Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Megvannak hát a digitális bankok ó jeee... Mostmár lehet azon gondolkodni, hogy mi a helyzet a biztonsággal

2018. július 11. - GABOR2

Annyira ellenállhatatlan volt a gondolat sok bankvezérnek, hogy digitálissá (tehát sérülékennyé) tegye a bankját, hogy az előregondolkozás nem lehetett az útjában. Előregondolkozás, hogy pl. ez kell-e az ügyfeleknek:

"Bankfiók vagy okostelefon? Meglepő a magyar fiatalok válasza"

"A kutatás egyik meglepő eredménye viszont, hogy még a legfiatalabb, 18-22 éves korosztályon belül is többen mondják azt, hogy kizárólag bankfiókot használnának, mint amennyien a kizárólagos okostelefonos bankolásra nyitottak. Sőt, a két köztes válaszadási lehetőséget figyelembe véve is kissé a fiókok felé billen a mérleg nyelve."

Előregondolkozás, hogy ez egyáltalán kifizetődő-e:

"Miközben a Facebook, a Google vagy éppen az Amazon lazán kitalálja, legjobb eséllyel mit vennénk meg ma délután, addig a bankoknak az online értékesítés egyszerűen nem megy: a pénzintézetek nem tudnak eladni az elektronikus csatornákon."

"Egyelőre viszont sok bank küszködik azzal, hogy pénzt tudjon csinálni a digitalizációból - derül ki a BCG legfrissebb tanulmányából. 12 digitalizációt támogató nemzetközi bankot elemezve arra jutottak, hogy minden harmadik esetben az implementáció kiábrándító: vagy túl lassú a folyamat, vagy alig-alig van kézzel fogható eredménye."

Előregondolkozás, hogy mi a helyzet azzal a jelentéktelen kis aprósággal, különösen mivel bankokról van szó ahol a pénzünket tartjuk, szóval mi a helyzet a biztonsággal.

"Nem tudnak mit kezdeni a hackerekkel az amerikai bankok"

 

A mosttani eset is ezzel a aprósággal foglalkozik, mostmár, hogy kiépült a rendszer, a vezetők, akik kiépítették, felvették a prémiumot és egy részük már le is lépett, ideje, hogy a mostani vezetők törődjenek a sok kakival, amit megörököltek...

"Hackertámadásra kell készülniük a brit bankoknak"

"Három hónapot kaptak a brit bankok,..."

Vajon ez elég? Elég, hogy ezt akarják tőlük? Na mind1, nézzük az egész részt:

"Három hónapot kaptak a brit bankok, hogy készítsenek egy akciótervet arra az esetre, ha a teljes IT-rendszerüket hackerek bénítják meg vagy valamilyen más technikai hiba miatt elérhetetlenné válik a digitális bankolás lehetősége az ügyfeleknek - számol be a Reuters. "

Hát igen, ilyen dologokkal akkor kell elkezdeni törődni, amikor már kiépült a rendszer.

"A felügyeleti szervek fel akarják készíteni a bankokat egy technológiai vészhelyzetre, mivel az elmúlt időszakban több ilyen jellegű incidens is volt: a TSB bank ügyfelei például átmenetileg nem tudtak hozzáférni online számláikhoz, míg a Visa fizetési rendszereiben is fennakarások történtek."

Igen, végülis a bankok akiknek az egyik legfontosabb feladata pont az lenne, hogy nagy biztonsággal örizzék a pénzünket rászorulnak a felügyeleti szervek felkészítésére, hisz annyira el voltak a foglalva a rendszer mindenáron való kiépítésével, hogy a biztonssággal már nem is értek rá foglalkozni.

"A működési fennakadások rossz hatással lehetnek a pénzügyi stabilitásra, veszélyeztethetik egyes cégek és pénzügyi infrastruktúrák működését és kárt okozhatnak az ügyfeleknek, valamint a pénzügyi piac szereplőinek" - kommentálta az FCA ügyvezető igazgatója, Andrew Bailey és a Bank of England alelnöke, Jon Cunliffe egy közös közleményben"

Micsoda felfedezés... Kicsit lehettek volna bőbeszédűebbek, hogy közelebb kerüljünk az igazásághoz... az egész sz@rságot be lehet dönteni.

"Ha akár szándékos, akár véletlen technológiai hiba lép fel a bankok rendszereiben, két napjuk van a pénzintézeteknek, hogy ezt elhárítsák. A most elkészülő jelentések főleg azt taglalják majd, hogy teszik ezt meg."

Csak pozitívan kell gondolkozni és akarni kell és menni fog, hogy két nap alatt elhárítsák a dolgot. Legalábbis szerintük... Viszont két nap leállás is már hatalmas kár, de a rendszeresen két nap pedig már csúnyán meglátszik majd a statisztikákon. Arról nem is beszélve, hogy az csak mese, hogy mindenfajta támadás kárát két nap alatt semlegesíteni lehetne.

"Akár egy stresszeszten, ezen a felügyeleti vizsgán is el lehet bukni; azok a bankok, melyek nem tudják demonstrálni, hogy egy technológiai hibát kellő hatékonysággal tudnak elhárítani, tőkeemelésre vagy rendszereik javítására kötelezhetnek a brit felügyeleti szervek."

Megint egy remek megoldás... tőkeemeléssel védekeznének ami lényegében a problémán kívüli dimenzióban van, tehát nem oldja meg a problémát, de legalább úgy csinálnak mintha törődnének valamit a biztonság témájával is.

A jövő meg még szuperebb lesz, hisz az új menedzser nemzedék majd a készpénzt akarja eltörölni, így majd mindent digitálisan intézhetünk a nagy napig... amikoris az egészet bedöntik.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5314106221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása