Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Mikor eléred a célod és kapásból azt kívánod bárcsak ne sikerült volna... ( készpénzmentes ország, bankok kiberbiztonsága )

2018. május 04. - GABOR2

Ugye milyen klassz dolog utólag gondolkozni, akkor foglalkozni a háttulütőkkel amikor már kész van a dolog. Ha digitalizációról van szó, ez megtörténik viszonylag gyakran kicsiben is és nagyban is. Például, és például

Most viszont nézzünk egy friss és nagy példát. Svédország ami készpénzmentes országot akar, miután elérte célját már bánja például mert... az egész rendszert a bedönthetik, mivel mint minden ami digitális, sebezhető. Főleg ha csak egy-két központba központosul minden fontos dolog.

"A világ első készpénzmentes országának már most hiányzik a készpénz"

"A svéd jegybank elnöke, Stefan Ingves korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a készpénz eltűnésével néhány kereskedelmi banknál összpontosul az ország összes fizetési tranzakciója, ami a fizetési infrastruktúrára komoly fenyegetést jelent. A készpénzmentes Svédországot egy válság felkészületlenül érhet - tette hozzá."

Természetesen nem lenne Svédország, ha nem foglalkoznának jobban idegenek jólétével mint a saját őslakosukéval, tehát megemlítik, hogy szegény migránsoknak is készpénz kell.

"A jegybank szerint egy válság során nagy kereslet jelentkezhet a készpénz iránt, amit a kínálat nem tud kielégíteni. Emellett a társadalom egyes rétegeinek szüksége volna a készpénzre, például az időseknek illetve a menekülteknek."

"Svédországban egy még soha nem látott szituáció állhat elő, amikor a törvényes fizetőeszköz többé nem lesz hatékony kiszolgálója az értékcserének"

Szóval például ha egy hacker úgy dönt, hogy véget vett a digitális álmodozásnak, akkor hatalmas bajban lesznek. És ez bármikor megtörténhet, de legkésőbb egy komoly katonai összecsapásnál vége lesz, hisz az országok egy részének már most és a jövőbén még többnek lesz bekészítve kiberfegyvere ami a digitális államok teljes összeomlásához fognak vezetni.

Persze gondolnak a veszélyre, csak úgy hogy majd fokozzuk a biztonságot és elég lesz majd... nem lesz elég. Ráadásul még rontanak is a helyzeten.

"Uniós fellépés a pénzügyi rendszerek kiberbiztonsága érdekében"

"A teljes nevén European Framework for Threat Intelligence-based Ethical Red Teaming elnevezésű komplex megoldás két előnnyel járhat: egyrészt egységesíti az államok és intézmények biztonsági törekvéseit, másrészt legális kereteket ad arra, hogy a névben említett független etikus hackerek („red team”) munkájukkal segíthessék a kibertámadásoktól tartó pénzügyi szervezeteket rendszereik biztonságosabbá tételében."

"egyrészt egységesíti az államok és intézmények biztonsági törekvéseit,"

Ha homogénizálják Európa kiberbiztonságát az nem fog nagyobb biztonsághoz vezetni, persze ez a mondat jelenthet mást is.

De igazából t@k mindegy, sebezhetőségekből ezek a rendszerek se fogynak ki sohase és akik állami szinten vannak és be akarják dönteni, azok be is fogják tudni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6813889498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása