Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az eszem megáll Orbánéktól... "széleskörű társadalmi tudatosítás" a mesterséges intelligenciáról

2019. október 16. - GABOR2

Oké, huh... megint sikerült beletrafálniuk. Kiválasztani a "jövő technológiáját" amivel vannak "apró problémák".

Volt már ilyen, írtam róla, most csak röviden.

Például:

Orbánék fogadnak arra, hogy az önvezető autóké a jövő és ezek majd netre lesznek kötve, meg felhőbe. Zalaegerszegen is van önvezetőautó tesztelés.

Na most... önvezető autók lehetnének a jövő, de csak úgy, hogy nem lesznek netrekötve, meg felhőbe, hisz ahogy semmilyen másik rendszer esetében se tudják megoldani, hogy ne legyen sebezhető és hackelhető, hát itt se fogják és szerintem... az emberek nem fogják like-olni, hogy az autójuk megölheti őket. Vagyis Orbánék terve zsákutca.

Vagy itt van az 5G és az Ipar 4.0 támogatása. Már sokszor írtam róla úgyhogy csak röviden... Azt mondják, hogy azzal, hogy a termelés netről elérhető lesz és majd lesznek live adataink a termelésről attól majd hihetetlen-hatalmas hatékonyságjavulás lesz. Ezt nem hinném már csak azért se, mert eddig is évtizedek óta gyűjtöttek adatokat és vannak poziciók amik csak arról szólnak, hogy ezek birtokában a hatékonyságot maximalizálják... évtizedek óta. Amit viszont már tudhatunk, mert több céggel is előfordult, ami a termelését is netre kötötte, hogy egy-egy támadás hatalmas károkat okozott, ezekről raktam be több cikket is; ezen károkat hatékonyság javítással nem fogják kompenzálni, főleg, hogy nem csak egy támadás várható majd negyedévente, hanem állandóan lesznek. Szóval ez is zsákutca.

Most meg kapjuk ezt a... mit?

Lássuk a cikket:

"Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából"

Utálom milliószor elismételni, de most kell... Olyan, hogy igazi mesterséges intelligencia még most nem létezik egy se... Annak vannak objektív követelményei amit semmi se teljesít jelenleg. Igazából csak el kezdtek annak nevezni már szinte mindent, ami nem az, sokszor a felhőt rejtik e név mögé, azt akarják igazából eladni.

"Nem félni kell, kihasználni – vélekedik Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a mesterséges intelligenciáról. Szerinte nagyon fontos, hogy a társadalmon belül is tudatosítsák az MI jelentőségét."

Szóval akkor mi lesz... mindenfelé táblák, hogy ne félj a mesterséges intelligenciától? Ezt... minek? Mi ez a hülyeség?

"A Mesterséges Intelligencia (MI) koalíció akcióterve részeként új kutatóközpont- és adatvagyon-ügynökség jön létre - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a balatonfüredi Infotér konferencia kapcsán szervezett keddi sajtótájékoztatón. "

És bumm... itt is itt van a AI maszkja mögé bújtatott felhő.

"Mint mondta, várhatóan jövő év elejére készül el a mesterséges intelligencia országstratégia, melynek megszületésével az ország versenyképessége új alapokra helyeződik."

Szerintem nem volna egy ember se aki meg tudná válaszolni... Mégis konkrétan hogyan fogja majd ez az ország versenyképességét új alapokra helyezni?

"a készülő országstratégia első cselekvési csomagját jelentő Mesterséges Intelligencia Akciótervet. Közölte: az akcióterv kiemelt céljai közé tartozik a mesterséges intelligencia jelentőségének tudatosítása a társadalmon belül, valamint a megfelelő intézmények létrehozása és működtetése, mint például a kutatási terepként működő Kiválósági Központ életre hívása 2020-ban."

 "Közölte: az akcióterv kiemelt céljai közé tartozik a mesterséges intelligencia jelentőségének tudatosítása a társadalmon belül,",

Mi? Mit és hogyan? Mi ez a sz@r? Csak arra tudok gondolni, hogy valaki vagy nem teljesen normális, vagy valami nagy távoli látnoknak gondolja magát és valahogy sajnos hozzájut egy csomó forráshoz, hogy ráderőltesse, vagy... egy csomó pénzt juttatnak majd haveroknak akik majd tájékoztatnak és "tudatosítanak"  a mesterséges intelligencia jelentőségéről a társadalmon belül...

De hogy fog kinézni ez? Itt egy plakát: "A mesterséges intelligencia jó lesz!", ott egy másik... "Ne félj!", vagy "Majd nyithat a mesterséges intelligencia neked egy kávézót Bécsben! Szeresd!".

Mégis mit akarnak majd a társadalomnak kommunikálni egy olyan dologról ami nem is létezik és baromi összetett és nem lehet túl sok okosat mondani róla úgy, hogy az egész társadalomban mindenki értse is.

"Skandináv mintára ezért meghirdetjük az AI Challenge-et, amelynek keretében azt szeretnénk, hogy 2020 végére legalább százezer magyar polgár végezzen el egy alapozó MI kurzust. "

Megint egy nem reális álom... Jaj... Egyszerűen az nem megy a valóságban, hogy akik tegnap a szalag mellett dolgoztak és kirúgták őket, akkor majd hipp-hopp, vagy akármikor is, majd valami olyan jól képzett lesz mesteséges intelligenciából, hogy valakinek kelljen az a piacon.

De ha értene is hozzá... százezreket ebbe bevonni és eltéríteni máshonnan? Az egyénnek se lenne jó, mert kapásból annyi pénzt kapna mint bárki más, hisz van rajta kívül másik több százezer aki tudja amit ő... ami elvileg baromi bonyolult, tehát miért érné meg az egyénnek erre pazarolni a kapacitásait? Baromi nagy ráfodítás megérteni, megtanulni, de a fizetés csak picit lesz több az átlagnál esetleg, mert mindenki szinte tudja... ez úgy hangzik mint a techcégek álma: olcsó, nagy tudást igénylő munkaerő tömegei. De eleve... ki tudna bármit is még tanítani erről, főleg százezreket? Bullshit.

"Fontos annak tudatosítása, hogy a mesterséges intelligencia jólétünk szolgálatába állítható, nem kell attól tartani, hogy megjelenése munkalehetőséget von el az embertől"

Jópár nagyon-nagyon okos ember nem attól tart, hogy elveszi a munkát, hanem attól, hogy kiírt minden előlényt majd.

Ami konkrétum lesz, az bíza felhős lesz:

"Arról is beszámolt, hogy olyan adatpiac-teret építenek, amely összeköti a keresleti és kínálati oldalt, valamint közadat-portált hoznak létre a Belügyminisztériummal közösen."

Ezt a f@szságot... Sokba fog ez kerülni és teljesen felesleges, ja és hazugság is:

"A közlemény szerint a széleskörű társadalmi tudatosítás keretében még ennél is nagyratörőbb a cél: 1 millió magyar ember megszólítása azzal az üzenettel, hogy a mesterséges intelligenciától nem kell félni, mivel az egy mindennapi életünkben jelen lévő technológia, amelyet közös gazdasági és társadalmi erőfeszítéssel saját előnyünkre kell és lehet fordítani."

"Palkovics László nyitóelőadásában azt is elmondta, hogy a mesterséges intelligencia jelenléte 14 százalékkal növeli a globális GDP-t és egyre nagyobb súllyal szerepel a közlekedésben, például az önvezető autók egyre nagyobb számban való megjelenése is ezt mutatja."

Tényleg 14%-kal? Mikor történt?:

"Tavaly a globális GDP 3,6 százalékkal, 2017-ben pedig 3,8 százalékkal nőtt."

"Az IMF legújabb becslése szerint az idei növekedés 2,5 százalék lesz, 0,9 százalékponttal kisebb az áprilisban várthoz képest. Jövőre a bővülés már 3,7 százalékra gyorsul, ami így is 0,2 százalékponttal szerényebb az áprilisi becslésnél."

Ez az egyik legnagyobb, teljesen felesleges f@szság amit Orbánéktól hallottam. Remélem nem lesz belőle semmi, mert még többet veszítenek majd mint az önkormányzatin. Ez nem országépítő stratégia... ez olyan mintha egy gyerek mondaná, hogy akkor hipp-hopp mindenkiből zseni lesz és minden jó lesz, mert mindenki teli lesz pénzzel és az ország high-tech lesz. Miért fárasztanak ilyenekkel?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4115226942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2019.10.17. 07:59:48

Ha már pénzt ölnek bármi MI-hez kapcsolódó témába akkor a "társadalmi elfogadottság" az a rész amibe a legfölöslegesebb, mert azon nem múlik semmi és semmiféle haszon nem várható belőle. MI múzeumot létrehozni meg az embereket megszólítani tök fölösleges, attól semmi nem lesz jobb.

Az 5G amúgy állítólag öli a madarakat, van cikked amiben ennek utánanéztél?

KalmanBlog 2019.10.17. 09:38:40

Én abban bízom, hogy ez mind csak marketingmaszlag a befektetők vonzása érdekében.

Az informatikában nagyon jelen van, hogy szép jelszavakat kell mondani a megrendelők, befektetők meggyőzésére, mert érteni ugye a legtöbben nem értik, hogy mi folyik a háttérben, mit is csinálnak a programozók?

Számomra - szakmabeli számára - egy informatikai rendszer értékét az adja, hogy jól meg van tervezve, nem uralkodik őskáosz a projektben, tehát könnyen hozzá tudok nyúlni, hibát javítani, új funkciót beletenni. Ez nyilván önös érdekem, hogy ilyenekkel szeretek dolgozni, hogy ne szívassam magamat. És nyilván a megrendelő érdeke is, mert így relatíve olcsón kap jó minőséget.

De ezt megfogalmazni egy menedzser számára szinte lehetetlen. Nem is nagyon van mérőszáma ennek, ezt a mérnök érzi amikor egy technológiával dolgozik és kész. (Mérőszáma már csak azért sincsen, mert ha kitalálnak egy mérőszámot, akkor a fifikás programozók képesek úgy szart csinálni, hogy a mérőszám jó legyen - például ha a mérőszámér kapják a bónuszukat, akkor hamar megtanulják, hogy hogy kell a számot kimaxolni, miközben minden pont olyan szar marad mint annakelőtte.)

A menedzser számára buzzwordöt kell adni, amit ért és abban a 20 percben amit a döntésre szán el tudja dönteni, hogy mi legyen.

És ugyanez van a politikusokkal is: ha azt mondanák, hogy ugyan ez egy marhaság, de ez hozza a pénzt, és azt szeretnénk jól megadóztatni, akkor erre nem jönne ide egy befektető sem. És még egy kicsit egyet is értek velük: ebben van a pénz, próbáljuk meg idehozni. Még ha az AI maga bukás is lesz, akkor is üzletileg siker lesz annak, aki a méregdrága fejlesztéseket csinálja. Tudod, aranylázban nem aranyat kell keresni, hanem lapátot kell árulni. Meg kurvákat futtatni és hasonlókat :-)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.10.17. 11:04:25

1. Az MI tényleg egy nagy blöff, megvan a maga -szűkös- határa.
2. A politikusok nincsenek képben sok mindnet illetően, ezt sem tudják, hogy ez mekkora blöff (mint az önvezető autó meg az elektromos autó stb.)
3. Egy pozitív dolog van: próbálkoznak. Mi sem tudjuk igazán, lehet, hogy mi is tévedünk, ezért jó, ha több vasat tartunk a tűzben. Ha valamelyik, csak egy bejön mondjuk 15 közül, az visszahozza a többi árát is.
4. Ha semmi értelme sincs, akkor is jó marketing a külföld felé. Az ottani vállalatvezetők ui. ugyanolyan hülyék, mint a politikusok, úgyhogy ők is beszopják, hogy ez mekkora májerség. És akkor beruháznak itt.

Összefoglalava: hülyeség, de megérheti.

GABOR2 2019.10.17. 12:09:21

@Deansdale: Igen, most valami nagy egész társadalomra kiterjedő "tudatosítás" teljesen felesleges, főleg, hogy kb. az lesz a kommunikáció, hogy "ne féljetek". Sok túdos szerint igenis kell, de nem is ez a lényeg, hanem még fényévnyire van az igazi AI.

Ilyen madaras cikkem még nincs.

GABOR2 2019.10.17. 12:14:26

@KalmanBlog: "Még ha az AI maga bukás is lesz, akkor is üzletileg siker lesz annak, aki a méregdrága fejlesztéseket csinálja. Tudod, aranylázban nem aranyat kell keresni, hanem lapátot kell árulni. Meg kurvákat futtatni és hasonlókat :-)"

Igen... valószínű ezért van, hogy az informatikusok nem nagyon szeretnének a problémákról beszélni amiről én beszélek.

A befeketetőket idevonazani azzal, hogy volt egy kampány amiben általánosságban beszéltek az AI-ról nem fog meggyőzni senki, épp ez az, hogy semmi értelme;

A százezret kitanítani se okos még, mert:

1. Igazából nincs olyan AI még.
2. Ezért nincs aki tanítsa
3. Amit tanítanak az valami más, vagy a sokféle elképzelés közül az egyik, ami lehet zsákutcás lesz, de alighanem bármi is lenne már elavult, mert AI-t cégek akarnak fejleszteni és ők nem osszák meg ezt a tudást akárkivel.

GABOR2 2019.10.17. 12:21:01

@fofilozofus: Szerintem nem biztos egyáltalán, hogy megéri. Ugye Orbánék nem csak beszélnek, hanem erre a jövőben is sok milliárdos támogatást szánnak. Szijjártó egyenesen arról beszélt, hogy ezen múlik a magyar gazdaság sikere:

ujtechkor.blog.hu/2018/01/16/rossz_hir_a_magyar_gazdasagnak_az_onvezeto_jarmuveken_mulik_a_magyar_gazdasag_sikere

Tehát kidobunk rá egy csomó pénzt. Valószínű a világ előbb rájön, hogy ez rossz irány mint hogy behozná az árát...

Hülyék-e a külföldi vállalat vezetők... Amikor még valami új és sok pénzzel kecsektet talán még valamennyire működne is, hogy erre számítunk, de amint jönnek a rossz hírek nagyon utánna fognak nézni mindennek. És igazából amit tanítani akarnak majd itt az a sokféle elképzelés közül az egyik, ami lehet zsákutcás lesz, de alighanem bármi is lenne már elavult, mert AI-t cégek akarnak fejleszteni és ők nem osszák meg ezt a tudást akárkivel. Ezt pedig ők is tudják.

Az Orbán korabeli politikusok viszont tényleg olyan módban vannak, hogy különböző okok miatt azt hiszik, hogy az a legjobb ha minden új techcéges ötlethez úgy állnak, hogy tuti az lesz a jövő és támogatni kell.

lomposfarkas 2019.10.20. 01:53:01

Az egész egy ordas bullsitt gyűjtemény. De ha komolyabban veszem a cikket, akkor csak arra tudok gondolni, hogy az illető úr most jutott el az Asimov gyűjteményében a Multivac számítógép történeteihez, és ezen fellelkesült.

GABOR2 2019.10.21. 12:55:11

@lomposfarkas: Nekem sincs sok ötletem. Vagy haverok gazdagodjanak, vagy valahogy nem teljesen százas... elvileg okos ember, de sokszor van, hogy a nagy okosságnak az az ára, hogy más területei az agyának nem valami fejlett.
süti beállítások módosítása