Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kishajónk a bullshit tengerén... ( magánegészségügy, digitális gazdaság, felhő természetesen, robotok, mesterséges intelligencia és még más szemetek egy helyen )

2019. november 12. - GABOR2

Gondolhattad, hogy "Jé, most alig van Kultúrháborús történés, ezt megúsztam", csakhogy nem, mert itt van egy  bőven halálos adag bullshitekből, sőt talán megvan az év bullshitje is, de annak jár egy külön cikk, úgyhogy itt csak a normális halálos adagú bullshit vár rád.

Úgy tűnik most van valami magánegészségügyes hónap, én ennek jegyében el is határoztam, hogy ezután több magánegészségügyes cikket már nem is olvasok ebben a hónapban az egészségem megőrzése miatt, de amik már megvoltak azokat naná, hogy meg kell osztanom.

Amúgy némelyik cikk tökre aranyos, mert most még az elején, simán bevallják például, hogy igazából a betegeknek, hacsak nem lesznek milliomosok, rosszabb lesz.

Kezdjük is el valahol...:

"Magánegészségügy: óriási lehetőségeket látnak a betegek adataiban"

Valahogy az orvosok( vagy talán nem is ők ) is az adatainkra fognak vágyni, pedig eddig is igencsak birtokában voltak minden fontos adatnak, de gondolom majd arra jó lesz, hogy kereskedjenek vele... miért is ne, hisz épp csak az egyik legősibb titokról, az orvosi titokról van szó.

Ami a jövőt illeti... drága lesz:

"az egészség és az egészségügy minden tekintetben befektetésigényes iparág, nagy kérdés, ki milyen arányban finanszírozzon, és a WHO adatai alapján nincs általános megoldás az állam és a magánpiac viszonyára vonatkozóan,"

Piaci alapon fog szerveződni:

"a piaci alapon szerveződő betegállátásban a betegek elérése és róluk részletes adatok generálása segíthet a klinikai vizsgálatokba történő bevonásukban is, a big data és a személyre szabott diagnosztika előtt is óriási tér van,"

És figyelem... kezdd összerakni szépen a puzzle-öket, hogy miért fontosak a betegek adai... mindjárt világos lesz.

Szóval ez a legutólsó idézet azt írja, hogy a betegek összegyűjtött egészségügyi adatai segíteni fognak, vagy hát segíthetnek, a piaci alapon szerveződő betegellátásban és FIGYELEM nem a betegellátásban, hanem a piaci alapon szerveződő betegellátásban. Óriási a különbség és mindjárt majd kiderül miért.

Megtudjuk pl. hogy mi magyarok milyen sz@rok vagyunk:

"a rossz egészség miatt potenciálisan elvesztett életévek száma Magyarországon az egyik legmagasabb, az EU-ban csak Lettország és Litvánia áll rosszabbul nálunk,"

"Magyarországon a dohányzók aránya 33%, a túlsúlyosoké 32%, a hazai lakosság 53%-a egyáltalán nem végez testmozgást, a diabetesek aránya 10%, a magas vérnyomás 34%-nál fordul elő, a lakosság 17%-ának pedig magas a koleszterinszintje, az egyéni kockázati alapú biztosítások fejlesztésében óriási jelentősége lehet az egészséges életmódra ösztökélésnek, a „bad habit” kezelések nyújtának, a betegegyüttműködésnek."

Na? Összeállt a kép, hogy hogyan segítheti a piaci alapon szerveződő betegállátást a sok beteg összegyűjtött adata? Nem?

Hát úgy... hogy mint láthatjuk kb. bármit is csinálunk az rossz, és a piaci alapon szerveződő betegellátás minden lépésedet majd kielemzi és kb. mindenről meg fogja majd állapítani, hogy szarul csinálod, tehát... neked bizony ezért drágábbak lesznek a szolgáltatások, hisz nézd, kiderül az adaitból, hogy nem mozogtál eleget, nem ettél csak egészséges kajákat, nem alszol eleget, sokat idegeskedsz az okosórád szenzorai szerint stb. ... neked bizony fizetned kell sokat, mert a kockázati rendszer szerint kockázatos vagy... ja, hogy kb. az egész lakosságra áll ez... hát ők is ugyanúgy sokat fizetnek majd. Látod. Az adatokat ellened, nem érted gyűjtik.

Aztán... emlékszel még arra, hogy a korábbi cikkben megírtam, hogy az orvosok lesznek a jövő football sztárjai állítólag, ami a fizetésüket illeti... Nos, megint csak egy cikk arról, hogy bizony a jövő egészségügye nagyon drága lesz:

"Magán-egészségügyi vezetők: elképesztő szintre emelkednek az orvosbérek" 

Ugye milyen klassz lesz a jövő? Ha megbetegedsz, hacsak nem vagy szupergazdag, nem fogod tudni kifizetni a gyógyítást.  Ez ám a haladás.

"Csermely Gyula (Rózsakert) nem az a kérdés, hogy állami vagy magán a jövő, hanem hogy milyen minőségű lesz a magán-egészségügyi ellátás, a szektornak figyelnie kell, „nehogy megölje saját magát” a versenyben."

Szóval a lényeg a minőség, csak azért vigyázni kell majd, hogy lehet, hogy olyan magasak lesznek az árak, hogy ők maguk is bedöglenek, hisz nem lesz aki bírja majd fizetni a luxusegészségügyet.

Egyébként ha már egészségügyi jellegű adatbázisok. Nemrég kiderült, hogy a Google az orvosok és betegek tudta nélkül építgeti a saját giga orvosi adatbázisát:

"Lebukott a Google: milliókról gyűjt titokban érzékeny egészségügyi adatokat"

"Titokban több tízmillió amerikairól gyűjt egészségügyi adatokat a Google – tudta meg a Wall Street Journal bizalmas dokumentumokból."

"A projekt keretein belül laboreredményeket, orvosi diagnózisokat, kórházi leleteket gyűjtenek, a célja, hogy egy-egy emberről komplett kórképet alkossanak.

AZ ADATGYŰJTÉSRŐL A GOOGLE SEM AZ ORVOSOKAT, SEM A PÁCIENSEKET NEM ÉRTESÍTETTE, AZ ÉRZÉKENY ADATOKHOZ VISZONT TÖBB MINT 150 GOOGLE-ALKALMAZOTT HOZZÁFÉR."

A másik aranyos történet meg az, hogy gondolhatod, te nem valami állami intézménynek, hanem egy magáncégnek adod az egészségügyi adataid és konkrétan megállapodsz, hogy kik láthatják és az állam például nem. Nos... gondold újra:

"Ostromolják a genetikai adatbázisokat a rendőrségek"

Annyira tudtam, hogy ez lesz, sőt pl. a titkosszolgálatok valószínű már rég kirámolták az összeset.

"Korlátlan hozzáférést kaptak az egyikhez az orlandói nyomozók."

"Pár évvel ezelőtt egy rendkívül erőteljes eszközt kaptak a kezükbe a családfakutatást hobbiszinten űzők, mára számos olyan szolgáltatás van, amelyek olcsón lehetővé teszik a DNS-en alapuló rokonkeresést. A vizsgálat elvégzése után a kutakodók feltölthetik az eredményeiket a családfakutató szolgáltatásokba, azok pedig folyamatosan összehasonlítják a meglévő mintákat, hogy összekapcsolják egymással a vérrokonokat."

"egy floridai bíró közreműködésével rákényszerítenie a GEDmatch szolgáltatást, hogy adjon korlátlan hozzáférést a rendőrségnek az ügyfelei genetikai adataihoz."

Adott esetben nem is szükséges, hogy konkrétan a te adataidat tudják:

"A DNS jellege miatt ráadásul nem is szükséges, hogy maga a keresett személy információkat szolgáltasson az adatbázisokba, a vele vérrokonságban lévők megtalálása elég lehet a nyomozóknak a nagy áttörésekhez."

Esetleg mondhatod, hogy hát... de legalább sok bűnözőt így elkapnak, nos:

"Fields szerint a gigászi adatbázishoz való hozzáférés egyelőre nem vezetett letartóztatáshoz"

Aztán persze a bullshit nem áll meg a magánegészségügynél csak úgy...

A következő bullshit cikk tulajdonképpen elárulja, hogy a "digitális gazdaság" kb. már ki is merítette a lehetőségeit és amit nyomatnak, hogy azzal mégjobb lesz, igazából nem ad nagyon hozzá semmi mást csak felesleges kockázatot.

"Hatalmas lehetőség előtt állunk: a digitális gazdaság hozhatja el Magyarország felemelkedését"

A cikk a régi trükköt használja, azért hogy bemutassa, hogy milyen nagy amit árulna, meg mások is már használják, a fogalomba hírtelen sokkal több mindent beleért mint amire az emberek alapból gondolnának. Honnan is ismerős ez a módszer... Felhő!! Ők is ha az van, hogy az embereket meg akarják nyugtatni és átverni a felhővel kapcsolatban, akkor azt mondják, hogy hát minden ingyenes email is tulajdonképpen felhő és sok éve használjuk már, de ha feltörnek egy ilyet akkor gyorsan definíciót váltanak és mondjuk beleveszik a redundanciát a felhő fogalmába és akkor már az van, hogy ááá az egy szar volt amit feltörtek, nem felhő, hisz nem redundáns.

"A digitális gazdaság ma a magyar gazdaság hozzáadott-érték teremtésének 20 százalékát adja, és ez 2023-ra 25 százalékra nőhet - derül ki az IVSZ és a Microsoft friss kutatásásból, melynek eredményeiről Laufer Tamás IVSZ-elnökkel beszélgettünk. "

Szóval már most 20 százalék a hozzáadott-értéke a digitális gazdaságnak... elég kicsi, hogyha azt nézzük, hogy most akkor ebbe beleértenek minden digitáis eszközt... azt is ami nincs netrekötve. Ja, merthogy máskor amikor "digitális gazdaságról" beszélnek, akkor abba csak az összekötött cuccokat értik, az önmagában álló, digitális cuccok akkor nem számítanak.

Aztán... hatalmas lehetőségekről van szó, de ez a megadott számok szerint csak 5 százalék, ez is feltételes módban.

"Ma Magyarországon majdnem 500 ezer olyan munkavállaló dolgozik, akinek nap mint nap digitalizációs eszközöket kell használniuk a munkájuk során, de kb. 8-10 éven belül 1,5 millióra nőhet a számuk. Mindezek miatt különösen fontos, hogy a lakosság digitális kompetenciáit fejlesszük, a nagyvállalalti és a kkv-szektort a munkaerő továbbképzésére ösztönözzük - véli a szakember."

Amúgy ebbe beletrafáltam... a cikk író kapásból az adatok láttán azt kéri, hogy akkor ezen adatok tükrében most akkor defininálja, hogy mit ért digitális gazdaságon és ahogy sejtettem, ekkora szám nem jöhet ki a netrekötött szarságokkal, hanem bizony minden ami digitális belekerült a számításba, tehát a simán magukban álló termelőgépek is és az informaitikai gépek is, viszont akkor szerintem elég szánalmasan állunk a 20 százalékunkkal, hihetetlenül szánalmasan.

Viszont akkor megintcsak felmerül... ha így definiáljuk a digitális gazdaságot, akkor tulajdonképpen azok a százalékos feljlődések meg stb.-k... nem mutatnak igazi fejlődést hisz, ezután is a nem neten logó gépek is "digitális gazdaság"-ot erősítik a statisztikában, míg mondjuk a népnek szóló szövegekben a netre kötött verziót tárgyalják. Pedighát ezen az alapon már a kilencvenes évek gyárai is simán digitálisak voltak, ott volt a digitális kijelzők gombokkal amit nyomdostak a gyárban.

Oké, tehát a definició a cikkben:

"Négy évvel ezelőtt az IVSZ elkészített egy felmérést, ami minden eddiginél pontosabban becsülte meg a digitális gazdaság méretét, ami túlmutat az informatikai iparágon. A kutatás azt vizsgálja, hogy a gazdaság különböző területein hol és milyen mértékben használják termelőeszközként az informatikai eszközöket."

Szóval akkor ez csak egy négy évvel ezelőtti becslés? Na, mindegy... Szóval ebbe a számban benne van az is, ha van egy termelőgép amin van egy digitális kijelzőcske gombokkal és nem lóg az interneten. Szóval kb. minden.

Természetesen nem beszélhetünk a jövőről és digitalizációról úgy egy cikkben, hogy ne nyomnák mindig a képünkbe, hogy ez elkerülhetlen:

"Nekik olcsón és nagy volumenben, azaz hatékonyan kell termelni, ezért elkerülhetetlen, hogy a digitalizációt minden szinten bevezessék."

Amúgy meg a cikkben arról van sírás, hogy sokkal több ember kéne aki ért a gépekhez, mert... mert gondolom az jó letörné a fizetéseket. 500 ezer ember helyett szeretnének 1,5 milliót, hát ilyen kínalati megugrás biztos minden fizetésemelési reményt kinyírna, sőt. Pont ezt akarják a cégek, hogy a gépeiket olcsón üzemeltessük, még akkor is, ha ez extra nagy tudást igényel, ami extra nagy erőfeszítést és időt igényel, amit meg kéne fizetniük ha volna tisztesség bennük. Vagyis az informatikailag képzett emberek is legyenek olcsók, mint ma kb. a szalagmelletti emberek. Olcsó lesz, hisz mindenki ki lesz képezve rá, mindenki fogja tudni. Vagy legalábbis erről álmodoznak, mert azért kéne egy kis extra IQ is hozzá, ami nem mindenkinek van meg.

"Ebben a pillanatban óriási problémát jelent, hogy a betanított munkásokkal hogyan lehet megugratni azt a beláthatatlanul magasra tett lécet, hogy ha digitális technológiákat vezetnek be, akkor hogyan tudják a munkások azokat hatékonyan kezelni."

Hát igen, jól jönnének mindenben Einsteinnek, minimál fizetés mellett.

És megintcsak egy ugrás a definicióban, amúgy a programban a Micorosoft is ott van, úgyhogy amikor KKV-kről van szó és digitalizációról, már a netrekötöttség ott van a digitalizáció fogalmában, meg ha Microsoft is ott van a képben, hát hogy is maradhatna ki a felhő... a csapda amibe be akarja vezetni a KKV-kat a Microsoft:

"Az ITM-mel közös Ipar 4.0-s programunk keretében kiválasztunk ezer vidéki kkv-t, ezek közül 300-nak elkészítjük a digitalizációs stratégiáját, és ebből 50-nek elkészítünk egy részletes megvalósítási tervet, hogy hogyan tud Ipar 4.0-s technológiákra átállni, ezzel hogyan tud hatékonyabb és versenyképesebb lenni. "

Itt a digitalizációs statégia már az Ipar 4.0-s technológiát jelent, vagyis netrekötöttséget, ami miatt hackerek támadási lehetőségei közé felkerülnek ezek a cégek.

Nekem nehogy félreértés legyen... nem a szó szerinti digitalizációval van bajom, hanem a netre kötött verzióval, ami a termelő eszközöket teljesen feleslegesen kiteszi a hackertámadásoknak. Az Ipar 4.0 nem fogja a veszteségeket pótolni az állítólagos hatékonyságnövelésével.

Kiderül, hogy nagyon idegesíti a cégeket, hogy a magyar munkaerő közül legalább az informatikusokat meg kené fizetniük, persze őket se úgy mint a nyugatiakat, ezért is kéne mostmár sok képzett ember... nem kevés, háromszor annyi mint most van, hogy letörjék a béreket. Csak tudnám, hogy ez a magyar embereknek miért jó.

"Most készítünk egy munkaerőpiaci felmérést, tudomásunk szerint nem csökkent a hiány. Ennek nagyon egyszerű oka van: a magyar mérnökök, informatikai szakemberek nagyon népszerűek, megbízhatóak, a szoftver- és szolgáltatásexport tavaly már meghaladta a 700 milliárd forintot. Négy év alatt 300 milliárd forintot nőtt ez a terület. Továbbra is az okozza a problémát, hogy ha megjelennek a mérnökök a piacon, akkor a nagy szereplők csoportosan leigazolják ezeket az embereket."

Aztán... a felhős marketingesek úgy érezték, hogy a kriptából elő kell venni a felhőt és ezt úgy gondolták jónak, hogy felvetettek egy vélekedést, amit igazából senki se mondott; eszerint, egyesek félnek, hogy az 5G megöli a felhőt; hát én ilyet sehol se olvastam és nincs is semmi értelme, meg is "nyugtatnak", hogy ilyen nem lesz és akkor ha már kattintottál, elmondják amit valóban akarnak.

"Megöli az 5G a felhőt? Pont ellenkezőleg"

De most komolyan mi ez a f@szság? Ilyet senki se vetett fel, sőt inkább arról van szó, hogy majd így még gyorsabban áramolhatnak az adatok és a szar felhőkbe majd emberi beavatkozás nélkül megy majd mindenféle adat, okosotthonokból, meg önvezető autókból stb., mindig erről volt szó, szóval a felvetés is baromság, de jó, nézzük miről szól igazából a cikk.

"Kína múlt héten indította el a világ legnagyobb 5G-hálózatát, sokan pedig elkezdtek aggódni amiatt, hogy a szupergyors mobilhálózat a felhőrendszerek halálát hozhatja el. Most pont Kínában volt egy Fortune-konferencia, melyen több techcég vezetője is elmondta: a felhő nemcsak nincs veszélyben az 5G miatt, de a hálózat egyik alappillére lehet a jövőben."

Bullshit; senki se mondott ilyet. Médiában ilyen nem volt, a hétköznapi emberek meg nem filóznak felhő jövőjéről.

"Úgy gondoljuk, a felhő elsődleges szerepet játszik majd a dolgok internetének és adathalmazok menedzselésének szempontjából” – mondta Enita Pu, a Sequoia Capital China partnere."

"A szakember hozzátette: a fejlett világ fele, illetve a kínai cégek 20-30%-a felhőt használja már most is számítástechnikai ügyleteinek számottevő részéhez, ez a szám pedig csak növekedni fog a következő években."

Igen, most gonodom megint az van, amit mondtam már az előbb, hogy ebbe a felhő definicióban minden benne van, még az ingyen email is, redundanciától függetlenül.

"„Minél jobban integrált a felhő, a mesterséges intelligencia és az edge computing, annál intelligensebb és összekapcsolatabb társadalmat tudunk elérni a jövőben” – mondta Pu."

Igen, ezért írtam, hogy a kriptából szedték elő a felhőt. Ugyanis már a kifejezést a korábbiakhoz képest alig használják, mert lejáratódott, meg nem érdekli az embereket és ... a cégek is rájöttek, hogy a felhő így nyiltan nem jó, mert nem lehet sok pénzt kérni érte, úgyhogy egybemossák a "mesterséges intelligenciával", hogy sok pénzt kérjenek érte... a lényeg igazából akkor is a felhő, azért fogsz havonta fizetni, csak mostmár még többet. A cikk tulajdonképpen még egy ilyen, felhőmarketingesek nyamvadt kis bosszújának is elmenne, hogy "Haha, azt hitted megúszod, hogy a szar előrejelzéseink, hogy mára mindenki felhőt használ majd nem jött be és akkor vége a harcnak. Hát nem, mert elrejtettük őt a mesterséges intelligencia meg egyéb szarok álarca mögé. Pedig mesterséges intelligencia nem is létezik, haha, a lényeg a felhő!"

"Zsang Hszia, az Amazon Web Service stratégiai vezetője úgy véli, az 5G integrálja a big datát, az adatelemzést, a mesterséges intelligenciát és az IoT-t, ezzel pedig külön keresletet képez majd a felhő számítástechnológiai kapacitására." 

Igy van... ha az emberek nem töltik fel a felhőnket, majd a mindenféle zsákutcas szarságunk helyettük feltöltik és a számlát ugyanúgy kiküldjük az embereknek, akik ezután a semmiért fognak a végtelenségig fizetni, mi pedig hátradölhetünk, meg megvalósíthatjuk az ideológiai hazugságainkat, hogy minden retardárt lehet informatikus, hisz ezután nem kell zseninek lenni, új dolgokat feltalálni ami kell az embereknek, mert... a pénz jönni fog ígyis úgyis.

"„Nem mondanám, hogy a felhő utáni korszakban vagyunk. Ezek a technológiák egymás mellett léteznek majd. Hatalmas potenciált látok a mesterséges intelligenciában és a gyártási szektorban” – mondta Li Shou, a Baidu AI Cloud Groupjának vezetője."

Felhő utánni korszak? Ha, ha, nem, csak mondom, hogy mostmár átkeresztelték a tukmáláshoz mesterséges intelligenciának. A lényeg nekik, hogy örökké fizess, nem számít mi van.

Aztán... ha még éltek ennyi bullshit után:

"A magyar bankokba is berobban a mesterséges intelligencia - Mire lesz ez jó nekünk?"

Most a Takarékbankba is nálunk milyen jó betörtek a digitális újítások, nem igaz?

Nahát, itt is Microsoft aki segít... tehát tuti "jó" lesz.

Én kapásból kezdem is azzal amit végére raktak:

"...az ügyfelek hajlandóak feladni a privát szférájuk egy részét, hogy cserébe jobb felhasználói élményt kapjanak. És természetesen fizetnek is ezért, ha nem is mindig pénzzel, de megteszik ezt adattal, lojalitással, erősebb ügyfélkapcsolattal is"

"Az AI segít feldolgozni és megérteni az ügyfelekről rendelkezésre álló viselkedési szokásokat, legyen az meglévő adat vagy akár külső, közösségi oldalról származó információ. A mesterséges intelligencia ugyanis a nagy és strukturálatlan adathalmazokból előre tudja jelezni, hogy az ügyfél milyen élethelyzetben van, milyen termékre lehet szüksége vagy azt is érzékeli, ha az Ügyfél éppen bankváltást fontolgat. "

Magyarul... Microsoft tehát felhő, felhő tehát mesteséges intelligencia, adatgyűjtés ügyfelekről... ami igazából arról szól, hogy valamit találjanak ellened, hogy drágábban "szolgáltassanak", plusz a privát szférádat is feladod, aminek örül majd a titkosszolgálat, de egyéb reklám cégeknek is el lehet adni az adatokat. Ez is milyen kedves, elemzik a közösségi oldalam, amin mondjuk nincs, és ekkor talán már egyből a legdrábább csomagba kerülök majd gondolom, mintha amúgy is valaki az igazáságot mutatná a közösségi oldalán. Mégis mi a f@szt tud a közösségi oldalamból kikövetkeztetni a hitelképességemről, ami megbízhatónak mondható akár a legkísebb mértékben is? Semmit. Vagy mi lesz? Ha a hátam mögött mások Poschejével, meg Lamborghini-jél fényképezkedek akkor a mesteséges intelligencia szerint gazdag vagyok, adhatnak hitelt? F@szság az egész.

Aztán egy cikk ami tanult a múltból, olyan értelemben, hogy lelkileg felkészíti a cég tulajdonosokat, hogy lehet, hogy a nagy jövőtechnológiák majd a fényes rekord profitok helyett inkább totális csődbe viszik majd a cégüket, de ez nem a technológia hibája, hanem ők rontották el az időzítést, és hát szólnak előre, tehát ha minden balul sül el, ( mint oly sokszor eddig ) rájuk ne mutogasson senki.

"Az autóipari forradalom nem csak a gépekről szól: egy rossz lépés, és a csőd szélére kerülünk"

Kiderül, hogy olyan "kihívással" is meg kell majd küzdeni a cégeknek, hogy igazából sokkal olcsóbban kéne adniuk a terméküket, de szerintem ezt a kihívást simán veszik majd, és egyszerűen, bár sokkal olcsóbban kéne adni a terméket... még drágábban is adják. Pedig állítólag például sokkal egyszerűbb a felépítése, sokkal kevesebb alkatrészből fognak állni az autók.

"Az elektromos autók a hagyományos autóknál jóval egyszerűbb felépítésűek: míg egy robbanómotoros autó 35 ezer alkatrészből áll, az elektromos autó 10 ezer alkatrészt tartalmaznak. Egész beszállítói láncok fognak megszűnni, ezzel óhatatlanul munkakörök szűnnek meg."

Hát még mennyire csődbemehetnek, ha a netre, felhőre kötött önvezető autóban gondolkoznak, hisz a vevők a hackelések miatt elmaradnak majd.

A cikk előrevetíti, hogy a cégek hogyan akarják majd azt a "kíhívást" kezelni, hogy a szerkezet sokkal egyszerűbb, tehát ezért nemcsak gyártása kéne olcsóbb legyen, hanem a karbantartásának is jóval egyszerűbb kéne lennie, meg elve, a meghibásodásoknak is kevesebbnek. Ahelyett, hogy kevesebb lenne a karbantartás, inkább egész életre kiterjedő lesz és egyre több mindent neveznek majd szolgáltatásnak,hogy ott is, akkor is pénzt kérjenek folyamatosan, ha nem csinálnak semmi hasznosat.

"A hajtáslánc fejlesztése mellett legalább ugyanakkora átalakulást fog eredményezni a különféle vezetőasszisztens rendszerek kifejlesztése, amelyek a teljesen önvezető járművek megteremtését és tömeges elterjesztését célozza meg. Ez utóbbi fejlemény pedig rövid időn belül kiterjeszti az autóipar hatókörét: már nem csupán a gyártásban, hanem a hálózatépítésben és a szolgáltatási szektorban is megjelennek a legnagyobb gyártók. Az autómegosztás (car sharing) tömegessé válásával a gyárak egyre inkább végigkísérik majd a járműveket azok teljes életciklusán, a megosztott autókhoz pedig (a fapados repülőtársasgok jelenlegi üzleti modelljéhez hasonló módon) a legkülönbözőbb szolgáltatási csomagokat fognak értékesíteni, amivel tovább növelhetik a profitjukat."

Hát igen ,erről szól az egész, a még több profitról, és a legkülönbözőbb szolgáltatások pedig a korábban még(a mi idönkben még pl.) egyszer megvett dolgokat jelentik, amikért ezután egész életedben rendszeresen fizethetsz, úgy hogy sose lesz a tiéd és egyik szolgáltatás majd drábább lesz mint a másik.

Viszont felsejlik a kép nekik is, hogy ez az egész disznóság rosszul is végetérhet számukra... mondjuk teljes csőddel:

"UGYANIS EGY ROSSZ IRÁNYBA, VAGY NEM A KELLŐ IDŐBEN MEGKEZDETT ÁTFOGÓ TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS – A JELENTŐS TŐKEIGÉNY MIATT – KUDARC ESETÉN AKÁR A TELJES CÉGCSOPORT PÉNZÜGYI MEGINGÁSÁT VAGY CSŐDJÉT IS EREDMÉNYEZHETI."

Megintcsak kifejtik a reményüket, hogy állítólag az emberek szeretni fogják, hogy ezután nem lesz semmijük, csak mindenért fizetnek majd rendszeresen, állandóan amíg tudnak, ha meg lerobbannak ott lesznek egy szál gatyában, vagy ki tudja... lehet az is már csak szolgáltatás lesz, amiért mindig kéne fizetned.

Szóval felvetik, hogy ez a már első ránézésre hülyeség a valóságban is kiderülhet, hogy hülyeség és ez a legnagyobb kockázat, ami rombadönthet mindent. Vagyis az egész jövőkép arra épül, hogy az emberek tömegesen nem gondolkoznak tovább mint az adott pillanat és képtelenek a saját jólétükről gondolkozni tovább mint egy lepke.

"Ez a bizonytalanság – megfejelve a károsanyag-kibocsátási kvóták folyamatos szigorításával – a vevői oldalon is jól érzékelhető, ami jelenleg nagyobb veszteséget generál, mint a kereskedelmi háborúk (USA-Kína, USA-EU) és átalakuló vámövezetek (Brexit) együttvéve. A vevői oldalon – főként a nagyvárosokban – máris olyan tényezők kezdik alakítani a trendet, mint az autómegosztás, az autók pedig ilyen környezetben státuszszimbólumból egyszerű használati tárggyá fokozódnak le."

A cikk végére kiderül, hogy ez az egész csak részben az autókról szól és másik lényeg, hogy még több hatalmat és pénzt a HR-nek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1815303546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2019.11.13. 01:49:34

Szerinted az átlagemberek fiókjait is elkezdhetik törölni ? Nagyjából 0 forint reklámbevételt termelek nekik. Nem örülnék ha gmail fiókomat is törölnék ráadásként, elég fontos dolgaim vannak ott.

GABOR2 2019.11.13. 17:06:20

@Madarász Henrik: Hi! Azt hiszem ezt a másik cikk alá kellett volna beraknod, mert ott volt róla szó. De mindegy...

Én úgy vettem észre, hogy a nagyok, meg a több százezresek nem nagyon tárgyalják az angolul beszélők közül a Youtube-on, legalábbis nem láttam ilyet, én is a Hvg-n láttam először. Viszont konkrétan rákeresve is inkább csak az ilyen pár ezer- tízezer feliratkozóval bíró csatornák beszélnek róla. Azok viszont sokan.

Ez azt jelentheti, hogy a nagyobbak annyira nem félnek, vagy meghúzzák magukat, a kisebbek viszont félnek rendesen, azok sokat beszélnek róla.

Hogy mit akar a Google majd kiderül, mert mint a Hvg is írja... bármit megtehet, törölhet csak úgy felhasználókat csatorna nélkül, csak azért nem néz elég reklámot, de törölhet sok látogatottságú csatornákat is, ha nem hoz elég pénzt.

Szerintem ez a politikáról szól főleg. Sok jobboldalit töröltek, akik maradtak azok nagyon ügyelnek, hogy minden szabályt betartsanak, de így se kapnak pénzt a Youtubetól, mondva a hírdetőik nem akarják, hogy ilyen oldalakat támogassanak. (Pedig volnának akik szívesen hírdetnének jobboldali csatornákon)
Most itt van a második lépés... akik nem hoznak elég pénzt a konyhára azoknak bye-bye. És a jobboldaliak ilyenek, hisz pont a Youtube tiltja meg nekik a lehetőséget. Emlékeztetnélek a Project Veritas kiszivárogtatásokra, hogy a Googlenél pont ez a terv... olyan kerülhessen a jövőben csak hatalomra akit ők akarnak.

Másrészről...
Múltkor volt róla szó, hogy a Youtube végre épphogy nyereséges lett, de aztán jöttek a cenzúrázgatások és ismét durván veszteséges lett és a Google rengeteg pénzt veszített miatt:
Pl.:
ujtechkor.blog.hu/2019/05/08/a_kulturhaboru_irtozatosan_draga_mulatsag_tobb_mint_70_billio_dollar_minusz_csak_egy_cegnel

Tehát lehetséges, hogy próbálnak költséget csökkenteni, hisz nagyon mínuszba mentek és akiket cenzúráznak saját bevallásuk szerint is magasan átlagon felüli nézettséggel bírtak.

Szóval ha cenzúra nélkül épphogy nyereséges volt a Youtube és most nagyon veszteséges, lehet hogy a politikailag hasznos törlések mellett törölnek majd egy csomó inaktív csatornát, de már csak a statisztika miatt is, a politikailag semleges kis csatornákat talán nem.

Meg gondolom neked is feltünt, hogy egy ideje vannak dubla reklámok, meg átugorhatatlanok is.
süti beállítások módosítása