Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Tegnap volt a képmutatás és a semmit se érő bébi szintű tanácsok világnapja ( biztonságos internet napja )

2019. február 06. - GABOR2

Tegnap volt a "a biztonságos internet napja". A magyar név már eleve egy torzítás a rossz irányba, mert eredeti nevén: "Safer Internet Day". Vagyis nem  biztonságos, hanem biztonságosabb... tehát a külföldi név legalább elárulja, hogy valami nem biztonságos, de lehet rajta valamennyit javítani, hogy jobb legyen a helyzet, de a magyar verzió már a nevében hazudik, mert azt sugalja, van olyan, hogy biztonságos internet, pedig az igazság az, hogy az internet sohase lesz biztonságos, hisz mindig sebezhető marad. Mint láthatjuk az előző cikkben a politikusok és bankárok sincsenek biztonságban, több száznak megvan a jelszava, miközben osztják az észt, hogy ez a digitális jövő, amit nyomatnak milyen jó lesz.

"Kiberbűnözők és hekkerek vadásznak az adatainkra"

De nemcsak a névvel, hanem a tartalommal is baj van. Hisz nézzük csak meg mik a témák elsősorban.

"A biztonságos adatkezelés érdekében új, fiataloknak szóló, a védekezőképességüket erősítő országjáró kampány kezdődik"

Alighanem ők sokkal jobban tisztában vannak arányaiban a dologgal mint mondjuk Orbánék korosztálya, akik nyomatják a digitális államot.

"ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra. "

Vagyis nem az a téma, hogy mivel sebezhetőek ezek a rendszerek fontos dolgokat nem kéne rájuk bízni, hanem pl. hogy a gyerekek heccelik egymást a Facebookon; hát "nagyon" erre van szükség mint téma a "biztonságos internet napján". Ez nem működési hiba, hanem az emberek rosszra használnak valamit, miközben a rendszer simán működhet elméletileg jól. Ha nem interneten zaklatnak akkor máshogy, mint régen, úgyhogy ezt nem igazán kéne "a biztonságos internet napján" nyomatni, legalábbis mint fő téma nem.

És az a vicces, hogy az emberek tudják, hogy nem erről kéne szólnia ennek a napnak, hisz kiderül, hogy nekik mi a fontos:

"A HAZAI INTERNETEZŐK ZÖME A PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓI BIZTONSÁGÁT FÉLTI"

Valahogy kellemetlen lenne inkább erről beszélni, miközben a digitális gazdaságot nyomatják nekünk.

"A program hazai konzorciumvezetője, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, valamint a téma iránt érdeklődők részvételével figyelemfelkeltő eseményt tartott tegnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében. Az internetbiztonsági fórumon a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés elleni fellépés, a lelkisegély-vonal és tanácsadás, valamint az etikus hekkerség szakértői osztották meg tapasztalataikat."

Gyermekvédelmisek tartanak előadást a biztonságos internet napján... ez valóban szimbolikus, ugyanis ez a nap a bébi szintű tanácsok napja, amik egyáltalán nem oldják meg a biztonsági bajokat, de kapsz belőlük bőven. Csökkentik a riziók, de egyáltalán nem teszik biztonságossá az internetet és soha sincs előre lépés, mindig ugyanazok az a bébi szintű tanácsok, mintha kb. most pottyant volna le az égből az egész és először ismertetik az emberekkel mi ez az egész.

"A biztonságos internet napja alkalmából videópályázatot is hirdettek általános és középiskolásoknak kisfilm elkészítésére."

Ehelyett inkább pl. vállalat vetőket kéne megcélozni, hogy tájékoztassák őket miket kéne tenniük, hogy a szellemi tulajdonukat ne lopják el.

"Közben a biztonságos adatkezelés érdekében új, fiataloknak szóló, a védekezőképességüket erősítő országjáró kampányt indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ által életre hívott Digitális immunerősítő program (DIP)."

Kezdhetnék magukkal az előző cikkem fényében...

Valami kis jó dolog azért talán lesz:

"A rendezvényeken szakértők, színészek és véleményformálók (influencerek) bevonásával egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor eltulajdonítják valakinek a jelszavait. A hekkerek ezzel együtt az adatlopások lehetséges következményeit is bemutatják."

Persze, ha emellett azt állítják majd, hogy egy "jó" biztonsági program, vagy a szoftverek frissen tartása majd megold mindent akkor inkább csak többet ártanak...

"A Google megbízásából készített legfrissebb reprezentatív kutatás arra mutatott rá, hogy a magyar internetezők hatvan százaléka pénzügyi információinak, banki adatainak biztonsága miatt aggódik."

Igen, én már idéztem korábban sokszor egy másik kutatást, hogy ezért inkább vennék a fáradságot és inkább bankfiókban intéznék a pénzügyeiket a jövőben is, nem okostelefon, hogy ellopják a pénzüket, de ezt az igényt a bankok lényegében ignorálják.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3414611796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása