Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy cikk aminek a második felét "elfelejtették" megírni

2018. november 07. - GABOR2

Jaj de jó, tájékozottabb lehetek. Segítenek eldönteni egy dilemmát, most épp azt, hogy mi a jobb: egyszer megvenni valamit, vagy amíg csak használom fizessek érte állandóan. Érdekes érzéseket válthat ki, hogy egy ilyen döntés meghozatalánál csak olyan emberektől kérnek tanácsot a cikkben, akik abban érdkeltek, hogy a második megoldást vállasszuk, vagyis fizessünk örökké. Mert sokkal jobb itt is, ott is fizetni örökké, úgy hogy a dolog sohase lesz a tiéd és ha valami gond miatt nem tudsz ideiglenesen fizetni, akkor ki is húznak alólad mindent; nem igaz? Ez az okos megoldás. Meg hogy két év múlva már többet fizess mintha egyben megvettél volna mindent.

"Venni vagy bérelni? - A pénzügyi igazgatók örök dilemmája"

"A vállalatok pénzügyi vezetői gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy egy beruházás megvalósítása túlságosan felborítja az aktuális üzleti év pénzáramlását és hirtelen megterheli a cég tőkehelyzetét, legyen szó egy nagyösszegű innováció, egy eszközcsere vagy éppen egy kapacitásbővítés megvalósításáról. Az egyszeri nagy beruházási költség (capex) mellett azonban ma már elterjedt a fejlesztési kiadások hosszabb időre szétterített, működési költségként (opex) történő elszámolása is egy bérleti vagy egy lízing konstrukció segítségével. Ez ugyan "kíméletesebb" a cash flow-val szemben, ugyanakkor éveken keresztül negatívan hathat a cég EBITDA-jára, és rajta keresztül a vezetők érdekeltségére is, emellett a hr menedzsmenttől az adózásig számos más területre kihat. A capex és az opex közötti döntés szempontjairól és lehetőségeiről beszélgettünk a Softline és a Deloitte szakértőivel, "

"A capex és az opex közötti döntés egyik kulcsterülete manapság az informatika, ahol egyre nagyobb teret nyer a hardver- és szoftvervásárlással szemben a felhőalapú technológia."

És akkor kezdődik az okosítás ezzel:

"Urbán Zoltán az előnyök között említette az alábbiakat:"

És kapsz egy listát.

Viszont hiába nézed át az egész cikket... valahogy valami szörnyű tévedés miatt a hátrányokról nem találsz listát, hanem a beszélgetés más irányba kalandozik el.

Mintha nem is kiegyensúlyozattan tájékoztatni szeretnének hanem... minő szörnyűség... egy cikknek álcázott marketing anyagot nyomnak, ahol minden szép, minden jó.

Bár ez a lista egyáltalán nem teljes, de azért pár dolog, hogy miért mondj nemet a felhőre.

Amúgy van még egy érdekes dolog a cikkben. Kiderül belőle, hogy a számviteli törvényt olyanra alakították, hogy azzal is nyomást gyakoroljanak, hogy inkább felhőzzél:

"A capex és az opex közötti "választás" az esetek többségében nem szabad döntés eredménye, hanem alapvetően attól függ, hogy melyik számviteli szabályrendszert alkalmazza a társaság pénzügyi beszámolási célokra "

"Az új számviteli kezelés arra sarkallhatja a vállalatokat, hogy újragondolják a "lízing vs. vásárlás" stratégiájukat, és/vagy rövid távú lízingre, vagy több változó bérleti díjat magában foglaló lízingre váltsanak,..."

Ha már nem megy szép, hazug szavakkal...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9014358125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása