Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbánék sajnos kiábrándító választ adtak erre a sorsdöntő kérdésre ( 5G )

2019. április 10. - GABOR2

Nemrég írtam róla, hogy itt volt az amerikai nagykövet és nem éppen diplomatikusan kijelentette azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a kínai 5G-t választaná inkább, hogy:

"miután magukkal hozzák az új 5G-technológiát, ők fogják irányítani annak felhasználását is. A kínai kormány kezére akarja játszani a saját és gyermekei jövőjét? Én aggódnék emiatt."

Ez komoly figyelmeztetés kellett volna lennie Orbánnak két témában is. Mostmár látnia kell, hogy a nagyok az 5G-re nem úgy tekintenek mint egy új technológiára a sok közül, hanem ezen keresztül hatalmas befolyást akarnak nyerni az adott országban. Mondhatni zsarolási potenciált, hisz az lebeg a szemük előtt, hogy az 5G körül majd kiépül az ipari IoT, az okosotthonok, az önvezető autók, stb.-ik rendszerei és majd olyanokat csinálhatnak mint most a Mastercard csinál ha nem tetszik neki valaki. Vagyis akár egy egész ország iparát megbéníthatják, lekapcsolhatják. A Microsoft is már volt pl., hogy megzsarolt egy közösségi oldalt, hogy ha nem törölnek pár posztot, akkor mindenkitől, tehát a többi több millió felhasználótól is, megtagadják a szolgáltatást. Hát ezért se bíz a felhőkben. És ez egyre csak rosszabb, simán lehet, hogy elér majd országos méretet és ha egy ország minden ipara netre van kötve, egy-két felhőbe... Igen, a szuverenitásnak annyi. Erről álmodoznak a nagyok. És Orbán most kapott egy elég erős jelzést, hogy a nyugatiak nem tűrik, hogy a magyarok inkább azt akarják, hogy a kelet legyen az országunkban ilyen helyzetben. A kínaiak egyenlőre tényleg nem arról híresek, hogy emberi jogi problémák miatt azt mondják, hogy akkor megtagadnak egy üzletet. Orbán viszont talán rosszul méri fel, hogy ez a nyugatnak mennyire fontos, vagy talán inkább azt, hogy meddig hajlandóak elmenni, hogy elérjék Magyarországot a jövőben így is kezükbe tartsák...

A másik dolog amit rosszul mért fel Orbán úgy tűnik az a szuverenitási kérdés, ami szavakban legalábbis nagyon fontos Orbánnak. A nagyok ezzel durván zsarolni fogják majd a kicsiket, erre utal a nagykövet szava. Tegyük fel Orbán eddig nem fogta fel, hogy az 5G ilyen hatalmat ad a kiépítőjének és azt hitte ez csak egy technika a sok közül. A nagykövet szavai után le kellett neki esnie mi az igazi helyzet, a hatalmi dolgokhoz van érzéke... Éppen ezért vártam, hogy vajon milyen választ ad a kormány, hogy mostmár tisztában van azzal, hogy az ország külföldi államok befolyása alá kerül az 5G és a digitális állam mániája miatt és az oly sokszor emlegetett szuverenitás durván lecsökken majd... kb. nullára. Nos, a válasz megjött úgy tűnik. Vajon a kormány észbe kapott és felismerve a veszélyt és a zsákutcát legalább részben, kihátrál a csapdából? Nem, Orbánék teljesen mást csinálnak:

Orbánék úgy tűnik miután megértették, hogy a nagyoknak az 5G sokkal több mint üzlet, az a hatalom egyik forrása lesz... gyorsan megszerzik maguknak T-Systems Magyarország Zrt-t ami pl. Zalaegerszegen épített ki 5G-t.

"Mészáros Lőrinc jobbkeze kiszáll a birodalom tőzsdei cégeiből, hogy a Telekom-üzletre koncentrálhasson"

Ugye milyen érdekes, hogy csak ennyivel a nagykövet szavai után dobnak mindent és azonnal meg akarják szerezni ezt?

"Bár továbbra is a cég részvényese marad, távozásának üzenetértéke és praktikus jelentősége is van, Jászai ugyanis április 30-tól kezdve a birodalmi cégek által tulajdonolt 4iG Nyrt. vezetését veszi át. "

"De nem is ezért igazán érdekes Jászai pozícióváltása, hanem mert néhány napja kormánybarát és kritikus lapok egyaránt arról cikkeznek, hogy a 4IG ajánlatot tehet a Deutsche Telekomnak a Magyar Telekom vállalati infokommunikációs leánycége, a T-Systems Magyarország Zrt. felvásárlására." 

Legyünk nagyon kedvesek... azért akarják maguknak az 5G-t, hogy éppenséggel védjék a szuverenitást. Ebben az esetben viszont minimum nem értik meg, hogy nem is maga az 5G lesz amivel az ország tökeit szorongatják majd, hanem az aköré kiépített rendszerek. Pl. ipari IoT ami felhős lesz és ennek a központjai Kínában, meg USA-ban, meg Nyugat-Európában lesznek. Tehát ezt a rendszert inkább el kéne kerülni, nem megszerezni maguknak. Már ha pl. fontos az ország szuverenitása valóban.

Amúgyis szerintem majd idővel le fog esni sokaknak, hogy ezek a technológiák zsákutcák, a megoldhatatlan biztonsági problémák miatt; olvasgasd kicsit a blogom és találhatsz erről témákat bőven. De ők, pl. az idős nagykövet bácsi még hisznek ebben. Már maguk a cégek se annyira. Az emberek se, se itthon, se külföldön.

Azonkívül még a britek is mondták, hogy nem jó ötlet kínaiakkal üzletelni ilyen témákban.

De más jel is van arra, hogy Orbánékat annyira nem hatja meg sem a Nyugat fenyegetőzése, se az, hogy az ország szuverenitása így hatalmas csorbát szenved majd, meg hogy amúgyis ezek zsákutcás dolgok, úgyhogy el kéne ezeket kerülni.

"A Huawei vezetőjével tárgyalt Varga Mihály"

"A magyar kormány elkötelezett az infokommunikációs szektor fejlesztésében, a digitális átállás ugyanis kulcsa a magas ütemű gazdasági növekedésnek – jelentette ki a pénzügyminiszter Pekingben."

"Kínai útja során Varga Mihály miniszter ellátogatott a Huawei Technologies infokommunikációs vállalat pekingi kutatás-fejlesztési központjába – közölte a kínai cég. A tanácskozáson mindkét fél egyetértett abban, hogy a digitális átalakulás nemcsak lehetőségeket, hanem társadalmi, gazdasági és biztonsági kihívásokat is rejt magában, amelyekre a nemzeti kormányoknak is fel kell készülniük."

Ugyanmár, ha felfognák, vagy érdekelné őket a biztonsági kihívások, amik már nem is annyira rejtettek, az egyetlen logikus lépés az lenne részükről, hogy nem kérnének ebből.

"A miniszterelnök-helyettes az infokommunikációs vállalat közép-kelet-európai térségének elnökével többek között olyan fejlesztési irányokról is egyeztetett, mint a következő generációs mobilhálózatok magyarországi felhasználási területei."

"Mint Varga Mihály elmondta: „Nagyra értékeljük, hogy a Huawei Technologies, az információs és telekommunikációs technológiák egyik vezető, globális szállítója támogatni kívánja hazánkat a pénzügyi tudás fejlesztésében, az infokommunikációs technológia elterjesztésében. További együttműködési lehetőséget látunk az intelligens közlekedés, a digitális oktatás, a fenntarthatóság és a foglalkoztatáspolitika területén” – tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta, hogy továbbra is számít a vállalat tudására Magyarországon."

Orbánék talán azért is ragaszkodnak ehhez a céghez mert:

"A tárcavezető kifejtette: a Huawei a kormány fontos stratégia partnere, Magyarországon több mint 2000 embernek ad munkát, a Kínán kívüli legnagyobb ellátási központja is itt működik."

És:

"A Huawei egyébként az egyik legtöbb vámot befizető vállalat Magyarországon."

"A cég Kínán kívüli legnagyobb gyártási- és logisztikai központját Magyarországon üzemelteti, a Huawei Európai Ellátó Központban már zajlik az átállás az Ipar 4.0 okos-gyártás koncepciónak megfelelően."

Már zajlik az átállás ami a norvég aluminium válllatnak pár milliárdos kárt okozott, (de mi erre a tapasztalatra tojunk) meg amúgy a piacon is szépen felvitte az árakat, hogy mindenki élvezze az "előnyöket"...

A Huawei már így is eléggé uralkodó Magyarországon:

"a magyarok közel 80 százaléka használja a vállalat valamilyen termékét kommunikációra, internetezésre."

"A Huawei márciusban közzétett eredményei szerint a vállalat magyarországi árbevétele 2018-ban több mint 40 százalékos növekedést mutat az előző évihez képest. Míg 2017-ben a vállalat bevétele 57 milliárd forint volt, addig tavaly megközelítette a 80 milliárd forintot az előzetes, nem auditált adatok alapján."

Szóval ha tovább megyünk ebbe az irányba akkor búcsút mondhatunk a szuverenitásunknak és Orbánék válasza erre minimum hibás.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9014756343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2019.04.11. 12:19:11

Vihar a biliben. Az átlagembernek, sőt az átlagosrszágnak rohadt mindegy, hogy ki hallgatja le...

CyberPunK 2019.04.11. 12:28:47

"Éppen ezért vártam, hogy vajon milyen választ ad a kormány, hogy mostmár tisztában van azzal, hogy az ország külföldi államok befolyása alá kerül az 5G és a digitális állam mániája miatt és az oly sokszor emlegetett szuverenitás durván lecsökken majd... kb. nullára."

Aham, az azért tiszta, hogy van kb 5 cég amelyik uralja a mobilpiacot? Itt most nem end-user-ről beszélek, hanem infrastruktúráról. Pusztán hazai iparból nem, hogy egy mobilhálózatot, de szerintem egy gémeskutat sem bírnák felépíteni. Jól hangzik ez a szuverenitás, de ez szuperállamok szintjén működhet csak. Vagy elszigetelt törzsek esetén, ahol a technológiai szint a kő+bot szintjén mozog.

CyberPunK 2019.04.11. 12:31:47

@Medgar: Ugyan, SS7 miatt gyk bárki, aki akarja. :)

arabok balrol 2019.04.11. 13:12:39

"A Microsoft is már volt pl., hogy megzsarolt egy közösségi oldalt, hogy ha nem törölnek pár posztot, akkor mindenkitől, tehát a többi több millió felhasználótól is, megtagadják a szolgáltatást. Hát ezért se bíz a felhőkben. És ez egyre csak rosszabb, simán lehet, hogy elér majd országos méretet és ha egy ország minden ipara netre van kötve, egy-két felhőbe... Igen, a szuverenitásnak annyi. "

Tehat feljunk a kinaiaktol, mer a Microsoft kinai mi?

Ha ha ha

PiBá 2019.04.11. 13:14:20

??
Most Magyarországon van Ericcson, ZTE és Huawei, mint hálózati berendezés szállító. Egyik sem zsarolt. Egyikről sem derült ki, hogy hallgatózna, kémkedne. Adatforgalom mennyiségéből és irányából ez valószínűleg kiderülne. De a minősített információt amúgy illik nem publikus vonalon továbbítani.
Akkor mi is változik? Miről is szól a cikk? A szerző egyáltalán ért ahhoz, amiről ír?

CyberPunK 2019.04.11. 13:31:58

@PiBá: +Nokia is, ugye, Ami inkább érdekes kérdés, hogy hogy a faszba tudtuk összehozni, hogy EU-s piac védelme közben a ZTE és a Huawei letarolta a piacot. Mindezt úgy, hogy az operátorok bevallása szerint egy hulladék mindkét gyártó.

midnight coder 2019.04.11. 13:37:15

Mondjuk én a faszbúktól és a guglitól jobban tartanék mint ettől. Ráadásul, ezek magáncégek, közben pedig államok az államban. Amúgy pedig az EU-nak az amcsik legalább annyira ellenség mint Kína. Sőt jobban, mert a kicsi kínaiak max. az iparukkal nyomnak le, az amcsik viszont szarrá bombáznak bárkit ha ebből a kormányuknál lobbizó cégeknek egy dollár bevétele származik.

haXXXor 2019.04.11. 13:40:40

Ez valami chemtrail blog? :D A Föld lapos, de a poszt ökörség :(

CyberPunK 2019.04.11. 13:42:14

@midnight coder: ezt a kommentet Tibet és India nem like-olja. :)

GABOR2 2019.04.11. 13:48:58

Több kommentelőnek is... Itt nincs olyan, hogy jó Kína, és gonosz Nyugat vagy fordítva... Mindkettő nagy lehetőséget lát ebben és nem is maga az 5G a lényeg, hanem amit remélnek, hogy köré kiépül majd. Úgy mint az Ipar 4.0 és az önvezető autók.

GABOR2 2019.04.11. 13:50:47

@haXXXor: Az amerikai nagykövetet idéztem, hogy ezen múlik majd a gyermekeink jövője. Mondjuk szerintem nem, mert éppenséggel ki fog derülni, hogy sok jövő elképzelés nem fog működni, de ők ezzel számolnak.

GABOR2 2019.04.11. 13:52:05

@Medgar: Nemcsak lehallgatás, hanem mostanában a szolgáltatók Nyugaton lekapcsolgatják azokat akiknek a gondolata nem tetszik. Pl. Patreon, Mastercard sztori:

bitcoinist.com/patreon-mastercard-ban-bitcoin/

GABOR2 2019.04.11. 13:56:03

@CyberPunK: Az 5G körüli technológiák még csak most jönnének el igazán, de többről ki fog derülni, hogy nem jó ötlet megvalósítani. Pl. az Ipari IoT-tal lennének gondok rendesen:

ujtechkor.blog.hu/2019/04/10/vajon_eleg_hatekony_az_iot_ahhoz_hogy_kompenzalja_ezt_a_kart

ROTFL Manó 2019.04.11. 15:31:40

@PiBá: Az a baj ezzel, hogy olyan, mint egy összeesküvés-elmélet. Olyan tökéletesen van felépítve - hogy akár igaz is lehet.

Mert állítólag jobb nyugati titkosszolgálat már nem is használ Lenovo eszközt, mert hazabeszél. Évekkel ezelőtt elemezték az adatforgalom irányát és hát nem feltétlenül az update szerver felé ment, hanem a kínaiak külföldi hírszerző hivatala irányába. De ezt nem lehet nyíltan kimondani, mert már csak elvből is kapásból beperel a gyártó, hogy te rossz hírét kelted. (Akár igaz, akár nem.) Úgyhogy inkább nem hangoztatják fennhangon, csak szóltak a saját érdekszférájukon belül a haveroknak, hogy ha van egy csepp eszük, akkor inkább ne használják a kínai cuccot, mert hazabeszél.

A baj ott van, hogy szinte már mindent Kínában gyártanak. Mondjuk van megoldás: valami elektronikus kütyünél olyan általános alaplapot kell gyártatni a ferdeszeműekkel, amiről nem derül ki a felhasználás célja, a vezérlő epromot meg te csinálod, nem adod ki a kezedből és azt itthon rakják bele egy foglalatba.

Thomas Kaiser 2019.04.11. 20:25:10

Teljesen naiv képzelgő a cikk írója.. A T-Systems, mint mindenki tudja csakis üzleti ügyfeleket szolgál ki. A Telekom anyacége a DT dönti el, hogy a Telekom mit vegyen meg és milyen hálózatot építsen. Ezt felhasználva értékesíti tovább a Systems a Telekom szolgáltatásait.. Na most pont OV lenne az az ember, aki megmondja, hogy mit vegyenek a németek? Ugyanez a Voda és a Telenor. Egy fikarcnyi beleszólása sincs V-nek, hogy milyen hálózati berendezésgyártótól vásároljanak a cégek. Ez a blogbejegyzés egy tökéletes hangulatkeltő cikk.. Netto politikai lejáratás. Gratulálok a szerzőnek.

taecleau 2019.04.11. 22:11:04

Az 5G az nem egy kínai technológia. Az 5G-t, ahogy eddig egyik korábbi Gé-t sem a kormányok vásárolják, hanem a mobiloperátorok. A kormánynak abba nincs beleszólása, hogy a T-Mobil vagy épp a Vodafone kitől veszi az 5G-t. (A Telenorba épp van, vagy inkább lesz, ha egyszer tényleg Mészároshoz kerül.)
Amúgy, ha aggódnak a kínai gyártók miatt, akkor megvehetik két európai (skandináv) gyártótól is. (Persze, gondolom a nagykövet úr az amerikai gyártó felé szerette volna terelni a figyelmet.)

GABOR2 2019.04.12. 01:39:48

@Thomas Kaiser: Nem sikerült megértened. Épp most akarják megvenni OV haverjai a céget, erről szól a 444 cikke és utánna már lesz beleszólása. Egyébként meg ha nem lenne beleszólása akkor a nagykövet nem mondta volna amit mondott, egy ilyen hálózatnál nemzetbiztonsági kérdések is felmerülnek, erre hivatkozva szórították ki több nyugati országból a kínaiakat. Egyébként pedig ami céget megvennének építette a Zalaegerszegi 5G-t.

@taecleau: Az 5G nem kínai technológia ez vilgáos, azért is akarja az amerikai nagykövet, hogy nyugati alternatívát válasszunk. Nem kormányok vásárolják, de van beleszólásuk nemzetbiztonságra hivatokozva ki jöhet ide, a frekvenciát el kell nyerni, azonkívül a 444 cikke nem arról szól, hogy a kormány vásárolja meg, hanem egy kormányközeli haver a T-Systems Magyarország Zrt-t, ami pl. Zalaegerszegen épített ki 5G-t.

CyberPunK 2019.04.12. 08:15:28

@Thomas Kaiser: @taecleau: Azért arra ne vegyetek mérget, hogy egy államnak nincs beleszólása abba, hogy egy stratégiai infrastuktúra milyen elemekből épülhet ki.

KalmanBlog 2019.04.21. 09:47:24

Nem találtam meg az eredetit. Erre a nagykövetes idézetre van linked, hogy honnan vetted? Érdekelne.
süti beállítások módosítása