Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A fejlődés látszata: újrafeltalálni ami már van

2018. június 06. - GABOR2

Valahogy pénz kell, vagy meg kell indokolni a létezésünket, vagy a termékünkét... de van egy kis gond; nincs rá szükség, mert már van rá jobb megoldás.

Megoldás: hatalmas marketing kampány agymosás, hogy ez a valami előremutató, írtó innovatív, ez a jövő.

Erre jó példa a felhő. Van egy probléma; nem vagyunk igazából innovatívak, de kell az állandó pénz bevétel. Megoldás: felhő. Probléma ami nincs: adattárolás. Az emberek ha akarják megvehetnek terra nagyságú tárhelyeket, amikért csak egyszer kéne fizetniük. Viszont mi kínálunk nekik egy olyan megoldást, hogy állandóan fizethetnek és mondjuk max. három év és onnantól már csak ráfizetnek. Kötelező bónusz, hogy a titkosszolgálat is értékes információkhoz jut.

Most viszont egy public szektoros példa jön Magyarországról.

"Kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium kéri számon majd az állami vállalatok teljesítményét"

"Jelezte:a miniszter asszonynak az a feladata, hogy a magyar állami vagyont, beleértve az állami vállalatokat is, optimálisan irányítsa.”"

"Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) pedig az a feladata, hogy a fogyasztók érdekében megrendelőként lépjen fel az állami vállalatokkal szemben, és számon kérje a teljesítményüket – húzta alá Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: ez újfajta munkamegosztást jelent,

a szerződéseket újra kell írni, mérhetővé kell tenni a vállalatok teljesítményét."

Értem szóval eddig ezt a feladatot senki sem látta el. Senki sem figyelt arra, hogy a vállalatok optimálisan működjenek. Ezek a cégek soha nem hírdettek még meg mondjuk egy kontroller állást. Soha nem volt arról szó, hogy az optimális működés érdekében, ezt és ezt csinálnak velük. Cégekkel mint pl.:

"a Volán, a MÁV"

A fene, pedig én mintha azt hallottam volna pár milliószor, hogy ezeknek a gazdálkodását birálják.

"a Volán és a MÁV teljesítésének számonkérése ismét az innovációs és technológiai miniszter feladata lesz. "

Szóval van egy probléma: indokolni kéne az ötleteinket, a minisztériumunk létét. Megoldás: átvesszük az irányítást és nagyon modernek, high-techek leszünk és ezzel optimalizáljuk a cégek működését. Probléma ami nincs: ezeknek a cégeknek eddig is optimalizálták a működését és figyelték a teljesítményüket.

És kapjuk is a bullshitet természetesen:

"A mostani korszak, a negyedik ipari forradalom kihívásainak megfelelően a minisztérium fő stratégiai területei közé tartozik a gazdaságirányítási és gazdaságfejlesztési terület, ezt a munkát külön államtitkárság irányítja..."

"Az innovációs és technológiai miniszter a fő stratégiai területek közé sorolta a közlekedés és a logisztika állami irányítását, például a közút- és vasúthálózat fenntartását, valamint az infokommunikációt." 

Máris találtak egy területet, amit nem innoválnak és még a technológiához sincs igazából köze, csak valami nagyon távoli gondolatkísérlettel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7614027276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása