Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán Viktor mesteri húzása, vagy csak sorbanállás egy pofonért? ( Orbán-Trump találkozó; 5G )

2019. május 08. - GABOR2

Orbán Viktor állítólag mostmár tényleg találkozni fog Donald Trumppal. Jó sokáig kellett várnia. Ezt mint sikertörténetet tálalják, hogy milyen jó, hogy találkozni fognak; ez nagy diplomáciai siker.

Viszont ne felejtsük el, hogy mi történt nemrég. Az amerikai nagykövet figyelmeztette Orbánt, hogy tartsa magát távol a kínai 5G-től és ez a figyelmeztetés igazából nem is volt annyira diplomatikus. A nagykövet szerint lényegében ezen fog múlni az ország sorsa. Írtam a dologról már pár cikket, úgyhogy most erről ennyit, de nagyon érdemes elolvasni azokat is a teljes képhez.

Orbán nem változtatott, kitart a kínai 5G mellett, ezt pl. nemrég a kínai "Egy Övezet, Egy Út Fórumon (BRF)" is megerősítették.

És akkor van itt ez a találkozó. Talán nem azért hívják meg Orbánt most, mert a nagy barátságukat akarják ünnepelni, hanem személyesen Trump fogja őt figyelmeztetni. Már a nagykövet se cicózott, lényegében leplezés nélkül kifejtette, hogy elfogadhatatlan Orbán döntése. Vagyis könnyen lehet Orbán most egy alapos fejmosást fog kapni és be fogják fenyíteni. Megvan a téma lista is, ez is ezt erősíti meg. A tárgyalások kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak majd. Az amerikaik szerint a kínai 5G nagy veszélyt jelent a nyugati országok számára.

Viszont felmerülhet, hogy nem ez volt-e Orbánnak a célja eleve? Igaz büntiből, de végre meghívják és találkozhat Trumppal négyszemközt és akkor majd dobja a kínai 5G-t mert ez csak egy csali volt, hogy meghívják. A haverok mindenesetre azonnal meg akarták venni a céget ami Zalaegerszegen kiépítette az 5G-t, tehát valamilyen szinten felfogták, hogy ez a nagyhatalmaknak fontos és Orbán talán elég jó taktikus ahhoz, hogy tudja mikor kell engednie.

Persze lehet nem erről van szó igazából, de mindenesetre nagyon érdekel mi sül ki ebből.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2714815146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.05.13. 12:10:49

Az 5G-nek két tulajdonsága van, ami nem csak az adatátvitel szempontjából érdekes:

* A frekvenciák további növelése: egyre inkább a fényre hasonlít a viselkedése, mint klasszikus rádióhullámhoz
* Irányítható antennák használata (phased array technikával). Érdemes utánaolvasni, hogy mi ez, érdekes mind technológiailag, mind a lehetőségei tekintetében. Amire most fel szeretném hívni a figyelmet, az az, hogy ezek a hardwerek lényegében nagyon hasonlítanak a radarokra.

Már Wifi-vel is jelentek meg tanulmányok, amik szerint alkalmas képalkotásra, megfigyelésre. Az 5G ebből a szempontból csak jobb lett.

Tehát összességében ez az infrastruktúra alkalmas lesz képalkotásra az állomás környezetében. Korlátozottan még falon keresztül is. És mivel jó sűrűn teleszórják vele a városokat, és az egész egy nagysebességű gerinchálózaton ül, semmi akadálya annak, hogy akár a kínaiak, akár az USÁsok otthon ülve kövessék, hogy ki merre megy.

Amire külön felhívom a figyelmét mindenkinek, aki nem értené ezt a radar-os hasonlatot: azt is tudják követni vele, akinek nincs is telefonja! És mivel 100% lefedettség lesz, meg lehet vele csinálni, hogy onnantól, hogy kilépek az ajtón, egészen addig míg felcsöngetek a kurvámhoz, végig követnek.

(Bocsánat a profán hasonlatért, valamiért épp ez jutott eszembe, nyilván dílerrel, üzlettárssal, Mészáros Lőrinccel is működik a hasonlat.)

KalmanBlog 2019.05.13. 12:21:38

@KalmanBlog: A radaros hasonlóságra magamtól jöttem rá, de az 5G radar keresésre azért vannak találatok a nagyvilágból is: www.lightreading.com/webinar.asp?webinar_id=1130

OEMs Get to Market Faster With 5G Using Traditional Radar Technology

"When it comes to the architecture and assembly of massive MIMO 5G systems, we see many parallels with the new generation of Multifunction Phased Array Radar (MPAR) active antennae systems targeted for air traffic control and weather system tracking applications. These applications share the 2.6 to 3.5 GHz frequency and antenna architecture, leveraging Scalable Planar Array Tiles (SPAR) to integrate the antenna and RF front-end modules into a single multilayer RF board using accelerated processes to minimize yield risks. And while you might not typically associate this class of radar system with cost-sensitive commercial applications like 5G, you might be surprised to learn that MPAR technology leverages design and manufacturing efficiencies that dramatically reduce the cost of the end system.

SPAR Tile technology, developed in collaboration between MACOM and MIT Lincoln Laboratory, embodies a new cost-conscious approach to phased array radar system development"

GABOR2 2019.05.13. 15:37:57

@KalmanBlog: Emlékszem valami ilyesmi cikkre, hogy tán izraeliek megcsinálták, hogy elég rossz minőségben, de "láttak" a wifi segítségével.
süti beállítások módosítása