Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Big Data illúziója és a politikai hatalom

2019. január 03. - GABOR2

Sokan úgy tekintenek az internetre mint egy aranybányára. Sok szempontból, de még politikai szempontból is. A hétköznapi emberek ennek a storynak a nagyobb részét úgy ismerik, hogy majd a politikusok a Big Data segítségével pontosan megtudják majd, hogy mire gondolnak az emberek és mindig azt fogják majd mondani, amit hallani akarnak és majd a gonoszos politikusok így megszerzik a hatalmat. (aztán majd csinálnak teljesen mást) Az a helyzet, hogy a valóság ezt nem igazolja. Eleve a balliberális politikusok inkább kisebbségek pár max. egy-két százalékos csoportjának kegyeit keresik, meg eleve... épp az egésznek az ellenkezője valósul meg.

A politikusok nem szemlélni akarják, hogy mi van az interneten, hogy abból leszűrve a dolgokat, változtassanak az üzenetükön, hanem... az ő oldalukról manipulálják az internetet, hogy mindenki más félrevezetődjön, vagy hát... képzeld el, hogy valami szépet mondott egy politikus, hogy igazából miért van ez.

Rengeteg példa lenne már, most jöjjön egy pár.

"Több ezer bérkommentelője van a szerb kormánypártnak"

"A kormányon lévő Szerb Haladó Párt (SNS) vezetői nyíltan beszéltek egy rendezvényükön arról, milyen trollhadseregük van"

  • a pártnak 3456 bérkommentelője van, akik folyamatosan hirdetik az SNS álláspontját a közösségi médiában és a hírportálok hozzászólásai között
  • egy év alatt közel tízmillió hozzászólást gyártottak összesen 201 717 cikkhez.

 

És igazából akár bevallják akár nem, szinte minden pártnak van ma már saját "bérkommentelő" csapata, sőt olyanok is akik azt játszák, hogy a másik párt tagjai és azért írkálnak, hogy lejárassák azt a pártot amit állítólag képviselnek. Mondjuk a bérkommentelők egy része talán jobban tenné, ha nem írna semmit, mert még ha szándékuk is a pártjuk népszerűsítése, elég kontraproduktívak. Egész konkréten normális viták helyett a másik oldal lekicsinylése megy. Milyen szépen mondtam...

Na és szóval ezért az a hozzáállás, hogy majd a Big Datával tudják majd a politikusok, hogy mi a helyzet valójában teljesen fals, hisz a hatalmas kamuzás megy az interneten. Lehet, hogy a Big Data azt mutatja, ki, hogy repül az adott kormány, aztán meg inkább kétharmaddal nyer.

Lehet, hogy azt gondolod, hogy jó... van pár kamu profil, de ezt statisztikai módszerekkel majd kiszűrik. Nos akkor nézd meg ezt a tavaly előtti cikket:

"Half of all internet traffic comes from bots"

A fele már nem ember volt. Szóval vannak emberek akik kamuznak, de a munkájukat már nagyban átvették a "bot"-ok.

És a Big Data a sok kamuprofilt igazi embernek hiheti és totál félrevezethet.

Sőt más szolgáltatásokat is, amik figyelik a trendeket totál rossz irányba vihetnek. Akik irányítják ezeket a bot-okat képesek meghatározni a trendeket, vagyis hogy miket hisznek trendeknek a techcégek, akik még jobban kiemelik a dolgot, ahogy látják, hogy az "emberek" ezekre keresnek rá.

Vannak akik még duplacsavart is visznek a dologba. Az USA-ban nagy divat a demokrata párt részéről, hogy mindent az "orosz robotokra" fogjanak. Nos kiderült, hogy az "orosz robotokat" vagyis a kamuprofilokat ők gyártották, hogy erre hivatkozzanak, hogy ezért vesztettek és ezért nem legitim a szavazás... Ugye mondtam én, az elektroniku szavazásnál is, hogy ilyesmi dupla csavarok a számítástechnika miatt lehetnek.

"Russiagate eats itself: Democrat 'tech experts' try their hands at election meddling, report reveals"

Szóval a politikusok úgy döntöttek, hogy nagyban gondolkoznak inkább és ők lesznek akik megmondják "mint írt az internet" minthogy ők hallgassanak rá, hisz úgyis láthatták előre... lesznek mások is akik így gondolkoznak majd és az internetes elemzések semmit se fognak érni, minthogy ott majd hatalmas kamuzás fog menni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6214532270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.01.08. 17:18:49

Azért ma még felismerhető, hogy ki bot és ki ember. (Kivéve, ha titokban már léteznek Turing teszten átmenő robotok...) De egy big data elemzés végülis nem feltétlenül ismeri fel. Ha felismerné, akkor már olyan okos lenne, hogy akár át is mehetne a Turing teszten :-)

Az már kevésbé ismerhető fel, hogy egy ember amit ír, azt komolyan gondolja-e, vagy valamit csak eljátszik szórakozásképpen, vagy akár pénzér. Ha belegondolunk az ellenséget éltető irritatív botokat nehéz elkülöníteni az ellenség valódi - de rosszul sikerült - botjaitól. Nem lehet tudni, hogy egy kampány plusszosan, vagy inkább minuszosan sül-e el.

Én már úgy vagyok vele, hogy amit nem tiltanak, vagy legalább nem jár társadalmi megvetéssel, azt nem is érdemes olvasni :-)

GABOR2 2019.01.08. 19:50:09

"Én már úgy vagyok vele, hogy amit nem tiltanak, vagy legalább nem jár társadalmi megvetéssel, azt nem is érdemes olvasni :-)"

Ebben van valami, persze a társadalmi megvetés helyett inkább a hangos kisebbség megvetését mondanám.

Mindazonáltal attól tartok nincs igazad abban amivel indítottál:

"Képtelenek felismerni a felhasználók az álprofilokat"

"Szemléltette egy amerikai kutató, hogy mennyire egyszerű álprofilokkal ismerősöket, sőt személyes információkat gyűjteni. A kísérletet követő interjúkból kiderült, hogy valójában senki nem gyanította az álprofilokról, hogy azok nem valós személyek."

www.hwsw.hu/hirek/59803/facebook-alprofil-phishing-tamadas-kutatas-vizsgalat.html

Csak ha elég mélyre ásnak derül ki, de ha több millió ember adatait gyűjtöd nem hatékony mélyreásni.

David Bowman 2019.01.11. 02:25:02

@KalmanBlog: Magyarul könnyű felismerni. Minket véd a nyelvünk.

GABOR2 2019.01.11. 12:01:47

@David Bowman: Most még, nagyjából, az igénytelen külföldi chatrobotok ellen, de a bérkommentelőktől nem. Amúgy simán lehet, hogy a chatrobotoktól sem, hisz azok nem mondanak sokszor amúgy se bonyolult dolgokat, hanem pl. egy politikusi beszéd után annyit írnak ha vele vannak pl. hogy : "Nagyszerű beszéd volt." Ennyi, nem mennek bele bonyolult fejtegetésekbe, a profilukat pedig véletlenszerű adatokat kitöltő automatizáció is megoldhatja.
süti beállítások módosítása