Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán Viktort "picit" talán jobban kéne idegesítenie ez a dolog ( 5G, digitális állam, digitális gazdaság )

2019. április 04. - GABOR2

Orbán Viktor rajong a digitális állam ötletéért és szemlátomást nem igazán érti meg, hogy ez hogyan hat az országra és inkább csak valami üzletet, meg simán csak technikai fejlesztést lát benne; egy módszert hogy spóroljon az állam. Miközben nagyban védi az ország fizikai határát és nagyon fontosnak mondja a szuverenitását ezen a másik fronton totál kiszolgáltatja azt. Digitális állam= sebezhető állam. Az amerikai nagykövetnek talán nemrég sikerült világossá tennie  számára, hogy a nagyhatalmak hogyan tekintenek ugyanerre a témára:

"miután magukkal hozzák az új 5G-technológiát, ők fogják irányítani annak felhasználását is. A kínai kormány kezére akarja játszani a saját és gyermekei jövőjét? Én aggódnék emiatt."

 

Most meg kiderült, hogy a kínai megoldások bizonyítottan rosszak (nem mintha a nyugati verzióban lehetne bízni):

"Jelentős új kockázatokra bukkantak a Huawei szoftvereiben"

"Újabb jelentős technikai kockázatokat tárt fel a Huawei Technologies kínai távközlési berendezésgyártó vállalat szoftvereiben a Huawei-jel együtt évek óta működtetett, jórészt brit kormányszakértőkből álló testület. A testület amiatt is pellengérre állította a kínai céget, hogy már régóta ismert biztonsági hiányosságokat sem oldott meg. A jelentés megállapítása szerint a Huawei szoftverfejlesztési problémái "jelentős mértékben növelték a kockázatot a brit szolgáltatók számára"."

A testület hangsúlyozta, hogy a kínai vállalat nem tett érdemi intézkedést a biztonsági hiányosságok kezelésére. A brit szakemberek nem is bíznak abban, hogy a Huawei képes lenne végrehajtani az alapvető hibák kijavítására javasolt intézkedéseket. A jelentés végkövetkeztetése szerint a Huawei nem tudja teljes egészében biztosítani, hogy termékeinek a legkényesebb hálózatokban való felhasználásával kapcsolatos brit nemzetbiztonsági kockázatok hosszú távon kielégítő módon csökkenthetőek legyenek.

Nem tudja vagy... nem is akarja, hisz korábban is megígérték, hogy majd javítják a bajokat és nem tették.

"A Huawei tavaly azt ígérte, hogy több mint kétmilliárd fontot költ a jelentésben foglalt kifogások orvoslására, egyben figyelmeztetett, hogy akár öt évig is eltarthat, míg eredmények lesznek."

"A GCHQ-hoz tartozó brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ februárban olyan jelentést tett közzé, miszerint kezelhetőek a Huawei Technologies berendezései jelentette biztonsági kockázatokat az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) kiépítésénél."

És mi ezeket akarjuk... Nem, persze nem kell azt gondolni, hogy a rossz kínaik és a jó nyugatiak... Itt arra kell gondolni amit az amerikai nagykövet mondott... ők,- bármelyik amelyik ezt építi- úgy gondolják, hogy az 5G-vel, meg amik szerintük majd köré épülnek totálisan zsarolni fogják tudni a többi országot, amiben azt kiépítették. Hisz majd ezt használja a szerintem amúgy zsákutcás okosotthonoktól kezdve, az önvezető autókon át az IoT iparig minden. Ők meg ha majd úgy akarják, megemlítik majd tárgyalásokon, hogy akár lekapcsolhatják azt az országot ami nem engedelmeskedik nekik.

De akkor... hol lesz a oly szeretett szuverenitásod Viktor? Igen... sehol. Tehát... ne építs egy ilyen országot.

Amúgyis a digitális átállásunk nem éppen zükkenő mentes. Most is történt egy incidens:

"Magas kockázatú adatvédelmi incidens történt a Belügyminisztériumnál"

"Magas kockázatú adatvédelmi incidens történt a Belügyminisztérium járműszolgáltatási platformjánál (JSZP), amikor a tesztüzemben személyes adatok kerültek ki - állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata."

"A tesztüzemben azonban egy hibás beállítás miatt a rendszer a gépjárművek korábbi tulajdonosainak személyes adatait (nevét, születési dátumát, anyja nevét, egyes esetekben a címét) is megjelenítette a lekérdezések során."

"Egy másik típusú hiba volt, hogy a műszaki vagy eredetiségvizsgálat során készített fényképek galériájában olyan felvételek szerepeltek, amelyeken természetes személyek láthatóak."

"A rendszer kijavításáig összesen 15 820 alkalommal adtak ki személyes adatokat"

Az összes lekérdezéssel összesen 11 614, személyes adatokat tartalmazó rovatot adtak ki a rendszeren keresztül, vagyis az adatvédelmi incidensnek körülbelül 11 ezer érintettje volt.

Már azt is láthatjuk milyen "felelősen" állhatnak majd a kérdéshez a jövőben is:

"A BM szerint az adatvédelmi incidens elhanyagolható kockázatú volt, mivel a járműnyilvántartás ötmillió jármű adatait tartalmazza és százmilliónál több személyes adatot kezel, ezért az incidens során megismert személyes adatok száma szinte elhanyagolható a kezelt adatok számához mérten."

Vagyis csak arány kérdése az egész számukra.

Egy cuki megfogalmazás:

"szinte minden szükséges technikai és szervezési intézkedést megtett annak érdekében, hogy az érintettek jogaira és szabadságaira jelentett kockázat a továbbiakban ne valósuljon meg"

Szinte, majdnem vagyis... nem.

Azt se tartották fontosnak, hogy a törvény szerint értesítsék az érintetteket, minek is reklámozni az újabb felsülést:

"Ugyanakkor a NAIH szerint a minisztérium elmulasztotta tájékoztatni az érintetteket az adatvédelmi incidensről, pedig erre szükség lett volna, ugyanis jellemzően magas az érintett magánszférájára jelentett kockázat a személyazonosításra alkalmas adatok nyilvánosságra kerülése esetén."

A tét pedig nem kicsi:

"Ezek birtokában ugyanis elkövethető a személyazonossággal visszaélés, például egy szerződés megkötésekor."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3714739601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása