Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Alkotói válság és rossz kedv a számítástechnika körül

2019. január 14. - GABOR2

Miket nem látok én. Úgy tűnik a 2019-es év az én évem lesz, ugyanis alighogy elkezdődött az év és máris több mainstream-es cikket látok amik egyetértenek azokkal a dolgokkal amiket írok évek óta... egy részével.

Amit már évek óta állítók, hogy igazából, főleg a nagy techcégek, már leálltak az igazi innovációval és inkább arra állnak át, hogy a meglévő dolgokért kérjenek pénzt, meg a hirdetési piacra hajtanak, meg a személyes adataid eladását, meg felhőt, stb.-t nyomatnak, most igazolja több cikk is.

Eddig a mainstream média ezektől az "innovációktól" elájult. Most viszont többeknél egyszerre kiütközött az "innovációs rosszkedv", egyszerűen vége az izgalmas innovációk korának most úgy tűnik.

Ami azért furcsa lehet azoknak akik bizonyos ideoógiákban hisznek, meg nem követik a blogom. Például ilyen ideológia, hogy a diverzitás a munkahelyeken majd valóságos ötletbummhoz vezet és amit eddig láttunk az semmi, a fejlődés nagyrésze most jön. Nos, szinte minden nagy techcégnél kötelező kvóta van kisebbségekre, az Apple-nél pl. 50%, de annyira nincs izgalmas ötlet, hogy még a mainstream újságírók se tudnak lelkesedni már.

Van aki még tovább is megy és már szinte belépett, vagy talán már azt lehet mondani, picit már be is lépett az újtechkorba:

"Tudatosan kerülik meg a jogszabályokat a nagy technológiai vállalatok"

Sokkal többről van itt szó, mint amit a cím sugall.

"A technológiai vállatok nem törődnek az innováció káros hatásaival"

"Tyler Bettilyon szerint a technológiai fejlődés kezdetben megkérdőjelezhetetlenül pozitív folyamat volt: hozzájárult az emberek életminőségének javításához, segítségével forradalmi ötletek és víziók megvalósítása vált lehetségessé, valamint a gazdasági prosperálást garantáló eszközzé is vált. Ugyanakkor a legnagyobb technológiai vállalatok mind az embereknek, mind pedig az egyes államoknak jelentős károkat okoztak"

Mi a szösz...

"Hiába vezérelte sok esetben a jó szándék a fejlesztőket, termékeikkel néha nem várt és nem feltétlenül hasznos jelenségeket idéznek elő. Ennek oka, hogy a legtöbb technológiai vállalat a techno-libertariánus szemléletmódot vallja, mely szerint a fejlődés megállíthatatlan, annak gátat szabni nem szabad és nem is lehet. Bár az idő kerekét valóban nem lehet visszaforgatni, a szerző szerint érdemes még a piacra lépés előtt megvizsgálni egy technológiai fejlesztés társadalmi hatásait annak érdekében, hogy a káros folyamatok hatását minimalizálni lehessen. Az IT-cégek természetesen jellemzően elutasítják ezt a szemléletet."

Igazából még abban a korban is sok kárt okozott amikor azt hinnnénk nem... Amúgy persze a cikk nagy része természetesen pl. az adóelkerülésről szólna, de van itt egyéb dolog is... Pl. hogy a régi elképzelés, hogy a techcégeknek dolgozni az milyen nagy státusz az illetőnek kezd elpárologni, egyre inkább nem zsenik kellenek a techcégeknek ahogy modelt váltanak:

"A technológiai vállalatok azonban nemcsak a fejlődés fentiekben ismertetett felfogásával okoznak kárt, hanem az úgynevezett „gig economy”, azaz „hakni gazdaság” fenntartásával is. " 

" a gig economyt olyan vállalatok alkotják, amelyek egyszeri feladatokra vagy projektekre szerződtetik a munkavállalókat, illetve digitális piactereken keresztül bérlik fel őket alkalmi munkákra. A foglalkoztatás ilyen körülményei kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat, kiszámíthatatlanabbá teszik azok életét, de adóoptimalizálási célokat is szolgálnak. Így lényegében ez a foglalkoztatási forma csak a vállalatoknak kedvez, a munkavállalókat és az államokat viszont hátrányosan érinti."

Aranykeretes mondatok következnek:

"Azzal a szemléletmóddal pedig, miszerint nem szabad gátat szabni a technológiai fejlődésnek, legitimálják is tevékenységüket. Ugyanakkor nem törődnek az általuk nagy újításként kezelt eszközök és szoftverek társadalmi hatásával, sőt, még a leghasznavehetetlenebb fejlesztéseket is úgy állítják be, hogy azok csakis a társadalom javát szolgálhatják."

Kezd sokatnak derengeni már.

"A jogszabályok kijátszása iparági sztenderddé vált"

Mert sose volt azonnali következménye annak, hogy megszegték őket.

Egyébként azt, hogy nem lelkesíti az innováció már az embereket az is mutatja, hogy az elvileg legtech... szeretőbb réteg se fogadja már jókedvel az innovációkat:

"A hallgatókról összességében elmondható, hogy óvatosan nyitnak az innovatív megoldások felé: a magyarok többsége (55%) általában megvárja, amíg egy-egy újítás széles körben elterjed,"

"míg a külföldiek legnagyobb arányban (42%) csak akkor használják az újdonságokat, ha feltétlenül szükséges."

Ehhez persze kell a fiatal, rugalmas agy és a sok rossz tapasztalat, de az idősebbek már úgy tűnik, sohase fognak szabadulni a kritika nélküli techimádattól (vagy legalábbis nyomatástól) még akkor is ha tisztán látják, hogy ezért hatalmas árat kell fizetnie a társadalomnak. Ezért is rajonganak a mai vezetők a digitális államért. Sőt az idősek azt hiszik, hogy a fiatalok még inkább techbuzik és ha nem értenek egyet mindennel, amit a techcégek kitalálnak akkor "nem menők". Pedig a fiatalok éppen azért mert sokat használják a számtechet és még nem bekövesedett a gondolkozásuk felfogják, hogy vannak dolgok amik nem jó ötletek, csak nekik még nincs hatalmuk változtatni a világon, akiknek meg van, nincs hely alternatívára az agyukban.

Újabb cikk:

"Eljött az idő: a héten egy kicsit bepillanthatunk a jövőbe"

"Repülő autókban reménykedünk, helyette pedig csak intelligens wc-ket kapunk - írja a Financial Times a világ legnagyobb technológiai kiállításáról"

"Tény, hogy sok a használhatatlan, a valóságtól teljesen elrugaszkodott fejlesztés minden évben a kiállításon,"

"Az idei kiállítás az 5G, az elektromos autók, a 8K-s tévék és a robotok körül foroghat, illetve arról szól majd, hogy hogyan lehet mindenbe mesterséges intelligenciát pakolni és minél több eszközt felokosítani. "

" ...elárasztják a furcsábbnál furcsább, a realitásoktól teljesen elszakadó fejlesztések, amelyeket még csak nem is hívhatunk igazi nagy áttörésnek, mint az okos fehérnemű, vagy például a hangvezérelt intelligens wc."

Egy másik újságíró, aki megírta csalódottságát:

"Ha már kifogyott az emberiség az ötletekből, akkor jönnek a gépek?"

Jöjjön a bevezető aminek csak elég nehezen lehet értelmét találni:

"Egyre nehezebben tud lépést tartani a technológiai fejlődéssel az emberiség. Úgy tűnik, a következő forradalmat az odázza el, hogy elfogytak az igazán forradalmi ötleteink."

Szóval gondolhatod, hogy mivel kéne lépést tartani, ha egyszerűen nincs új ötlet, de ennek úgy lehet értelmet szerezni, hogy a szerző pl. arra gondol, hogy milyen szarok vagyunk mi egyszerű halandók, hogy pl. itt van ez a nagyszerű felhő, amiről már megírták ezerszer, hogy ez a jövő és még mindig nem találtuk ki, hogy konkrétan hogy lesz értelmes része az életünknek.

Leír egy gyönyörű példát amit nagyon sztárolnak mint innováció, de aztán végülis kiderül, mivel maga egy előadó is elmondja, hogy igazából ha az ember belegondol visszalépés történt az innovációnak hála:

"az eseményt szervező Consumer Technology Association (CTA) trendkutatásért felelős igazgatója és Lesley Rohrbaugh piackutatást felügyelő igazgató éppen azt feszegette a színpadon, hogy az automatizációnak is vannak határai. Aki pizzát rendel, az ahhoz van szokva, hogy ha esik, ha fúj, a futár megjelenik az ajtóban az étellel. Amihez képest egyértelmű visszalépés, ha a vásárlónak magának kell kimennie a pizzáig, akár még egy földszintes házból is, a harmadik vagy huszonharmadik emeletről már nem is beszélve. Főleg akkor, ha tényleg esik, fúj, netán havazik."

Egy kritika amit nagyon sok mai újdonsággal kapcsolatban meg lehetne fogalmazni:

"Furcsa, hogy erre egy kívülállónak kellett rávilágítania, miközben a pizzakiszállítás folyamatát átgondolva már első ránézésre is kiugorhatott volna a probléma."

"A két példa jól illusztrálja, hogy az egyszerű képernyőktől az összetettebb, mesterséges intelligencián alapuló rendszerekig mára mintha több lenne a lehetőség, mint amennyit értelmesen ki tudunk használni. Az utóbbi évtizedek science fiction műveinek oldalain, sőt még képkockáin is jól mutató ötletek nagy része a valóságban nem tűnik használhatónak. Működő ötletek hiányában pedig az infrastruktúrát fejlesztő mérnökök sokszor csak technológiai erődemonstrációkat tudnak letenni az asztalra, semmint hasznos fejlesztéseket."

Oké, az első rész amit kiemeltem a fogyasztót b@sztatja kicsit, hogy mééé nem? használja ki a semmirekellő újításokban rejlő lehetőségeket, de az aláhúzott rész nagyon öszinte, súlyos mondanivaló... részben erről is írok már évek óta a blogomon.

"Az iparág egyik legnagyobb kérdése jelenleg az, hogy az évek óta Kánaánként beharangozott 5G-s mobilhálózatok hova futnak ki. Az első rendszereket világszerte idén kapcsolják majd be, de még mindig nem látni, hogy az autózástól a hologramos telefonáláson át a távolból végzett műtétekig és a szállítmányozásig mindent (is) megreformálni hivatott technológiára valóban sikerül-e majd felhúzniuk a szektor kreatív oldaláért felelős szereplőknek értelmes megoldásokat, vagy pedig csak az aranyos macskás videók betöltődését gyorsítja majd meg az 5G."

Több mindenről amit megemlített már megírtam, hogy tuti zsákutca, már csak a megoldhatatlan biztonsági problémák miatt is.

 „Az elmúlt 30 évet azzal töltöttük, hogy összekapcsoljuk az embereket. A következő 30 évet azzal fogjuk, hogy összekapcsoljuk a dolgokat.”

Ami miatt tacsravágnátok őket ,ugyanis a számítástechnika sebezhető és ha mindent hálózatba lenne kötve akkora hackerek mindent tönkre tudnának vágni. Azzal kár is áltatni, hogy a sebezhetőség problémát kellő mértékben majd lecsökkentik, ez az ami sohase fog sikerülni.

"Az egymáshoz kapcsolódva rendszert alkotó eszközök által szolgáltatott adatok jelentik az új reményt a technológia lángelméinek: azokra alapozva talán sikerült továbblendülni a jelenlegi innovációs stagnáláson, és olyan izgalomba hozni az emberiséget, amilyennel legutóbb talán az okostelefon feltalálásával, a számítógépek zsebünkbe gyömöszölésével sikerült."

Hát ez nem hangzik izgalmasan, meg ha blogom olvasóm vagy tudhatod, hogy ez nem jó irány. Amúgy meg a cégek ezeknek a rengeteg adatnak a segítségével nem igazán az innovációt akarják majd felpörgetni, hanem állandó, újra és újra keletkező bevételt akarnak generálni maguknak; az adatokat eladják majd mindnekinek aki csak kéri és nem akarnak majd bajlódni forradalmi ötletekkel, ezekre az állandó pénzekre hajtanak.(meg talán a kontrollra) Amik amúgy nyilván nem generálnak majd annyi pénzt mint a forradalmi ötletek tennék, úgyhogy hozzá kell majd szökniuk a profitjuk zsugorodásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6114562182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2019.01.15. 10:00:13

"állítók"

Hát ez eddig sem volt titok egy percig sem.
Amúgy meg fogalomzavar van. Nem innováció folyik itt, eddig se az volt, és soha egy percig sem volt cél.
Parasztvakítás folyik. A mainstream médiát nem véletlenül hívják mainstream médiának. Nem az értelmesebb réteg megszólítása a célja, így soha egy percig sem volt célja fontos/értelemell rendelkező dolgok közvetítése, hanem cikkbait, parasztvakítás tolása, amire a hülye paraszt rákattint, hogy ez igen, még ha gyakorlati haszna 60iq felett ránézésre is látható, hogy 0.

Az 5G-ről meg szintúgy csak parasztvakítás van megemlítve itt is. Holo telefonálás meg anyám kínja... rohadtul nem a sávszélesség a szűk metszet itt, hanem a hardver.

Az a baj, hogy a nagy jólétben inkompetens emberke kerültek a döntéshozó pozíciókban, akik kvázi totózással állnak hozzá a fejlesztésekhez. Belefektetnek minden szarba, remélve, hogy majd a nagy számok törvénye alapján bejön valamelyik, és miután a megtérülés úgyis többszörös, így pár veszteséges projekt lazán belefér.
Ami amúgy gazdaságilag logikus a cég szempontjából, csak káros a társadalom számára.

Nagyon kéne már egy nagyobb válság. Az kitakarítana rendesen a piacon, azt utána lenne rendesen innováció...

GABOR2 2019.01.15. 10:16:59

@Berelhetoreklamfelulet:

"Nagyon kéne már egy nagyobb válság. Az kitakarítana rendesen a piacon, azt utána lenne rendesen innováció..."

Nem hiszem, ugyanis a nagy techcégek akik sok negatív trendet, és innovációt valósítanak meg túlélnék, ha máshogy nem hát az állam megmentené őket. A kicsik, a startupok pedig anélkül is hullanak mint a legyek.

A statisztikák szerint:
"A techstartupok esetében 70 százalék vérzik el, de ha az összes startupot nézzük, az arány már 90 százalék körüli."

Én, bár aki nem ismeri blogom talán furcsának találja, a fiatalabb generáció térnyerésést a vezetésben látom megoldásnak, mert a mostani generáció egyszerűen úgy van beállva, hogy bármit is találnak ki a nagy techcégek azt követni kell, mégha világos is, hogy káros.

Berelhetoreklamfelulet 2019.01.15. 12:23:01

@GABOR2:
Igaz, hogy túlélik, de nem veszteségek nélkül.
Ma megtehetik, hogy okos wc ülőkét csináljanak, mer van pénz dögivel.
De ha minden fillért meg kell fogjanak, akkor jobban elgondolkoznak, hogy mire költsenek.

GABOR2 2019.01.15. 13:18:43

@Berelhetoreklamfelulet: Pont mostában lépett olyan útra néhány videójáték kiadó pl., hogy akkor is SJW politikát folytat ha pénzt veszítenek, filmeknél dettó. Nagyon furcsán viselkednek, a döntéseiket nem a minél több pénz begyűjtése vezérli úgy tűnik, hanem ideológia terjesztés. Persze ezzel együtt pl. nyomatnák a pénzt is pl. lootbox, de pl. erre jó példa a Battlefiled 5 azt se bánják ha ártanak maguknak csak terjesszék az igét.

De pl. a felhő esetében is évek óta csak viszi a pénzt mégis kitartanak mellette és akár a részvényeseknek is hazudoznak a vezetők. Nemrég az Oraclenél borult ki a bili a felhő miatt:

www.hwsw.hu/hirek/59231/oracle-per-audit-felho-bevetel.html

FPéter 2019.01.17. 10:44:26

Az okosWC igenis jó ötlet! Csak nem a zenét meg a víz hőmérsékletét kéne hangvezérelnie, hanem minden pisi-kaki után egy gyors kémiai analízist lezavarnia, így azonnal szólni tudna ha valami nincs rendben veled, még a komolyabb baj előtt.
süti beállítások módosítása