Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A fiatalok aggódnak a digitális biztonság hiánya miatt és túsznak érzik magukat

2019. május 22. - GABOR2

Évek óta irogatom, hogy igazából a mai fiatal korosztály egyáltalán nem rajong úgy a techcégek ötleteiért mint sokan gondolják; a tech cégek nyomulásának a motorja már egy ideje igazából nem a fiatal korosztály, hanem az idősebbek, akik azt hiszik, hogy minden ötletet el kell fogadni amit a techcégek kitalálnak, mert az életük nagy részében ez bizonyult helyes válasznak és azt hiszik mindenki, de legfőképpen éppen a fiatalok is így gondolják; és már nem elég rugalmasak másként viselkedni még ha a szemük elött is van, hogy amit csinálnak az nagyon rossz.

Csakhogy nem szabadna minden fontos dolgot digitálissá és netrekötötté tenni, mert a számítástechnika állandó velejárója a sebezhetőség és ha mondjuk digitális államot építünk, akkor az országunkat kitesszük távoli hackertámadások veszélyének és egész biztosan tönkre tudnák vágni az egészet idegen titkosszolgálatok, de lehet még csak ilyen magas szint se kéne hozzá.

A fiatalabb korosztály még nyitott és látja a dolognak a veszélyes oldalát is és ha ők lennének a vezetők meg tudnák akadályozni, hogy kiépüljön a világ, ahol az államok feje fölött ott lebeg mindig a kard.

Sajnos azonban nálunk is a vezetők minden bajlós jel ellenére ezerrel digiális állam rajongók és ellentétben azzal ahogy a Fidesz reklámozta magát mostanában... nem a biztonságot hozzák el, hanem egy nagyon durva kiszolgáltatottságot.

Már korábban is voltak jelek és felmérések amik megmutatták, hogy a fiatalok mit gondolnak a digitalizációról, de ezek ritkák voltak és sokszor inkább közvetettek, vagy túlságosan is egy konkrét dologról szóltak. Például, sokként élték meg egyes újságírók, hogy a fiatalok inkább bankfiókban intéznék a pénzügyeiket mint okostelefonon:

"Bankfiók vagy okostelefon? Meglepő a magyar fiatalok válasza"

"A kutatás egyik meglepő eredménye viszont, hogy még a legfiatalabb, 18-22 éves korosztályon belül is többen mondják azt, hogy kizárólag bankfiókot használnának, mint amennyien a kizárólagos okostelefonos bankolásra nyitottak. Sőt, a két köztes válaszadási lehetőséget figyelembe véve is kissé a fiókok felé billen a mérleg nyelve."

Pedig teljesen logikus... a fiatalok látják, hogy nincs olyan igazából, hogy kiberbiztonság és olyan fontos dolgot mint a pénzügyek nem szívesen bíznák sebezhető rendszerekre. Legalábbis nem totálisan, mert nyilván ésszel lehet digitálisan pl. vásárolni, dehogy ezután a bankok majd mind bezárnak és minden majd okostelefonon megy majd... hát nem.

Most viszont egy nagyon ritka kutatás jött ki, ami egészen pontosan rákérdez a témára és ki is hozta azt amit én már régóta irogatok, de sokan nem hiszik:

"Nem bízik a digitalizációban a magyar Y és Z generáció"

"A Magyarországon élő Y és Z generáció biztos benne, hogy a jövőben mindent áthat majd a digitalizáció és az online tér, viszont nem látják úgy, hogy ez egyértelműen jó lesz nekik – derül ki egy friss hazai kutatásból. A válaszadók többsége szívesen veszi az okos eszközök és az okoskörnyezet kényelmét, de pesszimista a személyes adatok védelmével, valamint a személyes szabadsággal és biztonsággal kapcsolatban. Érdekesség, hogy a két korcsoport válaszai között nem volt szignifikáns különbség."

Ez a felmérés elkeserítő képet mutat, mert az derül ki belőle, hogy ezek a generációk nem akarják azt a világot amit az idősebbek építenek ki és olyannak látják amilyen: veszélyes, de tehetlennek érzik magukat, úgy látják nem tudják megváltoztatni a dolgot. Tulajdonképpen túsznak érzik magukat a mai helyzetben.

"Célcsoportja a hazai Y (az 1980 és 1994 között születettek) és Z generáció (1995 és 2010 között születettek) volt, köztük is a városok, nagyvárosok lakói. Az adatelemzés a célcsoportjára nézve reprezentatív eredményeket adott."

Én is ezt tudom mondani, hogy ezt érzem, kivéve a megváltozhatatlanságot, de most öszintén a nagy közvélemény tisztában van vele, hogy ez a fiatal generációk általános hozzáállása digitalizációhoz, van erről szó bárhol? Nem, még mindig az a tipikus bemutatott kép a fiatalokról, hogy rajonganak a techcégek minden ötleteiért, meg mindent digitalizálni akarnak biztos. Hát nem, épp ellenkezőleg. Talán ők is a rabjai annak a gondolatnak, hogy: biztos csak én gondolom ezt, de a kortársaim, a többi fiatal meg rajong a digitalizációért, hisz folyton ez a kép megy a médiában.

" 63 százalékuk pedig abban is biztos, hogy a jövőben a városok „tovább fognak okosodni”, vagyis szinte minden eszközre kiterjed majd a digitalizáció."

37 százalék érzi a reményt? Az nem is rossz kezdetnek.

"a kutatásban részt vevők 45 százaléka valószínűsíti és negatívumként emelte ki, hogy a gépek kontroll nélkül mindent tudni fognak arról, hogy az emberek mikor, hol és mit csinálnak. Ennél is borúlátóbb eredmény, hogy csak a válaszadók 18 százaléka gondolta úgy, hogy a jövő okosvárosaiban biztonságosabb, élhetőbb lesz a környezet, és csak 6 százalék véleménye szerint nő majd a személyes szabadság."

Ebből is látszik, hogy a fiatalok többsége nagyon is jól látja a dolgot, de nem érez magában erőt és a felnőttekben se, hogy a dolgok helyes irányba menjenek.

A Smart City projektek is pofont kapnak:

"„A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a magyar városi fiatalok nem igazán bíznak a világszerte zajló smart city fejlesztésekben, legalábbis abban, hogy mindez a javukat fogja szolgálni."

Szóval én egy első fecske voltam, de látható... a fiatalok igazából teljesen mást gondolnak a "digitalizáljunk mindent" dologról és akiket erről most  kérdeztek még a leginkább techrajongók közé tartoznak, a vidékiek vajon mit gondolnak?

Nem kell kizárni a számítástechnikát az életünkből, de fel kell fogni, hogy a megoldhatatlan, állandó sebezhetőségi problémája miatt nem szabad fontos dolgokat rábízni, mert ezzel csak idő kérdése és kicsináljuk magunkat. Ha kiépül a digitális állam, meg gazdaság az olyan mintha az ellenségünk egy kést tartana folyamatosan a nyakunkon és akkor húzhatná meg amikor csak akarja, de addig is folyamatosan veszi ki a pénzt a zsebünkből; ez a pedig a békeidőbeli üzleti titok lopást jelképezi például.

Ha majd tömegesen olyanok lesznek hatalomban akik felfogják, hogy mindent nem szabad sebezhető rendszerekre bízni és meg is teszik ennek megfelelően amit kell... akkor beköszönt az Újtechkor.

Viszont a techcégek is sietnek... ők is csinálnak felméréseket és pontosan tudják, hogy sietniük kell, mert ha elérkezik a fiatal generáció a vezetőségi szintekhez és nem lesz addigra kész a világuk... akkor számukra vége az álmodozásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5014848140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása