Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az elektronikus pénzügyi rendszer gazdasági cenzúrához vezet

Mastercard cenzúra, kultúrharc, digitális állam, és több minden más

2019. január 14. - GABOR2

Vannak emberek akik hatalmas fájdalommal állapítják meg, hogy milyen elmaradottak vagyunk, hogy készpénzt használunk arányaiban sok fizetésnél, bezzeg néhány másik ország.

Én ugye már sokszor foglalkoztam vele, hogy a bankok kiberbiztonsága is elég csapnivaló, de nyugi most nem ezeket a dolgokat ismétlem meg.

Most arról lesz főleg szó, hogy mégha nem is lenne hackerprobléma és maga az infrastruktúra hibátlan is lenne, az nem vezetne egy szép világhoz.

Amerikában folyik a kultúrharc, ami elég egyoldalú olyan szempontból, hogy a vagyon és az anyagi tárgyak döntően egy oldalon vannak.

Nemrég pedig elérkeztünk egy olyan fázisba, hogy a magáncégek kijelentgették, hogy szerintük rájuk nem vonatkozik pl. a szólásszabadságot védő törvény, az csak az állammal szemben véd, úgyhogy ők mint magáncég kitiltogathatnak embereket akár csak azért, mert nem tetszik nekik amit ír az illető. Ezekhez a cégekhez tartoznak a nagy közösségi hálós cégek, de mint írtam a Patreon is, ami már más tészta, mert pénzügyi dolgokkal foglalkozik.

A Patreon esete már mutatja, hogy a pénzügyeidet is megtámadhatják, de ott talán még azt gondoltad, hogy majd akkor mész máshová. (Bár Sargon of akkadot "követték" és másik helyről is kapásból kitiltották, úgy hogy semmi törvénytelenséget, vagy szabályszegést nem követett el és ezt elismerték a cégek.)

Node, mi van akkor ha olyan nagy pénzügyi szereplők mondják, hogy akkor nem szolgáltatnak neked mint a Mastercard, vagy a Visa?

Ááá, ilyen nem lehet, mert akkor olyan nagy lenne az ellenreakció, hogy... öööö bocsi: már megtörtént. Többször. Hallottál már róla? Most tőlem olvashatsz ilyen esetről.

"WHY BITCOIN? PATREON PUSHED BY MASTERCARD TO BAN ACCOUNTS IN ‘TERRIBLE PRECEDENT"

Kiderül, hogy mind a VISA, mind a Mastercard kitiltott embereket, mert nem értettek egyet azzal amit gondolnak a világról. Mivel ilyen nagy szereplők támadnak már rá a tőlük másként gondolkozókra, még a Bitcoin se alternatíva nekik, mert nem engedik a nagy, alapvetően fontos szereplők, hogy átváltsák a Bitcoinokat igazi pénzre. 

Szóval jelentem, nagyon nagy a baj és ha csak elektronikus fizetés lenne, az azt jelentené, hogy ezeknek az embereknek pénzügyileg végük.

Node nézzük mit követett el az illető, hogy kitiltották a Patreontól, mivel a konkrét sztori erről szól. Nos, igazából nem árulják el, úgy tűnik az a módi, de mivel a Patreont érvágásként éri, hogy sokan otthagyják a viselkedéséért, végül bevallották, hogy a Mastercard kérte tőlük, hogy dobják a fickót.

Az illető amúgy Dzsihád kritikus könyveket ír, úgy tűnik ez volt a bűne.

"Citing an email from the company in August, Robert Spencer, who penned multiple books about countering Jihad and advised law enforcement agencies, said it had “axed” him and he could no longer put contributed funds to any use.

I’ve been axed from Patreon, without explanation, warning or notice – no doubt as part of the ongoing efforts of the Left to deny all platforms to those who reject its agenda,” he wrote on Twitter. “To those who supported me there, thank you, and I’m sorry we couldn’t follow through on plans.”

Responding publicly, Patreon denied it had chosen to ban Spencer, alleging that “unfortunately Mastercard required” it to “remove” his account."

Volt akit a Visa és a Mastercard egyszerre lökött ki a rendszerből erről hallhatsz itt, meg még más is van a videóban. Pl. az, hogy egy adattárolóhely ahova az újságok eredeti szövegeit töltik fel, hogy később tudjuk, hogy miket változtattak rajtuk titokban, bejelentette, hogy ezt többé nem teszi, mert ők is úgy tűnik célpontok lettek és menjenek máshova az emberek ezzel.

Ehhez persze a balliberálisok talán tapsolnak mindaddig amíg a másik oldal nem tesz majd velük hasnonlót, vagy akár a saját oldaluk, hisz ott nagyon könnyen lesz valaki egyik napról a másikra eretnek.

Ezért is szerintem magyaradjon csak a készpénz mint alternatíva.

Persze a pénzügyi digitalizációnak vannak akik nagyon örülnek, pl. kb. az egyetlen digitális állam siker sztori:

"Szép csendben óriásit kaszál a kormány az új csodafegyverével"

Elismerte Varga: az új csodafegyver miatt is ömlik a pénz az államkasszába

"Évente több száz milliárd forint. Ennyi többletbevételt generálhat az államkasszának a kormány új fegyvere a feketegazdaság elleni harcban, az online számlázás."

"2018-ban 403 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel érkezett az államkasszába, mint 2017-ben, ami a gazdaság növekedése mellett jelentős mértékben köszönhető a gazdaságfehérítő intézkedéseknek, így például a 2018 júliusa óta működő online számla-rendszernek is - mondta Varga Mihály az MTI-nek. "

Úgy tűnik nem adaptálódtak elegen a magyarok közül, de gondolom idővel rájönnek a rendszer gyöngéire sokan, talán hackelést is bevetve majd.

Egyenlőre viszont hatalmas plusz pénzt hozott az államkasszába ez a rendszer. Ami amúgy azt is jelenti, hogy ez kivonódik a piaci szereplők közül, ennyivel kevesebb marad a gazdasági szereplőknél, ami miatt a fejlődés visszaszorul, hisz azért ha több száz milliárddal kevesebb marad náluk az hatással lesz a perspektívákra, méghozzá rosszul. Persze lehet a pénzt újraelosztani, hogy jó legyen, de a tervek úgy tudom az, hogy adósságcsökkentésre menne a pénz vagyis, kivonodik a magyar gazdaságból ennek a rendszernek hála több száz milliárd forint és ezért talán mondjuk sokan elveszítik a munkahelyüket.

Egyébként a pénzisten olykor még segít is, hogy ne tünjön el fizikailag az életünkből, hisz a bankok nem bírták ki, sokan szépen úgy tettek mintha nem csökkentette volna a kormány a tranzakciós illetéket (pedig korábban hogy fogatkoztak, hogyha nem lenne illeték ők akkor nem emelnének díjakat...) és szépen megtartották maguknak a pénzt. Pedig eredetileg azért volt az illeték csökkentés, hogy az emberek inkább az elektronikus fizetéseket preferálják.

"Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed"

"Január 1-jével a 20 ezer forint alatti tranzakciókra nem szed tranzakciós illetéket az állam. Megnéztük, átadták-e a bankok ezt a kedvező adóváltozást az ügyfeleiknek, és meglepő eredményre jutottunk. "

Engem az lepett volna meg, ha nem próbálják meg.

"Most a bankok részéről logikus lépés lenne, hogy a tranzakciók értékével arányos 0,3 százalékos átutalási díjat - amely jórészt egyébként is a tranzakciós illetékkel egyezik meg - eltöröljék januártól (legalább a 20 ezer forint alatti tranzakciókra). Persze megtehetik, hogy nem törlik el, de a változtatás akkor éri el igazi célját (amely végső soron a készpénzforgalom elektronizálása), ha a mostani csökkentést teljes mértékben átadják az ügyfeleknek."

"A kormány a tranzakciós illetéket kétséget kizáróan a jövőre induló azonnali átutalási rendszerre épülő új szolgáltatások támogatása céljából engedi el a 20 ezer alatti átutalásoknál, hogy ezzel is ösztönözzék az új típusú elektronikus tranzakciókat."

Szóval addig örüljünk amíg van készpénz, mert utánna csak akkor használhatsz majd pénzt, ha követed a pénzintézet politikai útmutatásást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7514562002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.01.17. 15:00:25

"Egyenlőre viszont hatalmas plusz pénzt hozott az államkasszába ez a rendszer. Ami amúgy azt is jelenti, hogy ez kivonódik a piaci szereplők közül, ennyivel kevesebb marad a gazdasági szereplőknél, ami miatt a fejlődés visszaszorul"

Ezzel nem teljesen értek egyet. A gazdaság szürkesége-feketesége minden szereplőnek probléma, aki tisztán akarna játszani. Akár meggyőződésből, akár azért mert félne a lebukást kockáztatni.

A gazdaság fehéredése azt jelenti, hogy a tisztán játszóknak kisebb a hátrányuk. Az állami pluszbevétel pedig végsősoron jó célt szolgál, ha _valóban_ adósságot törlesztünk belőle, az már középtávon is sokat javít az ország versenyképességén, és ezáltal a vállalkozásokén is. Később például lehetővé tesz további adócsökkentést, vagy több állami beruházást - ezúttal már nem hitelből, hanem a tartalékokból.

De szép is volna...

A gazdaság fehérítésének programjának elindulása sok vállalkozónak régi álma volt, és én is üdvözlöm. Évek óta mindenki azt mondogatja, hogy a sok csalás a gazdaságunk fékje. Szerintem jó hatása van a fehéredésnek már most, és közép, illetve hosszútávon pláne az lesz.

Abban egyetértek, hogy a teljesen fehér és elektronikusan dokumentált gazdaságnak megvan az a veszélye, hogy az állam és a pénzügyi szolgáltatók túlzott hatalomhoz jutnak, hogy politikai célokból tönkretehessenek embereket vagy vállalkozásokat. Ez az aspektus valóban probléma.

GABOR2 2019.01.17. 16:12:16

@KalmanBlog: Én csak annyi mondok, hogy az egy tény, hogy miközben örülünk, hogy több a bevétel és fehéredik a gazdaság, ez nem talált pénz és ha tényleg több száz milliárdról van szó amit elvesznek most pluszban a piaci szereplőtől (jó oké az állam is valamennyire piaci szerepő ettől tekintsünk most el) midenn évben akkor az a gazdasági növekedésen nyomot fog hagyni, hacsak nem lesz megfelelően újraelosztva, hanem kivonódik a magyar gazdaságból és államadósság törlesztésre megy.

Amit ebben megállapíottam az nem erkölcsi állásfoglalás volt, abban igazad van, hogy ez így helyes (bár ha olyan egy ország adórendszere, hogy megfójtja a vállalkozásokat árnyaltabb a kép), csak tényleg azt kell látni, hogy ha Orban egyik kezével ad, de közben a másikkal elvesz, akkor az azt eredményezi, hogy igazából nem változik semmi, vagy persze inkább... nem annyira mint felületesen szemlélve várnánk.

KalmanBlog 2019.01.17. 16:53:08

@GABOR2: Igen, hiányozni fog az a pénz, de ha tényleg csökkentjük az adósságot, az legalább annyira fontos.

Nem minden a gazdaságban hagyott pénznek van növekedés-serkentő, gazdaságélénkítő hatása. Ha például az ÁFA-csaló a szlovák cégén keresztül vesz egy német luxusautót, akkor annak a magyar gazdaságra nézve nincsen sok pozitív hatása. Talán annyi, hogy itt tankolja meg, és talán vesz autópálya-matricát rá.

A könnyen (csalással) jött pénzt az emberek hajlamosak olyan értelmetlen luxusra költeni, ami által a pénz kiáramlik az országból: autók, nyaralások. Legalább kurváznák el, akkor itthon marad a pénzük :-).

Szóval vannak ennek árnyalatai, mélységei. Összességében én örülök a fehérítésnek.

GABOR2 2019.01.17. 17:35:10

@KalmanBlog: Igen ez tényleg olyan terület, hogy nagyon sok mindent lehet mondani és mindenkinek van valamilyen igaza.

Én szerintem például lehet jobb lenne ezeket a százmilliárdokat inkább visszaforgatni úgy a gazdaságba, hogy termeljen inkább még több pénzt; ha nem lesznek EU források akkor jól jönne. Meg az államadósság olyan, hogy sokáig fizetgeted vissza és ezt megszenvedi a lakosság, de aztán elég csak egy alkalom, hogy alkalmatlan emberek legyenek kormányon és elverik monduk tizenöt év törekvését, hogy csökkenjen az adósságunk. ( Arról már nem is beszélve, hogy maguk akik adják a kölcsönt is nagyok szeretnék, ha sohase lenne visszafizetve az adósság, hisz akkor nem járna a végtelenségig a kamatfizetség nekik, tehát egy ponton ők lennének akik mindent megtennének, hogy ne csökkenjen tovább.)

2019.03.01. 07:48:06

@KalmanBlog: "Szóval vannak ennek árnyalatai, mélységei. Összességében én örülök a fehérítésnek."

Egyértelmű... de féloldalas. Az oké, hogy a bevételi oldal (egy szint alatt) megfelelő technikai háttér és algoritmusok segítségével a fehér zónába lesz kényszeríthető.. de a kiadási oldalon (mármint az állami szektor kiadási oldalán) marad a homály. Látsz számokat.. de vajon minden számot és valós adatokat látsz?? Kötve hiszem.

Ez és az, hogy a digitalizált pénzügyek révén az állam, a BB teljesen a markában tarthatja állampolgárait és egy Patriot Act jellegű törvénycsomag elfogadásával 'megelőző csapást' is mérhet a számára kellemetlen 'alattvalóra'... hááát, én nem akarok ilyen lovat.
süti beállítások módosítása