Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Beszéljünk egy kicsit a digitális egészségügy "apró" hátrányairól

2018. november 13. - GABOR2

Magyarországon is betör a digitalizálódás egyre jobban az egészségügybe, pl. talán tegnap hallottam rádiós hírben, hogy fel fogják tölteni a betegek elmúlt öt éves korelőzményét. A kormányzati mainstreamben csodálatos dolgokat olvashatsz a digitális egészségügyről, sőt semmi mást se olvashatsz. Most nézzük meg milyen hátrányok lehetnek a teljesség igénye nélkül.

"Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat"

Az egész cikk kötelező olvasmány, mindent nem írhatok ki belőle pedig minden szava megérdemelné.

"Kétszer annyi rosszindulatú támadás éri az egészségügy, mint az ipar informatikai rendszerét – legalábbis az Egyesült Államokban. A terep még a bankszektornál is vonzóbb: míg egy bankkártya ellopott adatai egy dollárért cserélnek gazdát a feketepiacon, egy páciens elektronikus egészségügyi „kartonja”, amely jócskán tartalmaz pénzügyi adatokat is, 200–2000 dollárért is elkelhet. Még a lopott holmi elpasszolásával sem kell sokat fáradozni, hiszen a legbiztosabb vevők maguk a meglopottak. A zsarolószoftverek áldozatai inkább fizetnek, mert ha egy kórházi informatikai rendszer megsemmisül, betegenként 380 dolláros költséget jelent a helyreállítása. Nem is szólva arról, hogy akár életveszélyes helyzetet okozhat, ha sürgős esetben nem férnek hozzá a beteg kórelőzményét, gyógyszerérzékenységét felsoroló adatokhoz."

Vagyis a legősibb titokkal ,az orvosi titokkal való zsarolással több százszor több pénzt keresnek a hackerek. Hmmm... akkor vajon bele fogják-e fektetni az energiát hogy megszerezzék ezeket az adatokat? Amúgy pont akik a legjobban akarják, a politikusok félhetnének a legjobban a zsarolástól, dehát hogy mi a helyzet a politikusok technikához való hozzáállásával már sokat fogalalkoztam. 

Arról is beszélnek, hogy ezzel mennyit lehet spórolni. De vajon ilyen jellegű költségkeket beleszámolták-e?

"Az Európai Unió a kórházak kiberkockázatának csökkentésére két programot is finanszíroz, közel 100 millió eurós ráfordítással."

Próbálnak megnyugtatni, de engem csak jobban felidegelnek a nyugtatásukkal ugyanis:

"„A hazai egészségügyi informatikai rendszer védettsége nagyobb, mint az amerikaié, de az európai átlagnál is jobb. Ez abból adódik, hogy itt meglehetősen nagyfokú a központosítás, kicsi a szabadságfok, van egy elvárt, minden kórházra vonatkozó szintje az elektronikus adatkezelésnek és adattovábbításnak. Ez pedig eleve könnyebben védhető. "

Nagyfokú a központosítás... felhő. Minden egy helyen. Csak egyszer kell feltörni és az egész ország adata vihető. És garantálom... ha a pénzszerzők nem is, (de igazából ők is) a külföldi titkosszolgálatok meg fogják szerezni ezeket az adatokat, főleg hogy ilyen egyszerű és kenyelmes, hogy minden össze van gyűjtve egy felhőben.

Király Gyula is nagyon nincs képben a digitalizáció és a biztonságról ami kiderül ebből:

"Ráadásul nem divat az élenjáró orvostechnológiák vagy telefonos applikációk használata – ami paradox módon ugyancsak növeli a rendszer biztonságát. "

Ez nem paradox, a telefonos applikációk a biztonság pöcegödre. Ja, hogy szép, csilligó, okostelefonokon vannak ezek, amik a modernitás jelképei... utlolsó sz@rok a biztonság szempontjából, ahol a legális cuccok is úgy kémkednek utánnad mint az igazi kémszoftverek. És egyre csak bugosabbak, úgyhogy nincs itt semmiféle paradox, csak húz évvel ezelőtti a hozzáállásod a dologhoz.

Még egy gyenge pont, hogy maguk az üzemeltetők lehetnek akik piacra dobják majd az adatokat:

"Vannak persze árnyoldalai is a hazai kórházi informatikának(ÉN: b@sszus cikkíró már elfelejtetted mivel kezdted a cikket; ennyire programozott a te agyad is?): a házon belül alkalmazott informatikusok fizetését tíz éve nem emelték, így az messze elmarad a gazdaság más területein elérhetőtől. Az alkalmazott szoftvert szállító és fejlesztő cégek pedig hónapokig sorban állnak járandóságuk kifizetéséért az eladósodott kórházaknál. Így sem a „belsők”, sem a „külsők” nem túlságosan motiváltak az extra teljesítményre."

Szóval akkor pár hátrány:

- egész biztosan el fogják lopni az egészségügyi aktád

- lehet, hogy megzsarolnak több száz dollár értékben

- lehet, hogy az intézménynek kell perkálnia a zsarolóknak

- Domoklész kardja állandóan ott van a kórházak feje felett, hogy akkor most az egészet szépen hazavágják

- biztonsági költségek; amikkel amúgy az alapvető problémát nem tudod majd megoldani

- a biztonság szempontjából semleges szép igéretekből is kb. semmi se valósult meg (korábbi cikkek)

Akkor miért kell ezt eröltetni? Logikus magyarázat nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2714370331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2018.11.15. 10:34:49

Az USA-ban megint kiderült, hogy a kezdeti becslés, hogy hány ember adatait lopták el a kormányzati egészségügyi rendszerből, picit kevesebb volt az elsőre közöltnek.

www.hwsw.hu/hirek/59573/obamacare-medicare-medicaid-cms-tamadas-adatvesztes.html
süti beállítások módosítása