Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Te is olvashatnád a digitális jövőt építő politikusaink és bankáraink leveleit, mivel megvannak a jelszavaik

2019. február 06. - GABOR2

Milyen megnyugató, ha olyanok kezében van a digitális jövő alakítása, akik annyira ismerik a téma veszélyeit, hogy folyton csak az előnyeiről áradoznak aztán még az is kiderül, hogy hackerek megszerezték a jelszavaikat.

Nos a mi "digitális biztosunk",  Deutsch Tamás is az áldozatok között van; ő a "Digitális Jólét Program" vezetője és valamiért jó ötletnek találják a digitális témákkal kapcsolatos dolgokat rábízni.

Mint látjuk ő se tud vigyázni.

Persze a bankok is szorgalmasan igyekeznek digitálissá válni és az, hogy mennyire vigyáznak témával kapcsolatban talán egy jelzés, hogy Csányi Sándor leveleit is olvashatták a hackerek.

"Fideszes politikusok és Csányi Sándor jelszava is kikerült a netre"

"A hackerek éveken át gyűjtötték, így mostanra összesen több mint 900 GB méretűre dagadt az az adatbázis, amely nemrég kikerült a netre, és ami több mint 1 milliárd felhasználónév-jelszó párost (is) tartalmaz. Ezek között találhatóak meg Deutsch Tamás, Csányi Sándor és Tállai András belépési adatai is."

Egymilliárd felhasználónév... hát igen a felhő ereje.

A felhő viszont ennél is erősebb sokkal, hisz még az ismétléseket is elbírja: 25 milliárdot feljegyzés között lehet kutakodni.

"Még az adatszivárgások neves szakértője, Troy Hunt is meglepődött azon a január közepén kikerült, lopott adatokat tartalmazó listán, amely előbb egy népszerű hackerfórumban kezdett terjedni, de utána a MEGA nevű fájlmegosztón is megjelent. A Collection #1 néven terjedő adathalmaz 87 GB méretű: felhasználónév-jelszó párosból körülbelül 1,16 milliárdot, jelszóból 21,2 milliót, egyedi e-mail-címből pedig 773 milliót találtak rajta.

Néhány napja kiderült, ez még csak a kezdet volt. A Collection #2-5 adatbázis még az előzőnél is sokkal nagyobb: 845 GB-os, 25 milliárd bejegyzést tartalmaz, és főleg a Yahoo, a LinkedIn és Dropbox rendszereit érintő adatlopásokból származó információk találhatók benne. A kiszivárgott adatbázisokat Makay József kiberbiztonsági szakértő nézte át, és talált benne jó néhány magyar vonatkozást is."

A digitális állam építése nagyon fontos, hisz az innen szerzett adatokból lehet majd zsarolni a politikusainkat. 

Á de biztos, ha már egyszer digitális állam mániások, biztos vigyáznak, hisz ismerik a témát... Ha olvasol engem, tudod, hogy nem, de ime a szörnyű valóság, hogy mennyire nem:

"A kiszivárgott adatok között Makay József ennél jóval több magyar rekordot talált. A 24.hu-nak úgy nyilatkozott: az mszp.hu-ról 45, az otp.hu-ról 111, a fidesz.hu-ról 67, a jobbik.hu-ról 146, a mol.hu-ról 377, a hm.gov.hu-ról 38, az allamkincstar.gov.hu-ról 131, a nav.gov.hu-ról pedig 49 címhez jutottak hozzá a hackerek."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6814611718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása