Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Most akkor hogyan tovább magyar gazdaság?

2019. szeptember 17. - GABOR2

Az utóbbi néhány napban jópár fontos információ jelent meg a magyar gazdasággal kapcsolatban... némelyik totál ellentmond a másiknak.

Szemlátomást a kormányban is hatalmas a feszültség, hogy hogyan tovább ami a tartós magas növekedést illeti.

Múlt héten írtam arról, hogy Matolcsy György és Orbán a magas növekedés mellett van, Varga Mihály pedig nem hisz ebben. Orbán és Palkovics meg dicskedett, hogy a magyar gazdaság már most digitális gazdaság, meg hogy a magyar ipar 80%-a csúcstechnológiát használ.

Az egy dolog, hogy ezt aligha lehet elhinni, de a másik, hogyha ez igaz, az azt jelenti, hogy itt sincs már lehetőség a nagy növekedésre.

Ezekhez jött most hozzá még pár új infó.

"Megoldódhat Magyarország legnagyobb problémája, de az egészségügyben közel az összeomlás"

Ebből a cikkből kiderül, hogy elkezdett csökkeni a munkaerő kereslet, főleg ezen okok miatt:

- A vállalatok a kereslet csökkenésére, illetve a gazdasági növekedés lassulására számítanak

Úgy tűnik a vállalatok inkább Varga észjárását használják, tehát csökkenés lesz szerintük. Csökkeni fog a kereslet (itt a külpiacokra is gondolni kell), egyes cégek meg lelépnek még olcsóbban gyártó helyekre.

- az automatizálási folyamatok elkezdtek beérni, és így kedvesebb élőmunkára van szükségük,

Ez erősíthetné azt amit Orbán mondott, de nem derül ki, hogy milyen mértékben történt ez meg, csak hogy valamennyi vállalatnál nemrég megtörtént az automatizálás, így kevesebb emberre lett szüksége

- illetve az is igaz, hogy egyre több munkavállaló jön a magyar versenyszférába külföldről.

Vagyis egyszerűen mivel van külföldi, nem kell annyi magyar.

Ha megnézzük az első pontot, az csökkenést vetít előre, és mivel ezt már bekalkulálták a csökkentő hatás meg is fog történni.

A második pont jelezheti sok elmélet szerint, hogy mivel robotizáltak, jobban fognak teljesíteni a cégek. Van olyan kutatás ami ezt nem találta sehol... Viszont ez még azért is jól jöhet, mert az elküldött munkaerőt most elméletileg más cégek gyorsan felszívhatják.

Azonban megintcsak... igazából hol tart ez a dolog? Orbán és Palkovics beszédéből azt gondolhatnánk, hogy már szinte le is zajlott hisz, 80%-os csúcstechnológiáról beszéltek a magyar iparban.

Itt viszont a cikk pont az ellenkezőjére utal, azt mondják, hogy épp csak elkezdődött a dolog:

" a beruházási adatok alátámasztják azt a feltételezést, hogy az ipari robotok és az automatizálási technikák térnyerése elkezdődött,"

Ha csak most kezdődött el, akkor még jelentős növekedési potenciált tartogat ez a megoldás, de most akkor kinek higgyünk, a miniszterelnöknek, vagy ennek, meg annak amit mindig hallunk, vagyis hogy meglehetősen elavult technológiát használnak a vállalkozásaink?

Itt kell még megemlíteni a sci-fi kategóriát is, hogy miben van a nagy növekedési potenciál állítólag:

"Brutálisan felpörgetheti a magyar gazdaságot a kormány 5G-terve"

Azért érdemes odafigyelni a részletekre... felpörgetheti... vagyis... csak talán, de lehet, hogy nem. A menekülési útvonalat már előre lerakják mostmár.

"Magyarország törekvése, hogy 2026 végére biztosítsa az ország 4G lefedettséghez hasonló, közel teljes kültéri 5G lefedését. A bevezetés közvetlen és járulékos hatásainak köszönhetően a becslések szerint akár 1100 milliárd forinttal is növekedhet a GDP, és 135 ezerrel a munkahelyek száma - mondta el lapunknak Solymár Károly Balázs helyettes-államtitkár. "

Szóval ha az ipari termelési rendszereket felkötjük a netre és élőben tanulmányozhatják, hogy hogyan mennek a dolgok, az valamiért hatalmas növekedést fog okozni, mert ki fog derülni, hogy... egy nagy sz@r volt ami eddig ment? Dehát eddig is több évtizede ment a tökéletesítése a termelésnek és logisztikának, vannak posztok amik csak arról szólnak, hogy hogyan optimalizáljanak. Akkor ők eddig olyan szarul végezték a dolgukat, hogy emiatt most egy olyan hatalmas feljavulás jön, hogy eldobod az agyad? Én nem hinném.

Ami viszont már bebizonyosodott, hogy a netrekötött ipar megtámadása hatalmas károkat okoz. Csak egy példa.

Volt már ilyen nagy igéret más területeken is és mi lett a nagy növekedés helyet... pofáraesés.

Ebben a szövegben szerepel azért még nekünk érdekes dolog, kiederül pl. hogy mi vagyunk az élen digitális gazdaság terén állítólag... pedig mások meg folyton az ellekezőjét tolják, dehát ez van:

"Valóban, a magyar GDP több mint ötödét közvetve a digitális gazdaság állítja elő, ebben élen járunk Európában." 

Itt is próbálnak egyfajta választ adni arra, hogyan fogunk növekedni, a címben szereplő bombasztikus dolgon túl:

" Ahhoz, hogy az ország versenyképes maradjon, a hatékonyság szerepe kulcsfontosságú, ennek növeléséhez pedig leginkább a digitalizáción keresztül vezet az út, ami segíti, hogy a jövő munkavállalói gyorsabban tudjanak alkalmazkodni az új helyzetekhez. "

Elég fura mondat, most akkor technológiai hatékonyságról beszél, vagy valamiféle oktatási dologról? Igazi, a címhez méltó zavartkeltő megfogalmazás.

Úgy tűnik az oktatás. Még pedig az a cél, hogy hipp-hopp korra való tekintet nélkül ugráljanak az emberek az egyik munkakörtől a másikig, amiknek semmi köze az előzőhöz és valamiért a digitalizáció ezt segíti, úgy hogy... nem papiron kell elolvasni amit meg kell tanulni. Wáó!

"A kormány által 2017-ben elindított Digitális Munkaerő Program keretében a rövid ciklusú, munkaerőpiaci igényekre gyorsan reagáló képzési formákat vezettünk be, csökkentek a belépési korlátok az e-learning lehetőségek kiterjesztésével a rendszer minden szintjén, továbbá bővül a tanulói kedvezmények és támogatások köre."

A vége ennek úgyis az lesz, hogy kell egy csomó papír majd, ami igazából nem is kell.

Ezek tényleg már a sci-fiben járnak:

"A munka jövőjét tekintve kijelenthető, hogy gyakori és nagy volumenű munkafeladatoknál az emberek talán hátrányból indulnak a gépekhez képest. Mivel azonban a gépi tanulás csak a korábbi adatokból tud építkezni, az emberi gondolkodás előnye nyilvánvalóvá válik, hiszen mi össze tudunk kötni egymástól látszólag teljesen különálló gondolati szálakat, új módon megközelítve így a feladatokat. "

Aki szereti ilyenekkel fárasztani magát az a linkelt oldalon tudja folytani, én nem teszem, a lényeg, hogy nem hiszek ebben a dologban, de ha még úgy is lenne a dolog, túl sokára hozná az eredményeket.

Még idetartozik, hogy próbálkoznak új támogatási módokkal, hogy a vállalatok fejlesztsék magukat, de megintcsak kérdés, hogy igazából ebbe mekkora potenciál van.

"Új rakétákat kaphat a magyar gazdaság motorja"

" A társaság a kis- és középvállalatokat célzó tõkealapot indít 31 milliárd forint keretösszegben annak érdekében, hogy a hazai KKV szektor szereplõinek elégséges saját tõkéje legyen fejlesztésre, valamint a növekedés, piacbõvítés és mûködés finanszírozására."

A másik mód, amivel számol a kormány, hogy növeljük a GDP-t az az, hogy azt támogatja, hogy a külföldi vállalatok amik idejönnek csúcstechnológiát hozzanak ide, illetve magas hozzáadott értéket pozicókat kínáljanak.

Én már hallottam, hogy ez a cél korrumpálódott, mert nem tudom már... valami talán édességgyártó idejövetelénél is a csúcstechnológia volt emlegetve, ami még lehet igaz, is, de magas hozzáadott érték az nem... Igazából nem tudom már mi volt, de gondoltam, hogy ami terméket előállítanak, az nem nagy szám, de Szijjártó csak a csúcstechnológiáról beszélt és hogy ezért jár a támogatás. Vagyis talán igazából sokmindenre ami jön rámondják, hogy ez is olyan, hogy jár érte támogatás, de igazából nem kéne, ha teljesen hűek lennének az eredeti célhoz.

Erre a hétre is jutott erről beszámoló, hogy mivel csúcstechnikás, magashozzáadott értékes vállalatok jönnek ide, állítólag viszonylag sokat fizetnek már.

"Már havi félmilliót fizetnek azok a cégek, amelyek Magyarországra jönnek"

"Szijjártó Péter szerint az elmúlt évek beruházásai egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, így a Magyarországra érkező beruházásoknál egyre magasabb az átlagbér."

"A magyar gazdaság sikerének az áll a hátterében, hogy magyar dolgozók felkészültségére és szorgalmára alapozva külföldi cégek a legmodernebb termékeket előállító, szolgáltatásokat kínáló technológiákat hozzák az országba"

"Megjegyezte: 2019 első felében 43 nagyberuházás jött Magyarországra, 731 milliárd forint értékben, ezzel 7200 új munkahelyet teremtve."

"Ugyanakkor számos közgazdász arról beszél, hogy Magyarországon alacsony a hozzáadott érték, és olyan cégek jönnek hazánkba, akik az olcsó munkára alapozzák a termelésüket.

Szijjártó Péter azonban butaságnak nevezte azokat a kijelentéseket, hogy Magyarország Európa összeszerelő üzeme volna, mondván, az elmúlt évek beruházásai egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, mind több a kutatási-fejlesztési tartalmuk, egyre magasabb a technológiai színvonaluk, ami az általuk fizetett bérekben is megmutatkozik.

A külügyminiszter kiemelte: míg 2017-ben 304 ezer forint volt az átlagbér a Magyarországra érkező beruházásoknál, addig tavaly 420 ezer forint, az idei év első felében pedig már 505 ezer forint."

Ez a módszer azonban több dolog miatt is problémás. Ha ugyanis nőnek a bérek, akkor más cégek úgy döntenek, hogy lelépnek, ha ez mégsincs más ágazatokra hatással, akkor az országban fog egy jövedelem különbség miatti törést okozni. Ha még ezek a gondok nem is lennének, akkor is volna probléma, mert ez növelné jelentősen a külföldi termékek fogyasztását, ami elrontaná a most még oly szép nemzetközi fizetési mérlegünket.

Ehhez még hozzájön egy másik nagyon fontos infó:

"Észbe kapott a kormány: már nem támogatja a munkahelyteremtő beruházásokat"

"Kikerül az egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatások (EKD) feltételei közül a munkahelyteremtés  – jelentette be Szijjártó Péter. A kabinet nem szeretne több vendégmunkást, bár a munkaerőhiány még mindig nehézséget okoz a magyar gazdaság számára. A több milliós értékű munkahelyteremtéseket viszont a kormány megunta."

"A mai körülmények között az ország legfeljebb 5 millió munkavállalóval számolhat- fogalmazott a miniszter.  A Népszava kérdésére a miniszter azt válaszolta, hogy a munkahelyek vendégmunkásokkal való feltöltését viszont a kabinet nem támogatja tovább. "

Látszik, hogy munkárafogható magyar emberekből van egy limit, de a külföldiek behozata se lesz megoldás végre rájött a kormány.

Akik idejönnek, hamar rájönnek, hogy ha kicsit arréb mennek sokkal jobban keresnek, ide max. csak extrák mellet jön valaki, mint például ingyenes lakhatás. Ez viszont drága, de amúgyl is igazából ez egy rossz üzlet lenne:

"Sőt, úgy tűnik, a munkahelyteremtés egyre többe kerül a kormánynak."

 "Arányosan 2014-ben a támogatások egy munkahelyre vetített értéke csupán 4,57 millió forint volt. 2016-ben ugyan ez az érték felugrott 11 millió forintra, viszont visszaesett a következő két évben. Idén viszont ez a szám rekord magas, 14,64 millió forintot üti munkahelyenként."

Ha a kormány nem teremt munkahelyeket és ezután nem fog minden cégnek adni egy csomó támogatást, akkor ez is gazdasági lassulást jelez előre.

Viszont ha a kormány adottnak veszi a munkaerő számát, viszont azért mégiscsak vonz be munkaadókat, legalább a "csúcstechnika és a magas hozzáadott értékű" szegmensből, akkor ezeknek a már most is dolgozó magyar emberek közül kell találni munkaerőt. Vagyis arról majd lehet talán hallani a hírekben, hogy mennyi új munakhely jött létre, de együttal valahol ezzel együtt munkaerőhiány lép majd föl, hisz egy másik munkahelyről meg lelépnek cserébe. Vagy már ezt a szegmenst se támogatja majd ezután a kormány? Akkor az más.

Ha Orbán kibírja, hogy ne legyenek mindenáron szép növekedési számok; ideértve a pazarló támogatást, meg külföldiek behozatalát az szép dolog, de mindenesetre a nyilatkozatokban még mindig nagy növekedésről beszél. Csak úgy tűnik... ez lehetetlen, vagy pedig tényleg van még elég potenciál az innovációban, csúcstech használatában, bár ezt meg pont ők cáfolják, amikor már most is 80%-os csúsctech használatról beszélnek. Persze ebben az esetben is van növekedési potenciál, csak nem sok.

Végülis mondhatnád, hogy na és, nem is kell mindig csak nőni és ez igaz is, DE...

Van nekünk egy olyanunk amit úgy hívnak államadósság, ami jó magas. Ha szépek a növekedési számok akkor ez csökkenhet, viszont ha stagnálunk akkor mi van? A kamat mértéke nincs tekintettel a gazdasági nem-növekedésre, sőt inkább ha rossz a helyzet kapunk még rá felárat és egyéb kitalált költségeket. Vagyis ha nem növekszünk, szépen, lassan, minden másoké lesz. Vagyis mégiscsak kívánatos lenne az a nagy növekedés, ha ezt nézzük. Meg persze a választásoknál is jól jönnek a szép GDP számok.

Hogy valóban hogy látja a kormány majd kiderül az elkövetkező hónapokban... az önkormányzati választások után.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6015113130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása