Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az innováció nem fogja megoldani a problémákat ( 0. rész )

Bevezetés

2017. december 06. - GABOR2

Persze el tudom képzelni, hogy azt mondod, hogy node Gábor az még oké, hogy belekötöttél eddig bizonyos technikai dolgokba, de az ötlet, hogy az innováció nem jár majd egy szebb jövővel és tévednek ezzel kapcsolatban a közgazdászok már túl dúrva és az igazság az, hogy nem csodál.... HÉÉÉÉ!! MARADSZ! Bármit is írok itt, nem kattintasz félre, hogy ez már tényleg durva és kész. Spoiler! Érdemes maradni. Khmm-Khmm... Szóval... Persze el tudom képzelni, hogy az mondod, hogy node Gábor az még oké, hogy belekötöttél eddig bizonyos technikai dolgokba, de az ötlet, hogy az innováció nem jár majd egy szebb jövővel és tévednek ezzel kapcsolatban a közgazdászok már túl dúrva és az igazság az, hogy nem csodálkozok ezen; annyira evidenciának tűnik, hogy innováció csak jó lehet nekünk. Kattintsunk is tovább máshova. Pedig az igazság az, hogy nagyon könnyű érvelni az innováció ellen, vagy Csath Magdolna bizonyos elméleteivel kapcsolatban azt mondani, hogy nem biztos, hogy úgy van ahogy mondja, meg egyébként is a közgazdaságban rengeteg olyan dolog van, hogy el lehet mondani, hogy egy részről jó dolog valamilyen szempontból, de valahogy máshogy meg lesz a böjtje. Pl. tipikus dolog, hogy jó az exportunk, mert gyönge a forint és nől a gazdaságunk és a kereskedelmi többletünk és a devizatartalékunk, igenám de cserébe drágábban vásárolhatunk külföldi cuccokat pl. üzemanyagot és ez fordított esetben is így van.

Rengeteg közgazdasági elmélet készül folyamatosan amiknek a többségét viszont nem olvassa el senki... És bár már maga a szakma lehet régen rájött és kitárgyalta, hogy bizonyos korábbi elméletek tévesek voltak, azok szépen maradnak tovább. Az innováció is ilyen; miközben azt gondolják az emberek, hogy milyen modernek, hogy ezt emlegetik és ez egy evidencia, rengeteg bizonyíték van rá, hogy nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Pedig az is milyen evidenciának tűnik, hogyha nem összeszerelő üzem leszünk, hanem az oktatásra fordítunk majd sokat és a magas hozzáadott értékű, nagy tudást megkövetelő, termelés hatékonyságát növelő intézkedéseket teszünk akkor a haza fényre derül. A mai MNB tanulmány szerint is:

 Kikutatta az MNB, hogyan lehet sikeres Magyarország

"A magyar gazdaság duális szerkezetén úgy lehet enyhíteni, hogy a kis- és középvállalati szektort hozzásegítjük az exportpiacokra való kilépéshez, ez ugyanis ösztönzi a termelékenység növekedését - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent Növekedési jelentés című kiadványának bemutatóján. A jegybank szakértői kiemelik: nagyon fontos, hogy a magyar gazdaság növekedési pályáján lezajló ágazati átrendeződés során a kulcsiparágak (amelyek a technológiai megújulást leginkább képviselik és terjesztik) is erőteljesen megjelenjenek. Az egyik ilyen kulcsiparág az elektromobilitás, amely új kihívások elé állíthatja a hazai autógyártókat."

Az olyan poénokat most hagyjuk is, hogy a megtermelt GDP-ből amúgy se Magyarország húz főleg hasznot. Nem fog a haza fényre derülni az innovációtól.

Milyen témák is lesznek terítéken... Most pontosan nem tudom mindet belőni, de a legtípikusabb dolgokat próbálom belevenni amik elhangzanak evidenciaként azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a helyes irány. Pl. a mindig emlegetett érv, hogy a kis és középevállalkozások milyen innovatívak és őket ebben segíteni kell; startupok milyen királyok; ha az oktatásba fektetünk jön a jólét; az innováció felemeli a társadalmat; ha növeljük a termelékenységet majd nőhetnek a béreink; az innováció mindenkinek jó; innovatívnak lenni megéri; a gazdasági verseny jót tesz az innovációnak; az innovatív cégek elterjeszik a fejlett technikákat; stb..

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8513450245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása