez pedig a Registry Editor.

Ez működött... elég hagyományos megoldás.

Sajnos a törlés nem történt meg, de legalább nem ugrik fel mindig az ember képébe, ha beindítja a gépet. Legalábbis egyenlőre, mert mondom, olvastam olyat, hogy egy módszer működött, de csak egy ideig...

Ezért se hiszek a felhős statisztikáknak.

Ó és még valami bónusznak...

Gondolhatnád, hogy á, ez arra való szóval, hogy a vállalati emberkék együtt dolgozzanak, ha messzi vannak egymástól.

Biztos nagyon biztonságos, hisz vállalati fontos adatokról esik benne szó, sőt ott tervezhetnek meg egy projektet. Nos... nem egészen, csak ha jól megfizeted.

Különböző "szolgáltatási" csomagok vannak és csak a legvégső, legdrágábban van benne a "Biztonság és megfelelőség" szolgáltatás. Egy felhős csevegő programért "csak" 19.70 dollárt kell fizetni / felhasznáó/ hó, ja és ez az ár az áfát nem tartalmazza.

Ezt imádnák a Microsoftnál... fizess minden apróságért, külön, drágán, "szolgáltatásként" eladva, örökké.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7015303946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2019.11.13. 01:44:03

Elképesztő, úgy viselkednek mint a legalja csaló termékbemutatós szélhámosok :)

KalmanBlog 2019.11.13. 15:32:44

A reklámokat a start menubol ki lehet mar kapcsolni egy kattal? Koltoi kerdes volt :)

GABOR2 2019.11.13. 16:46:50

@Madarász Henrik: A felhőt pontosan úgy akarják rásózni a vállalkozókra, ez pedig más, olyan idegesítő a cucc, hogy inkább regisztrálsz mint hogy továbbszenvedj... Szerencsére volt más út is.

GABOR2 2019.11.13. 16:49:13

@KalmanBlog: Én nem Win 10-et használok és sohase akarok, legalábbis önként, magamnak. A munkahely az már más, de ott se kell használnom mindig... Meg lehet ott reklám, az én agyam már úgy szűrí a reklámokat, hogy ha ott is vannak észre se veszem.

VikThor_ 2019.11.14. 07:46:18

Legalàbb lett megoldàs :-)

GABOR2 2019.11.14. 10:55:38

@VikThor_: Igen, és elvileg a letörlésre is van megoldás, csak nem próbáltam ki mindent, hisz mint írták többen, igazából nem működik már több minden se, ami valaha működött... Volt aki szerint egyszerű uninstall is hatott. Talán régen, mert én kipróbáltam és nem működött, aztán voltak többen is akik írták, hogy két dolgot kell hozzá uninstallálni, de már az is tán egy régi nóta, de azt nem próbáltam, de legközelebb lehet kipróbálom.

KalmanBlog 2019.11.14. 11:36:57

@GABOR2: Én sem használok, nyilván. Egy ügyfélhez vittünk egy gépet, amit egy kollegám telepített. Aznap reggel az ügyfélnél vettem észre, hogy tele van reklámokkal. Annyira szégyelltem volna úgy átadni, hogy amíg a többiek kávézgattak meg trécseltek, azalatt mobilnetes keresésekkel oldottam meg on site.

Gondold el, hogy egy komoly helyre szállított komoly célú gépen rámész a start menűre, és XBox-os játékok meg rajzfilmek reklámjait látod. El tudom képzelni, hogy a mi hibánk is volt, mert valaki az olcsóbb Windowst vette meg. De végülis semmi funkció nem kellett nekünk a drágábból, úgyhogy teljesen jogunkban állt a gagy változatot használni. (Fogalmam sincs, hogy a drága változaton is vannak-e ilyen szarok, de őszintén szólva már az is felháborító, hogy a kérdés egyáltalán felmerül.)

Borzalmas élmény volt. Soha többé nem akarok Windowsos gépet ügyfélnek szállítani, mert mindig meglepnek valamivel a redmondiak.

GABOR2 2019.11.14. 13:43:25

@KalmanBlog: Nekem is ismerős érzés ez... Engem se kötelezett semmi, hogy megoldjam az illető problémáját, de úgy éreztem lépni kell.

Amit a Microsoft csinál ezzel is, a szokásos irányba mutat... Pénzt keresni úgy, hogy nem alkotok semmit, hanem a meglevő dologból facsarok ki minél többet úgy, hogy az havi jellegű bevétel legyen. Ez ami most van a Win10-ben valószínű csak szoktatás a még sokkal rosszabbra ami jönni fog idővel.

Ott van a Google, ő igazából nem is techcég igázán, hanem hírdető cég, bevetele több mint 80%-a ebből jön és mindig lehet számítani rá és hatalmas összeg. Így megengedhet magának kísérleti projektetek is, amik nyugodtan bedölhetnek akár, hisz közel limit nélküli, állandó és biztos bevétele van, bármi is van.

Ilyeneket akarnak a többi nagy techcégek is; azt akarják, hogy bármi is van, kapják rendszeresena a lóvét. Ezért van a felhő is olyan mellékcélok mellett, mint hogy pl. a titkosszolgálat másoktól lopkodjon olcsón, hatékonyan, giga léptekben (bár neki nyilván ez az első...). Csakhogy rájöttek, hogy amit mondtak a felhőről az igaz... olcsóbb, így legalábbis egy éven belül, mint ha egyszer veszed meg a cuccot, ami azt jelenti, hogy kisebb lesz a profitjuk, amit nem szeretnek. Ezt korábbi felhős cikkekben megírtam, kimutatták, hogy a felhőből nem is lehet sokkal többet kihozni, hisz ha túl magasra emelik az árakat, akkor megszűnik a pénzügyi értelemben vett értelme. Úgyhogy először kitalálták a különböző csomagokat... Normál, prémium, überszuper prémium, business premium, prémium extra, meg minden szar, azért hogy durva árakat kérhessenek érte. És persze csak a legdrágább "csomag" az igazán teljesen elfogadható cucc. Itt is, a cikkben írt program elvileg arra való, hogy vállalati dolgozók együtt alkossanak meg valamit. Ennek illene titkosnak lennie, de mint írtam is, a biztonság, aminek alapnak kéne lennie, csak a legdrágább csomaghoz jár, mint szolgáltatás. Aztán a másik dolog amivel drágára, nagyon drágára akarják felvinni a felhő árát, ez a kamu mesterséges intelligencia. A mai mesterséges intelligenciáknak nevezett valamik szinte mind csak a felhő álcájának szolgálnak, illetve arra, hogy drágábban adják.

De egyébként is, a mai világ mind arról szól, hogy semmi se legyen a tied és mindent csak bérelj, vagy majd csináld ezt. Azt hazudják azért, mert a fiatalok erre vágynak ( de a cikk, amit a héten raktam be, megjegyzi, hogy a legnagyobb kockázat éppen a vevői vélekedés erről), igazából a jövő az, hogy a fejlett országok öregednek és az öregek lesznek a legnagyobb piac és azok már nem akarnak minden héten forradalmat, hanem a meglevő dolgokat akarják használni, tehát nekik nem lehet majd újat eladni; ezért az embereket hozzá kell szoktatni a gondolathoz, hogy az informatikai dolgok nem az övék, hanem mindig fizetni kell érte havonta. Hisz, hogy nézne már ki... megveszed egyszer a programot és nem igényelsz újat... Ez nem lehet, úgyhogy mire sok öreg lesz el kell felejteni, hogy volt olyan opció hogy egyszer megvevés. Ja, meg emelett, igazából, ha megnézzük a korábbi Windows-okat is... igazából kreativitás ügyileg már csődbementek ezek a cégek, ha akarnák se tudnának értelmes dolgot felmutatni, hogy miért vegyük meg a következő verziókat. Tehát azt akarják, hogy a meglevő dolgokért fizessünk újra és újra.

GABOR2 2019.12.06. 21:10:26

A végső kicsinálásának módja (legalábbis akkor amikor én csináltam):

Nem csak magát a programot kell eltávolítani, hanem egy "Teams Machine-Wide Installer" nevű cuccot is.
süti beállítások módosítása