Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Több száz szakember figyelmeztet, hogy nagyon nagy a baj, de azért a tenyerüket is tartják ( netrekötött közművek, digitális gazdaság, digitális állam, IoT )

2019. április 10. - GABOR2

Itt a cikk amiben brutális adatok szerepelnek.

"700 szakember figyelmeztet: egyre erősebben támadják a hackerek a nemzeti közműveket"

Miközben mindent netre akarnak kötni ami fontos, a valóság folyamatosan ordít, hogy ez nem jó ötlet:

"A világ hat országának 700 kiberbiztonsági szakembere válaszolt arra a kérdőívre, ami arra volt kíváncsi, mennyire támadják a nemzeti közműszolgáltatókat és cégeket a hackerek. Az eredmény ijesztő."

"a nemzeti infrastruktúrák igen komoly veszélynek vannak kitéve."

"A Ponemon Institute hat ország – Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Mexikó, Japán, Ausztrália és Németország – kiberbiztonsági szakemberei segítségével készített egy tanulmányt, ami azt vizsgálta, mennyire vannak veszélyben a nemzeti infrastruktúrák. Ezek alapján úgy tűnik, a hackerek az elmúlt két évben sikeresen hajtották végre a támadásaikat ezek ellen az intézmények ellen."

Akkor miért, minek ezeket netrekötni? Minek ezek az öngyilkos lépések, ha ordít róluk, hogy az?

Brutális:

"Ahogy a BBC írja, a felmérés szerint az érintett cégek 90 százaléka ellen sikerült már legalább egy sikeres támadást végrehajtaniuk a kiberbűnözőknek. A szakértők ezért egyfajta figyelemfelhívásnak is szánják a most megjelent tanulmányt, amit elsősorban azoknak a területeknek ajánlanak, ahol rendszeresek a támadások, és folyamatosan különböző károkról érkezik beszámoló."

"A több mint 700 szakember bevonásával zajló felmérésből kiderül, 10-ből kilencen azt állítják, a cég, ahol dolgoznak, az elmúlt két évben már szenvedett el legalább egy sikeres kibertámadást, de a legtöbb helyen 3-6 ilyen eseményről beszélnek."

Ami megintcsak ordítva mondja, hogy nem jó az irány:

"A sikeres támadások fele valamilyen kritikus rendszer leállásához vezetett."

És figyelem... ez úgy hogy most békeidő van. Ha háborús idő lenne... ezeknek mind bye-bye.

"Ennek oka, hogy az alapvető rendszereket annyira kiütötték a hackerek, hogy ki kellett kapcsolni azokat az okozott károk kijavítása miatt."

"A problémát elsősorban az okozza, hogy szeretnénk minél pontosabb adatokat és előrejelzést kapni a különböző rendszerekről, ez viszont az IoT-eszközök megszaporodásával jár, ami növeli a potenciális támadási felületet. Sokszor maguk a szervezetek se tudják, hogy mi kapcsolódik az internethez, és mit érhetnek el a hackerek."

Úgy tűnik a fiúk egyre idegesebbek, hogy felfogják majd sokan, hogy az IoT nem jó ötlet, éppen ezért turbó módra kapcsolnak a nyomatásával, miközben mások kongatják a vészharangot, hogy ez mennyire veszélyes:

"Ipar 4.0: aki most nem lép, behozhatatlan hátrányba kerül"

"Abban azonban minden szakértő egyetért, hogy aki nem tesz lépéseket a megoldás bevezetésére,az később behozhatatlan versenyhátrányba kerülhet."

Hogy is maradhat ki bárki is egy olyan jó kis támadásból mint ami a norvég alumínium cégnek volt, ami több milliárdos kárt okozott... csak egy támadás. Meg hogy is maradhatna ki ebből bárki is miközben biztonsági szakértők hadserege mondja azt, hogy ez milyen veszélyes.

Viszont mainstream cikk tehát a bullshit nem kerülhető el. Ebben az esetben az a bullshit, hogy azt állítják, hogy jobb szakemberekkel, több pénzzel majd minden ok lesz... Vagyis tartják a markukat:

"A kiberbiztonsági szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb problémát az erőforrás hiánya okozza, ami kifejezetten célponttá teszi a fent említett egységeket."

"Alan Woodward, a Surrey-i Egyetem Kiberbiztonsági Központjának professzora szerint komoly problémát jelent, hogy a szakemberek sokszor nem eléggé képzettek, vagy nincs konkrét tervük arra, mit reagáljanak kibertámadás esetén. Pedig mindkettőre igen komoly szükség lenne."

Nos láthattuk, hogy norvégiába ahol se a pénz se a szakemberek nem jelentettek gondott mennyit ért ez. Mennyit ért a valaha látott legjobb ellenintézkedési terv. Több milliárdos kár, és nem éppen 10 perces leállás.

Vagyis az az eset is bizonyítja, hogy ez bullshit. Rengeteg szervezet van ami sem pénzben, sem a legjobb szakemberekben se szenved hiányt, csak éppenséggel ezek kevesek, a hackerek a legjobb körülmények között levő szervezetek rendszereit is feltörik.

Éppen ezért ezt el kéne kerülni amíg nem teljesen késő. Vajon pl. a magyar kormány meghallja majd a több száz szakember figyelmeztetését?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2514756615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása