Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A nagy tech cégek ma már bátran és rutinosan élnek vissza a felhasználók privát dolgaival

2019. március 12. - GABOR2

Ez igazából a felhasználók hibája is, hisz korábban már annyiszor átlépték a vörös vonalat azonnali következmények nélkül, hogy ma már nem félnek megtenni. Bár szerintem következmények lesznek, csak évekkel később jön majd a koppanás.

Most két nagyon görény visszaélést mutatok be.

Az egyiket a Facebook csinálta. 

"Megszívatta a Facebook azokat, akik kétlépcsős azonosítást használnak: kereshető a telefonszámuk"

"Facebook-felhasználók tömegei panaszkodnak, hogy a telefonszám, amit a kétlépcsős azonosításhoz használtak, kereshetővé vált a Facebook-profiljukon, és nem is lehet letiltani onnan. A Facebook tavaly nagy kampányban igyekezett minél több felhasználót meggyőzni arról, hogy adja meg a telefonszámát, és váltson kétlépcsős azonosítására az adatai erősebb védelme érdekében (kétlépcsős azonosítással a felhasználónév és a jelszó megadása mellett a telefonunkra is érkezik egy belépési kód)."

"Nem sokkal később azonban kiderült, hogy az így megszerzett telefonszámokat a Facebook nemcsak hirdetési célokra használja, de kereshető is a szám alapján az adott profil, a számot teljesen elrejteni nincs is módja a felhasználóknak.

A Facebook ráadásul úgy gyűjti be, és értékesíti reklámcélokra a telefonszámokat, hogy ehhez nem kéri a felhasználók beleegyezését, és nem is tájékoztatja őket erről."

A Facebook már akkor lepne meg, ha nem élnének vissza a privát adatokkal és igazából azért mert a felhasználók így is kitartanak mellette, valahol már a felhasználók nagyobb ludasok.

A másik görény cég se nagyon tud már meglepni, de a legutóbbival valamennyire mégis sikerült:

Ez két cikkből van, mert így jobban megérthetjük tán mi is a teljes kép.

"Elfelejtett szólni a Google, hogy mikrofon is van Nest eszközeiben"

Mikrofont tett egy olyan eszközbe a Google amit otthon használnak az emberek, nincs szüksége mikrofonra és nem árulta el sehol, hogy van benne mikrofon; se leírásokba se termékbemutatóknál. Csak véletlen hiba történt megint... jaj hidd el.

"Komoly magyarázkodásra kényszerült a napokban a Google, miután kiderült: Nest Guard nevű biztonsági eszközének minden példányában egy kicsit többet kaptak a vásárlók, mint amire számítottak. Bár utóbbinak általában a legtöbben örülnének, de adott esetben ez nincs így: a plusz ugyanis egy mikrofon, amivel az eszköz hallgatózni is tud - miközben erre semmi szüksége nem lenne, és mert erről a Google eddig egy mukkot sem ejtett."

"Utóbbi feladata a hozzá megvásárolható és a házban elhelyezhető mágneses behatolás- és nyitásérzékelők megfigyelése, valamint azok aktiválása esetén a tulajdonos riasztása - hangokat azonban a kütyünek ehhez abszolút nem kell érzékelnie, így mikrofonra sincs semmi szüksége."

"A cég szóvivője szerint ugyanakkor itt mindössze egy ártalmatlan tévedésről van szó, és a mikrofont becsszóra soha nem használták eddig - így nincs ok az aggodalomra."

És akkor a másik cikk.

"Szoftverfrissítéssel varázsolt mikrofont a Nest Secure-ba a Google"

Szóval miután eljutott a cucc az otthonokba, úgy hogy az emberek azt hitték, hogy ebben nincs semmi felhő, meg virtuális asszistens  sz@rság kiderült egy szoftverfrissítés miatt, hogy van. Pedig pont ezt kerülnék el sokan, mint veszélyes dolgot:

"A virtuális személyi asszisztenseknek testet adó eszközökkel szemben ugyanis épp a személyes adatok és a magánszféra védelme az egyik fő ellenérv. A potenciális vásárlók egy része kételkedik abban, hogy a szolgáltatások mögött álló egyes vállalatok betartják a törvényeket és az általuk szabott, olykor nem túl szigorú szabályokat."

Az emberek fokozni akarták a biztonságukat, ehelyett ezt kapták. Ha már úgyis ott van maradjon... Maradjon? Egy olyan cég terméke amelyik folyton a privát adataidat vadássza kb. bármi eszközzel, meg egy olyan cucc védjen, amihez hozzáférhetnek hackerek? Nem jó ötlet.

 

Lehetnének már következmények...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6714684892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása