Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Valami megváltozott, valami nem kerek... ( innovációs díjak )

2018. június 06. - GABOR2

Oké, rögtön az elején... a találmány jó, meg nemes cél meg minden, oké értem. De akkor is, valami nem oké ezzel.

"Imre Krisztián vakoknak fejlesztett okosszemüvegével nyerte el az év európai innovátora díjat."

Oké, gondolhatnánk, hogy Macron is díjat nyert, akkor ez egy aranyos politikai díj és díjazták az elesetekkel foglalkozót, de nézzünk csak jobban a dolog mélyére.

"A brüsszeli European Business Summit keretein belül idén először adták át Az Év Európai Vezetői díjakat. A díjakat a beérkezett több mint 22 ezer közönségszavazat alapján ítélték oda."

"Az Év Európai Vezetője Emmanuel Macron francia elnök lett, az Év Európai Vállalatvezetője a lengyel Edyta Kocyk, az Év Európai Vállalkozója a holland Boyan Slat, az Év Európai Személyisége a korrupcióellenes harcáról ismert román Florin Badita – az Év Európai Innovátora pedig a magyar Imre Krisztián."

Szóval nemcsak politikusok, hanem vállalat vezetők is voltak ott, szóval ez tán nemcsak ilyen public sector buli, hanem van ott privát sector képviselő bőven remélhetőleg, hisz "European Business Summit " a neve.

Mielőtt rátérnék az általánosabb problémára, nézzük meg a konkrét találmányt.

Itt láthattok egy videót arról mire képes, hogyan működik, vagy inkább működne...

Rögtön az elején jön, hogy van itt egy mesterséges intelligencia ( ami még a valóságban nincs is ), aztán, hogy a szemüveg szintén a mesterséges intelligencia segítségével felismer tárgyakat és... És itt már meg is állhatunk.

Aki tudja legalább felszínesen, hogy miújság mesterséges intelligencia terén látja, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Ami egyben azt is jelenti, hogy ezeket a díjakat elég érdekes emberek ítélik oda. Kik ők? Talán olyan emberek akik életükben egy percet se dolgoztak privát sectorban?

Na szóval van egy megcélzott réteg akinek a termék szól: ezek a látássérültek, vakok. Innentől már lehet gondolni, hogy sok pénzre nem lehet számítani ami azért gond... mert a találmány egy rendkívül költséges dologgal működne, valami mesterséges intelligenciának mondott dologgal amik még a legnagyobb techcégeknél is igencsak kiforratlanok és sokba kerül a fejlesztésük. Szóval sok költség és potenciálisan kevés vevő. Aztán képfelismerő képesség... igazából tuti hogy ez sincs még közel sem kész állapotban és sokba kerülne olyanná tenni. És ezeket a képességeket egy kis startup sohase fogja tudni kifejleszteni, ezt át kéne passzolni nagy cégeknek, de akkor ami marad már nem is olyan nagy dolog.

A cikk meg is jegyzi:

"Imre Krisztián és társai projektje sikert sikerre halmoz, most már csak az üzleti áttörés hiányzik."

Ez egyszerűen nem lehet üzleti projekt, de még állami sem nagyon, mert olyan high-techt igényel ami hatalmas kihívást jelent és csak a vakokért önmagában nem fogják finanszírozni.

Nézzünk rá viszont az általánosabb képre is. Elvileg itt privát sector képviselőit díjazzák. Nem jótékonyság gála ez.  European Business Summit. A privát szektor azt célozza meg egy fejlesztéssel, hogy hatekonyabb legyen és lehetőleg sok pénzt keressen, vagy takarítson meg a fejlesztés bevezetése miatt. Erről a találmányról egyből lehet tudni, hogy nem ilyen. Akkor miért nyerhetett? Egyszerűen látszik a komoly hiány az értelmes, sok hasznot hozó találmányokból, pedig állítólag az állandó innovációs forradalmak korát éljük. Igazi találmányok helyett sok baromság van, vagy mint ez a konkrét eset; réteg igényt elégít ki és még kész sincs és rengeteg erőfeszítés lenne, hogy kész legyen.

Elég képmutató dolog, hogy egy business díjosztón díjat kap, de azért senki se szállna bele a pénzével...; persze lehet mutatni, hogy milyen jó fejek és gondolnak a fogyatékkal élőkre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7414027146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása