Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbánék továbbra is rajonganak ( feleslegesen ) Kínáért

2019. április 30. - GABOR2

Nemrég zajlott az "Egy Övezet Egy Út Fórum" Pekingben és mi is résztvettünk rajta mint ország és ezer cikk született róla. Igazi nagy eredmények nem igazán.

Emlékeztetőnek érdemes elolvasni egy előző cikkemet ahol részletesebben bemutattam, hogy ez a Kína már nem ugyanaz, ami volt kb. 10 éve. Pénzes zsákos bácsiból eladósodott ravaszkodó életművész lett, aki a korábbi hírnevéből él. Mi kb. akkor ültünk le vele tárgyalni amikor ez bekövetkezett, tehát azt a sok jót várni tőle teljesen felesleges.

Most csak pár adat:

"Even with the government focus on deleveraging, Chinese borrowing rose 14 percent in 2017, ballooning to 266 percent of gross domestic product, from 162 percent in 2008."

Nagy a kínai GDP? Nos az adósságuk a GDP-jük 266 százaléka és 2008-tól több mint 100 százalék jött ehhez. Vagyis nagyon rövid idő alatt nagyon elb@szódtak a dolgok.

Jó de mi cégekkel kötünk üzleteket, azok hogy állnak? Így:

"Példátlan ütemben dőlnek be a kínai cégek"

"Egyre nagyobb bajban vannak a kínai cégek, ahogy törleszteniük kell a kibocsátott kötvényeik után járó kamatokat. Két különböző bank becslése is azt mutatja ugyanis, hogy a dollárban és jüanban kibocsátott kötvények rekord mértékben dőltek be tavaly, vagyis ezek a vállalatok nem tudták fizetni a hitelekkel járó kamatkötelezettségeiket, illetve nem tudták refinanszírozni az adósságaikat "

" a fizetésképtelenség rekord mértékre nőtt a vállalati kötvények körében. Ráadásul a várakozások alapján az idei évben sem várható érdemi megkönnyebbülés."

"Sorra mennek csődbe a kínai cégek - rekordmagas a fizetésképtelenség"

"Rekordmagasra szökött a kínai vállalatok adóssága a gazdasági lassulás és a hitelezési feltételek szigorodása miatt"

"Sosem látott értékre, 159,6 milliárd jüanra nőtt a fizetésképtelen, kínai devizában denominált (onshore) vállalati adósságállomány a japán Nomura becslése szerint - ez a 2017-es szám mintegy négyszerese."

"Corporate debt currently accounts for over two thirds of total debt, standing at 170% of GDP in 2015. This is more than twice the size of corporate debt in advanced economies (85%) and more than three times that of emerging market economies excluding China (50%) (Ma and Laurenceson, 2016).

Jó de még esetleg mondhatod, hogy de azt hallottad, hogy Kínának van a legnagyobb deviza tartaléka, szóval lazán ki tudnak fizetni mindent és még marad egy csomó.

Nos Kína devezia tartaléka ennyi:

https://tradingeconomics.com/china/foreign-exchange-reserves

"China's foreign exchange reserves rose by USD 9 billion from a month earlier to USD 3.099 trillion in March 2019,"

Szóval 3.099 trillió dollár amerikai trillióval a tartalék.

Ehhez képest csak a nemrég "felfedezett" helyi kormányzat adóssága:

"$6 trillion of local government debt may be lurking under the surface in China: S&P"

Ráadásul a devizattartalék olyan papirokban van, hogy pl. 25 évig nem használhatják fel, vagy bukják a kamatot, vagy még amúgy sem.

Szóval egy a lényeg: Kína iszonyatosan el lett adósodva nagyon rövid idő alatt, és ez még csak a jéghegy csúcsának a csúcsa amit ezzel mutattam. A deviza tartaléka pedig csak egy apróság az adósságához képest.

Mi egy totál eladósodott országtól várunk segítséget valamiféle gazdasági csodához.

Pár bullshit a konkrét eredmények előtt.

"Kína pénzügyi hatalmasságaival találkozott Matolcsy György"

"Matolcsy György jegybankelnök az MNB delegációjának élén részt vett Kína legnagyobb szabású multilaterális nemzetközi rendezvényén, a közel 40 kormány- és államfő, valamint egyéb vezető részvételével megrendezett második Egy Övezet Egy Út Fórumon Pekingben - közölte a jegybank. "

"Matolcsy György a kínai jegybank (People's Bank of China) és a kínai pénzügyminisztérium (CMOF) által szervezett, az Egy Övezet Egy Út Fórum keretében megtartott Pénzügyi konnektivitás fórumon tartott előadást a pénz jövőjéről, a jövő pénzéről. A fórum központi témája a hosszú távon fentartható pénzügyek, a pénzügypolitika és az Egy Övezet Egy Út együttműködést támogató, hatékony pénzügyi rendszer létrehozása volt."

Szegény kínaiak elkéstek, mert kb. tíz éve kellett volna meghallgatni Matolcsy előadását a "hosszú távon fentartható pénzügyekről" ugyanis kb. akkor kezdtek el baromi gyors ütemben elrontani egy csomó mindent. Mondjuk Matolcsynak is tudnia kéne, hogy Kína nem éppen "hosszú távon fentartható" módon viselkedik és sok jót nem lehet már várni tőlük.

Aztán itt van ez is:

"Orbán Viktor: Nekünk, magyaroknak egy nyitott világgazdaság kell"

"Hozzátette, a már eddig is kézzelfogható eredményeket hozó együttműködésbentovábbi óriási lehetőségek vannak nemcsak a nagyvállalatok, hanem a két ország kis és közepes cégei között is."

Ez például annak fényében érdekes, hogy bemutattam, hogy óriási mértékben el van adósodva a kínai corporate szektor. ( Ami amúgy nagy részben állami vállalat, szóval bár nem számolják be, de állami adósság. ) Egy ilyen súlyosan eladósodott vállalati szektorban ugyan milyen nagy lehetőségek vannak? Persze biztos van olyan vállalat is ami rendben van, de nekünk valószínű nem a java jut, az igazán nagy üzletetek a nyugatiak elhappolják.

"A kínai miniszterelnök beszélt a szabadkereskedelem és a gazdasági fellendülés fontosságáról is, ami szerinte megerősíti a világbékét."

Azt figyelembevéve, hogy rekord számban mennek csődbe és baromira el vannak adósodva ez nem jelent túl jót.

Egyébként a korábban emlegetett 5G sztori is folytatódik. Meg lett erősítve, hogy megyünk tovább ezen az úton.

"Erősíti magyarországi jelenlétét a Huawei"

"Szijjártó Péter külügyminiszterrel közös találkozón jelentette be legújabb magyarországi fejlesztési programjait a Huawei Technologies."

"A hivatalos közlemény szerint a hazai kutatás-fejlesztési tevékenység és az információs technológia területén való tehetséggondozás állt a magyar kormány és a Huawei pénteki megbeszéléseinek középpontjában, amely a kínai fővárosban jelenleg zajló „Egy övezet, egy út” nemzetközi gazdaságpolitikai csúcstalálkozó égisze alatt zajlott."

"A Huawei a találkozón bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot ír alá a Szegedi Egyetemmel, ezzel bekapcsolódik a hazai kutatás-fejlesztésbe."

Közben Hollandiában is a titkosszolgálat veszélyesnek tartja őket:

"A holland kormány vizsgálja az 5G biztonsági kockázatait"

"Habár még nincs hivatalos holland álláspont, a Reuters tudósítása megemlíti, hogy a holland titkosszolgálat az amerikai véleményt támogatja, és nemrég azt javasolták a kormánynak, hogy óvakodjanak az olyan technológiák használatától, melyeket olyan országokhoz lehet kötni – mint pl. Kína vagy Oroszország –, melyek aktív kiberkampányokat folytatnak, hackertevékenységeket fejtenek ki Hollandiával szemben. Felhozzák azt is, hogy most már bizonyítottnak tekinthető, hogy nemrég egy holland félvezető-ipari vállalattól, az ASML-től kínai alkalmazottak ipari titkokat szereztek meg."

Nem rakom be ide újra az idézetet amiben az amerikai nagykövet közli Orbánnal, hogy az 5G-n múlik majd a jövőnk, megtalálod több korábbi cikkemben. Viszont emlékezni jó rá, hogy volt ilyen, hisz Orbánék megint azt mutatták, nem érdekli őket a figyelmeztetés, ami pedig nagyon komoly volt. A Nyugatnak is olyan fontos, hogy ők legyenek urak az 5G-ben (hogy miért azzal korábbi cikkekben foglalkoztam) hogy Orbánék "jó döntése" lehet sorskérdés lesz Orbánékra nézve. Vagyis ilyen szempontból Orbánék saját sírjukat ássák. Arról már nem is beszélve, hogy a nagy gazdasági fejlesztési tervek az 5G-vel kapcsolatban is zsákutca lesz ettől függetlenül is.

Orbán azt is mondta:

"Orbán: "a kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni""

Ez az 5G ügyben nem látszik.

"Nekünk, magyaroknak egy nyitott világgazdaság kell, [...] ezért hazánk a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan semmifajta ideológiai, külső nyomást nem fogad el, a kormány mindig is a nemzeti érdekeket fogja követni""

Azt hiszem azt szereti a kínaiakban, hogy ők nem erőltetnek az üzletkötésnél egyéb témákat. Egyébként ahogy egyre több hülyeségbe megy bele a Nyugat ez tényleg valódi előny lesz.

Nade nézzük akkor az eredményeket, meg a terveket.

Ott van ugye a vasút vonal építés. Hány éve megy már ez a sztori látszólag nulla előrelépéssel? Ráadásul ezt emlegetik mint nagy üzletet, de igazából arról van szó, hogy Kína a világ sok részén elkezdett kiépíteni infrastruktúrát ami arról szól igazából, hogy Kínaba és onnan ki áramoljanak a dolgok. Ez Kína érdeke inkább mint kölcsönös jó üzlet. Mégis velünk fizettetik meg ennek kiépítését, hisz a "kínai pénz" amiről beszélnek, hogy majd abból épül, igazából hitel. És még így is milyen baromi lassan halad az egész, Kínában amikor jobb időket éltek pár hónap alatt megépült egy felhőkarcoló.

Folyik beszélgetés elég homályosan egyfajta digitális együttműködésről:

"Li Ko-csiang a magyar delegációt köszöntve a szoros kínai-magyar kapcsolatokat és együttműködést méltatta, amely – mondta – új területekre is kiterjedhet, például a digitalizációban."

Klassz olyanokkal együttműködni ilyen területen akik arról hírhedtek, hogy lopják a szellemi tulajdont ezerrel, mindazonáltal semmi konkért nincs említve.

Valami "digitális selyemútról" is volt szó, de nem fejetették ki ezt se, hogy mit jelent:

" Ezek egy magyar-kínai együttműködési központ létrehozásáról, a sport területén folytatott együttműködésről, a "digitális selyemútról", valamint az akadálymentes kereskedelmet elősegítő munkacsoport létrehozásáról szólnak, továbbá aláírtak egy, a magyar baromfi kínai kivitelét lehetővé tevő kétoldalú megállapodást."

Na de akkor mit értek el konkérétan például azonkívül, hogy magyar baromfit szállíthatunk?

"Ötpontos fejlesztési tervben állapodott meg Kína és Magyarország"

"A magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztését szolgáló, ötpontos tervben állapodott meg szombaton Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és kínai kollégája, Vang Ji. "

"A találkozó után Szijjártó Péter elmondta: célul tűzték ki egy közös magyar-kínai egyetem megalapítását, amely kínai részről a Kínai Társadalomtudományi Akadémiára, magyar részről pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre alapul majd. Az erről szóló megállapodást a kínai házelnök május végi magyarországi látogatása során írják alá."

Szóval magyar-kínai egyetem... ennek eredménye jó soká lesz. Talán addigra le is esik a világnak, hogy Kínának nem pénzzel, hanem adósságlevelekkel van teli a zsebe és akkor már nem igazán lesz vonzó a kínai nyelv.

"A logisztikai együttműködés fejlesztéséről is tárgyalt a két külügyminiszter, ennek része, hogy elkezdik előkészíteni a Budapestet Kolozsváron keresztül Bukaresttel összekötő gyorsvasútprojektet, amelyet a magyar és a román kormány együttműködésére alapozva kínai pénzügyi és technikai segítségnyújtással terveznek megvalósítani."

Az örök terv a vasútvonal, ami a mi költségünkre épülne meg, hisz a "kínai pénz" hitel lenne.

"Látványos eredményként ünnepli a magyar kormány a 16+1 kezdeményezés keretében megvalósuló, Belgrád-Budapest vasútvonal megépítéséről szóló megállapodást, amely kapcsán a politikai megfontolások erőteljesebb szerepet kaphattak a gazdasági érdekek mérlegelésénél. "

Jól hangzik? Nos ez még az első Selyemút találkozónál volt írva. De legalább lehet sokszor örülni ugyanannak.

Még hozzáteszik:

"Egyelőre nem látni ugyanis, hogy a kínaiak kivitelezőkkel, kínai hitelből, magyar állami garanciavállalással tervezett gigaberuházás, amely elsősorban kínai tehervonatok kiszolgálására készül minden fontosabb magyar várost elkerülésével, miért érné meg Magyarországnak."

Akinek jó lesz biztos: "Index: Mészáros Lőrinc cége építheti a Budapest–Belgrád-vasútvonalat"

"A terv harmadik pontja az építészeti együttműködésre vonatkozik annak érdekében - ismertette Szijjártó Péter -, hogy magyar építészirodák és -mérnökök lehetőséget kapjanak a kínai nemzeti urbanizációs terv végrehajtásában."

Jó ez utóbbi még jó is lehet. Csak azt nem árt elfelejteni, hogy Kínában már több mint 50 millió üres lakás áll már most is és sokan innen várnak egy összeomlást.

"Az ország, ahol 50 millió lakás áll üresen - Ebből még nagy baja lehet az egész világnak"

Jókor kötünk ilyen megállapodást is.

Örök sláger, amivel bárhová megyünk házalunk minden időben:

"A vízügy területéről is szó volt, amellyel kapcsolatban célul tűzték ki, hogy magyar és kínai vállalatok közösen hajtsanak végre vízgazdálkodási fejlesztési projekteket Ázsiában és Afrikában - közölte a külgazdasági és külügyminiszter."

"A fejlesztési terv ötödik pontja a turizmus további fejlesztése: a turisztikai rekordadatokat követően újabb légi járatok elindításával tovább növelnék a turisztikai forgalmat a két ország között."

Durva, hogy az utolsó pont aminek legtöbb realis jó hatása van.

Vagyis mit értünk el a naaaagy kíííínai reménységünktől ezen a fontos találkozón? Lényegében az égvilágon semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4914796060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.05.01. 18:20:44

Érdemes megnézni, hogy mások mire jutottak ugyanazon a találkozón: pl. az Egyesült Arab Emirségek kicsit többet értek el mint baromfi behozatali engedélyt:

"The UAE and China signed $3.4 billion dollars worth of new deals on the weekend, as part of China’s Belt and Road Initiative"

Egy laza 3,4 billiós megállapodást.

Afrikaiaknak is összejöt néhány billió:
"African leaders arrived in Beijing last week for the 2nd Belt and Road Summit, lured by the promise of billion-dollar infrastructure deals with Beijing along the old silk road connecting China to Asia, Africa and Europe."

Csak azok az országok számítanak most akik az Új Selyemúton vannak, tehát pl. Angliát kár keresni.
süti beállítások módosítása