Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Pár "kis" story: a tözsde és az algoritmusok

2019. január 22. - GABOR2

Manapság már a tőzsdei kereskedés nagyrészét algoritmusok bonyolítják. Annak ellenére, hogy mennyire elterjedt ez az innováció, ha megnézzük a témát láthatjuk, hogy igazából a tőzsdén tapasztalható rossz dolgokat még sokkal rosszabbá teszik. Két story-t mutatok be ma, az egyik negatív, a másik bizonyos értelemben pozitív, csak éppen hamis dologra épül, tehát mégiscsak negatív.

Ezek az algoritmusok azonnal lépnek és ezzel villám zuhanást (flash crash) idéznek elő olykor. Ilyen van. A mai story ennél egy fokkal érdekesebb, de még foglalkozzunk azzal, hogy hogyan működnek ezek az automatikus rendszerek. Például úgy hogy figyelnek egy csomó forrást, köztük pl. a Twittert is. Ha egy twitben együtt szerepelnek bizonyos szavak, akkor meghoznak egy döntést az automatikus rendszerek. Pl. "terrorista támadás" és "kőolajkút" és "Mol" ebből azt tenné össze, hogy a Mol kútját megtámadták, és ezért azonnal elkezdi eladni a Mol részvényeket, anélkül, hogy ellenőrizné, hogy igaz-e a hír; épp ez a lényeg, hogy ők legyenek az elsők. Ezzel az a baj, hogy hamis híresztelésekkel simán befolyásolható a tőzsde.

Most az első konkrét storynkban az történt, hogy Hong Kong-ban történt ilyen villam összeomlás, több részvény esetében kb. 70%-ot, van amelyik több mint 80%-ot vesztett az értékéből olyan gyorsan, hogy a befektetőknek nem volt ideje reagálni és... senki se tudja miért történt; sőt mivel Kína egy csomó pénzt akar a gazdaságába juttatni, inkább ellenkező irányt kellet volna vennie a tőzsdének, de ez van...

"A bunch of stocks in Hong Kong crashed 70% without warning - and no one really knows why"

Ezen a másik linken megnézhetetd az egyes cégeknél, hogy a vonal egyenesben zuhan le, lényegében semmi idő alatt veszett oda a cégek értékenek kb. 70%-a és a befektetők nem tudtak reagálni. Meg az embereknek fogalma sincs miért döntöttek így az algoritmusok.

"No one really knows what’s going on here,” said Castor Pang, head of research at Core Pacific-Yamaichi International. “For common investors, it’s a very surprising and tough situation as there was no time to get out.”

"A number of stocks tanked sharply without warning earlier today on the Hong Kong equity market, which is the fourth largest in the world. The market rout left investors with no time to exit their positions, leaving them with losses amounting to as much as $4.77 billion in a matter of minutes."

Szóval elég vad dolog, hogy az emberi reagálási időn belül egy cég elveszítheti az értéke 80%-át úgy, hogy senki se tudja igazából miért döntöttek így az algoritmusok. Simán lehet, hogy egy félrevezetés történik, hogy direkt tönkretegyenek egyes cégeket.

De itt van egy másik story, ahol szintén léptek a gépek, ezúttal viszont indokolatlanul felverték a részvény piacot.

Megintcsak arról van szó, hogy megjelent egy híresztelés ami nem volt igaz, de az algoritmusok azonnal léptek, mert láttak bizonyos szavakat együtt. Ez is egy olyan eset, ami egy embernek azonnal feltűnik, hogy kamu lehet és ki is derült, hogy kamu mikor már mindenen túlvoltak az algoritmusok.

"The major averages jumped to their highs of the day after sources told CNBC that China had offered a six-year increase in U.S. imports during recent trade talks. Bloomberg News reported on Friday that the deal would aim to reduce the annual U.S. deficit to zero by 2024."

A sources szó azért lett kiemelve, mert az azt jelenti, hogy források mármint a hírnek a forrása, viszont a bibi, hogy nem volt megnevezve milyen forrásról van szó; egy embert érdekelt volna, hogy ki állítja a jó híreket, az algoritmust nem érdekli, csak látja, hogy jó hírek, de nem ellenőrzi le igaziak-e és azonnal cselekszenek. Kiderült nem voltak igazak a híresztelések:

"Trump says deal ‘could very well happen’ with China, but denies he’s considering lifting tariffs"

“Things are going very well with China and with trade,” he told reporters at the White House, adding that he had seen some “false reports” indicating that U.S. tariffs on Chinese products would be lifted."

Szóval ez is olyan fejlesztés ami csak rosszabbá tette a dolgokat és alkalmas arra, hogy hackerek komoly károkat okozzanak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3414582276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása