Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A bankoknál nincs biztonságban a pénzed hála a digitalizációnak

2019. április 04. - GABOR2

Nagyon kényelmes ez a digitális bankolás, cserébe épp csak a bankok ősi alapfunkcióját kell elfelejteni, hogy náluk biztonságban van a pénzed.

Igazából saját felméréseik is mutatják, hogy az emberek inkább a biztonságot preferálnák a pénzügyeik terén, de ezeket a felméréseket a gyakorlatban nem veszik figyelembe, mert biztos csak valami tévedés történt, hogy nem rajong mindenki azért, hogy sebezhető rendszerekkel intézzék a pénzügyeiket.

És a bajok persze jönnek is:

"Veszélyes pénzlenyúlós vírus terjed, több mint 100 bank alkalmazását tudja irányítani"

Ezeket a részeket valahogy mindig kihagyják amikor be akarják mutatni nekünk a rendszereiket.

A csodás okostelefonok csodás appjainak hála mostmár könnyen és kényelmesen, tömegesen ki lehet rabolni a banki ügyfeleket.

"Több száz bank, fintech és kriptodevizával foglalkozó cég mobilappjait képes feltörni egy korszerű, veszélyes trójai vírus és akár tranzakciókat is tud indítani az áldozat mobiljáról - írja a ZDNet."

Ahol valakik elvileg több száz, új cég különböző termékeit feltörik ott valami az alapoknál nagyon rossz.

"A Gustuff jelenleg több mint 100 banki alkalmazás és 32 kriptodevizás alkalmazás fölött képes átvenni az irányítást, köztük olyan nagy pénzintézetek is szerepelnek, mint a JP Morgan, a Wells Fargo, a Coinbase vagy a Bank of America."

"A pénzintézeti appokon kívül a trójai fizetési rendszerek androidos appjainak adatait is le tudja nyúlni phising-támadások segítségével, akár az eBay, a Revolut és a PayPal ügyfeleinek adatait is meg tudja szerezni."

És figyelem ez nem teljesen új, de a pénzintézetek nem tudnak alkalmazkodni és megszüntetni a problémát.

"A Gustuff nevű trójai már több mint egy éve kering az interneten, mivel folyamatosan fejlesztik..."

És mivel folyamatosan fejlesztik látszik, hogy bevált és  a jövőben is be fog.

És nyugodjon meg mindenki a bankok látják a problémát és... és ezerrel akarnak mindennek ellenére még inkább digitalizálódni:

"Óriási IT-fejlesztésre szánta el magát a K&H"

Miért nevezik az fejlesztésnek aminek hála a bank ezután kevésbé lesz biztonságos?

"A KBC fejlesztést hajt végre a szlovákiai és magyarországi banki alaprendszerekben, ez a bank vezetősége által elfogadott ötéves digitális stratégia egyik fő eleme. A K&H alaprendszerét az ötéves program első két évig tartó fázisában cserélik le."

Ráadásul a rossz példa másokat is rossz irányba vihet:

"A bankok húzhatják a biztosítókat, ha egyszer felülnek a digitális vonatra"

Ugyanakkor a digitalizáció nyomatása olykor fura eredményekkel jár. Pl. a kormány minél több digitális tranzakciót akar és ezzel támogatja a terminálok beszerzését nagyon kedvezően, de ennek ellenére nem úgy alakultak a dolgok mint gondolták.

"Ezrével tűnnek el a bolti terminálok - Meghosszabbítják a kormány programját"

"A kormány POS-terminál telepítési programjának második köre, amelyben 30 ezer új terminál kihelyezését célozták meg, március végén lezárult volna, azonban a határidő lejárta előtti utolsó pillanatban 15 hónappal meghosszabbították a programot, vagyis a szolgáltatóknál ragadt terminálokat még ennyi ideig lehet kiszórni. Az MNB statisztikái szerint e második kör kezdete óta eltelt első 12 hónapban mindössze 8 ezerrel nőtt a boltokban üzemelő terminálok száma, becslésünk szerint ez azt jelentheti, akár a terminálok kétharmada is a szolgáltatóknál ragadhatott. Mindeközben eddig soha nem látott módon 2 ezerrel csökkent a fizikai kártyelfogadó boltok száma."

 

"Készpénzmenetesítő program"

Eléggé nevén nevezik a gyereket, nem titkolják mi a cél. De:

"A terminálprogram második körére a jelek szerint elfogyott a lendület, a kereskedők már nem kapkodtak úgy a lehetőségért, mint korábban. Tekintve, hogy a terminál ingyenesen beszerezhető a programban, és a piacinál lényegesen kedvezőbb, legfeljebb 1 százalékos tranzakciós költséggel üzemeltethetők is, már jó eséllyel nem, vagy nem csak költségkérdés a kártyaelfogadás a még mindig kimaradó boltoknál. "

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1014739297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása