Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kiderült, hogy az USA legfelső katonai vezetése és titkosszolgálata alkalmatlan, de minden megy tovább

2018. október 16. - GABOR2

Mennyit láttad már filmekben... az USA hadserege... legfejlettebb technika, vérprofi tech szakemberek, minden technikai megoldás biztonság szempontjából abszolút top. Most ideje, hogy lesokkoljon a valóság. Két hír is van itt.

"Adatlopás a Pentagonnál"

"Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, a Pentagon pénteken hivatalosan is elismerte, hogy egy harmadik felet ért hackertámadás során adatvesztést szenvedtek el, ugyanis a támadók körülbelül 30 ezer katona és civil személyes, illetve hitelkártyaadatait is megszerezték."

"A történteket tárgyalva az AP hírügynökség idéz egy névtelenséget kérő állami alkalmazottat, aki ezt a 30 ezres számot adta meg, de azt is elmondta, hogy a vizsgálat még folyik..."

Ez általában azt jelenti, hogy igazából mindent vittek.

 "Nem sokkal később hasonlóan nyilatkozott Joseph Buccino alezredes, a Pentagon szóvivője is, aki szintén elmondta, hogy még nyomoznak, még nem tudják megmondani mekkora a kár, és a támadók kiléte sem ismert egyelőre."

"A támadást nemrég fedezték fel, a minisztérium október 4-én értesült róla, de azt nem tudják, hogy korábban mennyi ideig volt nyitva a rés, mennyi ideig használhatták ki."

Ők a leges-leges-legjobbak.

És ami mutaja, hogy a Pentagon vezetői alkalmatlanok:

"Mindez különösen rosszul jött most a minisztérium számára, mivel pár napja adtak ki szakértők egy olyan jelentést, mely arra mutat rá, hogy tesztjeik szerint a Pentagon egyes rendszerei – köztük kritikus rendszerek is – katasztrofális biztonsági állapotban vannak, elemi hibákat vétenek a gondozóik."

Ha ez így van, és a sajtó le is hozhatta, az azt jelenti, hogy ebből nem lehet már kár, hisz akkor nem hozhatták volna le, vagyis az ellenség ezzel már rég tisztában van. Ha az ellenség és mi is, ezzel rég tisztában vagyunk, vagyis, hogy a legfontosabb és legjobban védett katonai titkok biztonsága "katasztrofális biztonsági állapotban vannak, elemi hibákat vétenek a gondozóik", és nem lett ez kijavítva már rég, vagy hogy eleve ezt nem előzték meg, akkor az azt jelenti, hogy a legfelső katonai vezetés alkalmatlan. A titkosszolgálat is alkalmatlan. Vagy- bár ez nem valószínű- ez az egész egy nagy megtévesztés és kamu információkat lopnak el, átverik az ellenséges hackereket. 

Ez az eset annyira jól megmutatja, hogy a Nyugat felszínen fényes digitális-összekötött világa mennyire egy rothadt, káros vacak igazából, ami a vesztét okozza a feltaláló népének. Még a leges-legjobb katonai rendszerei is biztonság szempontjából egy nullák igazából, nem is beszélve az egyéb rendszerekről, amit mondjuk a gazdasági szereplők használnak.  És ezeknek hála a szellemi tőkéjét, ami állítólag a korunkban a legértékesebb, simán kirabolják és ellene fordítják. És még fokozzák is felhővel, hogy sokkal-sokkal több kárt tudjanak okozni, meg legyen még több fontos dolog digitális, netrekötött, hogy még több kár érjen minket. Most béke van és ilyenkor nem éri meg bedönteni a digitális államot, sokkal inkább megéri ellopni amit csak lehet: a hasznos, gazdasági, tudományos, katonai titkokat; a kapuk szélesen nyitva, a Nyugat saját költségén kifejleszti, mi ellopjuk, aztán olcsóbban előállítjuk, vagy ha katonai cucc egyszerűen csak a Nyugat ellen létrehozzuk mi is. Amikor viszont vége lesz a békeidőknek az egész digitális állam sz@rságot hazavágják és ott leszünk majd teljesen tehetetlenül.

Menjünk tovább:

"Durván sérülékenyek az amerikai fegyverrendszerek"

"Minden máshoz hasonlóan a hadseregek által használt fegyverrendszerek és egyéb berendezések is egyre gyakrabban csatlakoznak az internetre, hiszen így sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá válik az operátoraik közti információáramlás. Az átlagemberek persze feltételeznék, hogy ezek szoftvereit a lehető legmagasabb szintű biztonsági követelményeknek megfelelően fejlesztik, a bevetésük előtt pedig több ízben profi hackereket eresztenek rájuk, hogy ellenőrizzék a biztonságukat."

Félelmetes módon a gyakorlat közel sem ezt mutatja. Az amerikai kongresszus megbízásából a Government Accountability Office áttekintette a jelenleg használatban lévő és fejlesztés alatt álló hadieszközök szoftveres biztonságát.

A konklúziójuk rémisztő: a fegyverrendszerektől a repülőkig szinte mindenben találtak durva sebezhetőségeket, amelyeket kihasználva egy idegen hatalom hackerei megbéníthatják a rendszereket, adatokat lophatnak ki róluk, hamis információkat jeleníthetnek meg a kezelőiknek, vagy éppen átvehetik felettük az irányítást."

Ha lesz olyan, hogy a mi korunk utáni kutatás a mi korunkról és ezt meg is tudják majd tenni, dacára annak, hogy a felhőben meg máshol tárolt adatok valószínű szinte mind megsemmisülnek; szóval ha megismernek minket... rájönnek, hogy a világtörténelem során miénk volt a legönsorsrontóbb generáció, aki bár teljes mértékben tisztában volt vele, hogy a vesztébe rohan és hogy ez egyáltalán nem lenne muszáj, csak egy kis kényelmetlenséget el kéne viselnie. A túlvilágon izgalommal kérdezi a sok hódító... mi lett a hatalommal ami megvalósította mindannyiunk történelmi álmát: egyetlen domináns szuperhatalom lett. Elmondják nekik, hogy ó... először is a kultúra színvonala zuhant, felépítette saját ellenségét Kínát, mert üzletemberek üzletelni akartak az ellenséggel és még több pénzt keresni. Simán hagyták, hogy több évtizedes technikai előnyét elolvasszák, nem érdekelte, hogy kirabolják. A legfelső katonai vezetői is simán hagyták, hogy a legértékesebb titkokat ellopják. Folyamatosan gyengítették önmagukat, olyan dolgokkal vették körbe magukat, amik sebezhetővé tette őket és végül ezt kihasználva tönkre vágták őket. Ekkor a túlvilági vezetők talán megnyugodtak, hogy nem ők csinálták meg ezt a hatalmat, mert ennél megalázóbb vereség és generáció nincs a történelemben.

"A nyomozás során az is kiderült, hogy az amerikai védelmi minisztérium rengeteg sebezhetőségről tud, csak épp a jelek szerint senki nem találta fontosnak a javíttatásukat. Emellett egyes sérülékenységeket különösen innovatív módszerrel kezelt a Pentagon: titkosította és szőnyeg alá söpörte a róluk szóló jelentéseket."

Ez a hozzáállás a mai világunk hozzáállása igazából, a digitális, netrekötött rendszerekkel kapcsolatban. Mindenütt kiszúrja a szemünket a valóság: örültség ebbe az irányba menni, a vesztünket jelenti, de megyünk tovább, fütyürészve, izgalomban, hogy majd az új sz@rság milyen klassz és kényelmes lesz.

"Akad még pár érdekes sztori a GOA kutatása közbeni hackelésekről:

  • rengeteg tesztelt fegyverrendszernél nem változtatták meg a gyári jelszót, az egyik jelszavát 9 másodperc alatt kitalálta a felkért biztonsági szakember;
  • egy másik fegyverrendszer esetében 2 órára volt szükség a kezdeti sebezhetőség megtaláláshoz, 24 óra múlva pedig már át tudták venni felette az irányítást;
  • egy harmadik fegyverrendszer feletti hatalomátvétel után felugró üzeneteket jelenítettek meg a kezelőjének, hogy dobjon be két 25 centes érmét a gép használatának a folytatásához;
  • volt olyan hackelés, amit biztonsági okból meg kellett szakítani."

A fejek homokbadugása meg továbbra is marad, meg hé, hol a hír, hogy azonnal kirúgtak egy csomó vezetőt mert kiderült róla, hogy teljesen alkalmatlan?

"A jelentésre válaszul a Pentagon kijelentette, hogy mások valószínűleg nem törnék fel ilyen könnyen a rendszereket, mert sokkal kevesebb előzetes ismeretük van a vizsgált eszközökről."

Ellátogathatunk az eredeti angol nyelvű cikkhez is. Itt már a cikk címéből láthajuk, hogy de, igazából más hackereknek is gyerekjáték feltörni az amerikai haditechnikát:

"The Pentagon's Weapons Are 'Easily Hacked' With 'Basic Tools'"

Nem csodatechnika kell hozzá, csak normál, semmi külös cuccok.

Amiről írni akarok az a cikk vége:

“It looks grim unless they see this as a wake up call.”

"Sötétnek tűnik, hacsak nem látják ezt ébresztőnek."

Ébresztőnek???!!! Mi van????!!! Ez a napi gyakorlat évek óta. Évek óta tisztában vannak vele igazából a legfelsőbb vezetők, hogy ez ilyen sz@r. Akkor miért ébrednének fel pont most? Majd tiltakoznak az emberek?

Amúgy ha még a katonai rendszerekkel is ez a helyzet... az USA-t nemzetközi tárgyalásokon lehet egyes hatalmak emlékeztetik időnként, hogy vegye vissza az arcát, mert végső soron egy gombnyomás és minden hatalmát elveszti.

Ez a realitás, amivel a vezetők nem törődnek, a magyar vezetők se, hisz ők is digitális államért rajonganak. Ez viszont azt mutatja, hogy alkalmatlanok arra hogy vezetők legyenek, halálos veszélybe sodorják a népeiket. És nem távolodnak, épp ellenkezőleg: még több fontos dolog legyen netrekötve. A katasztrofához meg van terítve nagyjából. Még pár élebevágóan fontos dolog hiányzik csak hozzá, de dolgoznak rajta. Egy hatalmas civilizációs összeomlás előtt vagyunk. Remélem még elkerülhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7614304997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása