Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Halál-szerda az utakon ( okosautó sebezhetőségek )

2018. június 06. - GABOR2

Mire értem a halál-szerdát? Hát arra, hogy eddig volt a Windowsoknál a "foltozó kedd", amit követet a kisebb rangú hackereknél a "lyuk-szerda" vagyis kaptak másnap újabb sebezhetőségeket, hogy folyamatosan be tudjanak törni a Windows-t futtató gépekre. Az igazán nagy szereplőknél meg egy pillanatig se gond, hogy bejussanak, hiába frissítgeted a rendszered.

Ahogy az autóink is egyre "okosabbá" válnak hozzá kell szoknunk ( ha ilyen jövőt szeretnénk ) hogy itt is majd rendszeresen kapjuk a frissítéseket, viszont azokat nyilván ez nem fogja vígasztalni akik közben meghalnak hackertámadás miatt. Márpedig biztosak lehetünk abban, hogy sebezhetőségekből az okosautók és az önvezető autók se fognak kifogyni.

És ahogy írni szokták; a jövő már meg is érkezett:

"Több mint egy tucat sebezhetőség BMW-kben"

"Több mint egy tucat rést talált a BMW pajzsán a Tencent szárnyai alatt működő Keen Security Lab, egy az autógyártó hozzájárulásával végzett biztonsági vizsgálat során. A felfedezett, mintegy 14 sebezhetőséget szakértők jelezték a cég felé, amely azok jelenlétét saját ellenőrzése után maga is megerősítette, és el is kezdte javításukat, illetve a vonatkozó frissítések kiküldését az érintett járművekre."

"A biztonsági szakértők egy sor hardveres és szoftveres támadási felületet megvizsgáltak, három fő komponens, az infotainment rendszer, azaz a fejegység, a telematikai vezérlőegység, azaz a TCB (Telematics Control Unit), illetve a Central Gateway Module mentén. Ezekben összesen 14 sérülékenységet talált a biztonsági cég - szerencsére a kutatók szerint ezek mindegyike orvosolható online frissítéssel."

Ha online orvosolható akkor... online meg is támadható. Ez nem szerencsés.

A hibák részleteiért olvasd el a cikket.

De van ám tovább is.

"5 millió "fékezhetetlen" autót hív vissza a Fiat Chrysler"

Van az az eset, hogy ezeket a szuper modern új okosautókat meg se kell hackelni, hogy megöljenek:

"A Fiat Chrysler közel 5 millió autót hív vissza, mert egy szoftverhiba miatt - bár szerencsétlen lépések sorozataként - de előfordulhat, hogy a tempomat kikapcsolhatatlan lesz, és az autó fékezhetetlenné válik - írja a The Wall Street Journal. "

Gondolom a gyártók eléggé izzadhatnak, hogy nehogy leessen az embereknek, hogy mennyire veszélybesodorják az életüket az "innovációjukkal". Ha egyszer felfogják az emberek akkor nyilvánvaló lesz, hogy nem lehet menni abba az irányba amibe ma elindultak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5614027032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása