Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A mesterséges intelligencia nem lehet egyszerre politikailag korrekt és hatékony

2018. október 16. - GABOR2

Annyira reklámozzák, hogy a mesterséges intelligenciának, meg más innovációknak hála minden milyen jobb lesz, aztán meg kiderül, hogy az eredmények amiket kiadnak ezek a technológiák sokszor politikailag nem korrektek, ellent mondanak az "értékeknek" amit ezek a techcégek is vallanak. Ilyenkor mi van? Mit válasszunk? A tudományos módszerrel kimutatott igazságot, vagy az ideológiát, az álomvilágot amit úgy szeretünk. A válasz: az ideológiát, az álomvilágot amit úgy szeretnénk elhinni fanatikus módjára.

"Hímsoviniszta Amazon: kudarc volt a toborzást automatizáló kísérlet"

Az igazság nem passzolt az ideológiához= kudarc a technlógia

"Az Amazon fejlesztői az elmúlt tíz év jelentkezőinek önéletrajza alapján akarták betanítani a toborzók munkáját segítő automatizált rendszert, de az algoritmus következetesen a férfi fejlesztőket részesítette előnyben."

Bizony a híres Big Data, ő a hunyó.

"Elárulta az Amazon néhány fejlesztője a Reuters kérdésére, hogy 2014-ben elindult egy toborzás-automatizálási próbálkozás a vállalaton belül, de tavaly véget kellett vetni a sikertelen kísérletnek. A fejlesztők a HR-es toborzók munkáját megkönnyítő rendszer kidolgozását kapták feladatként, amely ötös skálán jelöli a beérkezett önéletrajzok relevanciáját. Az automatizált rendszer viszont folyamatosan a férfiakat részesítette előnyben, és hátrányként értékelte a "nő" kifejezés megjelenését az önéletrajzokban, például ha valaki női iskolába járt vagy női sakk klub elnöke volt."

Gondolhatod azt, hogy ez azért volt, mert korábban szinte csak férfiak voltak ilyen állásokban, erre gondol is a cikk és a fejlesztőknek is eszébe jutott:

"A problémát valószínűleg az jelentette, hogy a fejlesztők az elmúlt tíz évben beérkezett önéletrajzok alapján igyekeztek tanítani a rendszert a szükséges minták felismerésére. Azonban az informatikai cégeknél az elmúlt időszakban a férfi fejlesztők domináltak, ezért a rendszer az ő szóhasználatukat értékelte pozitívan." 

De aztán kiderül, hogy miután korrumpálták az algoritmust, hogy ezt és más dolgokat is figyelmen kívül hagyjon és kedvezzen nőknek, akkor se volt hajlandó kiadni az ideológiai eredményt, úgyhogy kukába kellet végeznie... pedig "ez lesz az elkerülhetetlen jövő".

"A fejlesztők folyamatosan próbáltak finomítani a rendszeren, és semlegessé tenni a rendszer ítélőképességét a nemek alapján, de nem jártak sikerrel. Összesen 500 számítógépes modellt hoztak létre a konkrét munkahelyi feladatok és a lakóhely alapján, mindegyikben 50 ezer kifejezést ismertettek meg az algoritmussal a korábbi jelentkezők önéletrajzai alapján."

Amúgy ha már az ideológia miatt kellett szemétre kerülnie az "elkerülhetetlen jövő technológiájának", hát rá is köptek, hogy ez egy kalap sz@r:

"A nemi diszkrimináció mellett ráadásul egy másik probléma is akadt, a rendszer sokszor a megfelelő képzettség nélküli jelentkezőket is ajánlotta mindenféle pozícióra, ezért az eredmény nem egészen volt megbízható. Úgyhogy tavaly év elején a vállalat a próbálkozás végső leállítása mellett döntött."

Annyi hülyeséget ki tudtak már találni... valahogy ki kéne találni, hogy a felhő miért hímsoviniszta aztán azt is kinyirnák így. Hmmm... miért hímsovinista a felhő. Nem tudom majd ki kell találni, talán annyi elég is, hogy magában tárolja az adatokat ami szertefoszlatná az álomvilágokat. Feministák biztos egyből ki tudnának találni valamit.

A jövőben se lesz érdemes megvenni ezeket az automatizáló megoldásokat, mert nem a legjobb jelölteket fogja megtalálni, hanem:

"A Reuters értesülései szerint az e-kereskedelmi óriás tovább folytatja a kísérletezést a toborzás automatizálása terén, de jelenleg csak a duplikátumok szűrésére használja, továbbá egy olyan megoldással próbálkozik, amely az alapjaitól kezdve a diverzitást helyezi fókuszba."

Senki se pofázhat majd bele a baloldali álomvilágokba, még egy Mesterséges Intelligencia se. (Amúgy a kommentelést is letiltották mindenkinek a cikk alatt. A szólásszabadság idejétmúlt... Útjában áll a mesevilágoknak.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6814304753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2018.10.16. 12:52:33

Egyébként az ilyen hozzáállás garantálja, hogy a jövőben se legyen hasznos a Big Data, hisz a jövőben eleve már korrumpált, manipulált adatokkal kéne dolgoznia, ezért is hülyeség pl. Big Datával vizsgálni a sajtót és abból jósolgatni ki lesz az elnök, hisz ezek is korrumpált források.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.11.14. 14:43:52

Egyik volt tanárom mesélte, hogy még rohadt régen , a 60-as években, mikor olyan haj volt divat a nőknél mikor hengerekbe feltekerték a fürtjeiket (nem tudom a nevét, na :-) ) a gyárból úgy lopták ki a rohadt értékes elektroncsöveket, hogy beletették egy ilyen hajtekercsbe. A mérnökök felszereltek végül egy elektromágneses érzékelőt, ami lebuktatta a tolvajokat. Egészen addig működött, amíg a párttitkár felesége is le nem bukott, mert akkor azt mondták, hogy hibás a készülék, és kidobták. :-)))))))))

Ugyanaz a helyzet, mikor az ideológia felülír mindent.

GABOR2 2018.11.14. 23:06:31

@fofilozofus: Igen... dollár milliárdok nagyságú tételben.
süti beállítások módosítása