Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miújság az E-recepttel?

2018. október 25. - GABOR2

Egy éves az e-recept, ezért a hvg ránézett miújság. És mivel a hvg nézett rá, lehet rá számítani, hogy nem teljesen objektív, de még ezzel is számolva... sz@r.

Igazából már az alapkoncepció, hogy bizzuk a orvosi titkokat sebezhető rendszerekre borzalmas, de nézzük miket talált a szerző.

"Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is"

Igen... ez az a felhő mit oly "szeretek".

"Nincs internet, megszakad a kapcsolat, nem érkezik meg a kód, nem illeszkednek a szoftverek – ezek a problémák fordulnak elő a legtöbbször az e-recept felírásakor. Egy éve vezették be az elektronikus egészségügyi szolgáltatást, de a használata sokszor gondot okoz még." 

"A kisebb-nagyobb problémák száma hatalmas, ezért is nehéz a 7,2 milliárdból kifejlesztett e-recept-rendszeren gyorsan változtatni."

Kényelem ígéret... kidobva. Üdv a valóságban.

"Pedig elméletben minden egyszerű: elég egy telefon a háziorvosnak, aki csak megírja a receptet, fellövi a digitális térbe, ahonnan a gyógyszertárak letöltik, így az érintettnek csak a patikába kell elmennie. Elvileg. Mert a valóság jóval tarkább.

Egy olvasónk például arról számolt be, hogy miután felíratta a recepteket, elment a patikába, hogy kiváltsa a gyógyszereket, de a gyógyszerészek nem láttak semmit a rendszerben. Telefonos egyeztetés után a háziorvos ismét felrakta a „felhőbe” a gyógyszereket, majd azt javasolta, a beteg próbálja meg kiváltani más gyógyszertárban is, de ott sem látták a gyógyszereit. A háziorvos is kért közben konzultációt, az e-receptért felelős Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) azt írta neki, nem zökkenőmentes a rendszer működése. Amit mi sem bizonyít jobban: végül a recepteket a háziorvos postán küldte el a betegnek."

"Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt egykori egészségpolitikusa szerint az egyik legfőbb gond, hogy a netkapcsolat a felhővel sokszor megszakad. Ilyenkor újra kell kapcsolódni, ami egy ötperces folyamat, és erre vagy van idő nap közben, vagy nincs. Ha nincs kapcsolat, akkor az orvos nem az e-rendszerrel kompatibilis gyógyszerkiutalást ír, hanem sima receptet. Ezt viszont a gyógyszertárnak kell bevinnie a felhőbe a kiváltáskor, mert e nélkül nem kapja meg az ellenértékét a NEAK-tól. Egy négyórás műszak alatt 5-6-szor is előfordul, hogy a rendszer ledobja a rendelőt. Komáromi szerint az is probléma, hogy a szakorvosi javaslatok nem kerülnek fel a rendszerbe, amire viszont a krónikus betegeknek szükségük lenne."

A cikk sokkal hosszabb olvasd el ha gondolod, de a korrektség jegyében meg kell jegyezni, hogy javult a rendszer... mostmár csak ennyira rossz mint írtam.

A kényelem ígérete azonban nem csak a betegeknek maradt igéret:

"Nem nőtt, de nem is csökkent az adminisztrációs teher az új rendszerben, ami pedig elvárható lenne – írja a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán a hvg.hu megkeresésére. "

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7714321653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása