Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

2018 második félév - Felhő - Dőlnek a dominók, de még mindenki próbál mosolyogni 2.

2019. január 04. - GABOR2

Itt a folytatás:

 

Na végre jöhetnek a negyedéves jelentések. Lássuk a konkrét számokat, vajon igazolják-e, hogy eljött a felhő aranykora?

"IBM: nem húznak a legfontosabb üzletágak"

Ó, de ne siessünk ennyire előre, hisz itt is megvolt ám a nagy sikerpropaganda:

"IBM: tárolóvirtualizációban mi vagyunk a legjobbak"

Na, talán megérte éveken át kirúgdosni több tízezer embert, meg annyi szenvedést okozni? Ne rohanjunk annyira előre, még nézzük csak, szerintük ők milyen f@szák.

"Senkinek sincs a miénkhez fogható tárolóvirtualizációs termékpalettája" - mondta Kurt Bilderback az IBM Think délkelet-európai rendezvényén. Az Nagy Kék szoftveresen definiált tárolómegoldásaival globálisan foglalkozó amerikai szakember szerint a "következő generációs" alkalmazások (pl. gépi tanulás) dinamikus terjedése miatt rendkívül aktuális kérdés az infrastruktúra-modernizáció, azon belül is az adattárolás témaköre. Az IBM-nél immár 36 éve dolgozó Bilderback állítja, ehhez jelenleg cége nyújthatja a legjobb megoldást, a Spectrum Storage portfólió ugyanis 14 különféle termékkel igyekszik lefedni a vállalati ügyfelek legkülönfélébb adattárolási igényeit."

"A felhőhöz kapcsolódóan az iparág közelmúltbéli legnagyobb akvizícióját is szóba hozta a szakember, amelynek két főszereplője épp a Nagy Kék, illetve a Red Hat."

Erre még kitérek.

"Az biztos, hogy a Red Hattel kiegészülve az IBM stagnáló bevételeket, és egyre gyengébb nyereséget produkáló felhős üzletága végre lendületet kaphat, ami segíthet behozni lemaradását az olyan szereplők, mint az Amazon, Google vagy a Microsoft mögött, amely éppen virágkorát éli."

Ó szóval kirúgtak egy csomó embert a felhőért, akik majd talán több száz milliós pert nyernek meg a cég ellen, de bevállalták ezt a felhőért ami... cserébe "egyre gyengébb nyereséget produkál", miközben folyton azt igérgetik, hogy majd jövőre... majd. Hát persze.

Sok még a közlendője, olvasd el ha érdekel, hogy minden szuper és fényes a jövő, én inkább rátérek a negyedéves jelentésre.

Szóval: "IBM: nem húznak a legfontosabb üzletágak"

"Az előző negyedévek pozitív trendje nem folytatódik, rosszul sikerült az IBM negyedéve. A tőzsdei befektetők pánikba estek, több, mint 8 százalékot esett a papír."

8 százalék minusz; a felhő megint megszeretgette őket a kitartásukért ő iránta.

Amúgy nem volt "trend" egyszer volt egy nem katasztrofa negyedév, de amúgy évek óta mennek a lejtőn, hála a felhőnek.

"Az elemzői várakozásoktól számottevően elmaradt az IBM negyedéve. A szeptember 30-cal zárt három hónapban a vállalat 18,8 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 2,1 százalékos visszaesés az előző év hasonló időszakához képest."

"Ami kiborította a befektetőket, az a "stratégiai imperatívuszok" bevételek sora.  (Én: értesd: felhő) A cég az előző negyedévekben erre tette a hangsúlyt, előző negyedévben 20 százalékkal bővült ez a sor. Most sem gyorsabb a növekedés, 10 százalék, ami látványosan elmarad a várt gyors ütemű bővüléstől. Ennek a tételnek kellene lennie az IBM új húzómotorjának, amely fokozatosan bevétel- és profittermelő ponttá válik a cégen belül. A 10 százalékos növekedés azonban nagyon alacsony,"

Amúgy megjegyzem, hogy az előző IBM-s hír a frisebb ahol már az szerepel, hogy: "egyre gyengébb nyereséget produkáló felhős üzletága"

Még jobban elmerülünk egyre rosszabb a helyzet:

"Az egyes szegmensekre pillantva: a cég gerincét képező "informatikai szolgáltatások és felhős platformok" nem tudta növelni bevételét, maradt 8,3 milliárdos forgalomnál, jövedelmezősége viszont romlott."

"Az üzleti szolgáltatások szerény, 3 százalékos növekedéssel 4,1 milliárdig nőtt, profitja azonban maradt hajszálvékony"

 "A Cognitive Solutions, amely az üzleti alkalmazásokat gyűjti, 5 százalékot zsugorodott (4,1 milliárd)"

Ami a lenézett "régi" leépítendő üzletágat illeti:

"A jó öreg hardveres szegmens növekedése most kifulladt, de ez nem feltétlenül rossz hír, a bázisév (amelyhez hasonlítjuk) szintén nagyon erős volt, az pedig kisebb csoda, hogy a mainframe-bevétel még ehhez képest is tudott 6 százalékot nőni."

"A Power-alapú rendszereket is nagyon jól fogadta a piac, 17 százalékkal nőtt a bevétel"

"A tárolós biznisz viszont nem bír feltápászkodni, most 6 százalékos zsugorodásról adott számot. "

És akkor pillancsunk rá a nagy reménységre a Red Hat-re.

Miközben tízezrével rúgja ki az embereket, a felhőre nem sajnál semmit:

"Gigantikus felvásárlást jelentett be az IBM"

"Története legnagyobb felvásárlását jelentette be a hétvégén az IBM: 34 milliárd dollárért veszi meg a Red Hat nevű amerikai szoftvercéget, hogy a magasabb profit marzzsal kecsegtető üzletágak felé terjeszkedjen. Az IBM részvényenként 190 dollárt fizet készpénzben a vállalatért, ami hatalmas, 63 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróértékhez képest. "

Egy döglődő cégnek pont egy ilyen felvásárlás hiányzik. Vajon mit gondol ilyenkor magában a sok kirúgott ember.

Ez is a felhőért történt:

"Az IBM stratégiája, hogy az előfizetéses szoftverek kínálatát erősíti, ahogy a hagyományos szoftverek értékesítései lassulnak és a szerverek iránti kereslet is csökken. "

Ez a szöveg, de a negyedéves számok ellenkezőt mutatják, de óké kit érdekelnek a tények amikor egy cég vezetéséről van szó.

"Így az akvizíció jól beleillik az IBM stratégiájába, hiszen az előfizetés alapú bevételek súlyát nagyban növeli. "

Minden techcég erre vágyik, fizess rendszeresen, örökké ugyanazért.

Miket nem mondanak álltalában a felhős cégekről itten:

"A Red Hat az egyike azon kevés vállalatnak a cloud computing szektorban, amelynél még a bevételek is növekszenek, de készpénzt is termel a cég - mondta el az IBM vezére, Ginni Rometty a Reutersnek adott interjúja során."

Ezt azért riktán hallani mainstreamben a felhővel kapcsolatban.

"Az IBM jó példa arra, hogy a régi, nagy technológiai vállalatok felpörgették a felvásárlásokat, hogy piacot szerezzenek és erősítsenek a versenyben, különösen a cloud computing területén."

Igen, ami amúgy nem termel profitot jellemzően, sőt.

"Az IBM a bevételek csökkenésével küzdött éveken keresztül, ezért új üzletágak felé fordult, például a mesterséges intelligencia területén fejlesztett."

Dehát... pont emiatt csökkent a bevétel, hélló!!!

Na jó, ez talán nagyon túlárazott, de jó lépés volt... Vajon pl. a befektetők így gondolták?

Nem.

"Nem díjazták a befektetők az IBM felől érkező hétvégi hírt, miszerint 34 milliárd dollárért veszi meg a Red Hat nevű amerikai szoftvercéget, hogy a magasabb profitmarzzsal kecsegtető üzletágak felé terjeszkedjen. Az IBM részvényenként 190 dollárt fizet készpénzben a vállalatért, ami hatalmas, 63 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróértékhez képest. A "büntetés" most a részvényesek részéről 3,25%-os részvényárfolyam-esés az IBM esetében."

Nézzük a Microsoftot aminek állítólag jól megy.

Állítólag, mert a felhős eredményeket még most is amikor állítólag hasít nem ismerhetjük meg.

"Microsoft: igazi aranykor"

Az aranykor nem igazán valódi eredményekből jön a techcégeknek,  hanem olyan dolgokból mint amikről tegnap írtam, pl. saját részvényvásárlás stb..

"Ragyogó negyedévet zárt a Microsoft - állapíthatjuk meg a cég frissen közzétett pénzügyi eredményeiből. Az igazán fontos üzletek látványosan húznak, száguld az Azure, az Office és az üzleti Windows is."

Az a helyzet, hogy az igazi számokat nem tudjuk.

"A főszereplő persze az Azure, amely 76 százalékos növekedést produkált - sajnos a Microsoft továbbra sem árulja el, hogy ez pontosan mekkora bevételnek felel meg."

Hát ez azt jelenti általában, hogy a bázis adat nagyon alacsony.

A Microsoft összekeveri a különböző felhős dolgokat, hogy jól mutasson a helyzet, pl. más sikeres dolgokhoz hozzávágja, úgyhogy igazából nem tudjuk mi a helyzet a felhőjével.

Elvileg viszont minden szép minden jó.

A másik meg, hogy nem az a nagy cucc, hogy növekszik-e a felhő, hanem termel-e profitot. Pl. majd megnézhetitek, hogy mi a helyzet a jelenlegi felhőkirállyal az Amazonnal.

Ha pedig a jelenre pillantunk, elég rövid lehet majd az a "Aranykor":

 "Menekülnek a befektetők a tech-papírokból"

"Térden lőtte magát a hét mesterlövész. Egész évben, sőt évek óta a hét vezető technológiai részvény (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Nvidia) rendre elverte a többieket. Októberben viszont megváltozott a trend, a befektetők a defenzív szektorok felé menekültek."

Mint írják elemzők ezek az árazások totál falsok:

"az árazások nagyon elszálltak, a cégek éves nyereségének 20-60 szorosát érték a cégek (a legmagasabb érték az Amazoné), ezek az úgynevezett előremutató P/E értékek pedig már nem ígértek túl sok jót.

EGY JÓL MEGFOGHATÓ PÉLDÁVAL, EGYES PAPÍROK ESETÉBEN OLYAN VOLT AZ ÁRAZÁS, MINTHA A KÖVETKEZŐ ÖT ÉVBEN ÉVES SZINTEN 35 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉST ÉRHETETT VOLNA EL AZ AMÚGY IS MAMUTCÉG."

"Mindez azt is jelentette, hogy ha a modellbe a 35 helyett, a még mindig gigantikus 25 százalékos növekedési ütemet helyettesítjük, akkor is indokoltnak tűnt egy 50 százalékos leértékelődés."

Amikről korábban írtam, hogy hogyan kamu az árfolyamuk értéke, például mert állami pénzből visszavásárolják a saját részvényüket, amivel felhajtják az árfolyamot függetlenül az igazi teljesítménytől... nos így kell "Aranykort" csinálni.

Google...

Felemás eredményeket mutatott fel a Google

A Google más mint a többiek, mert neki megvan a "csodabevételi forrás", hirdetésekből remekül megél, nem kell semmi újat feltalálnia, és nincs szüksége a felhős bevételekre. A többiek a felhőt ezért is akarják: legyen nekik is, egy olyan dolog amiért a felhasználó újra és újra fizet.

"Nem sikerült teljesítenie a Google-anyacég Alphabetnek a Wall Street elemzői várakozásait, ezért 5 százalékkal esett a részvényárfolyam a szeptember végével záródó harmadik negyedéves jelentés megjelenését követően. "

"Megszokott módon a bevételek kiemelkedő részét a hirdetési üzletág adja, amelyet továbbra is a mobilos keresés húz. A bevétel ebben a szegmensben ezúttal 24 milliárd dollár, amelyen belül a fizetett kattintások 62 százalékot nőttek, miközben 28 százalékot csökkent egy kattintás átlagára."

Node mi a helyzet a Google felhőjével?

"Emésztik a pénzt az "egyebek""

"A felhős szolgáltatásokat és a Play Store eredményeit is magába foglaló "egyéb bevételek" 29 százalékos növekedéssel 4,64 milliárd dollárt értek el, az elemzők 4,81 milliárd dolláros várakozásához képest. "

Vagyis ő is összevonja  a dolgokat. És figyelem! A bevétel nem egyenlő a profittal. Összességében "emésztik a pénzt".

" Emellett viszont a tőkeberuházások jelentős részét a felhős szolgáltatások támogatása, valamint az adatközpontok építése jelenti - így az Alphabet jelen negyedévben 5,28 milliárd dollárt költött összesen beruházásokra a tavalyi 3,54 milliárd dollárhoz képest."

A Google+ megszűnik.

"A különböző kísérleti próbálkozásokat magába foglaló "egyéb tétek" szolid 30 millió dolláros növekedéssel 146 millió dollárt értek el a negyedévben. Emellett viszont a veszteségek a csökkenés helyett inkább megint növekedtek, 650-ről 727 millió dollárra. "

Ez is mutatja, hogy nem kell valami új terméket feltalálni ahhoz neki, hogy ússzon a pénzben.

A felhős részben nyomatják az új embereket, akiknek nagy része gondolom kvótás, de a Google el fogja bírni őket, mások rossz körülmények között nem ha nem teljesítenek jól.

" A pénzügyi igazgató hozzátette, hogy a szokásosnál magasabb harmadik negyedévi létszámbővülés ezúttal a felsőoktatásban végzettek magas számának felvételével magyarázható, ahonnan folyamatosan igyekeznek fiatalokat felvenni a gyorsan bővülő fejlesztői és mérnöki pozíciókra, például a felhős területekre."

 SAP:

"Még mindig tart az SAP felhős átalakulása"

"Továbbra is növekedő bevételről és ezen belül is egyre nagyobb felhős bevételről számol be az SAP. "

Még egyszer: bevétel növekedés nem egyenlő a profit növekedéssel, mint majd most is látjuk.

"Viszonylag jól sikerült az SAP harmadik pénzügyi negyedéve, amely 8 százalékos növekedéssel 6,02 milliárd eurós bevételt tud felmutatni az előző év azonos időszakéhoz képest. A részvényesek mégsem teljesen elégedettek az eredménnyel, és nem csak a 6 százalékkal 1,24 milliárd euróra csökkenő nettó eredmény miatt. "

Lehet növelni a felhőd, de ezzel nőnek  a veszteségeid is jellemzően, tehát pénzügyileg nem kívánatos a dolog.

Minden szép és jó, de azért:

"Ennek eredményeként viszont a vállalat a felhős bevételekre vonatkozó 2018-as előrejelzését egy kicsit lejjebb vitte, a korábbi 36,5-39 százalékos arányról 34-38 százalékos bevételnövekedésre."

Most viszont jön egy "aranyos" rész:

"Bill McDermott vezérigazgató viszont nagyon lelkes az elemzői konferencián elhangzottak alapján, meglátása szerint a vásárlók egyértelműen azt szeretnék, ha a vállalat egyre több szolgáltatása a felhőbe költözne."

Azért is aranyos, mert tudja, hogy hazudik és ez még ebben a cikkben is kiderül:

"A növekedő számok ellenére azért továbbra is vannak lassabban mozduló vállalatok, mint ahogy a Reuters idézi egy friss kutatásból, Németországban mindössze a válaszadó vállalatok tíz százaléka akarja az alapvető folyamatait a helyi adatközpontokból a távoli szerverekre helyezni. A német-ajkú SAP-felhasználókat tömörítő DSAG csoport sürgeti is a vállalatot, hogy 2025-ben még ne szüntesse meg teljesen az üzleti alkalmazásokat tartalmazó Business Suite csomagot, hanem folytassa a felhős és a helyben futó szolgáltatások hibrid kínálatát."

A felhő fanatikusok csak egy jövőt látnak: felhő mégha beldöglik is a cég amit vezetnek, meg úgy kb. minden ellentmond ennek.

A befektetők itéletet mondtak:

"Az alapvető növekedés és az új megoldáscsomag ígéretei ellenére az SAP részvényárfolyama 3,5 százalékot esett a pénzügyi negyedéves jelentés bemutatását követően, mivel a befektetők az üzemi eredményhányaddal nem egészen elégedettek. A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) megfelelő üzemi eredményhányad ezúttal ugyanis 20,5 százalék, ami bizonyos nem részletezett egyszeri költségek miatt elmarad a célként kitűzött 30 százaléktól."

Miújság a Lenovóval?

"A Lenovo személyi számítógépek hozzák, a szerverek és a mobilok pedig viszik a pénzt."

Világos.

"A PC-s szegmenssel ellentétben továbbra sem megy jól a szerveres-tárolós üzletág. Bár a forgalom ebben a negyedévben is jelentősen, 58,2 százalékkal 1,54 milliárd dollárra nőtt, a nyereségességtől továbbra is távol van a szegmens. Öröm az ürömben, hogy legalább a csökkent a veszteség, a tavalyi 131 milliós üzemi veszteség helyett már 60 milliót égetett el adatközpontos termékeivel a cég, így a vállalat már átlagosan csak 3,9 százalékot bukik minden egyes értékesített termékén."

Most pedig elérkeztünk az újabb top sztorinkhoz: Oracle

Ők azok akik megmentenék a méheket.

Nos hogy áll ő a felhőjéhez:

"OpenWorld: makacsul kapaszkodik felhőjébe az Oracle"

"Felhő, felhő, és még egy kis felhő - a különféle beszámolók alapján röviden így foglalható össze az Oracle idei nagy éves dzsemborija, az OpenWorld. "

Azt hiszem ez elég világos. Itt a vezetés összekötötte sorsát a felhővel, évek óta igéri a nagy áttörést, de ehelyett csak a zsugorodás megy.

"A bejelentések dominósorát idén is Ellison lökte el a vállalat második generációs felhőjét eregetve a hallgatóság fölé. Ezt az Oracle az alapoktól gondolta újra, a fontossági lista legelején pedig a biztonság szerepelt, a vállalat ebben láthatott kellő jelentőségű differenciáló tényezőt."

Az Oracleről már volt szó, pl. ebben a félévben is volt egy brutális sebezetősége ami kiderült és ez az Openworld  ahol a vezető simán kijelentette, hogy a felhők védelme rossz, de most itt van már az ő új felhőjük ami jó. 

Viszont itt az új top sztori:

Végre a részvényesek léptek:

TÖRTÉNELMI ESEMÉNY:

"Perbe fogják a részvényesek az Oracle-t" 

"A vád szerint félrevezette a befektetőket a vállalat, nem is annyira kelendő a felhő."

Befektetői perlik be az Oracle-t, a panasz szerint azért, mert a cég félrezetette őket a felhős technológiák térnyerése kapcsán. A több befektetési alapot, például a floridai Sunrise város tűzoltóinak nyugdíjalapját is összefogó perben a felperesek azt állítják, hogy az Oracle nem megfelelő tájékoztatást adott a felhős bevételek növekedéséről, ezzel pedig súlyos károkat okozott.

A vezetőség nemcsak hazudott, hanem a cég erőszakott alkalmazva terjesztette a felhőt:

"Az elmúlt néhány negyedévben az Oracle különösen nagy hangsúlyt tett vállalati kommunikációjában a felhős technológiákra. Ez vitte a prímet a cég szokásos partnerrendezvényein és konferenciáin, illetve erről szóltak a negyedéves pénzügyi jelentések és az azt követő elemzői konferenciahívások is. Ezekben a cég a felhős bevételek látványos növekedését hangoztatta, Larry Ellison alapító pedig egyenesen az Amazonhoz, a felhős mezőny piacvezetőjéhez kezdte hasonlítani az Oracle-t. A vállalat kommunikációja szerint a jó teljesítményt a nagyon alacsony árak és a versenyképes termékek kombinációjával érte el - az ügyfelek egyszerűen imádják az Oracle Cloudot."

"A keresetet benyújtó felperesek szerint azonban ez nem fedte a valóságot, az ügyfelek kényszerítés és fenyegetések hatására kezdtek felhős termékeket vásárolni. Ez a modell szerintük fenntarthatatlan volt, és viszonylag gyorsan szét is esett - írja a Bloomberg. Végül ez vezetett oda, hogy júniusra az Oracle részvényárfolyama hatalmasat esett, a negyedéves jelentésben a cég egyszerűen eldugta az addig úton-útfélen hangoztatott felhős számokat, ezzel pedig megrengette a befektetői bizalmat. A lépést a tőzsde jelentős eséssel jutalmazta."

A kereset egészen specifikus tételeket is megfogalmaz a céggel szemben: például azt, hogy az Oracle a szoftverlicenc-auditokat és a meglévő támogatási szerződések módosítását használta arra, hogy az ügyfeleket felhős szolgáltatások vásárlására kényszerítse. A panaszosok szerint így a bevételnövekedést nem a sikeres portfólió, a versenyképes termékek és az ügyfelek elégedettsége hajtotta, illetve a "soha nem látott szintű automatizáció és költséghatékonyság" hanem a cég erősen vitatható taktikája - ezzel pedig a vezetés félrevezette a befektetőket.

"arra is van nyilvános példa, hogy az Oracle az ügyfelet felhős környezetbe akarta kényszeríteni."

"Az Oracle a sajtónak tömör nyilatkozatot adott ki, eszerint a per tárgytalan, a vádakkal szemben pedig a cég erélyesen meg fogja védeni magát."

Ez bomba hír... remélhetőleg a vég kezdete. Még mennyi ilyen történetet tartogathat a többi vállalat?

Még azonban nincs vége, nézzük meg a felhőkirály Amazont:

"Nagyon távol már az 1000 milliárdos álom - Ma lenyomhatják az Amazont"

Amazon a felhőkirály:

" A Canalys adatai szerint a cloud infrastruktúra szolgáltatók között az Amazon a legnagyobb szereplő a világon, 30 százalékos piaci részesedéssel. "

Előző idézetből is láthatod:

"Ezekben a cég a felhős bevételek látványos növekedését hangoztatta, Larry Ellison alapító pedig egyenesen az Amazonhoz, a felhős mezőny piacvezetőjéhez kezdte hasonlítani az Oracle-t."

Sokaknak a felhő veszteséget okoz, profitit szinte sehol, ahogy az IBM-es vezető is fogalmazott:

"A Red Hat az egyike azon kevés vállalatnak a cloud computing szektorban, amelynél még a bevételek is növekszenek, de készpénzt is termel a cég - mondta el az IBM vezére, Ginni Rometty a Reutersnek adott interjúja során"

Nos az Amazon "bevételben csak 11 százalék a részesedése".

Ő a csúcs, ez az amire annyira vágyik mindenki.

Egy frissebb cikkből meg más is kiderül:

"Öt cég, amelyről azt hittük, hogy megállíthatatlan, de kiderült, hogy mégis"

"Az online kiskereskedelem úttörőjéből mára inkább egy cloud-piaci és streaming médiaszolgáltató óriás lett, durva k+f tevékenységgel."

"A kiskereskedelmi üzletág hagyományosan alacsony profit marzsát az Amazon sem tudta feltornászni, inkább a felhő alapú szolgáltatások hozzák azt a kis profitot is, amit fel tud mutatni a vállalat."

Szóval az Amazon is egy agyonstarolt cég ami igazából semmi profiti se termel. Az, hogy ő a felhő király annyit jelent, hogy "kis profitja" van. Ennyi.

Egyébként pedig úgy általában...

A Google biztosított a rossz időkre, annak még a kvóta munkatársak se tudnak érdemben ártani.

Ami viszont a többieket illeti... úgy tűnik a szép időknek vége lehet. Manapság a tözsde zuhan, a tech papirok meg különösen. A Fed kamatot emel, kevesebb eszközt vásárol.

Az Applenek az se segített, hogy mesterségesen próbálta emelni nagy erőkkel az árfolyamát:

"Milliárd dollárokat veszített saját magán az Apple"

"Kész csődnek bizonyult a vállalat részvényvásárlási programja."

"A jelenség egyik legnagyobb vesztese az Apple, a vállalat már jó ideje agresszívan vásárolja a saját részvényeit, részben hogy kielégítse egyes meglévő részvényeseinek az igényeit, részben pedig hogy minél nagyobb tulajdoni hányadot szerezzen saját magában"

"Momentán az a mérleg, hogy a 2018 első felében történt vásárlásain 9 milliárd dollárt bukott az Apple."

Vajon mi várhat majd a felhős cégekre, akik extrém kedvező körülmények között is jó ha megtermelik saját költségüket, de inkább még azt se?

Hacsak nem mentik őket mesterségesen (állami pénzel, átcsoportosításokkal életképes helyekről) a zsákutca jellegük még ennél is jobban ki fog bukni.

Továbbra se gondolom, hogy komolyabban figyelni kell a felhős helyzetet.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8314536476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása