Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A tipikus okoscucc vásárló aki nem tud semmiről aztán jön a nagy meglepi

2019. február 06. - GABOR2

Az "okos" cuccok ott vannak a piacon, és sokan úgy megveszik őket, hogy a leghalványabb lövésük sincs mire képesek; aztán meg jön a sokk és a megbánás. Röviden ez a történet is kb. erről szól.

"A szívbajt hozta egy amerikai családra a házuk biztonsági kamerája"

"Az amerikai Lyons családot vasárnap délután érte a nem túl kellemes meglepetés: a Nest biztonsági kamerája megszólalt, és azt mondta, rakétatámadás indult Amerika ellen."

"A Mercury News beszámolója szerint a család vasárnap délután lett figyelmes egy furcsa hangra. Kiderült, a házba telepített Nest biztonsági kamera hangszórójából jön az üzenet, amely arra hívja fel a figyelmüket, hogy Észak-Korea felől rakétacsapás várható."

"A Nest karbantartója szerint az eszközt feltörték, a Google viszont tagadja, hogy ilyesmi megtörtént."

Hmmm, az igazság miszerint feltörték igen kellemetlen lehetne a jövőbeli eladásokat illetően; hogy mi van nem tudhatjuk hisz két illetékes mást-mást állít. Ez is milyen jó már.

Ime a "tudatos" "tájékozott" felhasználó, aki úgy pakolja tele a házát tech cuccokkal, amik amúgy egy olyan cégtől származnak ami közismerten a felhasználói infókra vadászik minden elképzelhető módon, hogy "erről-arról" azért nem tájékozott:

"Az édesanya Laura Lyons úgy nyilatkozott: azt sem tudták, hogy a kamerán van hangszóró és mikrofon, amiket viszont az eset után azonnal kikapcsoltak."

Szegény ha tudná, hogy mennyit is ér valójában, ha szoftveresen kikapcsolnak ilyen cuccokat... de valószínű ezt se tudja, úgyhogy még sok meglepi érheti őt is és a hozzá hasonló embereket...

Eleve nem tudom, hogy tudta-e, hogy ez nem "egy a sok közül" kamera. Viszont már maga az ötlet, hogy biztonságot várnak egy netes kamerától... simán meghackelhetik és inkább a bűnözőket segíti mint megfigyelő cucc.

Vajon mennyi cuccot vásárolnak úgy az emberek, hogy fogalmuk sincs, hogy az "okos" és képes kémkedni a felhasználó után? Ha még az alapfunkciókkal sincsenek tisztában sokan, akkor hogy ne siklanának el az ezer oldalas apróbetűs szerződéseken amikben beleegyeznek, hogy kémkedhetnek majd utánnuk.

Az ember azt hinné, hogy inkább külön figyelemfelhívóan árulják ezeket a cuccokat, hogy tudják az emberek, hogy okos, hisz a marketingesek szerint ezt akarják az emberek, de szemlátomást inkább egy a sok közül cuccnak látják az emberek. Vajon miért?

Amúgy a sztorinak nincs értelmes befejezése, mert ugye azt írják, hogy letiltottak  funkciókat, de sejtik, hogy meghackelték őket... Akkor nem félnek, hogy a hackerek látják, hogy mit csinálnak a házukban? Az oké, hogy a képet lássák? Miért nem távolítják el az egész rendszert? Á logikus, de nem kényelmes lépések...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2314611892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2019.02.10. 09:58:22

Akkor milyen rendszert válasszon a polgár? Nehéz kérdés?

GABOR2 2019.02.10. 10:17:54

@pobeda: Picit fizessen talán többet és csináljon egy zárt, nem az internetre kötött rendszert. Ugyanis teli van az internet bizonyítékokkal, hogy nagyon könnyen törik ezeket a rendszereket. Ami pedig az olyan rendszereket illeti mint a Nest... maga a cég is a felhasználóról annyi mindent szeretne tudni amennyi csak lehetséges, ami szintén kellemetlen és később még ennél is rosszabb lehet.

pobeda 2019.02.10. 15:44:35

@GABOR2: Köszi a választ, de ha távolról szeretnék megfigyelni valamit, akkor az problémás?

KalmanBlog 2019.02.11. 01:04:19

@pobeda: Csinálj egy zárt rendszert, és nyiss ki egyetlen portot RSA kulcs alapú authentikációval (egyetlen user léphet be generált névvel és generált SSH kulccsal). Csak magadnak nyisd ki!

Rendszeresen frissítsd a kívülről látszó szerver, és reménykedj hogy nem tudják megtörni! A remény ha meg utoljára!

GABOR2 2019.02.12. 16:05:44

@pobeda: Nézd, ha valódi biztonságot akarsz, akkor bírd ki, hogy távolról ne nézegesd interneten kereszül a házad. Most megköszönted a tippet és talán azt hiszed így majd jó lesz. Hagy hozzak neked egy 2010 cikket:

"Megtört a 768 bites RSA titkosítás"
www.hwsw.hu/hirek/43721/rsa-768-titkositas-biztonsag-kulcs.html

Vagyis nem, ez se segít, már majdnem tíz éve.

Azonkívül olvasgass a téma iránt. Nem a biztonságáról híres az internetes kamara.

"Több ezer hálószobába lehet benézni egy webkamerás oldalon át"

pcforum.hu/hirek/16624/tobb-ezer-haloszobaba-lehet-benezni-egy-webkameras-oldalon-at

pobeda 2019.02.16. 18:32:23

@GABOR2: Nem jó ez így. Talán olvastam is a cikkeket, de ha semmi előrelépés.
süti beállítások módosítása