Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egyetlen reményünk, hogy nincs rá emberünk, de amúgy se sikerülne ( digitális gazdaság )

2019. január 29. - GABOR2

Nemrég kijött egy figyelemreméltó kutatás eredménye, miszerint már látszik a horizonton, hogy a digitális álmodozásokból nem lesz semmi, de azért még nem adják fel.

"5 200 milliárd dollár kárt okozhat a kiberbűnözés"

"...a cégek gyorsabb ütemben állnak át az összetett internetes üzleti modellekre, mint ahogy bevezetik a kritikus eszközeik védelméhez szükséges óvintézkedéseket "

Ebben a mondatban már el is árulják, hogy ha valami intézkedéssel biztonságossá is lehetne tenni ezeket a rendszereket akkor se fogják azzal kezdeni, tehát nem bízhatunk ezekben a cégekben, bár mindegyis, mert a sebezhetőség problémáját amúgy se lehet megoldani. Mindenesetre már az elején elárulják, hogy nincs okunk a bizalomra a "A digitális gazdaság védelme: az internet iránti bizalom újjáépítése” (Securing the Digital Economy: Reinventing the Internet for Trust) " című tanulmányban, ami azért elég írónikus.

"A jelentés megállapítja, hogy az átfogó internetes bűnözés egyre jelentősebb kihívást jelent a vállalatoknak az üzleti működés, az innováció, a növekedés, valamint az új termékek és szolgáltatások bevezetése terén, amely több ezer milliárd dollár kárt is okozhat. A kockázat a csúcstechnológia terén a legmagasabb,"

"„Az internetes biztonság kifinomultsága elmarad a kiberbűnözők eszközeitől, amely gyengíti a digitális gazdaságba vetetett bizalmat” – mutatott rá Omar Abbosh, az Accenture kommunikációs, technológiai- és médiaszektorért felelős operatív csoportjának globális vezetője. "

Ez persze nem akadályozza meg őket abban, hogy akkor is oda erőltessenek mindenféle fontos dolgot, hisz nem ismernek altarnatívát még ha látják is, hogy ez baromi rossz.

"Az internetes biztonság erősítéséhez határozott – és néha formabontó – vezetésre van szükség az információbiztonsági vezető (CISO) mellett a vezérigazgató részéről is."

Szerintem is... olyanokra akik ki tudják mondani a veszélyes tech ötletekre hogy... nem.

A vállalati vezetők mindenesetre látszik, hogy izzadnak és tudják már, hogy ez zsákutca, csak szeretnék, ha nem az előtt derülne ki, hogy lelépnek a prémiumot a zsebükben tudva.

  • A válaszadók 79%-a szerint a digitális gazdaság fejlődésében jelentős akadályt jelenthet, ha hamarosan nem sikerül áttörést elérni az internetes biztonság terén; (Én:nem fog)a válaszadók több mint fele (59%) úgy nyilatkozott, hogy az internet kiberbiztonsági szempontból egyre megbízhatatlanabb és bizonytalan a veszélyek elleni védekezésben.

 

  • Ugyanakkor a megkérdezettek háromnegyede (75%) úgy gondolja, hogy a kiberbiztonság veszélyeivel szemben összehangolt és közös fellépésre lesz szükség, mivel egymagában egyetlen szervezet sem tudja megoldani a problémát. A kiberbiztonság miatti aggodalmak erősödésére utal, hogy a vezetők több mint fele (56%) szívesen fogadná, ha egy központi szervezet vagy irányító testület szigorúbb üzleti előírásokat határozna meg ezen a területen.

Magyarul a vállalatvezetők látják, hogy itt egy határ amit nem fognak átlépni, viszont át akarnak, hisz a digitális átalakulásra hivatkozva kapják a prémiumot, viszont a második pontból is látszik, hogy nem akarnak felelőséget vállalni érte, mert tudják, hogy a biztonság problémáját nem fogják tudni megoldani.

Tehát igazából már a mai vállalatvezetők se hisznek ebben a dologban, kivéve persze ha hisznek az áttörésben. Ami nem fog megtörténni.

"Az új technológiák gyors megjelenése újabb kihívásokat jelent. A válaszadók 79%-a úgy véli, hogy szervezete gyorsabban vezeti be az új technológiákat, mint ahogy az internetes biztonság problémáit képes megoldani, és háromnegyedük (76%) beismeri, hogy a kiberbiztonság területén épp a dolgok internetéhez (IoT) és az ipari dolgok internetéhez (IIoT) hasonló új technológiák miatt csúszott ki kezükből az irányítás."

Sose volt kezükben az irányítás, de való igaz, az IoT egy új szint a biztonsági problémák témában, mivel a biztonsága kb. zéró és ahhoz képest lehet, hogy egy fontos gyári egységet irányítana.

Azért az is aranyos, hogy tulajdonképpen beismerik, hogy a termékeik, szolgáltatásaik nem biztonságosak és ezt tudják és mégis bevezetik, tehát pl. ennyire fontos a felhasználó privát adata, titka nekik; másik meg, hogy amiben a nagy jövőt látják, az IoT egy totál hulladék dolog, ami veszélyt jelent az egész cégre.

"76% szerint a fogyasztók nem bízhatnak online személyazonosságuk biztonságában és aggódnak amiatt, ha túl sok személyes adatuk érhető el korlátozás nélkül."

De azért a csapból is az folyik, hogy minden legyen digitális.

Aztán persze jön az a rész, hogy mit lehetne tenni és kiderül, hogy menni akarnak tovább az úton, hisz nem működő, semmitmondó tanácsokat kapunk, mint pl. frissítés, meg legyen teljeskörű védelem, ami lehetetlen.

"A vállalat teljes körű védelme a partnerek és az ellátási láncok ökoszisztémájának minden szintjén."

Hogy?

Technológia: a vállalatok és a biztonság fejlesztése – új technológiák bevezetése, az IoT-biztonsággal kapcsolatos tudás fejlesztése, felkészülés a kvantumtechnológia kihívásaira. Annak biztosítása, hogy a szoftveres biztonsági és frissítési funkciókat már a tervezés kezdeti szakaszában beépítik az IoT- és mobileszközökbe.

Miközben már itt kvantumtechnológiáról álmodoznak, a meglévő problémákra csak semmitmondó dolgokat tudnak írni. Új technológia a biztonság növelésére? Pont mint a tavalyi amit feltörtek, vagy a tavalyelőtti, meg az azelőtti...

Nem, nem, kérem szépen szembe kell nézni a valósággal: a biztonsági problémákat nem fogják ezek megoldani és nem marad más mint megtenni a szükséges felismerést, ami az hogy fontos dolgokat nem szabad rá bízni a számítástechnikára ha internetre van kötve mert mindig sebezhető marad.

De van egy új remény a horizonton... Az, hogy tulajdonképpen nincs elég ember aki megcsinálná a digitális gazdaság utópiáját a több ezer milliárd dolláros károkozásaival együtt.

"Egyszerűen nincs, aki megcsinálja a digitális forradalmat"

"Tulajdonképpen azért késik a digitális forradalom, mert nincs, aki megcsinálja." 

És a jövőben egyre kevesebb gyerek lesz és a migrik Nyugaton kirobbantanak tán valami újfajta belső háborút, aminek hála a Nyugat visszazuhan majd technikailag pár száz évet. Amilyen jövőt akarnak arrafele építeni, talán nem is ez lenne a legrosszabb szcenárió az emberiség számára. De azért mégiscsak szomorú, hisz a jó irányba menés csak döntés kérdése lenne.

Egyre közelebb vagyunk az időponthoz, amikor már nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a király meztelen. Ezek a vállalatvezetők már valószínű nagyon jól tudják ezt és a társadalom egyéb más szeleteiben is egyre inkább gyűlik a tapasztalat.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9214596144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2019.01.29. 17:53:51

Amúgy miért nem lehet megvédeni az internetes rendszereket ? A hackerek jobbak, mint a szoftvertervezők ?

GABOR2 2019.01.29. 18:00:26

@Madarász Henrik: Nem tudják sebezhetőség nélkül megcsinálni a programokat, meg igazán már meg sem próbálják. Ez igaz még a legcsúcsabb katonai rendszerekre is.

"The Pentagon's Weapons Are 'Easily Hacked' With 'Basic Tools'"
motherboard.vice.com/en_us/article/3km4eb/pentagon-weapons-easily-hacked-gao-report

A legnagyobb erőfeszítések mellett is nagyon távol van a sebezhetetlenség.

Madarász Henrik 2019.01.29. 18:25:07

@GABOR2: Soha nem is tudtak ilyen programot készíteni ? Akkor már az elejétől hazárdjáték volt ilyen rendszerekre bízni fontos területeket.

GABOR2 2019.01.29. 21:49:18

@Madarász Henrik: Létezik az OpenDSB nevű projekt ahol a biztonság mint prioritás abszolút és még nekik se sikerült.

hu.wikipedia.org/wiki/OpenBSD

Pedig ez ilyen nem csicsás rendszer, hanem direkt minden ilyen minimumos, hogy ne legyen sebezhető, szóval azt, hogy majd ilyen csili-vili szép rendszer lesz sebezhetetlen el kell felejteni.

Az elején még talán hihettek abban, hogy majd az infobiztonsági szakemberek megoldják a problémát, de igazából már ők letették a erről a célról. Hagy idézzek ide egy ilyen beismerést:

pcforum.hu/hirek/16060/az-antivirus-halott-a-hackerek-pedig-ugyis-bejutnak-a-gepeinkre

"Az antivírus halott, a hackerek pedig úgyis bejutnak a gépeinkre"

"Egy meglepő bejelentést tett a napokban a vírusirtó szoftverek egyik legnagyobb szállítójaként ismert Symantec. A Brian Dye, a cég egyik elnök-helyettese ugyanis kerek perec kijelentette, hogy az antivírus technológia gyakorlatilag "halott", és bármit teszünk, a hackerek úgyis be tudnak jutni a gépeinkre."

"Így Dye szerint a cégeknek egyre inkább arra kell összpontosítaniuk, hogy olyan megoldásokat nyújtsanak, amik képesek a bejutás esetén keletkezett károk minimalizálására - mert magát a bejutást megakadályozni úgysem tudják az esetek legnagyobb részében."

Sokan megragadtak ezen a szinten, hogy majd valami biztonsági program segít, de nem fog, mindig sebezhetőek maradnak a rendszerek, ezért fontos dolgokat nem szabadna rábízni.

KalmanBlog 2019.02.01. 21:47:24

Ehhez mit szólsz?

index.hu/belfold/budapest/2019/02/01/gellerthegy_ahol_atokszo_lett_a_waze/

A Gulág programja élhetetlenné teszi a budai utcákat.

Kedvencem: "Megpróbáltuk utolérni a Google vagy a Waze szakembereit is (lényegében ugyanaz a cég), de nem sikerült senkit sem elérnünk."

Ideszarják nekünk a passzátszelet, de felvenni a telefont már büdös. Mert az pénzbe kerül.

GABOR2 2019.02.01. 22:57:55

@KalmanBlog: Ez is egy példa arra, hogy egy elvileg jó ötlet a gyakorlatban már nem olyan jó. Nem tudja a navigáció, hogy pontosan milyenek az úti körülmények csak az a fontos, hogy az elméletileg legrövidebb, leggyorsabb útvonalat kiadja, ami elvezethet ilyen szituációkhoz. És gondolom úgy állnak hozzá, hogy az ottlakók kívánsága a nyugodt élethez nem elég erős a felhasználói érdekéhez képest akik a legjobb útvonalat akarják megkapni.

Egy történet ami megmutatja, hogy, a technológia amit mindenki amúgy ünnepel rosszabbá is teheti sokak életét, de igazán nem egy nagy sztori. Kellemetlen mellékhatása egy amúgy hasznos cuccnak.
süti beállítások módosítása