Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az IoT és az okosotthon sötét oldala hackerek nélkül is létezik

2018. október 16. - GABOR2

Sztálin nagyon örült volna ennek a fejlesztésnek, de ő meghalt; a jövő diktátorai viszont boldogok lehetnek, hisz hála az IoT-nak és az okosotthonnak olyan rendőrállamot csinálhatnak, amiről eddig még álmodni se tudtak szerencsétlen korábban születettek.

 "Az okosotthon eszközei is segítik a megfigyelést"

"Múlt héten került nyilvánosságra az első eset, amelyben a bűnüldöző szervek a Nest Cam kameraképeit vették igénybe. Ez pedig megmutatta, hogy a hatóságok az otthoni eszközöket is használják megfigyelésre."

 Minden értelmes ember látta előre... Minden értelmes ember tudta, ebből baj lesz... De (állítólag) kényelmes, úgyhogy b@sszák meg a következő generációk akiknek tökéletes rendőrállamban kell majd élniük...

"Eddig nagyjából 300 esetben kértek hozzáférést a hatóságok a Google Nest eszközeihez 2015 óta"

Vagyis igazából ez kb. az első pillanattól fogva megy tán, vagy még azelőtt megvolt mód a kémkedésre, hogy az első teljesen kész termék piacra került.

Viszont másként is tud boldogítani az IoT. Az ősidőkben egyszerűen csak nyitottad, zártad az ajtót... HHHH... mostmár frissítéseket is töltögetned kell folyamatosan (mert így kényelmesebb állítólag az élet) és bizony van, hogy a frissítési művelet nem úgy sül el ahogy remélték, (ehhez nem is kell feltétlenül Microsoftnak lenni, de az a tuti), aztán mondjuk nem tudsz hazamenni egy napig.

"Egy félresiklott karbantartás zárta ki otthonaikból a Yale ügyfeleit"

Pedig még a nevében is megerősítette az ügyfeleket, hogy milyen okosan döntöttek, hisz a Yale- Yale egyetem... érted, okos vaaaaaagy.

"Komoly böjtje volt az angliai felhasználók okosotthonos kényelemének, a felhasználók egy része a bejárati ajtón kívül ragadt."

A kényelem minden kényelmetlenséget megér.

"Kellemetlen pofont kaptak az angliai Yale Security ügyfelei az előző hét közepén. Az okosotthonos biztonsági rendszerrel, pontosabban mobilról nyitható zárral és megfigyelőrendszerrel foglalkozó cég egy előre nem tervezett karbantartásba kezdett múlt szerda reggel. A vállalat többek között egy Twitter bejegyzésben hívta fel a figyelmet a váratlan eseményre, amelyben azt is közölte, hogy a folyamat akár 24 óráig is eltarthat, mely során egyes ügyfelek problémákat tapasztalhatnak a részben online működő szolgáltatásban. A publikus visszajelzések alapján végül nem sikerült egy napon belül befejezni a karbantartást, amely miatt egyes ügyfelek nem tudtak bejutni otthonaikba."

"A panaszokra a Yale úgy reagált, hogy ügyfelei az online rendszer problémáinak ellenére működtethetik okos zárjaikat az azokon található számlap segítségével. Ennek ellentmond az a The Register által idézett, IT mérnökként bemutatkozó felhasználó, aki elmondása szerint képtelen volt bemenni otthonába a váratlan karbantartás ideje alatt. "

 "A legutóbbi, szombati Twitter postok alapján még két nappal később sem volt tökéletes a szolgáltatás, egyes ügyfelek "kisebb" problémákat tapasztaltak a Yale szerint."

És ezek a modern, gondolom ilyen hippi környezetvédő, diversz, érzékeny tech emberek, miért nem gondolnak arra, hogy nem éppen környezetbarát olyan dolgokat árammal működővé tenni, ami eddig remekül működött áram nélkül és nem is kellett folyton új verzióra cserélni, meg 24h áram és internet alatt tartani, ami ráadásul folyton küldi a felhasználóiról az adatokat, tehát nem fogyaszt keveset, meg még emellet el kell tartani egy cloudot is, hisz az nem maradhat ki semmi rosszból... Hogy mentik így meg a Földet?

"Bár a Yale zárja nem kevésbé biztonságos mint egy hagyományos megoldás, ahogyan a példa is mutatja, az internethez kapcsolt bejárati ajtó erősen kiszolgáltatottá teheti a tulajdonost."

Viszont így egy hackerakcióval ki lehet nyitni az objektum összes zárat egyszerre (nincs másik ajtó mögé menekülés támadás során), meg lejelenti, ha nem érzékel az épületen belül mozgást, vagyis jelzi, hogy betörő urak most lenne érdemes idefáradni a gyárba dolgozni... ugye milyen kényelmes.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3214304797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása