Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Amit a drága jó startupokról sohase hallasz

2017. november 29. - GABOR2

A startup igazából egy lejárt lemez. Csak Magyarországon van néhány ember aki azt képzeli ezzel még mindig modern, menő valalakinek tünhet. Sajnos ez a magyar politikát is érinti. Nekünk kell lenni a startupok keltetőinek és ha szó van róluk valami nagyobb nézettségű csatornán csak a szép és a jó jöhet szóba. Éppen ezért most jöjjön néhány kínos tény.

"A startup vállalkozások kapcsán általában a sikersztorikat szokták emlegetni...ám a valós helyzet az, hogy még a techcégek esetében is körülbelül 70 százalék a bukási arány."

"Egy friss felmérés szerint a legtöbben a piac hiánya, a kezdeti tőkeforrások elapadása, a rossz üzleti modell, a csapattagok széthúzása és a rugalmatlanság miatt dőlnek be."

Figyelem első ok: piac hiánya, vagyis olyan dolgokat találnak ki ami az égvilágon senkinek se kell. Ilyenek a sajtóban megjelenő "ez lesz a jövő" jellegű abnormálisan méltató cikkek körülbelül százszázaléka. Hány startup van amitől hanyattesett a sajtó, aztán jöt egy év múlva egy cikk, hogy megszűnik a cég.

"A techstartupok esetében 70 százalék vérzik el, de ha az összes startupot nézzük, az arány már 90 százalék körüli."

És Magyarországon vannak még mindig akik ezzel menőznének.

"A legtöbben abba a hibába estek bele, hogy sokkal inkább egy technikai problémára kerestek megoldást, miközben figyelmen kívül hagyták a piac valós igényeit, illetve nem reagáltak a vásárlók igényeire, és még akkor is ragaszkodtak eredeti elképzeléseikhez, amikor már rég kiderült, hogy a termék vagy szolgáltatás módosításra szorul."

Igen... a blogom jelentős része erről szól, csak sajnos mivel pl. az Egyesült Államok kormánya megfinanszíroz sok ilyen halva született ötletett, -miközben azt hiszed privát project- az örület nagyon sokáig eltarthat. Ja és a termék vagy szolgáltatásnak sohase kellett volna sok esetben létrejönnie.

"A befektetők pénzéből fenntartott startupok „mesterséges" állapotban működnek, ami azt jelenti, hogy addig kell tudni felépíteni a céget, amíg „ez a pénz kitart". "

Amúgy pl. az Amazon bár nem startup szintén így működik, vagy a Tesla, bár azt az állam tömi ki pénzzel.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8113404111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blöff 2017.11.30. 09:09:58

Ez a pénzpiaci modell: fújj föl egy új őrületet, legyen megfoghatatlan, trendi, marketingeld, legyen a vàgyott homályos jövő álcájába bújtatva, majd tudjanak rá a bankjaid hitelt adni, vagyis pénzt teremteni.

GABOR2 2017.12.04. 14:19:53

@blöff: A bankoknak meghatározott politikájuk van arra mit finanszírozhatnak és a startupokat szerintem ők inkább a túl nagy kockázatok miatt elkerülik; a nagy techcégeknek illegetik magukat, hogy vegyék meg őket ezerszeresen túlárazva, de csak egyszer volt Budán kutyavásár.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.12.04. 15:37:25

Elon Musk napjaink egyik nagy mesemondója.

GABOR2 2017.12.04. 16:50:34

@Sipi81: Én nem mondom, hogy technológiai dolgokban nem okos, de az üzleti sikerei... Többször lényegében csődbement és volt hogy az állam húzta ki a pácból. Meg az állam finanszírozza a projektjeit. Aztán be van állítva mint tipikus sikeres vállalkozó. Szerintem ha hozzádvágnak csak úgy milliárdokat az államtól akkor elég nagy az esélye, hogy sikeres legyél. És persze még így is sokan gondolják, hogy a Tesla pl. csőd lesz. A techcégek meséivel meg nem árt vigyázni, mert ha az állam úgyis adja rá a lóvét akkor megpróbálják megcsinálni bármennyire is nonszensnek tűnik a dolog.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.12.04. 16:56:27

@GABOR2: Nekem az a benyomásom, hogy hatalmas rajongást képes kiváltani olyan vízióira, amelyek nem mások mint egy scifi-rajongó álmai. Eddig én egyetlen használható termékét láttam, az elektromos autót, az meg már az én gyerekkoromban, a 80-as években se volt újdonság. Maximum ő volt képes akkora hype-ot kiváltani hozzá, ami sikeresebbé tette mint az eddigi kísérletek. A többi elképzelését valószínűleg baromi jól el tudja adni a befektetőknek, de azok közül én még egyeltlen megvalósultat se láttam. Ezért tartom nagy mesemondónak. Jó most ezeket az akkumulátorokat nyomatja, de én ebben se látok semmi forradalmit, max itt is a körítést.

GABOR2 2017.12.04. 19:17:09

@Sipi81: Ha már az akkumlátorgyárat felhoztad... Egy másik szintén nemrég megírt cikkemben beraktam egy linket, amibe konkrétan benne van, hogy a gyár építést egyedül Nevada állam 1,4 milliárd dollárral segítette. A hype szerintem azért is van, mert együttműködik az állammal elég sötét projektekben. pl: www.theverge.com/2017/3/27/15077864/elon-musk-neuralink-brain-computer-interface-ai-cyborgs
"SpaceX and Tesla CEO Elon Musk is backing a brain-computer interface venture called Neuralink"
Miközben annyira aggódik az AI miatt, azzal nincs gondja, hogy az agyadat feltöltsd a felhőbe, sőt azt szeretné, hogy az ő cége csinálja.
Hatalmas média erők dolgoznak, hogy pozitív képet alakítsanak ki róla és mindig alányúl az állam, hogy kihozza a szarból. Szerintem simán lehet, hogy egy privát vállalkozónak álcázott titkosszolgálati megbízott. A szövegei meg tényleg olyanok mintha egy fejlődéssel teli évszázaddal előttünk lenne. Na de ha az állam finanszírozza... akkor lehet nagyokat álmodni.
süti beállítások módosítása