Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Tesla autó hackelés többféle értelemben is és borús képek a piacon

2019. április 04. - GABOR2

Ha digitáis, netrekötött önvezető autók lesznek, akkor azok természtesen ugyanúgy mint a PC-d hackelhetőek lesznek, semmit se tudnak sebezhetetlenre csinálni. Amúgy épp ezért zsákutcás ötlet ez. De vannak másfajta módszerek is amivel kb. ugyanolyan pusztító eredmény érhető el... De kezdjük a hagyományos hackelésről való példával:

"Durva: Pofonegyszerűen szembeforgalomba lehet irányítani az önvezető Tesla-kat"

"A szakértőknek ezen kívül sikerült úgy meghekkelniük a Tesla Autopilot-ot, hogy egy közönséges játékvezérlővel, vezeték nélküli kapcsolaton át tudták irányítani, hogy az merre menjen. Bár a kontroller nyilván korlátos hatótávolsággal rendelkezik, a megfelelő erősítővel elképzelhető, hogy sokkal távolabbról is lehetne távirányítani vele az autót, szintén potenciálisan balesetveszélyes helyzetbe irányítva azt."

És íme a másik hackelés ami nem arról szól, hogy a rendszerét feltörik az önvezető autónak, hanem az érzékeli az utat és jelzéseit és azokat manipulálják:

"Kínai biztonsági szakértőknek súlyos problémákat sikerült azonosítaniuk a Tesla-k több szenzoros rendszerében is. Ezek kihasználásával rendkívül könnyen át lehet verni a méregdrága autók irányítórendszereit is, és akár ellenforgalomba vagy árokba is lehet irányítani őket "önvezető" módjukban - súlyos, akár tömeges baleset(ek)et okozva."

"Ehhez ráadásul csak alig néhány darab, viszonylag kis méretű matricát kell felragasztani az útfelületre, amik teljesen összezavarják a Tesla Autopilot rendszerét. Utóbbi így az út vonala helyett a matricák által kijelölt vonalat fogja követni, ami az ellenirányú sávba, árokba vagy más útakadályba irányíthatja az autókat."

Terroristák és titkosszolgálatok likeolják ezt.

Egyébként még ennyi se kell, hogy megszívas valakit, vagy kirabold. Elég ha... elé állsz és a rendszer megáll, körbeállják és nem megy sehova és szépen ki lehet rabolni az embert.

Egy bónusz hack ami mutatja, hogy milyen szánalmas is még az érzékelő rendszer:

"Egy harmadik hack keretében a kutatók átverték a Tesla-k esőérzékelő rendszerét is egy egyszerű kép kivetítésével az autó elé. Bár ennek biztonsági következményei nyilvánvalóan nincsenek vagy nem ismertek, de ennek ellenére jól demonstrálja, hogy mennyire nem lehet bízni az úgymond önvezető autók szenzoros technológiáiban (sem)."

Egyébként gondok vannak a Tesla háza táján. Talán azért is, mert úgy tűnik baleseti statisztikákat hamisítottak, hogy sokkal jobbnak tünjön a Tesla ebben a valóságosnál.

Nem mennek az eladások:

"Szenved a Tesla: a vártnál is kevesebb autót adott el"

"Alaposan visszaesett a Tesla értékesítése az első negyedévben, jóval kevesebb autót szállítottak ki, mint amire az elemzők számítottak."

Azért nem kell nagyon megijedni, Elon Musk elit-veterán állami pénz szerzésben.

"A tavalyi negyedik negyedéves 90 966 után csak 63 000 autót szállított ki ügyfeleihez a Tesla, az eladott autók nagy része Model 3 volt, ebből 50 900-at adtak el, ami elmaradt az elemzői várakozások 51 750 darabos átlagától. Az elemzők jóval több eladott autóra, 76 000 darabra számítottak."

Úgy tűnik ha nincs állami támogatás a Teslákra már nem megy az üzlet. Hogy lehet valaki az amerikai vállalkozó mintaképe és egyben az egyik legnagyob állami pénz igénylő... Meg hol van ilyenkor, az hogy "dehát ez tiltott állami támogatás". Nagyoknak lehet...

"A Tesla grafikonján nagy csapkodás látszik az elmúlt hónapokban, idén közel 13 százalékkal került lejjebb az árfolyam."

De nem kell félni, mert bár nem megy az eladás valahonnan mindig volt és van is pénz:

"de igyekeztek megnyugtatni a befektetőket azzal, hogy a Tesla jelentős készpénzállománnyal rendelkezett az első negyedév végén."

Vajon honnan, hisz ha a befeketők pénze lenne, akkor nem igazán hathat nyugatóan ez a szöveg...

Vajon milyen jövője lehet az önvezető technológiának ha távolról hackelhető és pofonegyszerűen olyan szinten átverhető lesz, hogy balesetet okozzon?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8514739943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása