Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Végre egy értelmes lépés ( visszalépés a digitális államtól - Egy Újtechkor momentum )

2019. július 09. - GABOR2

Végre a közvetlen életveszély tudatában, volt a világon egy olyan hely, ( ráadásul az USA ) ahol értelmeset léptek a számítástechnika és állam viszonyában. Újtechkoros lépés volt.

Mikor jön el az Újtechkor? Akkor amikor tömegessé válik a felismerés, hogy nem szabad minden fontos dolgot netrekötni, mert nem tudjuk megvédeni ezeket a rendszereket és ez mindig így fog maradni, mindig sebezhetőek maradnak ezek a rendszerek, tehát az egyetlen megoldás, hogy határt szabunk a digitális álmainknak. Ez nem jelenti azt, hogy akkor egyáltalán ne használjunk számítástechnikát, de például ha tudjuk, hogy úgyis ellopják az üzleti titkainkat amik netre fel vannak lőve, vagy ami még sokkal rosszabb felhőbe... akkor ezt a káros dolgot megszüntetjük, vagy hogy tudjuk, hogy bármikor összeomlaszthatják a digitális államunkat, tehát nem építünk ilyet... a saját hosszabbtávú jólétünk érdekében.

Vagy mint a mostani példában van, ha tudjuk, hogy bármikor lekapcsolhatják az egész országunkban az elektromosságot, akkor kibírjuk a kényelmetlenséget és nem lőjük fel a vezérlését netre és a belső hálózatos digitalizáltságnak is határt szabunk.

"Az USA-ban az elektromos hálózatok vezérlésének lebutítására készülnek"

"Még a múlt hónap végén történt meg, hogy az Egyesült Államok szenátusa elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, mely szerint a villamosenergia-hálózat vezérlését és kontrollját jelentősen átalakítanák. Mégpedig úgy, hogy nagy szerepet adnának a „retro” (analóg, manuális) megoldásoknak. Mindennek célja, hogy az ilyen típusú elszigeteléssel mérsékeljék a fejlett digitális technológiák által lehetővé vált támadások kockázatát."

"a szakemberek vizsgálják felül a jelenleg működő rendszereket, és állapítsák meg, hogy a hálózatokban hol lehetne lecserélni az automatizált vezérlő rendszereket olyanokra, melyeket emberek kezelnek manuálisan, vagyis csökkentsék az automatizáltság mértékét. A törvényjavaslat (Securing Energy Infrastructure Act – SEIA) kidolgozóinak az a reménye, hogy a digitális függőség mérséklése megnehezíti az esetleges támadók dolgát, hiszen egy sikeres akcióhoz fizikailag is a hálózati vezérlés közelébe kell jutniuk."

"A javaslat most a képviselőház elé kerül, és ha ott jóváhagyják, akkor a jövő évtől lehet hatályos. Ezek után két évet kapnának az állami kutatóintézetek, hogy egyrészt felülvizsgálják a hálózatokat sebezhetőségeket keresve, másrészt megkezdjék azoknak az analóg eszközöknek a kifejlesztését, amelyek segítségével a vezérlések elszigetelhetőek."

Remélem meglépik és sok követőre talál ez a szemlélet majd a világban ( hazánkra is nagyon ráférne ), hisz akkor már részben az Újtechkorban fogunk élni és többi lépés is még könnyebb lesz. Kivéve persze csak ha ez is majd hozzácsapódik pártokhoz mint téma, mert akkor a józaneszű átgondolások a témában alaposan leredukálódnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1314934538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.07.10. 17:03:29

Mondjuk analógra cserélni talán nem kellene, elegendő lenne ha zárt - vezetékes - hálózatot használnának. Vagy ez már lehetetlen?

GABOR2 2019.07.10. 17:51:29

@KalmanBlog: Akkor még az országba küldött ügynökök még mindig fel tudnak valahol csatlakozni a rendszerre, erre tuti vennék a fáradságot a nagyobb titkosszolgálatok. Meg lehet beépített ember is aki feljutat valami vírust egy központi vezérlőterembe és úgy lesz majd baj.

KalmanBlog 2019.07.10. 21:04:36

Nem semmi cikkmennyiség, amit egy nap alatt kiadtál! Riszpekt!

GABOR2 2019.07.10. 23:31:18

@KalmanBlog: Mert többször külső körülmények keresztbe tettek az eredeti terveknek, most meg itt volt a lehetőség, hogy bepótoljam.
süti beállítások módosítása