Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbánék elképzelési közül sok elavult és nem veszik észre

2018. november 13. - GABOR2

Orbánék bizonyos dolgokban nagyon modern, up-to-date-nek képzelik magukat és politikájukat, miközben azok elavultak, vagy zsákutcák. És ez elég nagy baj, mert a tét az ország jóléte.

Pár dolgot vegyünk elő és ezek közül most az egyiket kicsit jobban elemzem.

- Önvezető autó mánia.

Talán tegnap hallottam amúgy, hogy kibővítik a dolgot katonai jellegűre, vagyi katonai dolgokat is önvezetővé akarnak tán tenni, beleértve drónokat. Viszont maradjunk csak magánál az önvezető autónál. A kormány ebben látja a nagy esélyt Magyarországnak; olyannyira, hogy Szíjjártó Péter ezt nyilatkozta:

"az önvezető járműveken múlik a magyar gazdaság sikere".

Volt szó róla miért nem lehet ez a jövő. Most nem megyek bele.

- Digiális állam, gazdaság

Ha olvasod a blogom rengeteget tudsz már erről. Nem megyek most bele. Viszont a bukásukat okozhatja majd.

- Startup mánia

Szintén azt mondom, olvasgasd a blogot, ha nem tudod miért került ez ide.

- Megkésett Kína mánia

Na erről akarok most kicsit többet írni.

Az átlag emberek is úgy voltak vele, hogy amikor igazán nagy story volt már Kína, hogy ó azok milyen elmaradottak. Aztán lassan váltottak az ellenkezőjére, hogy ő most a nagy jövő szuperhatalma, sőt már ma az... pont mikor a dolgok nagyon-nagyon rossz irányt vettek arrafelé és a fényes jövőkép borzasztó messze került.

Orbánék amúgy most voltak nemrég Kínában és jönnek ám a nyilatkozatok:

"Orbán Viktor: Az új erőközpontok között Kína áll az első helyen"

"Új, több pólusú gazdasági világrend van kialakulóban, az új erőközpontok között pedig Kína áll az első helyen – mondta Orbán Viktor, aki a kelet-közép-európai régió országait is felemelkedő erőközpontnak nevezte, rámutatva: azok a következő 5-10 évben Európa gazdasági motorját adják." 

"Kínához ideológiamentesen kel közelíteni, „el kell fogadni, hogy különbözőek vagyunk”, különbözően irányítjuk országainkat."

Most nem akarok emberjogi dolgokkal foglalkozni, bár azokat is kéne nézni. Azt akarom bemutatni, hogy Kína helyzete mennyire megváltozott pár év alatt... ja és hogy ezt nem veszik sokan észre.

Sikerjelentések:

Soha nem látott áttörést hozott a magyar keleti nyitás

Igazából Magyarország az igazán fincsi kínai storykat lekéste, még mindig lehet üzleteket kötni, de az igazán jó üzletkötések korszakának vége.

Innovációs partnerséget kötünk... azokkal akik arról híresek, hogy ellopják amit csak tudnak... igazán zseniális ötlet volt, ki kéne tüntetni az ötletgazdát.

 Orbán: Mostantól csak keleti devizában bocsátunk ki devizakötvényt

Szóval jók vagyunk a hírek szerint, meg csatlakozunk a jövő szuperhatalmához.

Na akkor nézzünk rá Kínára egy picit.

"China’s Debt Bomb"

Kína csodálatra méltó nagy GDP növekedést ért el hosszú időn keresztül és úgy 2009-ig úgy tünt, hogy minden szuper lesz. Utánna kezdet egy csomó minden még ennél is sokkal gyorsabban tönkrevágódni.

"It’s been called a mountain, a horror movie, a bomb and a treadmill to hell. To doomsayers, China's $34 trillion pile of public and private debt is an explosive threat to the global economy." 

Ez a bevezető magáért beszél. Százalékban:

"Even with the government focus on deleveraging, Chinese borrowing rose 14 percent in 2017, ballooning to 266 percent of gross domestic product, from 162 percent in 2008."

Nagy a kínai GDP? Nos az adósságuk a GDP-jük 266 százaléka és 2008-tól több mint 100 százalék jött ehhez. Vagyis nagyon rövid idő alatt nagyon elb@szódtak a dolgok.

Ráadásul nem is akárhogy. Ugyanis az adósságuk egy jelentős része most dollárban van, ami korábban nem így volt. Miért baj ez nekik? Azért mert a korábbi szupermódszerük arra, hogy növeljék a gazdaságukat mostmár mindig nagyon fog fájni. Ugye hallottad korábban, hogy a kínai valuta leértékelt és az amerikai vezetők szeretnék, hogy feljebb vigyék az árfolyamot? Ez volt Kína egyik csodafegyvere, hogy leértékelte valutáját és így sokkal olcsóbban meg tudták venni a termékeit, mint a versenytársaiét és ez hatalmas erőt adott a gazdaságuknak. (Hétköznapi embereknek persze szívás, ha külföldről akartak vásárolni.)

És akkor egy kis történelem. Korábban volt egy nemzet akikről hasonló cikkek születtek mint mostanában Kínáról, ez pedig Japán. Ő tőlük viszont már nem fél úgy senki, mert megakadtak... de miért?

Hú sokat kéne írni, nem csak erről, de egyszerűsítve... Az ok az úgynevezett  "Plaza Accord" , vagy magyarul Pláza-egyezmény volt.

Japán igazából nem volt szuverén és megtehették ezt vele, bár így is hogy elfogadják vérnek kellett folynia...

Az USA nem akarta a korábbi döntései következményét elszenvedni, úgyanis az akkori bármennyire is korrumpált rendszer volt, akkor is zárt volt, és a következményeknek egyszer ezért jönniük kellet. De az amerikaiak erővel belenyúltak és erővel "varázsoltak" egyet.

"A világ öt vezetõ hatalmának (Egyesült Államok, Japán, NSZK, Nagy-Britannia és Franciaország) pénzügyminiszterei által 1985 szeptemberében megkötött úgynevezett Plaza-egyezmény következtében a japán jen nagyon jelentõs mértékben felértékelõdött az amerikai dollárhoz képest.(árfolyamsokk).

 A Plaza-egyezmény hatására azonban bekövetkezett az árfolyamsokk, a jenárfolyama átlagosan közel 40 százalékkal a vásárlóerõ-paritásos érték fölé emelkedett.Ebben a helyzetben az export volumene 1986–1987-ben jelentõsen csökkent, öt év (1986–1990) átlagában is csupán évi 3 százalékkal lett nagyobb. Ugyanakkor a rendkívül nagycserearány-javulás hatására gyorsan nõttek a beruházások (átlagosan évi 8,2 százalékkal),és jelentõs maradt a gazdasági növekedés üteme (évi 4,8 százalék).Az elhúzódó recesszió akkor bontakozott ki, amikor a negatív irányú árfolyamhatásmég erõsebbé vált. Az 1990-es évek elsõ felében a jen felértékelése a vásárlóerõ-paritásosszinthez képest már a 60 százalékot is meghaladta. Ráadásul a külkereskedelmi cserearányokújból romlani kezdtek, különösen 1995 után. Az 1990-es évek elején kirobbantválságot más körülmények idézték elõ, de a recessziót elsõsorban a negatív irányúárfolyamhatás tette elhúzódó jellegûvé.

Az amerikaik hasukra csapnak és azt mondják, hogy most akkor Japán értékelje fel a valutáját 51%-kal. Vagyis kb. ezután kb. minden japán termék ára felmegy 51%-kal... egyik napról a másikra.

"The exchange rate value of the dollar versus the yen declined by 51% from 1985 to 1987"

Persze nem mentek bele elsőre... de az USA emlékeztette őket hol a helyük...

És a nagy Japán jövőnek  annyi lett.

Ezt így Kínával nem tudták megtenni. Viszont.

Kína ezt az eszközét ha nem is kiherélte, de magának fájdalmassá tette a dollárban való eladósodással, azért, mert ha ezután majd megint leértékeli a saját pénzét, akkor automatikusan növeli az adósságát. Miért csináltak ilyen butaságot maguknak? Jó kérdés.

Másik amit szoktak mondani, hogy ó milyen klassz a kínai szabályozása a pénzügyeknek. Csakhogy a mostani egyik legnagyobb bajával szemben ez most nem nagyon ér semmit se.

Kb. ugy 2010-től érezhetően maguk a kínaik érezték úgy hogy a dolgok már nem lesznek olyan fényesek mint eddig, vagy éppen igen... a gazdagodás vonatára viszont sokan fel akartak szállni, mert talán érezték ez az utolsó esélyük. A kínai kormány viszont szabályozta, hogy kik kaphatnak hitelt és csak a jó pénzügyi helyzetűek kaphattak. Válság volt. Csakhogy a kínaiak ezt kijátszották, hiába írták elő a hatóságok, hogy kik kaphatnak hitelt mégis egy csomó pénz került olyan helyre ahol nem forgatták jól és nem tudták visszafizetni, pedig látszólag minden oké volt. Hogy lehet ez? Árnyékbankrendszer. Például: A bank szabályszerűen odaadta a jó pénzügyi helyzetű cégnek a pénzt... az meg továbbadta olyanoknak akiknek nem kéne. Mert talán azt hitte, hogy minden megy majd tovább mint az utóbbi időkben és garantált a jó üzlet. Viszont alapvetően változott meg minden és bizony a jó üzletek általános korának vége lett és rengetegen nem tudták visszafizetni az adósságukat. Egészen brutális mértékű a dolog. Ajánlom olvass utánna.

Szóval Kínának nemcsak államadóssága van, hanem a vállalatai, az önkormányzatai... minden egésszen elképesztő módon el van adósodva. És ezt pl. Orbán Viktorék már nem látják meg és olyan szövegeket nyomnak amik kb. 10 éve lettrk volna helytállók.

Pl.: "$6 trillion of local government debt may be lurking under the surface in China: S&P"

6 billió dollár önkormányzati rejtett adósság... És ezeket kb. az elmúlt pár évben hozták össze.

Szóval úgy tűnik, hogy egy csomó ember megérezte, hogy itt az idő felszállni az útolsó vonatra, hogy részesedjen a jólétből és ezért a páratlanul írígyésreméltó helyzetüket, egy páratlanul rosszra varázsolták.

És az a legendássá vált jó kínai vezetés is kiderült, hogy igazából nem az. Eleve a gazdasági növekedés jórészt abból jött, hogy hagyták, hogy az emberek maguk üzleteljenek, aztán ebből lett egy csomó pénze az államnak is és egy darabig tényleg a gazdaságot segítő beruházásokat csináltak, de manapság csak mindent elrontanak.

Nagyon félnek, hogy fellázad ellenük a lakosság, ezért csinálnak egy csomó felesleges beruházást amivel égetik a pénzt...

Gondolom hallottál már a kínai szellem városokról. Ezek hatalmas mindennel felszerelt nagyvárosok amikben kb. senki sem él.

 "Az ország, ahol 50 millió lakás áll üresen - Ebből még nagy baja lehet az egész világnak"

"Több mint 50 millió lakás állhat üresen a kínai városokban, ami a teljes állomány mintegy 22%-át teszi ki "

 "Az üresen álló lakások nagy részét befektetési céllal vásárolt lakások teszik ki, ami komoly problémát jelent: egyrészt nagyon megnehezíti a fiatalok számára az első otthonhoz való hozzájutást (hiszen az árak is elszálltak a befektetési célú felvásárlások miatt), másrészt viszont, ha megfordul a piac, és az árak csökkenésétől tartva önteni kezdik a piacra a befektetők az ingatlanokat, az megroppanthatja a kínai gazdaságot. Ennek következményeit az egész világgazdaság megsínylené. "

Ezek az üres városok ott vannak és üresen is maradnak, mert olyan sokba kerülnek a mesterségesen felvitt árak miatt, hogy a hétköznapi emberek nem tudják megvenni, a milliárdosoknak viszont nem egy van belőlük. A "kommunista" Kínában.

"A spekuláció következtében az elmúlt időszakban elszálltak az ingatlanárak az országban, ami azzal is jár, hogy sokan azok közül, akiknek valóban szükségük lenne rá – például az első lakást vásárló fiatalok –, nem tudnak otthont venni maguknak.Milliók szorulnak ki ily módon az ingatlanpiacról, növelve ezzel a társadalmi egyenlőtlenségeket."

Miért is lehet ez...

Kína álmodozott arról, hogy a jüan világpénz legyen. Viszont ahogy ők szabályozzák a pénzáramlást ez nem lehet. Magyarországon pl. teljes konvertibilitás van, vagyis tetszőleges deviza, vagy valuta szabadon átváltható másik devizára vagy valutára és ez nemcsak az egy éven belüli pénzekre vonatkozik.

Kínának is többek között ezt meg kéne valósítania, hogy világpénz lehessen a fizetőeszköze. Úgy tűnt, hogy elindulnak ebbe az irányba.

Azonban pár éve Kínában kitört a pánik, hogy a kínai storynak vége és a gazdag kínaik elkezdték kimenteni a pénzüket Kínából. Ez több pénzügyi rendszerre nagyon durva hatással volt és a kínai vezetés közbelépett, hogy ezt megakadályozza. Az eredmény: a gazdag belföldi emberek mivel nem tudják biztonságosnak vélt külföldi helyeken elkölteni a rengeteg pénzük, otthon kerestek lehetőséget... és a legtartósabb, legjobb dolognak az ingatlan tünt. És tadám, rengeteg pénz ment ingatlanba, ami felvitte az árakat és ott vannak a városok szinte emberek nélkül. Így viszont mi lesz az ingatlannal... lerobban... kell valaki aki karban tarja... akkor viszont már máris inkább viszi a pénzt mint hozza és mivel ilyen abnormális méreteket öltött ez a dolog, -lehet mint félnek is tőle- hirtelen elveszíti majd az értékét és összezuhan az egész... Elvégre egyszer talán tudomást kéne venni a dologról, hogy a városok amikben senki se él... igazából...  nem érnek semmit.

Azonkívül még ott van az is, hogy bizonyos dolgokkal kapcsolatban a helyzet sokkal rosszabb mint a statisztikából tűnik, ugyanis a statisztikák több okból is hamisak és nemcsak kicsit, hanem brutális mértékben hamisak.

Még sok oldalt meg lehetne Kína dolgaival tölteni, én viszont azt ajánlom olvass utánna.

Ami méginkább aggasztó, hogy a kínaik lehet úgy döntenek, hogy úgy oldják meg az egész helyzetet, hogy csinálnak majd egy nagy háborút.

A haditechnika nagy részét a Nyugattól lopják hozzá; internetről... a kényelemnek nagy ára lesz lehet a Nyugat számára.

Visszatérve... Orbán Viktor ettől a Kínától van elájulva, ami szupergyorsan tönkrevágta a valóban fényesnek tűnő jövőjét. Tíz éve még oké lett volna Orbán hozzáállása, bár már akkor is le lett volna maradva az igazán jó időszakról. Ennyi erővel Japántól is elájulhatna, de tőlük már nem ájul el senki.

Még meg kell említeni azt is, hogy a kínaiak nem szuperhatalmak, hanem szuperlúzerek. Tönkrevágták a környezetüket, szuperolcsón dolgoztak és a leértékelt valuta miatt még többet veszítettek és mikor eljött volna mindennek a drágán megtermelt gyümölcse, tönkrevágták a nagy esélyüket és egy baromira eladósott országban élnek, ahol a verejtékkel létrehozott dolgok tulajdonjoga szépen -az adósság miatt- át fog kerülni néhány nagyon gazdag ember tulajdonába.

Kína egy elrettentő példa lesz, de mi erre majd megint csak később jövünk rá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3914370457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.01.06. 13:50:31

Érdekes adalék a kínai témához:
www.ft.com/content/5839f5dc-0fdd-11e9-a3aa-118c761d2745

Saját professzorukat cenzúrázták.
süti beállítások módosítása