Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Digitalizáltság és állam történések

2019. június 25. - GABOR2

Ebben a témában történt néhány nagy dolog, annyira nagy, hogy még egy egész jó mainstream cikk is született a témában ami mutatta... a digitalizáltság és netrekötöttség nemcsak kényelem és móka. Persze az nem merült fel, hogy akkor talán mondjuk közműveket nem kéne netre kötni... az már túl sok lett volna.

Kezdjük az USA-Oroszország storyval.

Először a hvg-n találkoztam vele ami még egyáltalán nem adott tiszta képet miről is van szó valójában.

"Trump "virtuális hazaárulással" vádolta meg a The New York Timest"

"Donald Trump amerikai elnök "virtuális hazaárulással" vádolta meg szombat este a Twitteren a The New York Times című napilapot, mert utóbbi beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok megsokszorozza behatolásait az orosz informatikai rendszerekbe."

""A The New York Times hibájából az a kép fog kialakulni, hogy az Egyesült Államok jelentősen növeli kibertámadásait Oroszország ellen. Ez virtuális hazaárulás, mert nem igaz" - szögezte le az elnök bejegyzésében. Ismét azzal vádolta meg a lap újságíróit, hogy "a nép ellenségei", valamint hogy korruptak."

"A The New York Times azt jelentette szombaton, hogy Washington figyelmeztetésképpen növeli behatolásait az orosz rendszerekbe, hogy Moszkva hagyjon fel hasonló akcióival az amerikai informatikai rendszerek ellen, valamint hogy súlyosabb konfliktus esetére a két ország között, fel tudjon készülni egy kibertámadásra.

A lap által idézett, meg nem nevezett tisztségviselők azt mondták: az elnököt nem tájékoztatták a sűrűsödő amerikai műveletekről, mégpedig azért nem, mert a védelmi minisztérium és a hírszerzés "tart Trump reakciójától - esetleg megtiltja azokat -, vagy kifecsegi őket külföldi vezetőknek, mint ahogy 2017-ben beszélt egy kényes szíriai műveletről az orosz külügyminiszter füle hallatára" - írta a lap."

Valahogy úgy éreztem ennek jobban utánna kéne nézni és az angol nyelvű forrás már azért jelentősen mást közölt már a címben is, vagy legalábbis kiderült a hangsúly.

"U.S. Escalates Online Attacks on Russia’s Power Grid"

Vagyis igazából nem "informatikai rendszerekbe" fokozza a behatolást az USA, hanem az elektronikus infrastruktúrába, hogy le tudják kapcsolni Oroszország áramellátását. A digitális állam győnyörűsége: egy kattintással kicsinálhatja az ellenséged az országodat.

És igazából rögtön rátérnék a 444 erről írt cikkére, mert jól sikerült és még a szerző kételkedett is a story egy részében, ahol valóban indokolt volt szerintem.

"A jövő kiberháborúiban egymásra fogják oltogatni a lámpát a nagyhatalmak"

"A korábbiaknál agresszívebb műveletekbe kezdett Oroszország ellen az amerikai kiberparancsnokság, írta hétvégi riportjában a New York Times. Értesüléseik szerint a hasonló támadó műveletekre az elmúlt években elnöki és törvényhozási felhatalmazást is kapó kiberparancsnokság tavaly nyár óta behatolt az orosz elektromos hálózat irányítórendszereibe, ahol annak megbénítására is képes kártékony programokat telepített."

Amúgy ajánlom az egész cikket elolvasni.

"Kiberparancsnokság főnöke se kívánta megerősíteni -, az akció kiszivárgása akár érdekében is állhatott az amerikaiaknak. A Times forrásainak egy része szerint ugyan az akció célja az volt, hogy az Egyesült Államok képes legyen válaszcsapást mérni Oroszországra, mások ugyanezt jelzésként értelmezték. Ha az utóbbi, az elrettentés a cél, akkor jó, ha kitudódott."

Na itt valóban indokolt a kételkedés, a cikk későbbi részében is mint valami kis angyalkák festik le magukat Obama emberei:

"Obama elnöksége alatt az amerikai kiberparancsnokság mégis hátrakötött kézzel harcolhatott csak: tevékenységük a felderítésre korlátozódott, vagyis behatolni ugyan behatoltak az orosz hálózatokba, de jellemzően csak megfigyeltek, aktív ellencsapást nem nagyon mértek. „Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány támadó műveletet hajtottunk végre”"

Lehet a kapacitásokat túlságosan lekötötte, hogy többek között a saját országuk lakossága ellen is kémkedhessenek egyre jobban.

Viszont nem, nem hiszem... se azt, hogy mindig az igazság mondását várhatnánk ezektől az emberektől se azt, hogy már tényleg nem tették meg ezt már régen.

Eleve ha láttad a Snowden filmet abban is van egy rész, amiben arról beszélnek, hogy Japánnal ezt megcsinálták, vagyis az USA egész Japánt bármikor amikor akarja lekapcsolhatja és nemcsak a közműveket. És később megemlítik, hogy többek között Oroszországgal is meg tudják már ezt tenni.

Itt ez a jelenet a filmből... angolul.

Szóval ez igazából tán csak elrettentés céljából került napvilágra; nem is annyira Oroszországnak van szüksége ébredésre a helyzetről, hanem a "harmadik" országoknak. Na vajon melyik lehet az egyik... majd később.

A 444 cikke példái megmutatják, hogy ez nem gyerekjáték bármiféle logikus következtetés levonása nélkül:

"Oroszország ugyanis már meg is mutatta, hogy mire képes:

  • 2014 nyarán derült ki, hogy egy szoftverfrissítést kihasználva hozzáfértek az amerikai elektromos hálózat irányítórendszerének több száz alrendszeréhez.
  • 2015 decemberében, még ha nem is az Egyesült Államokban, de demonstrálták is képességeiket. Ukrajna nyugati részén több százezren maradtak áram nélkül, amikor pár órára megbénították az elektromos hálózatot a transzformátorok kapcsolóinak átállításával.
  • A korabeli amerikai vizsgálatok szerint a támadást ugyanazzal az eszközparkkal, vagyis ugyanaz a hackercsoport követte el, amelyik korábban az amerikai elektromos hálózat rendszerirányításába is beépült.
  • 2016 nyarán ezek a hackerek az amerikai szakértők szerint már a transzformátorok irányítórendszerét tanulmányozták a felderítő szoftvereikkel.
  • 2017 májusában pedig már egy kansasi atomerőművet üzemeltető cég rendszerébe is betörtek, bár az amerikai szakértők szerint végül a kommunikációs hálózathoz fértek csak hozzá, a rendszerirányításhoz nem."

Még egy elég konkrét figyelmezetést kapunk:

"A közművek azonban nagyon is valós célpontokká válhatnak a jövő háborúiban. Nakasone vezérőrnagy például tíz éve személyesen is részt vett a Nitro Zeus nevű művelet kidolgozásában, amely lényegében az Irán elleni kiberháborús terv. Ezt még az atomalkuhoz vezető amerikai-iráni titkos tárgyalások kezdetén dolgoztatta ki Barack Obama afféle biztosítékként, hogy az elektromos hálózat és a kommunikációs rendszerek megbénításával akár puskalövés nélkül is meghátrálásra kényszeríthessék Iránt."

" Az amerikai viszontfenyegetéssel egyre biztosabbá válik, hogy a jövőben ezek a közművek is legitim katonai célpontok lesznek."

Vajon melyik lehet az a "harmadik ország" akit meg kéne ilyeszteni:

"Egyesült Államok-Irán: a kibertérben már eldördültek az első lövések"

Volt ez a drón lelövés és az amerikaik állítólag a kibertérben vágtak vissza:

"Az interneten már csapást mértek az amerikai erők az iráni infrastruktúrára."

"Az Egyesült Államok fegyveres erőinek szakszolgálatai kibernetikai támadást indítottak a héten Irán ellen, megtorlandó az amerikai drón lelövését – jelentette több amerikai sajtóforrás."

"A Washington Post szerint az egyik támadás az iráni rakétairányító rendszerek számítógépei ellen, a Yahoo szerint egy másik az iráni hírszerzésnek azon szekciója ellen irányult, amely a Hormuzi-szorosban a hajóforgalmat ellenőrzi."

Hogy a fenébe tudják elérni a iráni rakétairányító rendszerek számítógépes rendszereit? Remélem nem olyan retardáltak az irániak, hogy fellötték netre, mert akkor már kapásból ezért megérdemlik...

Szokásos hülyeség, hogy ez egy titkos utasítás, de te már aznap tudod:

"A kibernetikai támadásra a sajtó értesülései szerint Donald Trump elnök adott utasítást titokban."

Aztán az irániak azt mondták a kibertámadás nem volt sikeres. Mondjuk kérdés mit tartanak a felek sikernek:

"Iráni miniszter: Sikertelen volt az Irán elleni amerikai kibertámadás"

"A Washington Post úgy értesült, hogy a kibertámadás sikeres volt."

"Nem volt sikeres az iráni célpontok elleni amerikai kibertámadás – közölte Mohamed–Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési miniszter hétfőn. „Nagyon próbálkoznak, de nem hajtottak végre sikeres támadást” – írta a tárcavezető a Twitteren."

Aztán ment ez a de igen, de nem, de igen, de nem játék.

Szerintem az amerikaik elérték a célt amit kitűztek maguk elé... hisz megvan hozzá minden eszközük. Meg eleve... ha nem érték el a céljukat, de az amerikaik azt hiszik igen... melyik retardált vezető jelenti be, hogy de mégsem? Talán akar valami repetát, hogy ezuttal tényleg sikeresen szétbarmoljanak valamit?

Amúgy nagyon úgy tűnik nekem, hogy az amerikaik szeretnének maguknak gyártani valami casus belli-t. A történelmük során már gyártottak párat és mivel ezt már sokan tudják, ez egyre nehezebb.

Egy drón miatt nem lehet háború, ahhoz vérnek kell folynia. Trump állítólag vissza is vont egy már elindított támadást.

Annyi minden lehet... lehet, csak tesztelték Irán mire képes. Azért a rakétatechnológiájuk vélhetően tudna kárt okozni, mostmár viszont látták a felderítők miket lépnek konrétan az irániak.

Merthogy hol is volt igazából a drón? Nos amerikaik szerint nem iráni területen, irániak szerint viszont igen. Ha megnézzük magát a drónt talán olyasmire gondolhatunk, hogy talán mégis iráni területen volt, hisz az egész drón igazából egy konrétan kémkedésre kifejlesztett típus:

"Az egész világ felett kémkedhetett az USA drónja, mielőtt felrobbantották"

"Csütörtök reggel Irán lelőtt egy RQ-4 Global Hawk típusú drónt, amit az USA hadserege az ország határai mentén reptetett. A drón csúcstechnológiás kémberendezésként működött, 18 ezer méter magasból is jó minőségű felvételeket készített. Az amerikai hadsereg azonban nem közöl információt arról, hogy pályafutása során kiket és milyen céllal figyeltek meg a drónnal."

Irán hozzájuthatott esetleg egy adatbázishoz, amiben sok érdekes dolgot talál majd, meg a bizonyítékot, hogy hol lötték le a drónt.

Elég drága játékszer:

"130 millió dollárt (36,5 milliárd forintot) ér, "

Biztos csak a tengerben a halakat figyelte meg:

"Lelövése előtt a drón nagy teljesítményű, önálló repülésre is alkalmas kémberendezésként funkcionált,

akár egész Görögországot le tudta „tapogatni” egy nap alatt."
"Pontosan senki sem tudja, hogy a lelőtt drónon milyen kémfelszerelések voltak, de a Wired műszaki magazin megbecsülte a repülő behemót kapacitását, amelyre a becslések szerint akár 220 millió dollár (62,5 milliárd forint) értékben lehet szenzorokat és más berendezéseket felszerelni."
"A teljes felszerelésbe beletartoznak hőfénykép-alkotó berendezések, infravörös letapogatók és olyan speciális videókamerák, melyekkel jó minőségű felvételeket lehet készíteni akár 18 ezer méteres magasságból. A drón üzemideje 34 óra teljes leterheltség alatt."

"Noha tudjuk mire képes a drón, a megsemmisülése előtti küldetéseiről nem tudhattunk meg részleteket, azokat teljes titoktartás övezi. Azonban a drón típusneve, a Global Hawk (azaz globális sólyom) arra enged következtetni, hogy a legkevésbé sem helyi operációra tervezték.

Mindig lehet számítani olyan csúcstechnológiás kémtechnológiára, amelynek létezéséről fogalmunk sincs

– hangsúlyozta Ulrike Franke, az Európai Tanács drónszakértője."

"Donald Trump a támadást követően további ezer katona bevetését hagyta jóvá a Közel-Keleten és leszögezte, „bármi áron megakadályozzuk, hogy Irán atomfegyverekre tegyen szert.”"

Lehet a dolog vége egy kiber casus belli lesz.

Gondoljunk csak bele, mi értelme van annak, hogy Irán kereskedelmi hajókat támad meg az öbölben? Semmi. Akkor jönnek az amcsik és lelövetik a dronjukat, de nem vágnak vissza erővel, csak a kibertérben? Ez nem túl jó ötlet, hisz az USA-t kibertérben fájdalmasabban meg lehet verni.

Tehát lehet az lesz majd a sztori, hogy az USA-t Irán megtámadja kibertérben, de igazából az USA teszi magával. Itt utólag bizonyítani bármit még nehezebb mint az eddigi esetekben; aztán miután a lakosság már erre van kondicionálva elfogadja, hogy megtámadják majd Irán-t... igazából. Persze ez csak egy teória... lehet, hogy ez lesz, lehet hogy nem.

De most komolyan... kapunk pl. még mainstreamben is egy szép elemzést arról, hogy le tudják kapcsolni az áramellátást egy kibertámadással és hogy ez micsoda nagy veszély... miért nem beszélnek arról, hogy ez nem lenne szükségszerű és nagyon okos és szükséges lenne, hogy ezt az állapotot megszüntessék és bizony... netről ne legyenek elérhetőek a fontos állami infrastruktúrák. Ráadásul ez nem lenne igazi visszalépés, más dolgok ettől fejlődhetnek; pár éve eleve nem is voltak ezek még neten és a világ nagyon jól elvolt így.

Minek tesszük a nyakunkhoz a kést? Talán mert eleve kamu önmegtámadásokhoz akarunk indokot kreálni? De ennek semmi értelme, nem kell hogy ezek a rendszerek távolról támadhatóak legyenek. Csak valahogy ezt senki se akarja észrevenni.

Meg kéne lépni a logikus dolgot és távolról nem támadhatóvá tenni ezeket a rendszereket... nem biztonsági programmal... hanem elérhetetlenséggel.

De persze hiába a figyelmeztetések, mi pl. ezerrel megyünk a digitális állam zsákutcájába és csak a szép és jót látjuk hivatalosan. Most is itt vannak az új célok:

"2025-re minden nagyvárosban lesz 5G hálózat"

Támogatjuk a sok zsákutcás technológiák létrehozásához az alapot: 5G-t minden magyar városba állami pénzből.

"Az államnak szerepet kell vállalnia az 5G hálózatok infrastruktúrájának kiépítésében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az 5G Koalíció (5GK) plenáris ülésén és konferenciáján kedden Budapesten."

Persze a hasznot már a magáncégek szednék be.

"Palkovics László kiemelte: az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, jelentőségében messze túlmutat a távközlésen, a technológia katalizátora számos innovatív területnek. Ide tartoznak az IoT alkalmazások, vagy az autonóm járművek, a lehetőségeknek jelenleg csak egy részét ismerjük – mutatott rá."

"A miniszter szerint az 5G kiépítésében Magyarországon az államnak meg kell jelenni."

"Ha a szolgáltatókkal, a gazdasággal, a piaccal ezt koordináljuk, akkor az infrastruktúra fejlesztése lényegesen gyorsabb lehet – jelentette ki."

"Az 5G koalíció meghatározza a területeket, amelyeken az állam segítheti a technológia fejlődését, példaként említette az önvezető járművek területét."

"A miniszter előadásában felvázolt menetrend szerint 2020-ban várható az 5G kereskedelmi indulása ipari létesítményekben, 2025-re minden nagyváros és a főbb közlekedési útvonalak lefedése megvalósul Magyarországon."

Sok pénzt elpazarlunk erre a zsákutcás technológiákra és közben veszélybe is sodorjuk az országot, meg a szuverenitását ami szavakban fontos Orbánnak, de a digitális fronton épp teljesen kiszolgáltatja az országot.

Miért van az, hogy a logikus lépések megtételére egyik mainstream újság se hívja fel a figyelmet? Ennyire nem opció a fejekben mégha az országok léte is a tét?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6114911670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2019.07.06. 11:03:45

Nagyon jó cikk volt, köszi.

«"130 millió dollárt (36,5 milliárd forintot) ér, " (ti. drón)
Biztos csak a tengerben a halakat figyelte meg.»

:D :D

A végkonklúzió ugyanaz mint mindig is, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: ne tegyük ki magunkat értelmetlenül veszélynek. Le a kritikus rendszerek Internetre kötésével, centralizálásával!
süti beállítások módosítása