Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A valóság már megint mást hozott mint amit a pénzügyi okosok és a politikusok várnak

Készpénzmentesség

2019. szeptember 10. - GABOR2

Most itthon, a héten Orbán Viktortól kezdve a Magyar Bankszövetség elnökéig mindenki elájult a digitalizációtól. (Egy valaki, nagyon fontos ember nem, de az egy másik story.)

Megtudhattad, hogy például a magyar bankszektor "digitális ugrásra készül", úgy tűnik Becsei András elfelejtette, hogy egy másik "Nagy ugrás" ázsiában szintén nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket és ez a név ennek a folyamatnak nem igazán szerencsés. Bár találó...

"Digitális ugrásra készül a magyar bankszektor, íme a bankszövetség nagyszabású terve"

"Digitalizációs javaslatcsomagot fogalmazott meg a magyar bankszektor, amelyben azok a legfontosabb kezdeményezések szerepelnek, amellyel a banki ügyintézés jórészt digitálissá, azaz papírmentessé válhat, és a lépések által hatékonyabban, olcsóbban bankolhatunk – tudtuk meg Becsei Andrástól, a magyar Bankszövetség elnökétől. Ehhez jogszabályi módosításokra és banki fejlesztésekre is szükség lesz. A javaslatcsomag hansúlyosan foglalkozik a készpénzmentesítéssel és a jelzáloghitelezés digitalizációjával is. Az elnök szerint a lakossági tranzakciós illetéktől ideje lenne elbúcsúznunk, illetve a bigtechek és bankok azonos mértékű szabályozásával is sürgősen foglalkozni kell."

"A komplex banki folyamatok fejlesztése esetén - ha például egy adott folyamatnak van 16 még nem digitalizált eleme, és ebből egyet sikerül megoldanunk, de marad 15 megoldatlan – sok esetben a konkrét eredményekből az ügyfél szinte semmit nem érzékel. Ugyanazt tapasztalja: érdemben nem változott a folyamat. Például az ingatlanhiteleknél az lenne az áttörés, ha az elejétől a végéig digitális lenne. Ezért célszerűbb, hogy az átfogó megoldás érdekében a tagbankok által felvetett javaslatokat összevonjuk. A Bankszövetségen belül végül összegyűlt 22 konszenzusos pontnak köszönhetően hisszük, hogy látványos előrelépés érhető el, így ügyfeleink számos új, elektronikusan intézhető pénzügyi szolgáltatást tudnak igénybe venni."

Szóval a héten rengeteg " a digitalizáció király" jellegű cikk jelent meg, mert volt itt valami rendezvény is... amire viszont sokan gondolom nem figyeltek fel, hogy megint megjelent egy cikk, egy tanulmányról ami azt mutatta, hogy... amikre készülnek itt nagy lelkesen, hogy jó lesz, nem is lesz igazán jó.

"Ez történik, ha betiltják a készpénzt"

Sok "elemző" szerint ha digitálisan lesz intézve minden pénzügy, az majd csoda nagy profit növekedésteket, meg költség csökkenéseket fog eredményezni, de Orbán is a hétvégén úgy beszélt a dologról, hogy vesztes csak elméletileg lehet majd, de ő majd ezt kivédi... Higgadtabb elemzők a készpénz semlegességéről beszéltek, hogy kivonása nem fog se csodával, se valami rosszal járni.

Nos, a valóélet volt olyan kedves és nyilatkozott maga, így nem kell már csak elméletekre hivatkozni. Ráadásul elég sok adat áll most rendelkezésre, nem lehet azt mondani, hogy csak valami elzárt faluban volt valami kismintás kísérlet.

A valóság pedig azt mutatta, hogy ellentétben a nagy felpörgéssel amit ígérnek... a gazdasági aktivitás egyértelműen visszaesett.

"Mennyiben változtatná meg a viselkedésünket, ha hirtelen nem használhatnánk többé a tárcánkban lévő készpénzt?Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a közgazdászokat, de mindeddig csak nagyon szórványos válaszaink voltak rá ...  Egy frissen megjelent kutatás szerint ez a lépés érezhetően visszavetette a gazdasági aktivitást, ami pedig arra utal, hogy a készpénz jelenléte a gazdaságban talán mégsem teljesen semleges."

"A makroelemzőket és a gazdaságpolitikusokat több szempontból is foglalkoztatja a készpénz, pontosabban az, hogy meg lehetne-e tőle szabadulni."

"Az elképzelés az, hogy készpénz nélkül talán hatékonyabban működhetne egy állam, de persze ezt egy hosszútávú feltételezésnek kell érteni. Valószínűsíthető ugyanis, hogy rövid távon mellékhatásokkal jár a készpénz visszaszorítása, durva esetben pedig akár a gazdasági aktivitást is visszavetheti. Ez utóbbiról ugyanakkor megoszlanak az akadémiai vélemények, hiszen nehéz megítélni, hogy a pénz semlegessége pontosan milyen időtávon is érvényesül, illetve hogy mennyire."

"A készpénzmentesítésről szóló diskurzus mindeddig főként elméleti síkon mozgott, kevés volt ugyanis az olyan való életből vett eset, ahol akár csak hasonlót vizsgálni lehetne. De mára eljött az idő, hogy ez is megváltozzon. Indiában ugyanis töretént egy olyan eset 2016-ban, hogy a forgalomban lévő készpénzmennyiséget egyik napról a másikra drámaian visszavágták."

"Fontos volt még az is, hogy ez a hirtelen sokk nem járt együtt más lényeges változásokkal, vagyis ezt leszámítva nem módosultak a monetáris kondíciók. Így ugyanis feltételezhető, hogy a sokkhatást követően végbement változások direkten a visszaeső készpénzmennyiségnek tudhatóak be."

"Az eredményeik hitelességét nagyban növelte az a tény, hogy az ország számos régiójáról tudtak ilyesfajta adatokat szerezni, vagyis így láthatóvá vált az is, hogy a készpénzmennyiség visszaesésében látott területi különbségek miként csapódtak le a gazdasági aktivitásban."

A kutatók megjegyzik, hogy az eredményeik szerint mégsem volt semlegesnek tekinthető a készpénz a gazdaságban, ahogy azt a főáramú közgazdaságtudományban általában modellezik. Egyértelműen látszik ugyanis, hogy a gazdasági aktivitás visszaesett, annak ellenére, hogy a tágan vett pénzmennyiség érdemben igazából nem is változott. Ez arra utal, hogy a készpénznek (a betétekkel szemben) különösen fontos szerepe lehet az indiai gazdaságban.

 

Ez már megint egy újabb, a mostmár nagyon sok esetből, ami megmutatta, hogy igazából a remények amiket a digitalizációhoz fűznek alaptalanok, de "elemzők" és politikusok szépen fütyürésznek tovább, nem hallanak meg ezekből semmit és építik tovább a "jövőt".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8715060332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása